![]() |
Liçi Meyvesi Faydaları
Liçi Meyvesi Faydaları
İhtiva ettiği besin ve mineraller itibariyle iskelet sisteminin ve kemiklerin gelişimine faydalı bir meyvedir. Dişlerin sağlıklı gelişimine yardımcı olur, hemoglobin oluşumunda etkilidir. http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg Liçi (Litchi chinensis) (Çince: 荔枝 liçi, İngilizce: lychee, litchi, laichi veya lichu), başlıca olarak Çin'in güneyinde yetişen bir meyve. Geçmişte kral meyvesi olarak anılmış olan bu meyve Çin'de vergi olarak da halktan toplanmıştır. Liçi ağacı, yaklaşık 15-20 m boyuna ulaşan, dört mevsim yeşil kalan bir ağaçtır. Meyvesi 3-4 cm uzunluğunda, yaklaşık 3 cm çapındadır. Kabuğu pembemsi kırmızı renkli ve serttir. Acımsı olan ve yenilmeyen kabuğu, oldukça incedir ve kolayca soyulur. Meyvesi yarı saydam-beyaz, üzüme benzer yumuşak kıvamda ve tatlıdır. Çekirdeği yaklaşık 2 cm uzunluğunda, 1-15 cm çapında, sert ve parlak kahverengidir. Çekirdeği hafifçe zehirlidir ve yenilmez. Liçi meyvesi, çiçek açmasından yaklaşık 100 gün sonra, Temmuz - Ekim ayları arasında olgunlaşır. Liçi, C vitamini açısından oldukça zengindir. Liçi meyvesi Çin dışında, Hindistan, Vietnam, Filipinler ve Endonezya'da da yetişir.Ülkemizde ise yanlızca Mersin ve ilçelerinde yetişir. |
Liçi Meyvesi Faydaları
Liçi, meşe palamuduna benzeyen kızılımsı dış kabuğu ile tanınır.
Liçinin, jöleyi andıran meyvesi oldukça tatlı ve lezzetlidir. Çekirdeği çıkartılarak yenir. Yetiştiği Ülkeler: Tayland, Malezya, Çin gibi Uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra Güney Afrika ve Madagaskar'da yetiştirilir. C vitamini, kalsiyum, demir, fosfor ve karbonhidrat içeren liçi, daha çok dondurma, tatlı ve salatalarda kullanılır. Nasıl temizlenir… Keskin bir bıçakla kabuğunu enlemesine hafifçe kesin. Üst kapağını kaldırın. İçindeki beyaz meyvesinin çekirdeğini çıkartarak yiyebilirsiniz. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.