ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Çorba (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=686)
-   -   Ezogelin Çorbası Tarifi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1016810)

Prof. Dr. Sinsi 10-29-2012 10:36 AM

Ezogelin Çorbası Tarifi
 
Malzemeler

1 Su bardağı kırmızı mercimek
1 Çorba kaşığı pirinç
2.5 Su bardağı et suyu
1 Adet soğan
2 Çorba kaşığı un
2 Çorba kaşığı margarin
2 Tatlı kaşığı nane
1 Tatlı kaşığı kekik
Yarım çay kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı kırmızı biber
Yeterince su
Tuz

Hazırlanışı
  • Kırmızı mercimekleri ve pirinci ayıklayıp, yıkayın.
  • Et suyunu kaynatın.
  • Mercimekleri, pirinci ve ayıklanmış bütün soğanı katıp, iyice yumuşayana dek pişirin.
  • Dilerseniz blendırdan veya süzgeçten geçirin.
  • Bu arada küçük bir tencerede yağı eritin.
  • İçine unu ilave edin.
  • Unun rengi değişene dek kavurun.
  • İçine azar azar ılık su dökün.
  • Krema kıvamına geldiğinde mercimeğin içine karıştırarak katın.
  • Tuzunu ayarlayıp, bir taşım kaynatın.
  • Başka bir tavada yağ eritin.
  • İçine kırmızı biber, nane ve kekiği katıp, yağla birlikte kızdırın.
  • Çorbanın üzerine gezdirerek döküp, servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 10-29-2012 10:36 AM

Ezogelin Çorbası Tarifi
 
Malzemeler
  • 1 çay fincanı ince bulgur
  • 2 yemek kaşığı bitkisel yağ
  • 1 çay fincanı pirinç
  • Tuz, karabiber
  • 1 çay fincanı Kırmızı Mercimek
  • 1 baş soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası ya da 2 adet ortaboy domates
  • 1 çay kaşığı acı biber salçası
  • 2 çay kaşığı nane
  • 6 bardak su
Yapılışı

Soğanı hafifçe pembeleşene kadar kavurunuz. İki çorba kaşığı domates salçasını sulandırdıktan sonra pembeleşen soğana katınız. Biber salçası da katıp karıştırın. 6 bardak suyu ilave edin. Orta hararette kaynatın. Kaynayınca içine yıkanmış bulguru, mercimeği ve pirinci katın. Malzemeler yumuşayıncaya kadar kaynatın.

Servis yapılırken isteğe bağlı olarak üstüne nane ilave edilebilir.

Prof. Dr. Sinsi 10-29-2012 10:36 AM

Ezogelin Çorbası Tarifi
 
Ezogelin Çorbası

6 bardak kemik suyu
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
2 adet soğan
2 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı kırmızı mercimek
biraz nane
tuz
biber

Tencerede eritilen tereyağının üzerine çok ince doğranmış soğanla, elenmiş un eklenerek, pembeleşinceye kadar kavrulur. Kmeik suyu konur ve karıştırarak kaynatılır. Salça, temizlenmiş mercimek ve pirinç de tencereye konur. Nane, tuz ve biber ilave edilerek pişirilir.

http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

Prof. Dr. Sinsi 10-29-2012 10:36 AM

Ezogelin Çorbası Tarifi
 
Ezogelin Çorbası Tarifi

Malzemeler:
Yarim su bardagi kirmizi mercimek
1 yemek kasigi pirinc
1 yemek kasigi bulgur
2 corba kasigi tereyag
2 corba kasigi siviyag
1 sogan
yarim corba kasigi domates salcasi
yarim corba kasigi biber salcasi
1,5 yemek kasigi un
1 tatli kasigi nane
biraz karabiber ve pulbiber
tuz
7 su bardagi su
1 dis sarimsak
limon suyu

Yapilisi:
Öncelikle eritilmis tereyagi ve siviyaginda yemeklik dogranmis sogani kavurun. Daha sonra üzerine un da ekleyip, biraz kavurun. Ardindan salcalari da ilave edip, biraz kavurduktan sonra, baharatlari da ekleyip, biraz cevirin ve sonra bir bardak soguk su ekleyin karistirarak. Sonra 6 bardak ta kaynar su ve tuzunu ekledikten sonra yikanmis mercimegi, bulguru ve pirinci de ilave edip, arada bir karistirarak kaynamaya birakin. Corbanin pismesine yakin ezilmis bir dis sarimsagi da ekleyin. Limon suyuyla servis yapin.

Prof. Dr. Sinsi 10-29-2012 10:36 AM

Ezogelin Çorbası Tarifi
 
Ezogelin Çorbası Tarifi

1 su bardağı kırmızı mercimek
Yarım çay bardağı pirinç
1 kahve fincanı bulgur
2 çorba kaşığı tel şehriye
1 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı domates salçası
8 su bardağı su
2 su bardağı et suyu
Pulbiber
Nane
Tuz

Kırmızı mercimeği ayıklayıp yıkayın. Derin bir tencereye alıp 8 su bardağı su ekleyin. Mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve bulguru yıkayıp mercimeğe ilave edin. Tuz ekleyip 15 dakika pişirin. Pirinç ve bulgur yumuşayınca ateşten alın.
2 çorba kaşığı margarini tencerede eritin, tel şehriyeyi ufalayıp margarine ekleyin. Unu ilave edip pembeleştirin. Salçayı ekleyip kavurun. Biraz su ekleyip akıcı hale gelinceye kadar karıştırın. Etsuyunu ve mercimekli karışımı tencereye alın. 8-10 dakika daha pişirin.
Kalan margarini küçük bir tavada eritin. Pulbiber ve naneyi ilave edip kavurun. Çorbaya ekleyip karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 10-29-2012 10:36 AM

Ezogelin Çorbası Tarifi
 
1 su bardağı kırmızı mercimek

2 yemek kaşığı pirinç

4 yemek kaşığı ince köftelik bulgur

arzu ederseniz; 2 yemek kaşığı tel şehriye (arpa şehriye de kullanabilirsiniz)

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet kuru soğan

½ yemek kaşığı domates salçası

½ yemek kaşığı biber salçası

8-10 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

2-3 diş sarımsak

1 adet limonun suyu

2 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Kırmızı mercimek, pirinç ve bulguru aynı kabın içinde yıkayın.

Zeytinyağını düdüklü tencereye ya da orta boy çelik bir tencereye koyun. Yıkayıp süzdüğünüz mercimek, bulgur ve pirinci tencereye aktarın.

Kuru soğanı incecik doğrayarak üzerine ilave edin. Sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayıp tencereye koyun. Domates ve biber salçasını da ekledikten sonra tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Malzemeleri tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun.

Üzerine 8-10 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu ekleyin. Nane, tuz, karabiber ve pul biberi serpip tekrar karıştırın. Limon suyunu da kattıktan sonra çorbayı pişmeye bırakın. Düdüklü tencerede pişireceksiniz, düdük çaldıktan 15 dakika sonra ocaktan alabilirsiniz. Normal tencerede pişiriyorsanız, çorba kaynamaya başladıktan 25-30 dakika sonra ocaktan alın.

Not: Gerekirse biraz daha limon suyu ya da 2 yemek kaşığı nar ekşisi ilave edebilirsiniz. Hatta kaynayan çorbaya 2 yemek kaşığı tel şehriye de katabilirsiniz. Bu çorba ekşili ve acılı tadıyla nefistir.

Prof. Dr. Sinsi 10-29-2012 10:37 AM

Ezogelin Çorbası Tarifi
 
2 su bardağı kırmızı mercimek

2 adet orta boy kuru soğan

6 diş sarımsak

1 kahve fincanı pirinç veya bulgur

1 çorba kaşığı domates salçası

1 çorba kaşığı biber salçası

1 çorba kaşığı kekik

1 çorba kaşığı kuru nane

1 adet limonun suyu

3 litre kadar et suyu ya da su

100 gram margarin

yeterince tuz, karabiber ve pul kırmızıbiber

Ayıklayıp, yıkadığımız kırmızı mercimekleri, 1/2 litre kadar su ile haşlayalım. Bu esnada üzerinde oluşan köpükleri, delikli bir kepçeyle alalım.

Köpükler bitince, piyazlık doğradığımız kuru soğanları, ince kıydığımız sarımsakları ve 3 litre et suyunu veya suyu ilave edip, pişirmeye başlayalım.

1 su bardağı suda erittiğimiz domates ve biber salçası ile birlikte iyice yıkadığımız pirinçleri veya bulgurları da çorbaya ilave edip, pişirmeye devam edelim.

Pirinçler pişip de çorbamız koyu bir kıvama gelince, yeterince tuz, karabiber ve limon suyunu ilave edip, bir taşım daha kaynatalım.

Başka bir kapta, erittiğimiz margarinin içine kekiği, kuru naneyi ve pul kırmızıbiberi atıp kızdırdıktan sonra, çorbaya ilave edelim.

1 dakika sonra ocaktan indirip, sıcak sıcak servis yapalım.

NOT: Arzu edenler, bulguru ve pirinci bir arada kullanabilir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.