ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Diyabette Beslenmeyle İlgili Soru Ve Cevaplar (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1037358)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 09:33 AM

Diyabette Beslenmeyle İlgili Soru Ve Cevaplar
 
Diyabette beslenmeyle ilgili soru ve cevaplar

Ulusal Beslenme Platformu; kalp-damar hastalıklarından ölüm oranının en yüksek olduğu Güneydoğu'da Akdeniz mutfağını tanıtmak için seferberlik başlatacak.



http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg


Avustralya, Almanya, Amerika ve İngiltere'den sonra ülkemizde de Ulusal Beslenme Platformu kuruluyor! 45. Ulusal Diyabet Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Temel Yılmaz; halka, doğru beslenmenin ve hangi beslenme alışkanlıklarının diyabete zemin hazırladığının anlatılması gerektiğini söyledi. Halkın beslenme konusunda bilinçli olmadığını söyleyen Yılmaz, şöyle konuştu: "Bizim insanımız hâlâ ninesinden, dedesinden öğrendiği beslenme biçimini sürdürüyor. Güneydoğu'da diyabet ve kalp damar hastalıklarından ölüm oranları 30 yıldır aynı. Oradaki insanlarımıza artık zeytinyağı alışkanlığını kazandırmamız gerekiyor." Prof. Dr. Yılmaz, diyabette beslenmeyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

KUŞAKTAN KUŞAĞA GEÇTİ
* Türkiye'de diyabet oranının en yüksek olduğu bölge neresi?
Türkiye'de beslenme probleminin tek sahibi yok. İlköğretim, ortaöğretim, lise, üniversite ve hatta tıp fakültesinde bile yeterli beslenme eğitimi verilmiyor. Bundan 30 yıl önce Türkiye'de diyabet, obezite ve kalp hastalıklarından ölümler en fazla Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa'da görülüyordu. Bugün yine bu bölgelerde 30 yıl önceki rakamlarla karşılaşıyoruz. Bunun nedeni, o bölgeye özgü yağdan ve kırmızı etten beslenilmesi...

* Neden bu bölgelerde diyabet oranı daha yüksek?
Bu yörelerde sadece diyabet değil, şişmanlık, kalp damar hastalıkları, erken enfaktüs ve erken koroner hastalıkları oranı da yüksek. Bunun nedeni ise, kuşaklar boyu süren beslenme kültürü. Buzdolabı, ulaşım araçları bu kadar yaygın değilken, dışarıdan yiyecek gelmezken; yöre halkı o bölgenin imkânlarını kullanıyordu. Büyükbaş hayvanlar, hayvani yağlar, buğday, bulgur, un, ekmek, unlu tatlılar çok tüketiliyordu. Ancak artık buzdolabı var. Her şeyi ucuza bulmak mümkün. Bugün Gaziantep'te de en güzel balık, tavuk bulunabiliyor. Yılın 12 ayı bütün sebze ve meyveler var. Ancak kuşaktan kuşağa geçen beslenme kültürü için uyarılmadıklarından, 30 sene önceki diyabet ve obezite ölüm rakamları hiç değişmeden aynı oranda devam ediyor. Bu nedenle diyabet, obezite ve kalp-damar hastalıkları kontrolü ancak o yöredeki halkın beslenme kültürünün eğitimi ile mümkün. Biz bu insanları Akdeniz mutfağı ile tanıştıracağız. Zeytinyağını nasıl kullanabileceklerini anlatacağız. Tabii ki et de yiyecekler, ancak nasıl ve ne kadar yemeleri gerektiğini bilmeleri çok önemli.

SİVİL BİR PROJE
* Diyabeti engellemek ve azaltmak için yeni projeleriniz var mı?
Altı aydan beri hazırlıklarını yaptığımız 'Ulusal Beslenme Platformu'nu kurduk. Türkiye'de ilk defa sağlık konusundaki uzmanlar, gıda teknisyenleri ve tıp uzmanlarından oluşan 50 kişilik bir profesör kadrosu biraraya geldi. Tamamen sivil bir inisiyatif oluşturuldu. Türk insanının başarılı olması için, sağlıklı olması gerekiyor. Bunun için gıdaları nasıl tüketeceğini bilmeli. İnsanların okul çağından başlanarak eğitilmesi gerekiyor. Bu platformun halk sağlığı açısından önemi büyük. Ulusal Beslenme Platformu, bilgi kirliliğinin önüne geçerek, olası sorunları, yetkin ağızlardan halkla paylaşacak.

* Neden böyle bir platform kurma ihtiyacı hissettiniz?
Beslenme, hastalıklara ilişkin komplikasyonları azaltır, medikal tedaviyi artırır. Hatta bir çeşit tedavi olarak da değerlendirilebilir. İnsanlarımız böyle bir kültüre sahip olsun, neyi nasıl yemesi gerektiğini bilsin diye böyle bir platform oluşturduk. Biz doktorlar; risk altındakileri , yeni doğan bebekleri, okul çağı çocuklarını ve gençleri diyabet, obezite ve kalp-damar hastalıklarından korumak zorundayız.

* * *
İHTİYAÇ OLDUĞU İÇİN KURDUK!
Prof. Dr. Temel Yılmaz, Ulusal Beslenme Platformu'nu, beslenme alanında toplumsal işbirliğine ihtiyaç olduğu için kurduklarını söylüyor: Halkımızı bilinçlendirmeyi, doğru beslenme konusunda bilgilendirmeyi, beslenme eğitimlerini planlamayı hedefliyoruz.

* * *
İŞİN SIRRI İDEAL KİLOYU KORUMADA
Buzdolabı insan hayatını uzattı. Çünkü artık yiyecekleri taze saklamak mümkün. İnsanlar istediği yiyeceği istediği gibi muhafaza ediyor ve yiyor. Tek eksik, eğitim ve ağız alışkanlığı! Katı ve hayvansal yağlar kalp-damar hastalıklarını hızlandırıyor. Daha erken koroner hastası oluyor, daha erken by-pass ve enfaktüs geçiriyoruz. Tabii ki yemek kültürümüzü de unutmamalıyız. Ama kalbi; damarları koruyucu, ideal kiloda tutacak yiyeceklerle beslenmek önemli. Mutlaka zeytinyağı kullanın. Artık tüm dünyada kronik hastalıklarla mücadele programı başlıyor. Diyabet en çok; büyükşehirlerde yaşayanları, Güneydoğuluları, çocukları ve çalışanları etkiliyor.

* * *
KANTİNLERDE MEYVE YOK KOLA ÇOK
* Toplumda Tip2 diyabet daha mı sık görülüyor?
Tip1 diyabetli hastalar tüm diyabetlilerin yüzde 10'unu, Tip2 diyabetliler ise yüzde 90'ını oluşturuyor. Tip2 diyabet özellikle son on yıldır 10'lu yaşlarda bile görülmeye başlandı.

* Küçük yaşlarda ortaya çıkmasının sebebi nedir?
Bundan beş yıl önce Türkiye Diyabet Vakfı'ndan 10 diyabetli çocuk annesi Milli Eğitim Bakanlığı'na müracaat etti. "Çocuklarımız okulda nasıl besleniyor görmek istiyoruz" dediler. Milli Eğitim Bakanlığı annelere okul kantinlerini gezmeleri için izin verdi. Bu 10 anne İstanbul'da 100 okulu ziyaret etti. Kantinlerin yüzde sekizinde meyve, yüzde 14'ünde salata, yüzde 40'ında süt, yüzde 65'inde ayran, bunun yanı sıra yüzde 100'ünde sosis, hamburger, patates kızartması, şekerleme, gofret ve kolalı içecekler olduğunu gördüler. Yani her yıl okula yeni başlayan beş milyon çocuğa, devlet eliyle fast food kültürünü öğretiyoruz.

* * *
DÜŞÜNCELERİNİZE İHTİYACIMIZ VAR!
Diyabetle mücadele artık her aileden en az iki kişiyi ilgilendiren bir sorun. Biz de bunun için toplumsal olarak diyabetle mücadele edebilmek adına bir program hazırladık: Diyabet 2020 Vizyon ve Hedefler. İlk kez Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Diyabet Federasyonu ve Türkiye Sağlık Bakanlığı ortak bir projeye imza attı. Diyabetle mücadele etmek, toplumsal farkındalık yaratmak, tedavi koşullarını ve hasta haklarını iyileştirmek için oluşturulan bir ulusal düşünce platformu bu. Diyabet hastaları, hasta yakınları, doktorlar, hemşireler, diyetisyenler, eczacılar düşüncelerini bizlere açıkça yazacaklar. Bu isimlerin hepsini yayınlayacağız. Önerilerini Sağlık Bakanlığı'na bir proje halinde sunacağız. Bizim sizin düşüncelerinize ihtiyacımız var! Projemize diabetes2020.org adresinden katılabilirsiniz.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.