ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Lezzetli Diyet Örneği (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1038388)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 06:41 AM

Lezzetli Diyet Örneği
 
Lezzetli Diyet Örneği

Araştırmalara göre tüketicilerin bir yiyeceği diğerine tercih etme nedenleri arasında lezzet bir numaralı sebep.

http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

Bunun yanında sosyal, duygusal ve fiziksel kaynaklı pek çok sebep vardır. Çoğu insan için yemek yerken beslenme ve keyif birlikte olmalıdır. Yiyeceğin hem dış görünüşü hem tadı size hitap etmelidir. Sağlığınıza dikkat ederek beslenmeniz veya diyet yapıyor olmanız lezzetsiz, tadı tuzu olmayan yemekler yemeniz anlamına gelmiyor. Bunun için mutfağınızı çeşitlendirmek, hem lezzetli hem hafif yemekler yapmak sizin elinizde.

Renk çeşitliliği yaratın; unutmayın ki yemek önce gözünüze hitap edecek. Tabağınızda her renk sebzeyi kullanmaya çalışın, hem vitamin mineral açısından zengin olur hem de gözünüze hoş gelir. Yeşil, sarı ve kırmızı renkli bütün sebzeleri kullanmaya çalışın.

Aroma çeşitliliği yaratın; bir öğünde farklı aromalardan besinleri (tatlı, ekşi, acı, tuzlu vb.) karıştırıp deneyin.

Şekil çeşitliliği yaratın; köfte, bezelye ve yuvarlak kesilmiş bir patates ve üzerine üzüm servis edildiğinde sıkıcı olabilir. Sebzeleri ve meyveleri farklı şekillerde kesmeyi deneyin. Köftenin yanına bezelye yerine çubuk şeklinde kesilmiş havuç, patates yerine burgu makarna olsa daha hoş gözükebilir.

Lezzet için hafif soslar hazırlayın

Sebze, meyve ve bitkileri karıştırarak yemeğinizi renklendirecek soslar hazırladığınızda ızgara yediğiniz tavuk daha lezzetli olacaktır.

* Domates sosu; kıyılmış domates, soğan ve kişnişi az miktarda elma sirkesi ve şekerle karıştırın, kırmızı pul biber ekleyip pişirin

* Barbunya sosu; barbunyayı haşlayıp, doğranmış domatesle ezin, soğan ve kişniş yapraklarını az miktarda acı yeşil biberle karıştırın

Bu şekilde daha pek çok sebze, meyve ve baharat kullanarak soslar hazırlayabilirsiniz

Az miktarda yağ ile veya hiç yağ kullanmadan yapılan sosları mutlaka buzdolabınızda bulundurun. Aşağıdakilerin her biri bir kaşık başına 1 gramdan az yağ içerir:

barbekü sosu
soya sosu
hardal
acı sos
ketçap
teriyaki sos

Şeker kullanımını azaltan baharatlar

Vanilya, nane, tarçın ve yenibahar yiyeceğin tatlı tadını arttırır. Bu besinleri ısıttığınızda şeker tadının arttığını görürsünüz. Şeker hissini veren diğer baharatlar kişniş, zencefil ve hindistan cevizidir. Yemeklerin veya meyvelerin tadını bu baharatlarla arttırabilirsiniz. Pirinci kuru üzüm, tarçın ve zencefil ile pişirdiğinizde hem farklı bir pilav denemiş olursunuz hem de yemek sonrası tatlı isteğiniz azalır.

Tatlı olarak elma veya armutu fırında pişirip, tarçınla servis yaparsanız hafif bir tatlı hazırlamış olursunuz. Meyveler piştiği zaman tatlılık dereceleri artar ama kalorileri değişmez. Muz, üzüm, incir gibi genelde diyetlerde yasaklanan meyveleri pişmiş veya farklı şekillerde hazırlayarak tüketebilirsiniz. Hamurlu ve yağlı tatlılardan çok daha az kalori alırsınız.

Fırında Ton Balıklı Şehriye

Yemek daha sağlıklı hale getirmek için tariflerinde verilen miktarlarla oynayın hoşunuza gidebilecek yeni besinler ekleyin.
Aşağıdaki ton balıklı şehriye tariflerini karşılaştırın. Normal tarifin kalorisi, kolesterolü ve sodyumu daha yüksek!yeni tarifin ise kalorisi daha düşük, A, C vitaminleri ve posası daha yüksektir.

Orijinal tarif

240 g yumurtalı şehriye
2 yemek kaşığı yağ
2 kutu konserve ton balığı
1 kupa krema
3/4 kupa yağlı süt
1 kase mantar, 90 g
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/4 tatlı kaşığı biber
1/4 kupa sade ekmek kırıntısı
1/3 kupa parmesan peyniri
2 yemek kaşığı tereyağ

Yeni Tarif
240 g kepekli şehriye
2 kutu suda konserve ton balığı
1/2 kupa çökelek
3/4 kupa yağsız süt
1/2 kupa mantar çorbası
1/4 kupa rendelenmiş havuç, kereviz
1/4 kupa kıyılmış yeşil biber
1 yemek kaşığı kıyılmış soğan
1/4 tatlı kaşığı biber ve 1/4 tatlı kaşığı tarhun
1/3 kupa parmesan peyniri

Toplam 6 porsiyonluk bir yemektir

1 porsiyon 480 kalori
yağ 26 g
doymuş yağ 13 g
kolesterol 102 mg
sodyum 1100 mg

1 porsiyon 295 kalori
yağ 5 g
doymuş yağ 2 g
kolesterol 25 mg
sodyum 640 mg

Yemeğin tarifine gelince, fırını 175 ° C ye kadar ısıtın. Şehriyeyi tuzsuz suda kaynatın piştikten sonra ton balığı, çorba, çökelek, süt, kereviz ve diğer sebzeleri baharatları karıştırın. Yapışmayan tencereye koyup üstüne parmesan peyniri serpin ve 35 dk pişirin. Daha sağlıklı ve lezzetli bir yemek için çok fazla uğraşmanıza gerek olmadığını göreceksiniz.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.