ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Oruçluyken Susamamak İçin Ne Yapmalı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1038765)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 05:38 AM

Oruçluyken Susamamak İçin Ne Yapmalı
 
Oruçluyken susamamak için ne yapmalı

Ramazan'da sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmak ve gün içinde daha az susamak istiyorsanız, sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketin.

http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

Bir kişinin günlük sıvı ihtiyacının yaklaşık 2,5 litre olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, oruç tutanların sıvı alımına çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

İnşaat, kömür ocakları ve sanayi gibi alanlarda çalışan kişilerin sahurda yoğun demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini belirten Akman, bu kişilerin sahurda enerji deposu olan pekmezden de aşırıya kaçmayacak şekilde yararlanması gerektiğini ifade etti.

Sıcak geçen ramazan ayında sıvı kaybının çok fazla olacağını anlatan Akman, ''Bu nedenle oruç tutanlar iftar ve sahurda bol sulu gıdalar tüketmelidir. Sıcakların en yoğun olduğu bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için sahura kadar sıvı gıdalar tüketilmeli'' dedi.

AZ SUSAMANIN FORMÜLÜ: ''SAHURA KADAR AZAR AZAR''
Beslenme ve Diyet Uzmanı Akman, oruç tutan kişinin günlük su ihtiyacının tamamını sahurda almaya çalışılmasının hata olacağını belirterek, şunları kaydetti:

''Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse, gün içinde o kadar az acıkılır, susanır anlayışı yanlış. Oruç tutulan gün boyunca susamamak için genel olarak sahurda ya da iftarda, kısa süre içinde yoğun şekilde su içilir. Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı, vücutta, tıpkı bir anda aşırı yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur. Yaşanan sindirim güçlüğü, vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur, yani sindirim sistemi ideal şekilde çalışmaz. Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için, sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmeli. Bu şekilde düzenli olarak su alımı, bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar.''

KAVURMA VE KIZARTMALARDAN UZAK DURUN
Akman, gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere, kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuzlu ayran içmelerini, fosfor kaybını gidermek için de kırmızı et yerine balık eti tüketmelerini önerdi.
İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 05:38 AM

Oruçluyken Susamamak İçin Ne Yapmalı
 
Ramazan'da karpuz ve kavun tercih edilmeli

Gaziosmanpaşa Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Müjdat Kara, uzun yaz günlerinde oruç tutanların sağlıklarını kaybetmemeleri için önemli uyarılarda bulundu.

Kara sıcaklıklar nedeniyle vücudun su kaybının yüksek olduğunu belirterek; “Bu kaybı yerine koymak için iftar ve sahur arasında 4 litre sıvı tüketilmesi gerekir” dedi. Sıvı tüketirken yaz aylarının en gözde meyveleri kavun ve de özellikle karpuzdan yararlanılmasının gerekli olduğunu belirten Kara şunları söyledi; “Karpuzun yüzde 95u sudur. En önemli özelliği ise bedeni temizlemesidir. Kansere karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Kalorisinin düşük olması ve sindirimi kolaylaştırması yanında A ve E vitamini içerir. Lifli meyve olan karpuz tokluk hissi vererek oruç süresinin daha kolay geçmesini sağlar. ” Kara; iftar ve sahurda neler yenilmesi gerektiği konusunda da çarpıcı bilgiler verdi. İftarı çorbayla açtıktan sonra yaklaşık 20 dakika yemeğe ara verilmesinin doğru olacağını vurgulayan Dr. Müjdat Kara, “verilen ara sonrasında salata ve az yağlı yiyeceklerle yemeği tamamlamak doğru beslenmenin temeli olur” şeklinde konuştu.

Dr. Müjdat Kara, sahurda ise protein ağırlıkla beslenme önerdiklerini belirterek şunları söyledi; “Et, fasulye, mercimek, nohut ve yoğurt gibi yiyecekler tercih edilmeli… Dikkat edilmesi gereken yiyeceklerin yağ açısından fakir olmasıdır. Ayrıca tatlı yenilecekse sütlü tatlılar ve dondurma tercih edilmelidir.”

SODA DEĞİL, MADEN SUYU

Şeker ve tansiyon hastalarının oruç tutmalarının doğru olmadığını, tehlikeli sonuçlara neden olabileceğini vurgulayan Kara, su tüketimi konusunda halk arasında bazı yanlış bilgiler olduğunu söyledi. Dr. Müjdat Kara şöyle konuştu; “Suyu kesinlikle yemeklerden önce içmek gerekiyor. Aksi halde şişkinlik yapacaktır. Bu tür durumlarda yemek sonrası hazmı kolaylaştırsın diyerek soda içilmesi de hatadır. Soda karbondioksit basılmış sudur. Sindirime katkısı olmaz sadece geğirme hissi oluşturur. Soda yerine tercih edilmesi gereken, doğal maden suyu olmalıdır. Yemeklerden en az bir saat sonra içilecek maden suyu vücudun oruç sırasında kaybettiği minerallerin yerine konmasını sağlar, böylece mineral eksikliği nedeniyle oluşan halsizliği ortadan kaldırır”

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 05:38 AM

Oruçluyken Susamamak İçin Ne Yapmalı
 
Oruçluyken Susamamak İçin fazla yağlı yiyeceklerden sakınmalıyız sahurda daha hafif ve bol sıvı içeren besinler yemeliyiz Oruçlu iken susamamak için sahurda yeteri miktarda sıvı tüketilmeli ve su içilmeli.

Bir kişinin günlük sıvı ihtiyacının yaklaşık 2,5 litredir..

Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse, gün içinde o kadar az acıkılır, susanır anlayışı yanlış. Oruç tutulan gün boyunca susamamak için genel olarak sahurda ya da iftarda, kısa süre içinde yoğun şekilde su içilir. Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı, vücutta, tıpkı bir anda aşırı yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur.

Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için, sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmeli. Bu şekilde düzenli olarak su alımı, bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar.

Gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere, kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuzlu ayran içmelerini, fosfor kaybını gidermek için de kırmızı et yerine balık eti tüketmeleri gerekmektedir.

İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren uzmanlar iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerekiyor...


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.