ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Makarna & Pilav (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=690)
-   -   Çeşit çeşit Makarna Sosları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=103303)

Şengül Şirin 03-06-2010 01:01 AM

Çeşit çeşit Makarna Sosları
 
1 Eklenti(ler)
Makarna Sosları

Çeşit çeşit makarna sosları

http://www.gizlikapi.org/images.gif Birbirinden farklı soslar ile makarnalarınız çok daha lezzetli olacak, sofralarınıza yeni bir renk ve tat gelecek...

Makarnanızın lezzetine lezzet katacak çeşit çeşit soslar...

http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1267826454

Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir. İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu...
Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır.
Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir.
Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur. Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir.
Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler.
Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.

BOLONEZ SOS
Malzemeler

1 litre
100 gram margarin
250 gram yağsız dana kıyması
20 gram rendelenmiş soğan
1 diş ince kıyılmış sarımsak
400 gram rendelenmiş domates
4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber
½ çorba kaşığı tuz
1 adet defne yaprağı
45 ml domates sosu

Yapılışı
Margarini bir tavada kızdırın. Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun. Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin. Önceden hazırlanan domates sosunu katın. Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Artık servise hazır...

DOMATES SOSU
Malzeme

5 litre
300 gram margarin
400 gram havuç (küp şeklinde)
200 gram kereviz (küp şeklinde)
40 gram rendelenmiş soğan
1 adet ince kıyılmış sarımsak
1 adet defne yaprağı
1 dal taze kekik
400 gram un
600 gram domates püresi
50 gram toz şeker
½ çay kaşığı tuz
1 çimdik karabiber
3 lt et suyu

Yapılışı

Derin bir tavada margarini kızdırın. Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın. Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın. Domates püresini ekleyip karıştırın. Et suyunu bir taşım kaynatın. Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz. Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Oluştukça kefini alın. İnce bir süzgeçten geçirip, süzün. Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.
Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz.

MİLANEZ SOS
Malzeme

1/2 litre
50 gram margarin
200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana janbon
200 gram domates
1 çay kaşığı karabiber
½ ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin. Dana janbonu, domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapın.

NAPOLİTEN SOS
Malzeme

1 litre
50 gram margarin
400 gram domates
5 gram sarımsak
3 adet çarliston biber dilimlenmiş
500 ml domates sos
1 bağ maydanoz ince kıyılmış
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı
Margarini bir tencerede kızdırın. Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın. Sarımsağı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın. Domates sosunu ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın. Ateşi kısın. Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun.

VİNEGRET SOS
Malzeme

1 litre
200 ml sirke
700 ml zeytinyağı
75 gram ince kıyılmış soğan
50 gram ince kıyılmış kapari
1 çimdik tuz
1 çimdik karabiber
¼ kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı toz hardal

Yapılışı


Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın. Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın. Sosunuz servis hazır, afiyet olsun.
NOT: Bu sos makarna salatalarında kullanılır.[/url]

Şengül Şirin 03-06-2010 01:04 AM

Cevap : Çeşit çeşit Makarna Sosları
 
Burgunyon sos Tarifi

MALZEMELER

1 tatlı kaşığı margarin
1 küçük ince doğranmış soğan
2 dal maydanoz
¼ defne yaprağı
10 adet tane karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı un
75 cl. Burgunyon şarap

YAPILIŞI

Margarini, soğanı, karabiberi, defne yaprağını ve kekiği küçük bir kaba koyup orta ateşte 2-3 dakika sote yapıp, şarabı ekleyin. Ağır ağır kaynatın ve şarabın yarısını çektirin.

Küçük bir kapta tereyağı ve unu karıştırın, kaynamış şaraba ekleyin. İyice karıştırın ve 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alın ve süzün. Varsa birkaç damla tabasco ya da biber ilave ediniz.


Pratik İtalyan Sos Tarifi

MALZEMELER

3 domates, 3 diş sarmisak, nane, kekik, tereyagi, tava

YAPILIŞI

domatesler kabuklari ince bir bicimde soyularak rendelenir, sarmisaklar ezilir ve suyun icinde bekletilir,tavaya tereyagi koyularak eritildikten sonra tavanin icine bosaltilir, biraz su katilarak kisik ateste ocaga verilir, su cekene kadar pisirilir uzerine kekik nane ve tuz eklenir makarnayla karistirilarak bir guzel yenir...


Hollandez Sos Tarifi

MALZEMELER

10 adet ezilmiş tane karabiber
1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
1 kahve fincanı sirke
2 çorba kaşığı su
4 yumurta sarısı
500 gr eritilmiş suyu alınmış tereyağı
¼ tatlı kaşığı tuz
½ limonun suyu

YAPILIŞI

Soğanı karabiberi ve sirkeyi ağır ateşte, sirke dibinde az bir miktar kalıncaya kadar kaynatın. İlk sıcaklığı geçince içine su, tuz, limon suyu ve yumurta sarısını ekleyin.

Çırpma teli ile dikkatlice ve devamlı karıştırın, yumurta iyice kabarıp koyulaşmalı ama pişmemelidir. Yumurta parçaları top top kalmalı, kaybolmamalıdır.

Sonra tereyağını ip gibi akıtarak yumurtaya karıştırın, yedirin. İnce süzgeçten geçirip kullanın.Sos kesilirse bir kapta biraz suya azar azar yedirin. Sos çok koyulaşmasın sonra kesilir. Yağ ılık olmalıdır, soğuk olursa sos kesilir. Ayrıca ılık yerde korunmalıdır yoksa sos kesilebilir.


Kapari sos Tarifi

MALZEMELER
½ su bardağı soğuk et suyu
2 su bardağı kaynar et suyu
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı ince kıyılmış kapari
1 çorba kaşığı tereyağ
az tuz

YAPILIŞI
Küçük bir tencerede tuzu, unu ve soğuk et suyunu iyice karıştırıp 5 dakika bekletin. Sonra bir çırpma teli ile karıştırarak kaynar et suyunu yedirin. Orta ateşte 5-6 dakika kaynatıp ateşten alın. Bir süzgeçten süzdürün, tereyağ ile kapariyi karıştırın. Servise hazırdır.


Remulad sos Tarifi

MALZEMELER
2 çorba kaşığı kıyılmış ançuez
2 ½ su bardağı mayonez
1 kahve fincanı kıyılmış kapari
2 kahve fincanı kornişon yada salatalık turşusu
2 kaşık kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI
Malzemeler derince bir kapta karıştırılacak. Sıcak makarna üzerine diğer soslarla birlikte az miktarda konularak tüketilmelidir.



Bernez Sosu Tarifi

MALZEMELER
1/2 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
4 adet ezilmiş tane karabiber
½ kahve fincanı sirke
1 çorba kaşığı su
2 yumurta sarısı
1 su bardağı eriyip suyu alınmış tereyağı
¼ limon suyu
az tuz
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI

Sirkeyi, karabiberi, soğanı küçük bir tencerede ağır ateşte yakmadan sirke az bir miktar kalıncaya kadar kaynatıp ateşten alın.

İlk sıcaklığı geçince içine tuz, yumurta sarıları ve limon suyunu ilave edin. Çırpma teli ile devamlı karıştırarak ocak kapalıyken ocağın sıcak tarafında yumurtalar kabarıp koyulaşıncaya kadar karıştırın.

Ilık hale gelince ılık tereyağını içine ip gibi akıtarak ve çırparak koyun. İçine kıyılmış maydanozu ilave edip servis yapın.



Sarımsaklı Limon sos Tarifi

MALZEMELER

2 Çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
6 Çorba kaşığı limon suyu
1 Tatlı kaşığı kekik
1 Tatlı kaşığı biberiye
2 Diş sarmısak
½ su bardağı zeytinyağı


YAPILIŞI
Sarmısağı ince ince kıyın
Diğer malzemelerle karştırıp zeytinyağını ekleyin


Morney sos Tarifi

MALZEMELER

2 su bardağı kaynar süt
2 kahve fincanı soğuk süt
biraz rende hindistancevizi
2 kahve fincanı un
1 yumurta
2 su bardağı rende gravyer peyniri

YAPILIŞI
Küçük bir tencerede unu ve soğuk sütü iyice çırparak bulamaç haline getirin. Beş dakika dinlendirdikten sonra üzerine kaynar sütü ilave edin ve iyice karıştırın. Beş dakika ağır ateşte karıştırarak kaynatın. İlk sıcaklığı geçince yumurta ve peyniri ekleyin, iyice karıştırın.


Ravigot sos Tarifi

MALZEMELER

3 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı sirke
1 çay kaşığı toz hardal
az tuz
2 çorba kaşığı ince kıyılmış kornişon veya salatalık turşusu
1 çorba kaşığı ince kıyılmış kapari
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 adet ince kıyılmış haşlanmış yumurta
¼ orta boy kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkmış ince kıyılmış domates

Bu malzemeler 10 porsiyon makarnalıktır.



Süprem sos Tarifi

MALZEMELER

5 su bardağı tavuk suyu
az tuz
1 ½ kahve fincanı un
1 çorba kaşığı margarin
½ su bardağı taze krema

malzemeler 6 porsiyon makarna içindir.

YAPILIŞI
Bir tencerede yağı eritin. Unu ekleyip orta ateşte 3 dakika kavurup ateşten alın.

Tavuk suyunu bir tencereye koyun ve yarı miktarı kalıncaya kadar kaynatın ve unlu karışıma ilave edip iyice karıştırın.

Tuzu ve kremayı da ekledikten sonra orta ateşte karıştırarak 10 dakika kaynatıp ateşten alıp süzün.



Yoğurt Sos Tarifi

MALZEMELER

1/2 kg Yoğurt
1 Dilim Bayat Ekmek İçi
2 Çorba Kaşığı Süt
1 Salatalık
1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
5 Diş Sarımsak
Karabiber, Tuz


YAPILIŞI

Ekmek içini sütle ıslatıp sıkın. Sarımsağı ayıklayıp ince ince kıyın. Salatalıkları soyup incecik dilimleyerek bir kaba alın.

Salatalık, kıyılmış sarımsak, ekmekiçi ve yoğurdu karıştırın. Yavaş yavaş zeytinyağını ekleyerek çırpın. Tuz ve karabiber serptikten sonra servis yapın.



Texas Usulu Acili Sos Tarifi

MALZEMELER

Kabuklari soyulmus domates
Cekirdekleri cikarilmis yesil aci biber
Kuru soğan
Kişniş
Maydonoz
Sarimsak
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI

Yapimi cok kolay ama bir o kadar da lezzetli bir acili sos, miktari cok yaparsaniz kavanozda buzdolabinda saklama sansinizda var.



Yeşil sos Tarifi

MALZEMELER

4 diş sarımsak
1 demet maydanoz
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı ufalanmış beyaz peynir
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

YAPILIŞI
Maydanoz, sarımsak, beyaz peynir ve zeytinyağını robotta ezerek püre haline getirin. Kaşar peyniri yarım kepçe su, bir tutam tuz ve karabiberi hazırladığınız püreye ilave ederek yeşil sosu hazırlayın.



Vinegrete Sos Tarifi

MALZEMELER

1 çay k. tuz
1/3 çay k. beyazbiber
1/3 su bardağı sirke
1 su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI

Tuz ve beyazbiberi bir kaba koyun. Sirkeyi ilave edip bir telle çırparak iyice karıştırın.
Yağı, telle çırpmaya devanı ederek akıtıp sirkelil karışıma yedirin.
Kullanmadan önce bekletecek olursanız, yağ ve sirke zamanla ayrışacağı için, tekrar iyice karıştırın.



Baita Sosu Tarifi


MALZEMELER
1 Soğan
4 Diş Sarımsak
200 gr Kıyma
1 Havuç
3 Domates
2 Dal Taze Fesleğen
1 Çay Bardağı Rendelenmiş Parmesan Peyniri
Tuz, Karabiber

YAPILIŞI
Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın, sarımsağı ezin. Zeytinyağını tavada ısıtıp soğan ve sarımsağı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ilave edin, suyunu salıp çekinceye kadar kısık ateşte kavurmaya devam edin.

Havucu temizleyip rendeleyin. Domatesin kabuklarını soyup klipler halinde doğrayın. Fesleğen yapraklarını yıkayıp ince ince kıyın.

Havuç ve domatesi kıymalı karışıma ekleyin. Fesleğen, tuz ve karabiber ilave edin. Ilınınca üzerine parmesan peyniri serperek servis yapın.



Mexican Steak sos Tarifi

MALZEMELER

kırmızı paprika biber
tuz
yeşil biber
mexican fasulye
havuç
kuru soğan
konserve mantar
domates sos
az sıvı yağ
luicina(acısos)

YAPILIŞI
Sebzelerimizi küp küp doğrarız ve tenceremizin içine koyarız.
üzerine az sıvı yağımızı ekleyip yaklaşık 2 d.k
soteleriz.

Daha sonra domates suyunu , luicina (acı sos) ve tuzunu da verdikten sonra kaynamaya bırakırız. Kaynayıp kendini (az) çektikten sonra soğutmaya bırakırız. En son içine zaten pişmiş konserver halinde olan mexican fasulyeyide ilave ederiz.



Tarator sos Tarifi

MALZEMELER

1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
1/4 su bardağı tahin
3/4 su bardağı limon suyu
2 diş dövülmüş sarımsak
1 demet ince kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI

Ceviz içi, sarmısak, tahin ve tuzu bir kaseye koyup iyice çırpın. Çırpmaya devam ederek limon suyunu azar azar katın. Limon suyunu iyice yedirdikten sonra maydanozu ekleyin.
1-2 kez karıştırıp küçük bir servis tabağına aktarıp servis yapın.



Gravy Sos Tarifi

MALZEMELER

30 gr unu
50 gr tereyağı
250 ml et suyu
100 gr küçük doğranmış biber
50 gr küçük doğranmış mantar,
100 gr küçük doğranmış soğan.
150 gr küçük doğranmış dana jambon
10 tane çekilmemiş tüm karabiber
tuz.

YAPILIŞI

Gravy için 30 gr unu 50 gr yağda(tereyağı veya margarin) kavurun, 250 ml et suyu ile yavaş yavaş ekleyip çırparak sulandırın, istediğiniz kıvam olunca daha fazla et suyu eklemeyin.

Bunun içine biber, mantar soğan ve jambonu karabiberi, tuzu ilave edin.

Karışımı eklediklerimizde pişene kadar sosu karıştırarak pişirmeye devam edin.

Katılaştığında et suyu ilave etmeyi unutmayın.


Soğuk Spagetti Sosu Tarifi

MALZEMELER

4 adet Domates
100gr küçük küçük kesilmiş Yeşil Biber
100gr küçük küçük kesilmiş Kuru Soğan
50gr ince kıyılmış Maydanoz
50gr pişirilmiş küçük küçük kesilmiş Mantar
Kekik


YAPILIŞI
Tüm malzemeleri mikserden geçirip, buzdolabında beklemeye bırakın. Servis yaparken spagettinizin üstüne önce bu sosu sonra da parmesan peynirini koyunuz.



Sarmısaklı Acı Sos Tarifi

MALZEMELER

6 diş sarmısak
3 adet acı yeşil biber
2 adet acı kırmızı biber
1 demet maydanoz
20 gr toz şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı beyaz üzüm sirkesi
tuz
500ml kadar su

YAPILIŞI
Biberleri uzunlamasına kesip açtıktan sonra saplarını ve çekirdeklerini çıkartıp ardından blander da çekin. Sarmısakları da soyduktan sonra yine çok ince kıyın.

Su, sirke, şeker, tuz, sarmısaklar ve biberi 5 dakika kadar orta ateşte kaynatın, soğutun ve maydanozları da kıyıp zeytinyağı ile beraber sosa ilave edin.

Alıntıdır


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.