ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Bağışıklığı Düzenlemenin Yolları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1038150)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 07:21 AM

Bağışıklığı Düzenlemenin Yolları
 
Bağışıklığı düzenlemenin yolları

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aylin Yılmaz, bağışıklığı düzenlemenin yollarını sıraladı.

Arınmanın anahtarı: Posa

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aylin Yılmaz, liften zengin vitamin deposunun sebze ve meyveler olduğunu belirtiyor. Vücudun kullandığı ve ihtiyacı olan posanın, sindirime yardımcı ve bağırsakların çalışmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri olduğunu açıklayan Yılmaz, tok tutma özelliği ile birlikte detox etkisinin de bulunduğunu sözlerine ekliyor. Yılmaz, vitamin ve minerallerin vücutta birer anahtar olarak kullanıldığını ve tüm fonksiyonlarda rol aldığını da belirtiyor.

'Aminoasid'in gücü

Kaslarınızı desteklemek ve korumak adına protein ihtiyacınızı da her gün mutlaka karşılamalısınız. Protein, ağırlıklı olarak et, süt, yumurta gibi hayvansal besinlerden karşılanabilirken, bitkisel proteinden en zengin besin baklagil grubundan da faydalanmak mümkün. Buradaki püf nokta, kullanılan bu besinlerin fazla yağlı olmaması ve kızartma türevlerinden oluşmamasıdır

Yağın sırrı

Yağ asitleri, özellikle hücrenin yenilenmesi korunması ve sinir sistemi için çok önemlidir. Fakat çoğu zarar azı karar olduğundan dikkatli tüketilmesi gereken bir besin grubudur. Aylin Yılmaz, yağ çeşitlerinden özellikle zeytinyağı, kanola yağı ve fındık yağının tercih edilebileceğini ama günde 3 tatlı kaşığından fazla tüketilmemesinin önemli olduğunu belirtiyor

Enerjinin merkezi

Enerji yeteli alındığında kaslarınız düzenli çalışmaya ve özellikle fazla yağ depolarından arınmaya başlarsınız. Yılmaz, "Günlük alınan enerjinin yarısından fazlası mutlaka karbonhidratlardan karşılanmalıdır. Tahıllar, meyveler, ekmek, pilav, makarna gibi besinler karbonhidratlardan oluşmaktadır. Her gün mutlaka sık ve azar azar alınmalıdır" açıklamasını yapıyor.

Zaman çözümü

Besinleri doğru zamanlarda aldığınızdan emin olduktan sonra sıra, en önemli, belki de en çok unuttuğumuz ve hep ertelediğimiz uygulamaya, vücudumuzun en çok ihtiyacı olan egzersize, yani spora geliyor. Kaslarımızı düzenli bir frekansta alıştırmalı, hormonları düzenli kullanmalı ve kan akımını hızlandırarak hücrelere detoks etkisi yaratmalıyız ki, hem harcadığımız enerji dengesini oluşturmalı hem de bedenimizi toksinlerden arındırmalıyız.

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 07:21 AM

Bağışıklığı Düzenlemenin Yolları
 
Sonbaharda hastalanmamak için bağışıklığı güçlendirmek şart. Uyku düzeninden beslenme alışkanlığına, hava kirliliğinden D vitamini takviyesine kadar basit ama etkili önerilerle bu sonbaharı hastalıktan ve yorgunluktan uzak geçirebilirsiniz. Sonbaharda havaların soğumasıyla birlikte, vücut direnci düşmeye başlıyor. Bu durum, bağışıklığın zayıflamasına ve hastalıklara karşı vücudun güçsüz kalmasına neden oluyor. Ancak, güz mevsimi sizi korkutmasın. Sonbaharda görülen hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek için alınacak birçok önlem bulunuyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedef Altınışık bağışıklığı korumanın en etkili 10 yolunu anlattı.

C vitamini ve çinko takviyesi alın

Taze sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini, bağışıklığı güçlendiren en önemli kaynaklardan biri. Sonbaharda yetişen yeşil soğan, pırasa, kereviz gibi sebzeler, C vitamini ve antioksidan açısından oldukça zengin. Bu aylarda, içinde bağışıklığı güçlendirecek çinko maddesi bulunan bezelye, kestane, ceviz ve fındığın da tüketilmesi öneriliyor.

Bitkilerden destek alın

Ekinezya bitkisi vücudu hastalıklara karşı etkili bir şekilde koruyor. Ekinezyayı sadece çay olarak tüketmeniz yeterli ya da yararlı olmayabiliyor. Bu bitkiyi nasıl kullanabileceğinizi doktorunuza danışmalısınız. Zencefil de bronşları açtığı, salgıları yumuşattığı için bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ancak hamilelerin zencefili tüketmemesi, diğer kişilerin de zencefil tüketmeden önce doktorlarına danışması gerekiyor.

Düzenli uyuyun

Bağışıklığınızı güçlendirmek için öncelikle düzenli uyumalısınız. Erken saatlerde yatıp, sabah erkenden kalkmak, sonbaharda görülecek hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor.

Hava kirliliğine dikkat edin

Sonbaharda hava aniden kuruyarak solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Viral olan bütün hastalıklar, ani ısı düşmesiyle ortaya çıkıyor. Kuru ortam ve hava kirliliği ile bütün virüsler hızla çoğalıyor. Bu nedenle, kirliliğin yoğun olduğu günlerde yanınızda atkı ya da ağzınızı kapatabilecek bir nesne bulundurmalı ve mümkünse ağız yerine burundan nefes almalısınız.

Hastalıkların tedavisini ihmal etmeyin

Bağışıklık sistemini yorduğu için mevcut hastalıkların ihmal edilmeden tedavi ettirilmesi gerekiyor. Özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşadıkları en ufak bir şikayette bile doktorlarına danışmalılar.

Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin

Eğer bir alerjiniz varsa, alerjik olduğunuzu bildiğiniz besinlerden uzak durmalısınız. Besin alerjisi olanların alerjileri genellikle sonbahar aylarında ortaya çıkıyor. Özellikle süt ürünleri ve gluten içeren besinlere karşı alerjisi olanların bu aylarda daha da dikkatli olması öneriliyor. Sonbaharda şeker kullanımında da aşırıya kaçmamak tavsiye ediliyor. Çünkü basit şeker, vücudu yorarak, bağışıklığı düşürüyor. Bol sıvı tüketimi özellikle de su içilmesi bağışıklık sistemini koruyan bir diğer önemli etken.

Egzersiz yapın

Sonbaharda yoğun egzersiz, bağışıklığı düşüreceği için hiç önerilmiyor, Pilates ve yoga bu mevsim için önerilecek egzersiz türleri... Bu mevsimde açık havada ya da sahil kenarında egzersiz yapmak için hala şansınız var. Kapalı spor salonlarının tekdüzeliğini yaşamadan keyifle egzersiz yapabilirsiniz.

D vitamini alın

Güneşin azalmasıyla birlikte sonbaharda D vitamini eksikliği ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, kandaki D vitamini düzeyinin saptanarak gerekli durumlarda takviye yapılması öneriliyor.

Stresten uzak durun

Bağışıklık sistemi, savunma hücreleri aracılığıyla çalışıyor. Savunma hücrelerindeki düşüş de sıkıntı yaratıyor. Stres, depresyon, aşırı yorgunluk, mutsuzluk savunma sistemini düşürüyor. İşte bu yüzden, mümkün olduğunca stresten uzak kalmak gerekiyor. Özellikle sonbaharda görülme sıklığı artan depresyon belirtilerini fark ediyorsanız, hemen bir uzmana başvurmalısınız. Unutmayın, depresyon bağışıklık sistemini derinden etkiliyor.

Grip aşısı yaptırın

Grip aşısı yaptırmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Sonbaharda nezle, grip gibi viral enfeksiyonlar daha sık görülüyor. Özellikle yaşlı, çocuk ve kronik hastalığı olanların grip aşısı yaptırması öneriliyor.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.