![]() |
Kayısılı Turta Tarifi
Kayısılı Turta Tarifi
1,5 çay fincanı un 1/2 kg kayısı 2,5 kahve fincanı şeker 1/2 bardak su 2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin 1 tutam tuz Un hamur tahtasına koyulur. Havuz gibi açılan ortasına yumuşatılmış yağ, su ve tuz koyulup karıştırılır. Yoğurup yumuşak bir hamur haline getirilir. Üzerine bir temiz peçete örtülür ve 20 dakika dinlendirilir. Bu arada, kayısılar yıkanıp ortadan ikiye ayrılır. Çekirdekleri çıkarılır. Hamur elle açılıp yayılır. Sonra dörde katlanır. Bu kez merdaneyle, tepsi büyüklüğünde açılır. İçi yağlanmış tepsiye serilir. Üzerine şekerin üçte biri serpilir. Ve kayısılar, çekirdek yerleri yukarı gelecek şekilde üzerine dizilir. Kalan şeker de üzerine serpilir. Ve orta fırında 30 - 35 dakika pişirilir. Kayısılar yumuşayıp, karamela rengini alınca turta pişmiş demektir. Çıkarılır, soğuduktan sonra dilim dilim kesilip servis yapılır. Not :Taze kayısı bulunmadığı mevsimlerde bu turta konserve kayısıyla da yapılabilir. O takdirde şurubu iyice süzülür. |
Kayısılı Turta Tarifi
220 gram un
100 gram tozşeker 75 gram Teremyağ 250 gram kayısı marmeladı 1 adet yumurta sarısı 1 adet limon 1 fincan süt Bir çimdik tuz. Tart kalıbını Teremyağ ile yağlayıp, unlayıp bir kenara koyalım. Elenmiş unun ortasını açıp, içine yumurtanın sarısını, tozşekeri, yarım limon kabuğu rendesini, oda sıcaklığında yumuşamış kalan Teremyağını, sütü ve bir çimdik tuzu koyup, iyice yoğuralım. Hamur kıvama gelince yağlı kağıda sarıp, buzdolabında en az 1 saat kadar dinlendirelim. Marmeladı bir tencereye boşaltıp, içine 2 çorba kaşığı su ilave ederek ocağa koyalım. Kısık ateşte, tahta bir kaşık yardımı ile devamlı karıştırarak, akıcı bir kıvama gelmesini sağlayalım. Ocaktan indirip, soğumaya bırakalım. Hamuru oklava ile gerekiyorsa un ile yarım santim kalınlığında açıp, kalıbın etrafını ve dibini kaplayacak şekilde yerleştirelim. Kalıbın etrafından sarkan parçaları bıçak ile kesip, yeniden yoğuralım. Yarım santim kalınlığında açıp, bisküvi kalıpları ile çeşitli şekiller çıkaralım. Soğuyan marmeladı kalıptaki hamurun üzerine yayıp, düzeltelim. Hazırladığımız hamurları istediğimiz şekilde marmeladın üzerine yerleştirip, 170°C fırında altı ve üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Pişen turtayı biraz dinlendikten sonra kalıbından çıkarıp, iyice soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapalım. Not: Arzu edenler, marmelad yerine taze kayısı kullanabilirler. O zaman kayısıların çekirdeklerini çıkarıp, ikiye ayırdıktan sonra, 4 çorba kaşığı tozşeker, bir tutam limon kabuğu rendesi ve üzerini aşacak kadar su ile kayısılar yarı pişmiş hale gelinceye kadar pişirip, suyunu süzdükten sonra kullanmak gerekir. |
Kayısılı Turta Tarifi
20 adet taze kayısı
3 adet yumurta 1 su bardağı yoğurt 1 çay bardağı sıvı yağı 1 su bardağı un 1.5 çay bardağı şeker 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Üzeri için: 4 çorba kaşığı kayısı reçel Antepfıstığı Yumurtayı şekerle beş dakika kadar çırpın, yoğurt ve sıvı yağı ekleyip karıştırmaya devam edin. Bu karışıma unu, kabartma tozunu, vanilyayı ekleyip karıştırın ve yağlanıp unlanmış büyük fırın tepsisine dökün. Kayısıların çekirdeklerini ayıklayıp tepsideki harcın üzerine aralıklarla dizin ve 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Fırından alınca üzerine reçeli biraz sulandırıp sürün. Soğuyunca fıstıklarla süsleyin. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.