![]() |
Kanserden Menapoza Birçok Etkisi Olan Sorunu Hafifleten Gıdalar
Kanserden Menapoza Birçok Etkisi Olan Sorunu Hafifleten Gıdalar
Son yıllarda bir ANTİOKSİDAN kelimesi hayatımıza girdi. Sağlıklı uzun bir ömrün bilinen olmazsa olmazı haline geldi. Peki nedir bu antioksidan, gerçekten yaşamak istediğimiz sağlıklı ve kaliteli bir hayatın yapı taşları mı ? ANTİ-OKSİDAN kelimesini açmadan önce onun zıt anlamını belirtmekte yarar görüyorum. Anti oksidan kelimesinin karşıtı olan oksidan ile antioksidanların karşıtı olan oksidanlar nelerdir. Okside olmuş maddeleri paslanmış olarak tanımlarız. Bunun kimyasal nedeni ise oldukça basittir. Oksijenle temas eden her madde okside olur. Örneğin demirin paslanması ya da balıkları sudan çıktıktan sonra ölmesi, oksijenin zararlı etkileridir. Soluduğumuz havadaki oksijen, vücut içinde serbest radikaller adı verilen ve toksik (zehirli) bazı maddelerin oluşmasına neden olur. Bunun dışında vücudumuzda da sürekli olarak oksidan maddeler oluşur. Bu maddelerin kaynağı çoğunlukla besinlerden enerji üretimi ve tüketimi sırasında meydana gelen kimyasal olaylardır. Çevre kirliliği, stres yorgunluk, depresyon, ultraviyole ışınlar,sigara vs. gibi pek çok olumsuz etmen insan vücudunda oluşan oksidanların dışında oksidan oluşumuna zemin hazırlar. Bu etmenlerin oluşturduğu ve bizim serbest radikaller olarak tanımladığımız zararlı maddeler zaman içinde hücrelerimizi ve organlarımızın paslanmasına neden olur. İnsan vücudu oksidanlara karşı kendi ürettiği vitaminler ve salgıladığı enzimlerle yani doğal antioksidanlarla başa çıkamaya ve bunları zararsız hale getirmeye çalışır. Ancak bazen yetersiz kalabilir. KALP HASTALIKLARINDA KANSERE KADAR ETKİLİ Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde Kalp krizi ve felce karşı korunmada Her çeşit kanser riskinin önlenmesinde Yaşlanma sürecinin ve ciltte kırışıklığın geciktirilmesinde Romatizmal hastalıklarda Kanser hücrelerinin büyümelerinin durdurulması ve geriletilmesinde Sigaranın vücuda verdiği zararların azaltılması Kilo problemlerinin kontrol altına alınması allerjik hastalıkların önlenmesinde, antioksidanlar destekleyici olarak kullanılır. BESLENME YOLUYLA ALIN Antioksidanlar; serbest radikalleri yok eden kimyasal maddelerdir. Bunu vücudumuz gerektiğinde kendisi üretir. Yani antioksidanlar, vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal madde. Antioksidanların vücutta gerekli seviyelerde bulunabilmesi için, yüksek oranda antioksidan içeren çay, meyve ve sebze gibi besinler alınmasına dikkat edilmelidir. Bugün dışarıdan temin edilecek pek çok antioksidan bulmak mümkün ancak antioksidanların doğal yol olan beslenme yoluyla alınması daha etkilidir. Asetilsistein Alfa Lipoik Asid Beta Karoten Katalaz CLA (konjuge linoleik asit) Koenzim Q10 Ginkgo Biloba Üzüm Çekirdeği (Grape Seed) Yeşil Çay Glutamin Lutein Likopen Melatonin Metiyonin Selenyum Superoksit Dismütaz B6 ve B12 Vitaminleri C Vitamini Folik asit E Vitamini Magnezyum Çinko Glutatyon'dur. Dışarıda temin edilebilecek pek çok antioksidan ürün bulunmaktadır. Ancak çalışmaların da gösterdiği gibi antioksidanların doğal yolla yani beslenme yoluyla alınması en etkili yoldur. Çünkü hücrelerimiz ve sindirim sistemi doğal yolla alınan antioksidanları daha doğru ve etkili kullanabilmektedir. Bunun dışında: YiNE SAĞLIKLI BESLENME Hücrelerimiz ve sindirim sistemi doğal yolla alınan antioksidanları daha doğru ve etkili kullanabilmektedir. Vücudunuzun ihtiyacı olan antioksidanı alabilmesi için, sebze-meyve ağırlıklı beslenmek büyük önem taşımaktadır. Beslenme yoluyla daha zengin antioksidanlar alınmaktadır. SERBEST RADiKALLERiN ZARARLARI Yapılan çalışmalar serbest radikallerin vereceği zararların çeşitli hastalıklara neden olabileceğini göstermiştir. Kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı (diyabet), kanser, karaciğer hastalıkları, romatizmal hastalıklar, sinir sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, cilt hastalıkları, kırışıklıklar ve cinsel işlev bozukluğu bu hastalıklardan bazılarıdır. MENOPOZDA ÇOK ÖNEMLİ Menopoz dönemine adım atan kadınların antioksidan zengini besinlere de ağırlık vermeleri önerilir. Koyu renkli sebze ve meyveler bu ihtiyacı önemli bir ölçüde karşılayacaktır. Yine günde 1-2 bardak yeşil çay tüketmeleri bu konuda fayda sağlayacaktır... |
Kanserden Menapoza Birçok Etkisi Olan Sorunu Hafifleten Gıdalar
Yokluğunda diş çürür, cilt kurur
Antioksidan, antiaging ve kan yapımında yardımcı etkileri vardır. Daha kaliteli bir yaşam, daha sağlıklı bir yaşlılık için bedeninize kulak verin. İhtiyaçlarını duymazdan gelmeyin. Araştırmalar bazı vitaminlerin yaşlanma sürecini yavaşlattığını ve yaşam kalitesini artırdığını gösteriyor. Antioksidan olarak adlandırdığımız bu vitaminler ise serbest radikallerin zarar vermesine engel olurlar. E VİTAMİNİ Vitamini en önemli antioksidan kaynağıdır. E vitamini bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan bir vitamindir. E vitamini eksikliğinde kansızlık, kronik yorgunluk, sabahları uyanma zorluğu gibi belirtiler yaşanır. Yağda eriyen bir vitamin olup ve en önemli kaynağı da bitkisel yağlardır. GÖZLERiN iLACI Özellikle gözler için önemli olan E vitamini ayrıca ileri yaşlarda oluşan katarakt isimli göz rahatsızlığına karşı önleyicidir. Doğal ortamlarda ayrıca havuç, buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısır özü yağı, pamuk yağı ve yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur. YOKLUĞUNDA DİŞ ÇÜRÜR, CİLT KURUR Vücudumuz için oldukça gerekli bir vitamindir. Kemiklerin sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sisteminin düzenli işleyişinde önemli rol oynayan A vitamini aynı zamanda bir antioksidandır. Eksikliğinde gece körlüğü, deri ve cilt kuruluğu, diş çürümeleri, mide ve bağırsak mukozalarında zayıflama, ülser ve ishal gibi rahatsızlıklar, halsizlik, bitkinlik, uykusuzluk, duyularda bozukluklar, adet düzensizlikleri ve akne oluşumu görülebilir. Yumurta sarısı karaciğer, süt, ıspanak, havuç, yeşil biber, kayısı, yeşil sebzeler, böbrek, yumurta, tereyağı, balık zengin A vitamini kaynaklarıdır. KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR Üzümün antioksidan, antiaging ve kan yapımında yardımcı etkileri vardır. A ve C vitaminleri, B grubu vitaminler, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir ve çinko minerallerinin hepsini bulunduran üzümün güçlü antioksidan özellikliği olduğu biliniyor. Ayrıca üzüm kabuğunda bulunan resveratrol maddesinin kanserin pek çok safhasında etkili bir savunucu olduğunu yapılan çalışmalar bize gösteriyor. Bunun yanı sıra, damar hastalıklarının önlemesinde, LDL-kolesterolünün oksidasyonunu engellemede etkili oluyor. HASTALIKLARLA SAVAŞAN ViTAMiN Cvitamininin dokuların yenilenmesinde ve vücudun enfeksiyonlara karşı savaşında rol oynayan yüzlerce biyokimyasal olayda rol alan çok önemli bir antioksidandır. C vitamini doku bağlarını tutan ana protein maddesi olan kollageni de üretmektedir. Demirin vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Sigaranın olumsuz etkilerini azaltır. C vitamini turunçgillerde bol miktarda bulunur. Doğal yollardan taze sebzelerde, maydanozda, soğanda, domateste, yeşil yapraklı sebzelerde ve biberde bulunur. Hücre sağlığı için: BETA KAROTEN Beta karoten A vitamininin öncül maddesidir. (Provitamin) karaciğerde depolanır ve ihtiyaç duyulduğu zaman A vitaminine dönüşür. Sebze ve meyvelerden elde edilen beta karoten, havuç, kayısı, kavun, böğürtlen, şeftali, balkabağı, lahana, bezelye, patateste başta olmak üzere tüm sarı, kırmızı ve yeşil renkli meyve ve sebzelerde bulunur. Vücutta A vitamini etkilerini gösteren ve yağda çözünebilen beta- karoten A vitamininin etkilerinin yanında antioksidan etki göstererek; serbest radikalleri etkisiz hale getirirmekte, yaşlanmayı geciktirmekte, cildi ultraviyoleye karşı koruyup, hücrelerdeki sağlıksız değişiklikleri önler. SELENYUM YAŞLANMAYI KISA SÜREDE YAVAŞLATIR Selenyumun antioksidan özelliği üzerine son yıllarda çalışmalar başlamış ve giderek artmıştır. Selenyum E vitamini ile birlikte bağışıklık sistemi elemanları olan antikorların yapımını da artırır. KANSERDEN KORUR Ayrıca kansere karşı koruyucu etkisi olduğu kabul edilmektedir. Selenyumun bir diğer yararı ise günümüzde çevre kirliliğnden dolayı maruz kaldığımız ağır metaller, civa ve sigara dumanının zararlı etkileri karşısında koruyucu etkiye sahip olmasıdır. Selenyum eksikliğinde, yaşlanma sürecinin daha hızlı olduğu, ağır metallerin vücuda zararlı etkilerine daha fazla maruz kalındığı biliniyor. Topraklarda selenyum miktarı az ise bu yörede yaşayan insanlarda meme ve akciğer gibi bazı tür kanserlerin daha yaygın olduğu görülmüştür. Selenyum toprak su gibi başlıca doğal ortamlarda bulunduğundan özellikle selenyum açısından zengin topraklarda yetişen sebzeler, tahıl, et, karaciğer ve deniz ürünleri selenyum açısından zengin kaynaklardır. Ayrıca vücudun temel yapı taşları olan proteinlerin oluşumunda faydaları vardır. Eksikliğinde vücudun ektoderm tabakasından kaynaklanan deri ve tırnaklarda bozukluklar görülür. Diş çürümeleri, kaslarda zayıflık, ağız kokusu oluşmaktadır. Selenyum dikkatli alınmalıdır fazlası karaciğerde bazı organlarda arazlara yol açabilir. Bu sebeple doğal yollardan selenyum alınması daha uygundur. Hazır tabletlerle alınacaksa alınacak miktarlar yaşa göre değişebileceğinden hekime danışılmalıdır. Tiroidin yavaş çalışması durumunda selenyum faydalı olabilmektedir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.