![]() |
Örnek Tatil Mönüsü
Örnek tatil mönüsü
Neredeyse sadece kuş sütünün eksik olduğu böyle ortamlarda tatil yaparken diyeti devam ettirmek de hayli zorlaşıyor. Hele de tatildeki tek hedefi dinlenmek ve rahatlamak olanlar için diyet yapmak bir zulme dönüşebiliyor. İşte bu nedenle tatilde amaç kilo vermekten öte kiloyu korumak olmalı. http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg Eğer tatili çok sıkı bir spor ve diyet yaparak kampa dönüştürmek isteyenlerden değilseniz; hem tatil yapıp hem de sıkı bir diyete gerek kalmadan kilonuzu koruyabilirsiniz. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz; tatilden evine elindeki valizlerin dışında eklenmiş kilolarla ve genişlemiş bir bedenle dönmek istemeyenler için basit ama etkili tüyolar verdi: TATİLDE DE KAHVALTISIZ GÜNE BAŞLAMAYIN Her zaman sağlıklı beslenme önerilerinin başında yer alan kahvaltı; açık büfe zamanında da vazgeçilmemesi gereken öğün. Sabah iştahsız oluyorum diyorsanız; 1 bardak sütle birlikte meyve veya çeşitli gevreklerle de kahvaltı yapabilirsiniz. Kahvaltıda; 1 bardak süt, 6 – 8 kaşık yulaf gevreği, 1 çay kaşığı tarçın ve 10 – 12 fındık karıştırarak hem dengeli, hem doyurucu bir mönü oluşturabilirsiniz. Veya 1 kepekli tost ile birlikte şekersiz dal tarçın konmuş bir yeşil çay da olabilir. En güzeli yavaş yavaş iyi çiğneyerek yapılacak, bol çiğ sebze (domates, salatalık, maydanoz ve çeşitli yeşillikler) ile birlikte peynir, yumurta (sıklığı kişiye göre değişmek kaydı ile ), esmer ekmek, zeytin ile yapılan geleneksel kahvaltı olacaktır. ARA ÖĞÜNDE GÖZLEME YİYEN AKŞAMA PİLAVI UNUTSUN Her şey dahil sistemlerin güzel taraflarından biri de ara öğün imkanı sunuyor olması. Sabah ila öğlen arası 3 – 4 saati geçmiyorsa yapılmayabilir; ancak öğlen ila akşam arasında yani ikindi dediğimiz öğünde mutlaka küçük de olsa bir ara öğün yapılması faydalı olacaktır. Diğer öğünlerle kombine bir şekilde, sabah yapılmadıysa yine gevrek ve süt / yoğurt veya meyve ile süt / yoğurt iyi tercihlerdir. Veya bulunabiliyor ise kepekli bir tost ile ayran veya kalorisiz bir içecek olabilir. Kişinin canı gözemle istiyorsa akşam yemeğindeki karbonhidrat (çorba, makarna, pilav, patates vb.) tercihini azaltarak yağsız bir gözleme de tüketebilir. Tabi her gün olmamasında fayda var. Yine dondurma da süt + meyve haklarından düşerek tüketilebilecek bir besin (sıklığa dikkat!!!). MİNERAL SULARIYLA HALSİZLİKTEN KURTULUNYaz aylarında en çok ihtiyaç duyulan şey sıvı... Su içmeyi sevemeyenler için bu ihtiyacı karşılamak asitli ve kalorili sıvılara kalıyor. Bu noktada kişinin en güzel yapacağı şey kendine hedef koymaktır. Günlük 2 litre su içmek kaydıyla istediğinde maden suyu (kalp, tansiyon, böbrek hastalıkları gibi sodyum kısıtlaması gerektiren bir rahatsızlık yok ise) ayran, kalorisiz içecekler (diyet içecekleri günde 1 kutu geçmemekte fayda var) içilebilir. Yazın terle birlikte kaybedilen mineraller, vücutta halsizlik bitkinlik yaratabilir; bunun engellenmesi için gerekli olan mineral takviyesini de kişi maden suyu ile karşılayabilir. EN MASUM GÖRÜNÜŞLÜ KARBONHİDRATLAR: MEYVELER Diyetlerde sınırsız yenileceği yanılgısına düşülen meyve porsiyonları; en masum görünüşlü karbonhidrat kaynaklarıdır! “Ama o meyve çok yesem ne olur ki?” demeyin. Meyveler de nihayetinde karbonhidrat dolayısı ile kalori içeren besinlerdendir. Günlük tüketimi kişiye bağlı olarak değişmekle birlikte, sağlıklı bireylerde ortalama 3 – 5 porsiyon tüketimi gereklidir. Ancak porsiyon ölçüsüne dikkat etmek şartıyla! Ayrıca yemeklerle birlikte tüketmektense ara öğün olarak tüketmek daha faydalı olacaktır. ÖRNEK TATİL MÖNÜSÜ Kahvaltı 2 dilim esmer ekmek 2 dilim peynir veya 1 dilim peynir + 1 yumurta bol çiğ sebze (domates, salatalık, maydanoz vb. ) 2 adet ceviz 3 – 4 adet zeytin şekersiz çay / yeşil çay (mümkünse dal tarçın bekletilmiş ) Ara 1 meyve Öğle ızgara et / tavuk / balık salata Ara 1 – 2 meyve 1 bardak süt / yoğurt 1 paket diyet bisküvi veya 1 – 2 dilim ekmek yerine geçenler Akşam zeytinyağlı sebze yemeği 1 kâse yoğurt 2 dilim esmer ekmek Ara 1 – 2 meyve 1 bardak süt / 1 kase yoğurt 1 PORSİYON MEYVENİN ÖLÇÜSÜ: Besin -Ortalama Ölçü- Miktar (Gr) Ahududu 1 su bardağı 120 Ananas 1/2 adet 120 Armut 1 orta boy 100 Avokado ½ adet 125 Ayva 1/3 orta boy 100 Böğürtlen 3/4 su bardağı 120 Çilek 12 adet 175 Dut 15 adet 75 Elma Bir küçük boy 100 Elma suyu 1/2 su bardağı 120 Yeşil Erik 12 adet 120 Mürdüm eriği 4 adet 75 Kırmızı erik 6 adet 90 Greyfurt ½ orta boy 180 Greyfurt suyu 1 çay bardağı 100 Hurma 3 adet 20 Karpuz 1/8 orta boy 200 Kavun 1/8 orta boy 170 Kayısı 4 adet çekirdekli 160 Kiraz 12 adet 90 Kivi 1 orta boy 120 Kuru erik 5 adet 20 Kuru Hurma 5 adet 20 Kuru incir 1 adet 20 Kuru kayısı 4 adet 20 Kuru üzüm 1 yemek kaşığı dolusu 20 Limon 3 küçük boy 180 Mandalina 1 büyük veya 2 küçük boy 120-140 Mango (kabuksuz) 1/2 küçük boy 90 Muz (ithal) ½ orta boy 50 Muz (yerli) 1 küçük boy 65 Mürdüm eriği 3-4 adet 50 Nar 3/4 orta boy 100 Nar suyu 1/2 su bardağı 120 Nektarin 1 orta boy 135 Portakal 1 orta boy 130 Portakal suyu 1 çay bardağı 100 Şeftali 1 küçük boy 130 Taze incir 1 küçük boy 50 Turunç 1 orta boy 100 Üzüm 15 iri tane / 1 su bardağı 75 Üzüm suyu. ¼ su bardağı 60 Vişne 18 adet 100 Vişne suyu 1/3 su bardağı 80 Yenidünya 6 adet 90 YAZ MEYVELERİ ŞİFA DOLU Üzüm: Potasyum ve C vitamini deposudur. Sindirim sistemi üzerinde faydalıdır. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Kiraz: Kolesteroller üzerine olumlu etkileri vardır. Kayısı: Kanser ile mücadelede iyi karotenoid kaynağıdır. Kan yapıcı özelliği vardır. Ananas: Potasyum, fosfor, demir, A ve C vitamini içerir. Toksin atıcıdır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Cilt sağlığında etkindir. Zindeliği artırır. Karpuz: A ve C vitamini ile fosfor ve potasyum içerir. Böbrekteki kum ve taşların atılmasında faydalıdır. Toksin atıcıdır. Sıvı ihtiyacının karşılanmasına da katkısı vardır. Kavun: A vitamini, potasyum ve folik asitten zengindir. Damar tıkanıklığında, bağırsakların çalışmasında etkilidir. Göz sağlına fayda sağlar. Mango: A ve C vitamini yönünden hayli zengindir. Göz ve cilt sağlığına iyi gelir. Antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Pepino: C vitamini, fosfor ve potasyum kaynağıdır. Eklem romatizmasında, kemik gelişiminde ve hemofili hastalığında etkilidir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.