![]() |
D Vitamini Diyeti
D Vitamini Diyeti
D Vitamini doğal haliyle oldukça az besinde bulunur ama bunları beslenme sistemimize katmanın bir yolu her zaman vardır. "Uskumru, somon, sardalya gibi yağlı balıklar, balık ciğeri yağları ve tavuk yumurtası D vitamini açısından oldukça zengindir." diyor Simpson. Dr. Hodge Japonya ve İskandinavya gibi kuzeyde yaşayan ve çoğunlukla balıkla beslenen kişilerde D vitamini eksikliğine pek rastlanmadığını belirtiyor. Vücudunuzun D vitamini üretimini arttırmanın bir yolu olmadığında besinler sizin için mükemmel bir kaynaktır. Nerede bulunur? Taze balık D vitamini açısından oldukça zengindir. Somon gibi vahşi doğada üreyen balıklar elbetteki çiftliklerde üretilenlerden çok daha fazlasını içerir. Mantarlar, özellikle de düğme ve shiitake mantarı güneşle iç içe oldukları için D vitamini açısından oldukça zengindir. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bir kase D vitamini yüklü tahıl da size bunu sunar. Süt ürünleri iyi bir vitamin kaynağıdır. Çoğu süt ürünü pastörize edilmektedir ama bu işlemin D vitaminini azalttığı düşünülmemektedir. Amerika'da süt ve mamalar D vitamini ile güçlendirilmiştir. Ama peynir ve yoğurt gibi diğer süt ürünleri için bu durum geçerli değildir. Biliyor muydunuz? D vitamini vücut tarafından üretildiği için genellikle vitamin olarak değil de hormonmuş gibi algılanır. D vitamini güneş ya da besinler yoluyla vücut tarafında emildikten sonra karaciğer ve böbrekleri etkileyen iki bölümlü bir aktivasyon süreci geçirir. Doğru miktar ne kadardır? "D vitamini toksisitesi günlük doz 10,000 IU/günü aşarsa görülür. Ama sıklıkla görülen bir durum değildir. Yetişkinler için günde en fazla alınabilecek miktar 4,000 IU/gün 1100 mcg/gündür. " diyor Dr. Simpson. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.