ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=595)
-   -   Mutlu Olmak Sandığın Kadar Zor Değil (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1032203)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 09:43 AM

Mutlu Olmak Sandığın Kadar Zor Değil
 
Reyting alan dizilerin neredeyse tamamının melodram olduğuna bakılırsa, günümüzde mutluluğu yakalamak her zamankinden daha zor gibi... Üstelik bu sadece bizde değil, hemen hemen tüm dünyada böyle. General Social Survey'e göre, Amerikalı kadınlar 1972'den bu yana giderek daha da mutsuzlaşmış. Hatta günümüzde, mutsuzluğun dibine vurdukları bile söylenebilir.
Bizi mutlu edecek şeyleri kolayca gözden kaçırabiliriz. Evlenmenin, çocuk sahibi olmanın ya da çok para kazanmanın bizi tatmin edeceğini düşünürüz; oysa işler çoğu zaman böyle yürümez. Pensilvanya Üniversitesi'nden Psikiyatrist Christos Ballas, "Olduğundan daha mutlu olmak için ihtiyacın olan her şeye zaten sahipsin" diyor. Yapman gereken tek şey, onlardan nasıl faydalanacağını öğrenmek.
DAHA MUTLU OLMAK İÇİN
Ama kaça kadar düştüğünün önemi yok; mutluluk seviyeni arttırmanın çeşitli yolları var. Neler mi?
Şükretmeyi bil:
Günde birkaç dakikanı ayır ve seni son zamanlarda gülümseten şeyleri düşün. Evet, kulağa biraz kişisel gelişim kitaplarındaki cümleler gibi geliyor. Ancak Lyubomirsky'e göre işe yarıyor: "Hayatındaki hangi şeyler için minnettar olduğunu düşündüğünde ve cevapları bulduğunda, mutlu olmanda önemli rol oynayan küçük şeyleri aslında gözden kaçırdığını göreceksin."
Kıyaslamaktan vazgeç:
Mutlu insanlar, başka birinin başarısını kendi hayatı için bir ölçüt olarak kullanmak yerine, onun adına sevinir.Lyubomirsky, sürekli kendini diğerleriyle karşılaştırarak asla mutlu olamayacağını söylüyor. Daha az rekabetçi (ve daha çok mutlu) olmak için mücadeleyi bırakmalısın. Bu, hedeflerinden vazgeçmelisin demek değil! Sadece kendi kulvarında koşmayı öğrenmelisin.
İşini sev:
Bir hastanenin temizlik görevlileriyle yapılmış olan ankette, işini "insanların
hayatını daha iyi bir duruma getirmek" olarak tarif edenlerin, işine fazla
değer vermeyenlere oranla daha fazla tatmin duygusu yaşadığı bulunmuş.
Uzmanlar, yapmak için doğduğu işi yaptığına inananların daha çabuk ve uzun süreli mutlu olduğunu söylüyor. Eğer şu anki işin sana böyle hissettirmiyorsa, yaptığın çalışmaların ne gibi faydaları olduğunu, nelere katkıda bulunduğunu düşün. Ya da iş dışında yaptığın keyifli aktiviteleri, işin sayesinde
yapabildiğini aklına getir.
Mutlu kişilerle ol:
San Diego'daki Kaliforniya Üniversitesi ve
Harvard Tıp Fakültesi tarafından yapılmış olan bir çalışma, mutluluğun
zincirleme bir şekilde insandan insana geçerek büyüdüğünü ortaya koyuyor. Sahip olduğun her mutlu arkadaş, senin de mutlu olma şansını ortalama olarak yüzde dokuz arttırıyor. Eğer mutluluk bulaşıcıysa, onu yakalamaya hazır olmak istemez misin?


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.