ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Prof. Dr. Mehmet Öz'den Sağlıklı Yaşam İçin Tüyolar Ve Yaz Reçetesi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1036763)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 11:12 AM

Prof. Dr. Mehmet Öz'den Sağlıklı Yaşam İçin Tüyolar Ve Yaz Reçetesi

Prof. Dr. Mehmet Öz'den Sağlıklı Yaşam İçin Tüyolar ve Yaz Reçetesi

Dr. Mehmet Öz, Amerikanın ve tabii Türkiyenin de en ünlü doktorlarından biri. Geçen ay Time dergisine kapak oldu. TV programı “Dr. Oz Show” bu yıl iki dalda Emmy aldı. Mehmet Özü yaz tatili için geldiği İstanbulda yakaladık. Amacımız kendisiyle sağlıklı bir yaz geçirmek için neler yapmamız gerektiğini konuşmaktı. Ama Dr. Özü Suadada kebapçıda bizi beklerken görünce ilk soru hemen değişti.

●Kebap mı yediniz yoksa?
Kebap yemedim, balık yedim. Burayı çok seviyorum, denizi, Boğazı… Evime de yakın.

● Kebap yemez misiniz hiç?
Kebabı çok severim aslında. Ama en fazla haftada bir kere yenmeli. Benim her gün yediklerim balık, sebze, meyve gibi doğal yemekler. Ama itiraf ediyorum dün akşam beyti yedim…

● Pırıl pırıl parlayan bir cildiniz var. Sürekli gülümsüyorsunuz. Böyle iyi görünmeyi nasıl başarıyorsunuz? Mevsimsel de olsa depresyona girdiğiniz olmuyor mu?
Benim hayatım gayet düzenli. Sabah kalkıyorum, bütün gün televizyon programım hakkında çalışıyoruz. Salı, çarşamba ve cuma günü program yapıyorum. Perşembe ameliyat günüm. Cuma akşamı eve gittiğim zaman kimseyle konuşmak istemiyorum. Yorgun ve iştahım kaçmış oluyor.

Gidip hemen uyuyorum. Ama Cumartesi sabah kalktığım zaman yeniden doğmuş gibi oluyorum. Pazar günleri ise kitaplarımı yazıyorum. Sonra pazartesi hayat tekrar başlıyor. Ben bu sistemi birkaç yıldır uyguluyorum, gayet de iyi işliyor. Yani tempo hızlı,durmaya, dağıtmaya vakit yok.

● Emekli olmayı düşündüğünüz oluyor mu? Hayır, emekli olmak çok tehlikeli bir şey… Emekli olanların ölüm oranı diğerlerine nazaran çok daha yüksek. Emekli olduktan sonraki ilk altı ay içinde ölüm oranı hızla artıyor. Babam emekli oldu, iki ay içinde annem ondan bıktı ve sonunda ona bir iş buldu.

● Babanız 85 yaşında, bir röportajında “100 yaşına kadar yaşarım” dediğini okudum. Sizin kendinizle ilgili böyle bir tahmininiz var mı?
Biz niye yaşayamıyoruz 100 yaşına kadar? Çünkü beslenmenin önemini anlamıyoruz, şişmanlık yaygın… İkincisi kanser, erken bunama gibi hastalıkların tedavileri yok bugün. Ama gelecek 25 sene içinde bulunacak. Onun için sizin gibi genç kuşaklar yaşlanmadan önce bu hastalıkların çaresi bulunmuş olacak. Geriye ne kalıyor, düşme, bazı felçler, kalp krizleri… Ama bence çoğu insan için 100 yaşına kadar sağlıklı yaşamak mümkün olacak.

Uzun yaşamanın sırrı
● Uzun yaşamak için siz ne yapıyorsunuz, nasıl besleniyorsunuz? Sabah kahvaltısında yulaf yiyorum veya yoğurtla meyve. Ama hazır yoğurtlu meyvelerden değil. Onlarda katkı maddesi var. Evde kendim hazırlıyorum. Sonra saat on, on bir civarında ceviz yiyorum. Cevizi yemeden önce suyun içine koyuyorum.

● Neden suyun içine koyuyorsunuz? Faydası mı var? Bir ihtimal olabilir. Biliyorsunuz ceviz ağaçtan düşer, içi ıslaktır ve toprağın içine düşünce canlanır. Eğer kuruysa o hayatsız, uyuyor demektir. Dükkânlardan aldığımız cevizler de böyle hayatsız. Ama suyun içine koyarsan biraz canlandırabilirsin cevizi. Tadı da daha iyi oluyor. Sonra öğlen 12 civarında iş yerimin yakınlarındaki vejetaryen lokantasından bir şeyler yiyorum. Öğleden sonra istediğim kadar meyve yiyorum. Akşamları da ızgara balık ve belki biraz salata. Sekizden önce muhakkak akşam yemeğimi bitirmiş olurum.

● Sizin sofranızda da zeytinyağı baş köşede mi?
Evet, salata yiyorsam zeytinyağı ve sirke kullanırım. Sirkenin çok faydası var. Sirke şekerin kan içinde emilmesini engelliyor.

● Kırmızı et yiyor musunuz?
Yiyorum ama yüksek kaliteli kırmızı et yiyorum.

● Sağlıklı yaşama çabasından sıkılıp kendinizi fast food yemeye verdiğiniz, sigara tüttürdüğünüz oldu mu hiç?
Hayatımın hiçbir döneminde olmadı. Neden biliyor musunuz? Öyle bir şey yapmaya kalksam ertesi gün mutsuz oluyorum. Mesela geçen hafta teknedeydik. Damat puro getirdi, içtim. İçerken beğendim de, zevkliydi. Ama ertesi sabah ağzımın tadını beğenmedim.

● Siz sigaradan ve sigara içenlerden nefret mi ediyorsunuz?
Hayır, ama ameliyat etmiyorum. Çünkü onları durdurmak için en iyi zaman ameliyat öncesi. Sigarayı bıraktıkları zaman kendilerine güvenleri yerine geliyor. İkincisi sigara içmedikleri için akciğerleri temiz oluyor ve ameliyata öyle giriyorlar.

● Bütün aileniz de sizin gibi sağlıklı ve uzun yaşamak için elinden geleni yapıyor mu?
En büyük kızım Defne gençliğinde çok topluydu. Sonra kötü kararlar yüzünden kilo aldığını fark etti ve zayıfladı. Sezen ve Yasemin bana benziyor, onlar kurallara uygun yaşıyorlar. Ama en küçük oğlum Mustafa çok yaramaz. 11 yaşında bir oğlan çocuğu, hamburgeri, dondurmayı çok seviyor ve yiyor. Buraya gelmeden önce aylarca Maraş dondurması sayıkladı.

● Müdahale etmiyor musunuz?
Yemek yerken konuşursam si nirleniyor. O yüzden yemediği zamanlarda konuşuyorum. “Sen iyi bir sporcusun, iyi sporcular o tür yemekleri yemez” diyorum. “Ama dinlemek istemiyor, “bana ne” diye bağırıyor…

Dukan diyeti sağlıklı mı?
● Dukan diyeti çok popüler. Sizin de zayıflamayla ilgili bir kitabınız var; “You: Losing Weight”. Siz nasıl bir yol öneriyorsunuz?
O kitapta yeni bir yöntem keşfetmedik aslında. Gittik bu konudaki en iyi doktorlarla görüştük, kendi bilgilerimizi de ekledik. Kitapta kilo vermek istiyorsanız biyolojiyi anlamanız gerektiğini söylüyoruz. Bunu anladıktan sonra hangi yiyeceklerin faydalı olduğunu zaten bilirsiniz.

● Birkaç tüyo verseniz…
Her sabah kahvaltı şart. Kahvaltıda muhakkak protein olmalı, yumurta gibi veya lifli gıdalar tüketmelisiniz. Yüksek lifli ekmekler veya yulaf ezmesi olsun masada. Sabah bunları yerseniz iştahınız kapanır. Aynı zamanda metabolizmayı da çalıştıran bir gıdalardır bunlar. Ayrıca hiçbir zaman aç kalmayın. Günde beş öğün yemek yemek gerekiyor. Yemeklerden yarım saat kadar önce ağzınız biraz fındık fıstık atın, iştahınız kapansın.

● Dukan diyeti hakkında ne düşünüyorsunuz?
Dr. Dukan, televizyon programıma konuk oldu. Çok pratik bir adamdır. O kitabı niye yazdı? Çünkü birçok insan hayatlarında kural, kanun istiyor, “bana fikir verme, bana direkt olarak ne yapmam gerektiğini söyle” diye düşünüyorlar. Dr. Dukan da kitabını bu insanlar için yazdı.

● Peki sağlıklı mı sağlıksız mı?
Uzun vadede sağlıklı çünkü istediğinizi yiyebilirsiniz. Kuralları anladığınız için kötü yemekleri de yemiyorsunuz. Ama kısa vadede kötü, çünkü çok kısıtlı yemek seçenekleri sunuyor.

● Hollywood ünlülerinin çoğu bir deri bir kemik kaldılar, siz bu durumu sağlıklı buluyor musunuz?
Televizyon en az beş kilo ekliyor insanlara, bu yüzden Hollywoodlular çok ince kalmaya çalışıyorlar. Sağlıksız veya tehlikeli demek doğru olmaz. Vücut kitle indeksi var. Bu hesaplamadan çıkan rakam 18in altındaysa tehlikeli diyebilirim.

● Sağlıklı yaşamak günümüzde artık takıntı oldu. Öte yandan herkes kilo almaya devam ediyor, bu çelişkiyi neye bağlıyorsunuz?
Perhizlerin yüzde 98 i işlemiyor çünkü diyetisyenlerin verdiği kurallar uzun vadeli değil. İnsanlar bir yerden sonra bıkıyorlar ve diyeti bırakıyorlar.

Aşk ve kalp hastalıkları
● “Kalp hastalarının yüzde 50si aşksız kalmış, çok âşık olmuş, aşkına karşılık bulamamıştır” diyorsunuz. İlginç bir bağlantı...
Ben böyle bir oran vermemiştim ama evet direkt bağlantı var. Kırık kalpten ölen vakalar var. Bunun hakkında yapılan araştırmalar var…

● Güzel film konusu…
Evet öyle… Yalnız kalmak kalp için çok kötüdür. Ben bir kalp hastası gördüğüm zaman etrafında ailesi yoksa, refakatçisi yoksa çok üzülürüm.

● Peki, kilomuzla aşk hayatımız arasında bir bağlantı var mı?
Var olduğunu düşünüyorum. Seks yapan insanlar kilo kaybederler. Çünkü kendilerini daha iyi, daha mutlu hissederler.

● Siz daha önce haftada dört kez seks önermiştiniz…
Bugün evli bir çift haftada ortalama bir kez seks yapıyor. Benim önerim bunu ikiye çıkarmak. Bunu ikiye çıkarırsanız aşağı yukarı üç sene daha fazla yaşarsınız. Seks yapamayan insanların yüzde 80inde kalpte, böbrekte veya arterlerde bir sorun vardır.

● Kalp hastalıkları ölüm sebepleri arasında hâlâ bir numara, bunu neye bağlıyorsunuz?
Yediğimiz gıda yaşadığımız hayat içimizin paslanmasına neden oluyor. Çünkü vücutta devamlı oksidasyon var. Antioksidan vitaminleri onun için tavsiye ediyoruz. Eğer bu vitaminleri almıyorsanız renkli sebze meyveler yemelisiniz… Marul, maydanoz, kereviz, semizotu, kiraz gibi.

ÖZDEN YAZ REÇETESİ
Bir yaz reçetesi verir misiniz okuyucularımız için? Yazı sağlıklı geçirmek için ne yapmalı?
Benim uyguladığım en önemli metot mevsim sebze ve meyvelerini yemek aslında. Hem daha ucuz, hem de besin değerleri yüksek. Bir de çok mühim bir şey var ki, o da yazın güneşlenme imkânımızın olması… Çünkü güneş ışınlarında D vitamini var. Ayrıca birçok hormonun salgılanmasını da sağlıyor bu ışınlar. Bu yüzden günde 15 dakika güneşin altında oturmalarını tavsiye ediyorum herkese… Yazın güneş ışınlarından alarak biriktirdiğimiz hormonlar kışı sağlıklı geçirmemizi sağlar.

Yazları Türkiyede en çok tüketilen içeceklerden biri de limonata… Limonata içelim mi?
Ben limonata içmem, çok şekerli… Limonata yerine limonlu su iç. İçine biraz agave koy mesela. Agave Meksikadan gelen, doğal, şekere benzeyen bir madde. Şurup şeklinde veriliyor, onu biraz koydun mu şeker etkisi yapıyor. Kalori miktarı da çok düşük.

Bir de yaz aylarında malum alkol tüketimi artar. Ne kadar kullanılmasını tavsiye edersiniz?
Kadınlar günde en fazla bir kadeh, erkekler ise iki kadeh içmeliler. Erkeklerde alkolü daha kolay sindirmelerine yardımcı olan bir enzim var. O yüzden onlar kadınların iki katı içebilirler. Eğer iki kadeh şarap içecekseniz, birinci kadehi içtikten sonra ara verin bir bardak su için, sonra tekrar bir kadeh içebilirsiniz. İçki içerken ara vermek ve bu aralara su koymak çok önemli. Böbrekler açısından önemli, sarhoş olmamak için ve ertesi sabah kendini daha iyi hissetmek için de önemli.

“KANSER OLMA İHTİMALİM VARDI
”Kanser olma ihtimalim vardı. İki kez kolonoskopi yapıldı. 50 yaşından büyük insanların kolonoskopi yaptırmaması büyük risk. Bende genetik bir risk yok, şişman değilim, sigara içmiyorum, iyi besleniyorum. Eğer benim için bile bir risk varsa herkes için olabilir. Ayrıca kolonoskopi sadece teşhis yöntemi değil aynı zamanda bir tedavi yöntemi…

15 DAKİKADA AMELİYAT
Yakında Türkiyeye gelecek yeni bir cihazdan bahsetmek istiyorum. Geliştirdiğimiz bu cihaz tıkanmış olan kalp kapakçıklarını ameliyatsız açıyor. Bu küçük cihazı kasıktan sokup kalbin içine koymak mümkün. Geçenlerde bu yöntemle bir hastayı ameliyat ettim, ameliyat 15 dakika sürdü ve hasta ertesi gün taburcu oldu.