ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Hayvanlar Alemi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=641)
-   -   Uğurböceği-Gelinböceği-Uçuçböceği (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=101898)

Şengül Şirin 02-05-2010 10:52 PM

Uğurböceği-Gelinböceği-Uçuçböceği
 
2 Eklenti(ler)
Uğurböceği-Gelinböceği-Uçuçböceği


http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1265399490


Gelinböceği ve uçuçböceği adlarıyla da tanınan uğurböceği kınkanatlılar grubunun en tanınmış üyeleri arasında yer alır. Tür sayısı 5.000'e ulaşan bu böceklerin hepsi de 1,5 santimetreden kısadır. Bir çift saydam kanatlan yalnız uçarken görülebilir. Bir yere konduklarında bu kanatları pürüzsüz ve sert kanat örtüleri (kınkanatlar) gizler. Kanat örtüleri genellikle parlak renklerle bezeli ve cilalanmış gibi pırıl pınldır.
Çoğu uğurböceğinin kanat örtüleri kırmızı üstüne siyah beneklidir. Ama bazılarında bu durumun tam tersine de rastlanır. Benek sayısı türlere göre değişir. Her kanat örtüsün-deki benek sayısı ikiden başlayarak 10'a, hatta 22'ye kadar çıkar.


Uğurböcekleri genellikle bahçe bitkilerinin üzerinde yaşar. Hem larvaları, hem de erişkinleri bitkilere zararlı böcekleri yedikleri için çok yararlıdır. Gül fidanlarına böcek ilaçlan püskürtüp hem yararlı, hem de zararlı böcekleri öldürmek yerine, birkaç uğurböceği koymak daha iyi sonuç verebilir. Uğurböcekleri zararlı böceklerin sardığı meyve bahçelerini kurtarmak için çeşitli ülkelere götürülmüştür. Örneğin Avustralya uğurböceği (Rodolia car-dinalis) Kuzey Amerika'nın batısına götürülerek, torbalı koşnillere karşı yürütülen mücadelede kullanılmıştır. Ama bazı uğurböcekleri de yapraklan yiyerek çeşitli tanm ürünlerine zarar verebilir.

http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1265399490


Uğurböcekleri yapraklara yığınlar halinde sarı yumurtalar bırakır. Larvalar yumurtadan çıktıklannda çok hareketlidir. Genellikle gri ya da morumsu olan bu larvalann üstünde uçuk benekler bulunur. Yaklaşık bir ay içinde her larva bir yaprağa tutunarak pupa evresine girer. Erişkin böcekler kışın genellikle büyük gruplar halinde kış uykusuna yatar.
Uğurböceklerinin parlak renkleri kuşlardan korunmalarına yarar. Saldırıya uğradıklarında kötü bir tadı olan sıvı damlacıkları salgılarlar. Kısa sürede uğurböceklerinin parlak renkleri ile kötü tadı arasındaki ilişkiyi kuran kuşlar bu böcekleri rahat bırakır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.