FALAFEL: Nohut Köftesi Tarifi}
FALAFEL: Nohut Köftesi Tarifi}
Falafel'i ilk kez bir Lubnan restaurant'inda aperatif olarak denemis ve cok begenmistim. O gunden beri surekli evde yaptigim bir lezzet. Ozellikle cacik, humus ve pita ekmegiyle cok yakisiyor.
Icindeki kimyon baharati yuzunden tadini birazda olsa mercimek koftesine benzettigim bu lezzeti aksam yemegi icin hazirladim. Hem besin degeri yuksek hem de pratik bir tarif oldugu icin sizlerle de paylasmak istedim. Tabi vejetaryen olmasida kocaman bir {+}!
Malzemeler;
- 1 kutu nohut konservesi {1 kutu konserveden yaklasik 20-25 tane top seklinde kofte cikiyor}
- 1 kucuk sogan
- 1 sarimsak
- 2 orta boy havuc
- 1 bardak {ya da olcu} galeta unu
- 1 yumurta
- Maydanoz
- 1 tatli kasigi kimyon
- 1 cay kasigi kori{curry} baharati {eger kori baharati evinizde yoksa sadece kimyonda yeterli olur}
- Tuz, karabiber
Yapilisi;
Nohutlar yikanip-suzulur.
Sogan, sarimsak, havuc, maydanoz ve nohut mutfak robotunda pure haline getirilir.
Sonra bu pureye tum baharatlar, yumurta, ve galeta unu ilave edilerek kofte harci gibi karistirilir. {Eger kofte harcinin kivami cok yapiskan olursa biraz daha galeta unu ilave ederek daha kivamli hale getirebilirsiniz}
Harctan minik yuvarlak toplar yapilir ve yagli kagit serilmis bir tepsiye dizilir.
Nohut kofteleri bu sekilde buzdolabinda en az 1 saat bekletilir.
Ardindan cok az yagda kizartilarak pisirilir.
Kizaran kofteler kagit havlu serilmis tabaklara alinarak fazla yagi alinir.
Kurdan batirilarak servis edilir.
Aslinda falafel'in orjinal tarifinde havuc ve sogan kullanilmiyor. Bu ikiliyi ben ekledim. Deneme-yanilma yontemiyle yaptigim diger bir degisiklikte yine orjinal tarifte kullanilan un yerine galeta unu kullanmak oldu. Daha once un'la yaptigim nohut koftelerini sekillendirmek cok zor olmustu. Galeta unuyla hem daha kivamli hem de daha lezzetli oluyorlar.
Ufak bir bilgi daha. Dilerseniz nohut koftelerini yuvarlak yerine burger kofteler gibi gibi yassi yaparak pita ekmegi icinde marul-domatesle servis edebilirsiniz.
Bon Appetit !
|