![]() |
Orhan Gencebay Şarkılarının Sözleri
Acaba Nerde
İnerken aklıma bir kara perde Her şey yeniden başlar bittiği yerde Dönüşü olmayan bir yola girdim Bir yanlışlık yaptım; acaba nerde Yeniden başlamak, yeniden doğmak Mümkün değil cevabı arayıp bulmak Yeniden başlamak, yeniden doğmak Mümkün değil hesabı yıllara sormak Nerde benim hasretim ümidim neşem nerde Nerde boyun eğdiğim inancım saygım nerde Nerde benim gençliğim hani sevenler nerde Uğruna baş koyduğum, seninim diyen nerde Severken mi yoksa sevilirken mi Herkese bir kader yazılırken mi Bana düşen payı bilmiyorken mi Bir yanlışlık yaptım; acaba nerde |
Acı Gözyaşları
Acı gözyaşlarımı silecek sevgilim yok Benim bu derdlerimi ah Bilecek sevgilim yok Ömür boyu çekerim yar uğruna cefayı Bu çektiğim cefayı bilecek sevgilim yok Benim bu derdlerimi bilecek sevgilim yok Bir gün olsun bahtıma gülecek sevgilim yok Beklerim yollarını gelecek gelecek sevgilim yok Açmışım kollarımı saracak sevgilim yok Bir gün olsun yüzüme gülecek sevgilim yok Ömür boyu çekerim yar uğruna cefayı Bu çektiğim cefayı bilecek sevgilim yok |
Ağlarsın Bilsen
Kırdığın kadehte kalan ömrümden Ağlarsın içtiğim yılları bilsen Hicrimle sararıp solan ömrümden Ağlarsın biçtiğim dağları bilsen Sefiller gücünü bende sınadı Kimi kaçık dedi, Kimi bunadı Berduş eleştirdi,sarhoş kınadı Ağlarsın düştüğüm dilleri bilsen Ar ettim sakladım uğraşlarımı Haberdar etmedim sırdaşlarımı Gizlemek isterken gözyaşlarımı Ağlarsın seçtiğim yolları bilsen Sefiller gücünü bende sınadı Kimi kaçık dedi, Kimi bunadı Berduş eleştirdi,sarhoş kınadı Ağlarsın düştüğüm dilleri bilsen Felsefe böyledir divanelerde Teselli aranır bahanelerde Bir kadeh mey için meyhanelerde Ağlarsın düştüğüm halleri bilsen Ateşi su bildim göz göre göre Aklım zavallıydı duyguma göre Bahtına şükretti "Mecnun" bin kere Ağlarsın düştüğüm çölleri bilsen |
Aklım Takıldı
Dün gece hep seni seni düşündüm Söylediklerime aklım takıldı Uykumda bir sağa bir sola döndüm Alaycı gülüşüne aklım takıldı Yüzünde şüpheli bir anlam vardı Bana ne dediysen sanki yalandı İçimi tarifsiz bir korku sardı Aşkımı düşündüm aklım takıldı Açık konuş benle doğruyu söyle Nedir bu tavırlar bu gidiş böyle Bir yanlışlık yaptım demedin amma Şeytana uydun mu aklım takıldı Aklım takıldı fikrim takıldı Yeşil gözlerine aklım takıldı Sevdim diyorsun gerçek mi bilmem Söz veriyorsun bunla yetinmem Geleceğe dönük hayallerimize Durun biraz dedim aklım takıldı Beni sevmeye mecbur değilsin Sen bir gerçeksin yalan değilsin Belki bir aşkla kalan değilsin Gururum coştu aklım takıldı Belki sana göre eski kafayım Bir aşkla yetinen anlayıştayım Belki isteyip te yapamadığın Zorluklardayım aklım takıldı Aklım takıldı fikrim takıldı Yeşil gözlerine aklım takıldı |
Akma Gözlerimden
Akma gözlerimden Çıkma düşlerimden Kaçma ellerimden Gitmek sana göre değil Yağma yağmur gibi Gitme öksüz gibi Hasret dağlar gibi Gitme Kalpler yine kırık mahzun olacak Sevda yine yarim, yarim kalacak Kalpler yine kırık mahzun olacak Sevda yine dertle tamamlanacak Susmuş anılarda Dertli yarınlarda Çıkmaz sokaklarda Kalmak bana göre değil Kir su inadını Tanrı yazısını Bozmak bize göre değil |
Akşam Güneşi
Batarken ufuktan bir akşam güneşi Bırakıp gitmiştin beni sen sevgilim Yıllar yılı oldu hala dönmedin geri Ne olur ne olur ne olur dön bana Bak batıyor yine akşam güneşi Aşkımı dillerde gözümü yollarda Kimsesiz bırakan şu gurbet ellerde Sanki kara bulut seni saklıyor benden Ne olur ne olur ne olur dön bana Yine gölgelendi akşam güneşi |
Al Hançeri
Al hançeri vur bağrıma canım senindir Varlığıma karar vermek senin emrindir İsterim ki ömrüm sonu seninle olsun İsterim ki yaşat beni sevip sevindir Bazen bana öyle yakın öyle cansın ki Ben bedenim sense ruhum öyle bensin ki Dokun bana sarıl bana hep öylece kal sevilmenin böylesine kim ne desin ki Canım benim ömrüm benim kim ne desin ki İsterim ki yaşat beni sevip sevindir Varlığıma karar vermek senin emrindir |
Al Senin Olsun
Al senin olsun bende ne varsa, İstemem mutluluğu senden uzaksa, Ver bana gönlümü dert olacaksa, Gönlünde başka aşk yer bulacaksa, Bahtını bahtımın kaderi yaptım, İsterim ömrüm senle son bulacaksa, En büyük mutluluktur seveni sevmek, Zor değil bir gönülde yer bulabilmek, Yaşamak rüyasında gerçeği görmek, Ne güzel bir gönülde dertler öldürmek, Sanki yaşamamın sebebi sensin, Sen benim bahtıma gülen kadersin, Batmayan bir güneş doğdu ufkumda, Sen benim gecemi gündüz edensin, Bu alem gülmeyi senden öğrenmiş, Sen aşkın en güzelini aşkla verensin, En büyük mutluluktur seveni sevmek, Zor değil bir gönülde yer bulabilmek, Yaşamak rüyasında gerçeği görmek, Ne güzel bir gönülde dertler öldürmek |
Allahın Emriyle
Allah'ın emriyle Peygamber kavliyle İstemiştim seni bana Keremle Mecnun haliyle Vermediler seni Kahrettiler beni Yaşıyorum can havliyle Gönül derdiyle, aşkın derdiyle Sevda sevenindir Dertler çekenindir Hem sevenin, hem çekenin Doğru söyle yar kimindir Vermediler seni Kahrettiler beni Yaşıyorum can havliyle Gönül derdiyle, aşkın derdiyle Bir nefeslik kadar Zamanım kalsa Bir daha dünyaya gelmek Alnıma tekrar yazılsa Yine severdim Yine isterdim Ayrılık bahtımın Acı kaderi olsa, yazısı olsa Kınamayın beni Çok görmeyin beni Sevdalandım tam yürekten Yana yana, kana kana |
Almina
Son günlerde ne yüzüme bakıyor Ne bir selam veriyorsun Almina zahmet edip ne elimi sıkıyor Ne bir hatır soruyorsun Almina Madem hızlı yaşamayı severdin Neden bana yar olamaya söz verdin Cambaz gibi kalpten kalbe tel gerdin Maceraya yürüyorsun Almina Ben yanarken hasretinin narında Hoyrat eller bağlar bozdu bağrında Ben aklımı uğurlarken uğrunda Sen sefalar sürüyorsun Almina Seni gözden seni sözden sakınıp Sır vermedim dosta senden yakınıp Hasretinle her gün biraz tükenip Bittiğimi görüyorsun Almina Koca bir yaz gelip geçti gülmeden Ben giderim, sen insafa gelmeden Hayatımla oynuyorsun bilmeden Günahıma giriyorsun Almina Telaşlanma kastettiysen canıma Günden güne giriyorsun kanıma Bir atımlık barut kaldı sonuma Muradına eriyorsun Almina |
Anlatamam ki
Hangi söze sığarsın sen Anlatamam ki anlatamam ki Seni bende bir daha yaratamam ki Sensin bu gönlüm sensin bu ömrüm Yaşatamam ki yaşatamam ki Sen her sözde bir kitapsın anlatamam ki Senin gibi bir sevgiliyi yaratamam ki Dile benden ne dilersen Yok diyemem ki yok diyemem ki Aşk sihrine güç mü yeter dur diyemem ki Seven gönlü kim susturmuş sus diyemem ki Senden gelen hiçbir şeye git diyemem ki Anlatamam ki anlatamam ki Senin gibi bir sevgili yaratamam ki |
Asla
Asla, asla Asla, asla Geri dönemem artık Seni sevemem artık Unuttun mu ıstırapla geçen yılları Lanetlenen bu kaderi ikimiz yazdık Mutluluğa giden yolun kapılarını Öfke ile inad ile bizler kapattık Dönmek ne demek? Kaybolan emek Mümkün mü artık sevilip, sevmek Dönmek demek, kaybolan emek Anlamsız artık sevilip, sevmek Asla, asla Asla, asla Geri dönemem artık Seni sevemem artık Bundan sonra adını hiç anmayacağım Her gülüşte seni buldum sanmayacağım Öyle zor ki bir düzeni yeniden kurmak Ben bir defa yandım tekrar yanmayacağım Öyle zor ki alışılan düzeni bozmak Ben bir defa kandım tekrar kanmayacağım |
Aşk Değil
Aşk değil aşk değil Beni böyle kahreden senin cefan Aşk değil Ey sevgilim ettiğin Bir değil bin değil az değil Aşkın yolu diye beni Uçuruma itiyorsun Ölmek bir şey değil ama Beni sensiz ediyorsun Beni senden ediyorsun Sen aşkımla bende doğan Benden daha büyük bir çilesin Arıyorum sen bul beni Ben nerdeyim şimdi sen nerdesin Bahtının gölgesine sığınıp ta kalmışım Bir dilenci misali el açıp yalvarmışım |
Aşk Mezarı
Kaz mezarcı kaz mezarcı Aşkıma bir mezar kaz Ben ölmeden aşkım öldü Aşkıma bir mezar kaz Vefasızın yolundan ben artık döneceğim Kaz mezarcı derin kaz aşkımı gömeceğim" Yıllardır harap eden beni bırakıp giden Bana ihanet eden aşkımı gömeceğim Mezarının başında vefasız diyeceğim Kaz mezarcı derin kaz aşkımı gömeceğim Yıllar var ki harap eden beni bırakıp giden Bana ihanet eden aşkımı gömeceğim Mezarının başında vefasız diyeceğim Kaz mezarcı derin kaz aşkımı gömeceğim Kaz mezarcı derin kaz aşkımı gömeceğim Kaz mezarcı derin kaz aşkımı gömeceğim |
Aşk Pınarı
Eğer aşka bir ceza verebilseydim Benim gibi onunda sevmesini isterdim Meçhulden gelmişim meçhule giderim Ömür denen bu yolda susadım su içtim Yürek kansın diye yoldaki bir pınardan Aşk pınarıymış bu içmesen ararsın İçsen benim gibi aşk diye yanarsın Ne ilk içen bendim ne son geçen bu yoldan Herşey başladı aşk pınarında Dertler başladı aşk pınarında Şimdi arıyorum aşksız günlerimi Meğer zehirlemişim kendi kendimi Aşk pınarı değil dert pınarıymış bu Kaybettim yarınımın ümitlerini ümitlerini ümitlerini Kaybettim yarınımın ümitlerini Sevmemek elde değil zamanı belli değil Bir canım var yaşarım bende değil Bir canım var yaşarım bende değil Gönlümde sefalet aşkla başladı İsyan etti bana bütün duygularım Her yudum bir zehir her nefes bir alev Her ahımda kaldı arzularım Ah edişte kaldı arzularım Şimdi arıyorum aşksız günlerimi Meğer zehirlemişim kendi kendimi Aşk pınarı değil dert pınarıymış bu Kaybettim yarınımın ümitlerini Ümitlerini ümitlerini Kaybettim yarınımın ümitlerini Sevmemek elde değil zamanı belli değil Bir canım var yaşarım bende değil Bir canım var yaşarım bende değil |