![]() |
Lahananın Faydaları Yararları
Lahananın Faydaları Yararları
Çocuğunuz sınav stresini lahana yiyerek yenebilir! Çocuğunuz sınava hazırlandığı için kendini yemeğe adadıysa, hiç endişelenmeyin. Diyetisyen Taylan Kümeli, ÖSS ve OKS başarısını artıracak ve sınav stresini yok edecek besinleri açıkladı.. http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg OKS ya da ÖSS sınavına hazırlanan gençler; şu sıralar elinize ne geçerse yemek mi istiyorsunuz? Ya da iştahınız mı kapandı? Sınav sizi altüst etmeden bu yazıyı okuyun. Diyetisyen Taylan Kümeli, sınava hazırlanırken hafızanıza destek olacak özel mönünün tarifini açıkladı ve bu dönemde nasıl beslenmeniz gerektiğine dair tüyolar verdi... KAHVALTIYI ATLAMASIN! * Sizce sınava hazırlananlar için en önemli beslenme tüyosu nedir? Sınava hazırlanan kişiler çeşitli nedenlerle sabah kahvaltısını atlıyor. Oysa sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranları ve dikkat düzeyleri yüksektir. Bu yüzden mutlaka güne süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici değeri yüksek gıdalar ile başlamak gerekiyor. Kan şekerinin düşmemesi için de ara öğünler atlanmamalıdır. Ara öğünler; basit şeker içeren, kan şekerinin hızla yükselip düşmesine sebep olan tatlı, çikolata ve hazır meyve sularının yerine; kan şekerini yavaş yükselten ve düşük kalori içeren meyve, yoğurt gibi gıdalardan oluşmalıdır. Yağsız et, yoğurt, salata, sebze yemeği ve kepekli ekmekten oluşan mönüler de, sınava hazırlık dönemlerinde akşam yemeklerinde tüketmek için idealdir. * Sınava hazırlanan gençler gazlı içecekleri çok tüketiyor. Bu konuda kısıtlama yapmak şart mı? Bu dönemde çay, kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durmak gerekir. Stresin azaltılması açısından antioksidan içeren besinlerin tütüketilmesi de çok yararlı olur. Dengesiz beslenme, aşırı şeker tüketimi, çok fazla kola içmek ve cips yemek, uzun süreli açlık ve az öğünlü besin tüketimi hafızayı zayıflatıcı bir rol oynamaktadır. ŞEKERE DİKKAT! * Vücudun şekere ihtiyacı var mı? Çocuk şeker yemezse, derslerini anlamakta zorlanır mı? Vücudun sofra şekerine ihtiyacı yoktur. Gün içinde alınan besinlerle şeker ihtiyacı karşılanabilir. Şekerleme, tatlı, pasta ve kurabiyelere yani basit şeker içeren yoğun karbonhidrat ağırlıklı besinlere ihtiyaç yoktur. Düzenli olarak beslenen ve öğünlerini vaktinde yiyen kişilerde kan şekeri dengesi kurulduğu için tatlı yeme eğilimi çok daha az görülür. Yeterli ve dengeli beslenmeyen kişilerde tatlı ihtiyacı, doğru beslenenlere göre çok daha fazla olmaktadır. Vücut uzun süreli açlıktan sonra boşalan depoları doldurmak için ilk olarak yüklü miktarda karbonhidrat ve şekere eğilim gösterir. Alınan yüksek miktardaki kalorili besinin bir kısmı şeker depolarını, bir kısmı da yağ depolarını doldurur. Öte yandan psikolojik faktörler de tatlıya eğilimi yükseltir. Regl dönemine giren kadınlar, yoğun çalışanlar, stresi yüksek olanlar kendilerini tatlı yiyerek mutlu etmek isterler. Sınav dönemi de bu yaş grubunun en belirgin stresidir. Çocuğunuz bu dönemde ekşi gıdalardan daha çok tatlı gıdalar tüketmek istiyorsa, onun iyiliği için her isteğine 'evet' demekten özellikle kaçının. Muhtemelen onda görülen yeme durumu duygusal nedenlerden kaynaklanmaktadır. Yani tatlı talebi aslında şekerli bir şeyler yemeye ihtiyaç duymasından kaynaklanmamaktadır. Bu talebin altında psikolojik sebepler vardır. Ebeveynlerin, sınav döneminden geçen çocuklarının gün içinde yeterli miktarda kalori aldıklarından emin olmaları gerekir. Gün içinde asla öğün atlanmamalıdır. Ayrıca alınan karbonhidrat, protein ve yağ miktarlarının dengeli olmasına da mutlaka dikkat etmek gerekir. |
Lahananın Faydaları Yararları
Lahananın suyu faydalı
Lahana C vitamini bakımından zengindir. Yapısında kükürt bulunur. Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır. Ayrıca lahananın yararları saymakla bitmez. Kansızlığı giderir, idrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kandaki şeker miktarını düşürür. Vücudu hastalıklara ve kansere karşı korur. SAKLAMBAÇ |
Lahananın Faydaları Yararları
Lahana'nın Faydaları Yararlari
Bağırsak kanserinin ilacı kırmızı lahana! Brüksel, beyaz, kırmızı, yabani ve Beyaz Çin gibi lahana çeşitleri ile bazı geniş yapraklı sebzeler; kükürt bakımından zengindir. Kimyasal yapıları, birbirinden farklı çok sayıda kükürtlü bileşik içerir. Kükürt içerikli bu sebzelerin en önemli özellikleri; bağırsak mukozasını temizleme güçlerinin oldukça etkili olması ve vücut tarafından kolaylıkla dışarı atılabilmeleridir. Uzmanlar, özellikle kırmızı lahana bitkisinde bulunan U vitamininin, doğrudan doğruya bağırsak kanserine karşı tedavi gücünün olabileceğini dile getiriyor. |
Lahananın Faydaları Yararları
Kara Lahananın Faydaları Yararları
Kara Lahana: İri ve kalın yapraklı bir bitki olan Kara lahana, C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minerallerini bol miktarda içerir. Kara Lahananın Faydaları: Çok besleyici bir sebze olan kara lahana, cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kansızlıkta faydalıdır. Özellikle taze kara lahana suyu mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak iltihaplarına karşı koruyucudur. Vücüdun direncini arttırır ve zararlı bakterileri öldürür. Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kandaki şeker oranını düşürür. Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Ses kısıklığını giderir. Göğüs ucunda oluşan çatlakları gidermeye yardımcı olur. Kara Lahana nasıl kullanılır? Çoğunlukla yemeği yapılarak kullanılır. Ayrıca, sıkılarak suyu çıkarılıp içilebilir. Kara Lahananın Zararları: Kara Lahana Guatr rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmez. http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg |
Lahananın Faydaları Yararları
Lahananın Faydaları Yararları
Lahana: B, C ve E vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir besin olan lahana, kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen kimyasal bir madde içerir. Beyaz, kırmızı ve kara lahana gibi türleri vardır. Lahananın Faydaları: Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikrop öldürücüdür. Başta meme, rahim ve bağırsak kanseri olmak üzere, kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kansızlık çekenlere ve astımlılara faydalıdır. Öksürüğü keser, balgamı azaltır. Cinsel gücü ve isteği arttırır. İştah açıcıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır. Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucu ve iyileştirmeye yardımcıdır. Kandaki şeker oranını azaltır. Ses kısıklığını ve göğüs ucundaki çatlakları giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Lahana Nasıl Kullanılır? Lahana genellikle yemeklerde kullanılmasının yanında çiğ olarak ve turşusu yapılarak da tüketilebilir. Ayrıca, sıkılıp lahana suyu çıkarılabilir. Lahana haşlamasının suyu nezle ve öksürüğe iyi gelir. Lahana tohumları kurt düşürücüdür. Yumurta akı ile karıştırılıp merhem haline getirildikten sonra yanıklara sürülürse faydası görülür. Lahana suyu cilde canlılık verir, sivilceli ciltlere de faydalıdır. http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.