![]() |
Yağlı Gıdaların Zararı
Yağlı Gıdaların Zararı
Yağlı gıdalarla beslenmek ve kan şekerinin yüksek olması kadınlarda meme kanseri riskini artırıyor. Journal of the National Cancer Instituteta yayınlanan araştırmada, menopoza girmiş 188 bin 736 kadının beslenme alışkanlıkları ayrıntılı bir şekilde incelendi. 4,4 yıllık bir zaman diliminde, araştırma kapsamındaki kadınlardan 3501i meme kanserine yakalandı. Araştırmacılar, günlük kalorilerinin yüzde 40ı yağlardan oluşan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin, kalorilerinin yüzde 20si yağlardan oluşan kadınlardan yüzde 15 oranında fazla olduğunu belirledi. Şeker-kanser bağlantısı İsveçli bilim adamlarını yaptığı bir araştırmada da, kan şekeri yüksek kadınların kansere yakalanma ihtimalinin daha fazla olduğu görüldü. Yaklaşık 65 bin kişi üzerinde yapılan, 13 sene süren araştırma döneminde, 2478 kişi kansere yakalandı. Umea Üniversitesinden bir ekibini yaptığı araştırmada, yüksek kan şekerinin 49 yaş altı kadınlarda meme kanseri riskini artırdığı belirlendi. Araştırmada, kan şekeri yüksekliğinin kadınlarda pankreas, deri ve rahim kanseri riskini de artırdığı saptandı. Kan şekeri seviyesinin yüksekliğinin erkeklerde riski artırdığına dair bir bulguya ise rastlanmadı. Diyabet uzmanları, aradaki bağlantıyı kanıtlamak için başka araştırmalara ihtiyaç olduğunu belirttiler. |
Yağlı Gıdaların Zararı
Yağlı yiyecekler marihuana etkisi yaratıyor
Sadece birkaç tane patates kızartması yemekle kalabiliyor musunuz? Eğer kalamıyorsanız bu yeni araştırma içinizi rahatlatabilir. Yeni bir araştırmaya göre yağlı yemekler insan vücudunu bazı kimyasallar salgılamaya itiyor. Bu kimyasallar insanın kendisini iyi hissetmesini sağlıyor ve bu yüzden de yağlı yemeği elden bırakmak daha da zorlaşıyor. Bilim adamları salgınanan bu kimyasalın marihuana kullanıcılarında salgılandığını söyledi. New York Timesın haberine göre, bu hafta Proceedings of the National Academy of Science (Ulusal Bilim Okulunda İlerlemeler) dergisinde yayımlanacak yeni araştırma, endokanabinoid isimli kimyasalın insanlara uyuşturucu benzeri bir his verdiğini ve yağlı yemekleri hızlı ve sürekli yemeye ittiği sonucuna vardı. Bunun dışında araştırmacılar, şekerli ya da yüksek proteinli yemeklerin bu etkiyi yapmadığını da ekledi. Yıllardır endokanabinoid kimyasalının vücuda etkilerini araştıran California University profesörü Daniele Piomelli bu keşfin, mide ve bağırsakların yağ alımında önemli bir rol oynadığının kanıtı olduğunu belirtti. Endokanabinoidis, ilk olarak seneler önce bilim adamları marihuananın etkilerini araştırırken bulundu ve doğru uyarıcıları kullanarak bu kimyasalın acı ve endişe azaltıcı bir etkisinin olduğu sonucuna varıldı. Bu uyarıcı her ne kadar patates kızartması gibi yağlı bir şey olabilse de, bunun daha sağlıklı yolları da var. 2003te yapılan bir araştırmaya göre, 50 dakikalık tempolu bir koşunun veya bisiklete binmenin, vücutta benzer kimyasalları salgıladığını ve koşucu kafası (runners high) diye adlandıran bir duruma neden olduğunu söyledi. Bu sayede tıp araştırmacılarının, Piomellinin bu araştırmasını alarak vücudun endokanabinoid kabulünü ve alımını durdurabilecek bir ilaç ile yağlı yemeklerin aşırı yenmesinin önüne geçmeye çalışmalarını beklemekse hiç de şaşırtıcı olmayabilir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.