![]() |
Libidoyu (Cinsel Dürtü) Sağlayan Hormon Hangisidir?
Libidoyu (cinsel dürtü) sağlayan hormon hangisidir?
Erkekte; Cinsel davranış saldırgan dürtünün açığa vurulması olarak da yorumlanabilir. Bu nedenle cinsel dürtünün ve saldırgan dürtünün hormonsal denetiminin aynı maddeye yani testosterona bağlı olması ilginçtir Testosteron erbezleri tarafından salgılanan hormondur. Böbreküstü bezleri de bu hormonu salgılar. Erbezlerinin vücuttan çıkarılması, yani erkeklerin hadım edilmesinin insan kişiliği üzerinde önemli etkisi olduğu bilinmektedir. Erbezlerinin buluğ çağından önce çıkartılması, ses değişmesini ve diğer ikincil cinsel özelliklerin gelişmesini önler. İkincil cinsel özelliklerden biri de cinsel dürtüdür. Buluğ çağından sonra hadım edilen kişinin cinsel ilişkilere ilgi göstermeyeceği sanısı daima geçerli değildir. Hadım edilmiş kişilerin bazılarında, erbezleri çıkarıldıktan sonra bir süre daha penis sertleşmesi ve meni fışkırması gerçekleşmektedir Hadım edilmiş kişilerde görülen bu oldukça şaşırtıcı durumu söz konusu kişilerin böbreküstü bezlerinin salgıladığı testosteronun sağladığı sanılmaktadır. İlerleyen yaşla birlikte erkek seks hormonu testosteron seviyesi düşüyor. Testosteron hormonundaki bu değişiklik, yağlanmada artış, kas kitlesinde azalma, konsantrasyon kaybı, cinsel isteksizlik ve depresyon gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Kadında; Gariptir ama kadınlarda da cinsel isteği, libidoyu yöneten hormon testosteron hormonudur ve kadında seviyenin artması libidonun artmasına neden olabildiği gibi testesteron azalması kadınlarda libidoyu da aaltmaktadır. Kadınlarda testosteron erkeklere göre 3-4 kat daha düşük düzeylerdedir, az miktarda adrenal bezlerden ve yumurtalıklardan salgılanır. Büyük çoğunluğu ise androstendion ve dihidroepiandrosteron (DHEA-S)hormonların periferdeki metabolizması sonucu oluşur. Kadın libidosu erkeklere oranla daha karmaşık ve farklıdır. Erkekler cinsel olaylarda daha kolay tahrik olmakta, libidolarını yükseltmekte fazla zorlanmamaktadır. Kadınlar güçlü bir libido için sadece sağlıklı bir vücuda değil, sağlıklı bir zihne, güvenli sosyal ortama, olumlu çevresel etkileşime ve spontane seksüel çağrışımlara ihtiyaç duymaktadır. İlişkilerinde ortaya çıkan gelgitler ya da depresyon gibi sağlık sorunları, kadınlarda libido sorununa daha fazla etki yapmaktadır. Kadınların da erkekler gibi libido problemi yaşabileceklerini bilmelerinde ve bu sorunun çözümü için kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından yardım istemelerinde fayda vardır. Düşük dozda testosteron kremlerinin cinsel istek kaybını gidermede sürpriz yararları olabilmektedir. Cinsel sorunlar, özellikle libido kaybı, erkekler kadar kadınları da ilgilendirmektedir. Böyle bir sorununuz varsa saklamayın, geç kalmayın, doktorunuzdan yardım alınması gerekmektedir. |