ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Parkinson Hastalarına Oruç Uyarısı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1038433)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 06:34 AM

Parkinson Hastalarına Oruç Uyarısı
 
Parkinson hastalarına oruç uyarısı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Akbostancı, tedavide belirtileri ortadan kaldıran ve beyindeki dopamin eksikliğini gideren ilacı kullanan parkinsonluların oruç tutmamaları gerektiğini, bu ilacı almayanların ise oruç tutmalarında sakınca olmadığını bildirdi.

Akbostancı, yaptığı açıklamada, ramazan ayı yaklaşırken çok sayıda hastası tarafından ''parkinsonluların oruç tutmasının uygun olup olmadığı'' sorusunun yöneltildiğini söyledi.

Parkinson hastalığının, beyinde sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan maddelerden birisi olan ''dopamin''in bulunmamasından kaynaklandığını anlatan Akbostancı, bu maddenin hem hareketleri düzenlediğini hem de ödüllendirilmişlik hissi verdiğini belirtti.

Parkinsonun, katılık, yavaşlık ve titreme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade eden Akbostancı, rahatsızlığın belirtileri arasında ayrıca depresyon ve sosyal içe çekilme gibi davranışsal bozukluklar da bulunduğunu kaydetti.

Parkinsonluların bir bölümünün oruç tutmasında sakınca olmadığını ancak bazı hastaların kesinlikle oruç tutmaması gerektiğini bildiren Akbostancı, şunlara dikkati çekti: ''Tedavide belirtileri ortadan kaldıran, dopamin eksikliğini gideren 'levodopa' isimli etken maddeyi içeren ilaç alanlar oruç tutmamalıdır.

Semptomatik etkisi 3-4 saat sürdüğü için ihtiyaç olan günlük doz 4 farklı zaman diliminde alınmalıdır. Gerekli dozun tek seferde ya da 4 kezden daha az sıklıkla alınması halinde, hastalık hem daha hızlı ilerler, hem de yan etkileri daha sık ortaya çıkar.''

Akbostancı, ''bu ilacı kullanmayan parkinsonluların ise oruç tutmalarında bir sakınca olmadığını'' belirtti


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.