![]() |
Tarçin Faydalari ( Cinnamomum )
TARÇIN FAYDALARI ( Cinnamomum )
Defnegiller familyasından Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan, yaprak dökmeyen aromatik kokulu ağaç cinsi. Tropikal bölgelerin bitkisi ve birçok türü olan hoş kokulu ağaç ya da ağaççıklardır. Bu türlerden önemli olan ikisi Seylan tarçını (C. zeylanicum) ile Çin tarçını (C. cassia)dır.Esasen ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır. Kabukların dış kısmında mantar tabakası bulunur ve grimsi renklidir. Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir. Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tanen ve uçucu yağ taşır. Baharat olarak kullanılır. TARÇIN NIN FAYDALARI
Bir ay boyunca haftada 3-4 defa içilen tarçın çayı kürleride vardır. Tarçın (2 adet çubuk tarçın) 1 klimon, 5-6 adet karanfil, 5-6 adet tane karabiber, 1 adet elma 1,5 lt suda yaklaşık 5- 10 dk kaynatılır. Bu karışım özellikle aç karnına gün içerisinde 1 lt şeklinde tüketilir. Zayıflmaya yardımcıdır. KULLANIM ŞEKLİ Tarçın kurutulmuş kabuk şeklinde kullanılır. Bir bardak kaynamış suyun içerisine 1 dal çubuk tarçın konulur 2-3 dk kaynatılır ve içilir. Tarçın toz olarak baharat şeklinde kullanılabilir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.