![]() |
Fıstıklı Muhallebi Tarifi
Fıstıklı Muhallebi Tarifi
7 bardak sut 300 gr toz şeker 200 gr tuzsuz iç antepfıstığı 65 grpirinç unu 1/2 kahve fincanı nişasta 1,5 bardak su 1 kahve kaşığı tuz Bir kaba su ve ölçülere göre antepfıstığı konularak 5 - 6 dakika kaynatılır, tencere ateşten indirilerek üzerine su ilâve edilir. Su ılınınca fıstıkların iç kabukları çıkartılır ve bir havana konularak iyice dövülür, kurumaları için bir tarafa bırakılır. Dövülmüş fıstıklar kuruyunca kalın kalburdan geçirilerek bir tarafa bırakılır. Başka bir tencereye süt, toz şeker ve tuz konularak karıştıra karıştıra kaynatılır. Ayrıca bir kap alınarak içine nişasta ve pirinç unu konulur ve sicim gibi su akıtılarak bir taraftan da karıştırılır. Böylece su ve nişasta iyice hallolur. Bu iş bitince bunlar kaynamakta olan süte yine sicim gibi akıtılmak suretiyle boşaltılır ve bir yandan da karıştırılır. Süt boza kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam edilir ve koyulaşınca, bir tarafa bırakılan dövülmüş fıstıklar muhallebiye katılıı iyice karıştırılır. Fıstıklar muhallebide hallolunca, tencere ateşten indirilir, kâselere ya da tabaklara boşaltılır ve soğuduktan sonra servis yapılır. |
Fıstıklı Muhallebi Tarifi
Fıstıklı Muhallebi Tarifi
150 gr. yeşil fıstık 150 gr. pirinçten yapılmış sübye 2 kg. süt 300 gr. toz şeker Fıstığı kaynar suda bir dakika haşlayıp süzdürünüz. Kabuklarını soyunuz. Sübyenin yapılışı: Kırık pirinç taşlarını dikkatlice ayıklayıp üç dört defa suyunu süzdürerek yıkayıp pirincin 5 santim üzerini aşacak vaziyette ılık su doldurup bırakınız ve sabahleyin hiç karıştırmadan tencereyi eğip pirinç seviyesine kadar suyunu süzdürüp dökünüz. Küçük bir değirmende değirmenin akış ağzının önüne bir kap koyarak üstten de pirinci koyup kolunu çevirerek çekiniz. Tencerenin içine akmış olan koyu süt gibi duran beyaz şeye sübyedir. İyice karıştırıp çok ince bir ipek veya naylon elekten süzdürünüz. Yeşil fıstığı bir ceviz çekme makinesinden çekerek bir mikserin içine koyunuz ve aynı sütten bir bardak ilâve ederek fıstık yeşil bir süt haline gelinceye kadar 4-5 dakika mikseri çalıştırınız. Sonra fıstıklı sütü diğer sütün içine ilâve ederek şekerini de ilâve ediniz. Ağır ağır karıştırıp kaynattıktan sonra sübyesini yediriniz ve karıştırarak 5 dakika kaynatıp kaselere boşaltınız ve soğuyunca servis ediniz. Not: Mikser olmayan yerde fıstık toz olarak çekilmiş kullanılabilir. Fakat aynı nefasette olmaz. Sübye yapılamıyan yerlerde 1 bardak sütle karıştırılmış 50 gr. pirinç unu, 50 gr. nişasta kullanınız. |
Fıstıklı Muhallebi Tarifi
Fıstıklı Muhallebi Tarifi
7 su bardağı süt 1 kaşık nişasta 1 kaşık pirinç unu 250 gr. toz şeker 200 gram antepfıstığı 1 fiske tuz 1 bardak su Sütü toz sekerini, tuzu bir tencereye koyunuz. 5 dakika kadar arada bir karıştırarak sütü kaynamaya bırakın. Ayrıca bir kasenin içinde nişasta ile pirinç ununu suyla birlikte iyice ezerek halledin. Sonra bunun kaynamakta olan sütün içine bir taraftan hızlıca karıştırarak, azar azar ilave edin. Kabukları soyulmuş ve kalın kırılmış antepfıstığını da a ilave edip, muhallebiyi 10 dakika kadar karıştırarak pişirin. Ateşten indirdikten sonra daha önce ince, ince kıyılmış olan antep fıstığı serpin ve muhallebiyi servis yapın. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.