![]() |
İftar İçin Yemek Tarifleri - Tas Kebabı
Malzemeler:
Yarım kg kuzu eti 1 kase pirinç 2,5 kase sıcak su (pirinç ölçüsü alınan kase) Geniş bir kase kadar arpacık soğan 1 orta boy kase Antep fıstığı 1 küçük paket çam fıstığı Pul biber Karabiber Tuz Zeytinyağı Hazırlanışı: Geniş bir kase kadar olan arpacık soğanların baş kısımları kesilerek enine doğru kesik atılır ve kabuğu ince bir şekilde soyulur. Soğanlar pişerken içinin dışına çıkıp şekli bozulmasın diye yapılır. Yarım kilo yağsız kuzu etiyle arpacık soğanlar bir tasa alınır ve yıkanıp suyu süzdürülür. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber ve yarım çay bardağı zeytinyağı (herhangi bir sıvı yağ da olabilir) eklenerek tastan 2-3 kat daha büyük olan tencere üzerine kapatılır ve ters çevrilerek orta ocak ateşe konur. Hemen ardından ateşte bekletmeden tasın su gördükten sonra kalkmaması için üzerine herhangi bir ağırlık konulur. Amaç suyun buharında etlerin pişmesidir. Ve içerisine 1,5 kase su eklenerek pişmeye bırakılır. Plastik bir kaba 1 bardak pirinç koyup üzerini 1 parmak kalınlığında geçecek kadar kaynamış su eklenir ve haşlanmaya bırakılır. Tas kebabı için tencereye konulan suyun pilavın ölçüsüne göre olması gerekmektedir. Pilav yerine arzuya göre bulgur da konulabilir. Ortalama 1 saat kokusu iyice çıkana kadar et pişirilmeye devam eder. Tas kebabının içindeki su azalır ve üzerine yeniden tasın yarısının hizasına gelecek kadar su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Ortalama 10 dakika sonra haşlanmış olan pilavın suyu süzülür ve tas kebabın olduğu tencereye eklenir. Küçük bir kaseye Antep fıstıkları konularak üzerine kaynar su ilave edilir. Ortalama 10-15 dakika sonra soğuduktan sonra fıstıkların kabukları soyulur. Soyulmuş Antep fıstığı ile 1 küçük paket çam fıstığı orta ocak ateşte küçük bir kapta dörtte bir çay bardağı sıvı yağ ile kavrulur (herhangi bir sıvıyağ ya da tereyağı da olabilir). Pilav eklenince su birdenbire içeri çekilirse yeniden gelecektir. Pilavı ortalama 5-6 dakika sonra yavaşça kaşık yardımı ile karıştırılır. Ardından pişmeye bırakılır. Pilav yumuşayıp suyunu çekince kaşıkla kenarlardan servis tabağına alınır. Ardından tencerenin içerisindeki tas ters çevrilerek açılır ve buharda pişmiş olan tas kebabı pilavın üzerine konulur. Antep ve çam fıstıkları kavrulduktan sonra servis tabağının kenarları süslenir. Yemeğin hep ağır ateşte pişmesi gerekmektedir. Ortalama pişme süresi 1-1,5 saati bulabilir. 4 kişilik servis edilir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.