ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Bilim Teknik ve Teknoloji Merkezi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=496)
-   -   Kepler Görevi : Yerbenzer Gezegen Avı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1030597)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 09:02 AM

Kepler Görevi : Yerbenzer Gezegen Avı
 
Kepler Zamanı

Uzak güneşlerin yörüngelerinde dolanan dünya benzeri gezegenlerin sayısı, NASA 'nın Kepler uzay aracını fırlatmasıyla patlama yapacak gibi.
Uzay aracı 100 000 yıldızdan oluşan gözlem grubundaki yıldızların yörüngelerindeki gezegenlerin, yıldızların önünden geçerken meydana getireceği periyodik tutulmaları izleyerek,dolaylı olarak yeni gezegenler belirleyecek.
Kepler 'in yerbenzer kayasal gezegen araştırması oldukça zor olan bir sorunun da cevabı olacak gibi..
Yerbenzer karasal gezegenler yaygınmıdır? ve büyüklükleri yıldızlarına uzaklıkları nedir?
Daha da ötesi yıldızların yörüngesindeki Yaşama elverişli bölgelerde(yıldıza uygun uzaklıktaki sıvı suyun ve yaşamın ortaya çıkabileceği uygun uzaklıktaki bölge) ne sıklıkta gezegen tespit edibileceğidir.

Dünya Takipli Yörünge

NASA Kepler ismini 2001 yılında keşif sınıfı görev için belirlemişti. Fakat NASA Ames araştırma merkezi, Moffett Field, California dan baş müfettiş William Borucki 1992 den beri kısaca FRESIP olan(dünya boyutlu iç gezegen sıklığı) gösterişsiz bir adlandırmayı reddederek Kepler ismini inatla savundu
Yinede görev 1571-1630 yıllarında yaşamış ve gök mekaniğinin kurucusu sayılan Johannes Kepler 'in adıyla onurlandırılmıştır.
500 miyon dolara mal olacak Kepler görevinin fırlatma tarihi 2008 kasım ayı olarak belirlendi, Delta 2 roketleri ile dünyayı takip eden helyosentrik(günmerkezli Güneş merkezine bağlı olan) yörüngeye taşınacak.
Uzayaracının görev süresi 4 yıl olarak belirlenmesine rağmen Borucki 2 yıl daha ekstra bir yaşam süresi daha tanıyor ki bu ekstra iki yıl dünya boyutlarından daha küçük ve mars yörüngesi gibi 2 yıl periyotlu gezegenlerin bile keşfine imkan sağlayacak gibi gözüküyor.

Sihirli Anlar.

Asıl olarak Kepler biraz ışık metre biraz da dijital kamera sayılabilir. Dijital kameralarda kullanılanlara benzer özel amaçlı CCD ler gezegen avını kolaylaştıran fotometrik ihtiyaçları karşılamaktadır.
Keper 'in fotometresi ise 42 CCD 'den oluşan ve yekpare bilimsel araç gibi çalışan bir dizgedir. kepler 1.4 metrelik ana aynaya sahip 95 cm lil açıklığa sahip schmidth fotometre ile donatılmıştır. 95 milyon pikselden fazla bir odak düzlemi görüntüleyicisi ile her 15 dakikada bir yıldızın parlaklığını izleyecektir.
Hassa fotometreleri ile yıldızının önünden geçmekte olan bir gezegenin yaratacağı ufak tutulmaların bile parlaklık değişimleri saptanabilecek. aynı periyoda, parlaklık değişimine ve tutulum süresine sahip 3 benzer geçişden sonra bilimadamları güneşsistemi dışı yeni bir gezegenin saptandığını ilan edecekleri sihirli an gerçekleşecektir.
Kepler sürekli olarak 100 000 yıldızın parlaklık değişimlerini gösterecek ve herhangi bir gezegen yıldızı önünden geçtiği anda meydana gelecek parlaklık düşüşü ile gezegenin yörünge karakteristiği ve büyüklüğü saptanacaktır

Değerli Keşif

Gölgede Gözlem

Colarado Üniversitesi Astrofizik ve astronomi merkezi direktörü Webster Cash dünyadışı gezegenleri direk gözlemleyebilmek için yeni bir gelişmeyi bildiriyor.
New Worlds Observer olarak adlandırdığı ve NASA ileri konseptler enstitüsü tarafından desteklenen projesi TPF takımının uğraştığı problemi çözmek için daha iyi bir yol öneriyor.
Önerisine göre uzaydaki iki uzay aracı, bir tanesi çiçek(taç yaprakları) benzeri itki sistemli bir yıldız perdeleyici ve uzaklarda gözlem yapacak konvansiyonel kaliteli bir teleskop.
Anahtar olay yıldız perdeleyici büyük miktarda ışığın teleskopa dolmasını önleyerek tam olarak istenen ışığı, gezegenleri doğrudan gözlemlenmesine imkan tanıyacak.

Muazzam büyüklükteki yıldız kalkanı bir uçtan bir uca 30 metrelik genişliğiyle yıldızın ışığını bloke ederken eğer şans yağver giderse minik ve soluk gezegenlerden müteşekkil bir küme görebilecek ve parazit olmdan gezegenlerden direk sinyal alınabilecektir.
4 metre açıklığa sahip olacacak TPF ye ekstra 500 milyon dolarlık bir yük getirecek olması yanısıra biraz karamsar olarak düşündüğü sistemin ortalama 5 uzay aracı gerektireceğini fakat "gezegen yüzeylerinin gerçek resimlerini" çekmek için en uygun hedef olduğunu savunuyor.

İmkansızın Peşinden Gitmek

Hiç kuşku yokki teknoloji, buluşlar, yer ve uzay tabanlı gözlem sistemleri için yapılan teorik işler uzaklardaki dünyaların sürpriz keşfini müjdeliyor.
şuan keşfi listelenen 200 civarındaki dev gaz devlerinin sayıları artarken keşfedilen gezegenlerin boyutlarıda gelecekte küçülecek.

Kaynak:Gökbilim(Space)


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.