![]() |
Peksimet Tarifi
Malzemeler
1 su bardağı eritilmiş tereyağı Yarım su bardağı eritilmiş margarin 40 gr. yaş maya veya açık kuru maya (mayayı eritmek için bir su bardağı süt ve bir adet kesme şeker) 2 su bardağı süt 1 tatlı kaşığı tuz Alabildiğince hamur (kulak memesinden çok az sert bir hamur olacak) Yapılışı Derin bir yoğurma kabının içine, ılık şekerli sütün içinde 8-10 dakika kadar kabarması için beklettiğiniz mayalı sütü aktarın. Üzerine eritilmiş ve ılıtılmış tereyağı ile margarin ekleyin. İki su bardağı sütle beraber tuzu ilave edin. Şimdi unu çok yavaş yavaş ve azar azar ilave ederek yukarıdaki harcın içine aktarın. Bir elinizle yoğurmaya, haskıllamaya, hamuru toplamaya başlayın. İyice yoğrulan, pürüzsüz hale gelen hamurun kulak memesinden çok az sert bir kıvamda olması gerekmektedir. Böylece hazırlanan peksimet hamurunu bir kabın içine koyun ve üzerine kapatılan nemli bir bezle, en az yarım saat kabarması, iyice mayaya gelmesi için bekletin. Dinlenen, kabaran ve kıvamına gelen hamuru, üzeri unlanmış tahta sininin üzerine alıp kol kalınlığında rulo bir hamur haline getirecek biçimde şekillendirin. Keskin bir bıçakla rulo şeklindeki hamuru 10 santim boyunda tıpkı baklava dilimi gibi verevine yani çaprazlama dilimleyin. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirdiğiniz peksimetlerin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Tepside de 15-20 dakika bekletip, sonra 175 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri sarı kahverengi olup, kabarıncaya kadar 50 dakika pişirin. Soğuk servis yapın. |
Peksimet Tarifi
Peksimet Tarifi
1 çay bardağı un 70 gr pudra şekeri 5 tane yumurta Önce yumurtaların akları bir kaba, sarıları başka bir kaba ayrılır. Yumurta akı, katı kar kıvamına gelinceye dek çırpılır. Sarıları da, şekerle karıştırılarak 15-20 dakika kadar, yumurtalar hafifçe koyulaşıncaya kadar çırpıldıktan sonra un ve katı kar kıvamına getirilmiş yumurta akları ile aynı kaba koyulup telle hepsi birden karıştırılır. Karışım birbiri içinde iyice eritildikten sonra unlanmış ya da içine kâğıt serpilmiş uzun bir kek kalıbına aktarılır. Orta ateşli fırında pişirilir. 24 saat sonra ince dilimler halinde kesilir ve fırında 5 dakika kadar kızartılır. Bundan sonra servis yapılır. |
Peksimet Tarifi
Peksimet Tarifi
5 yumurta 70 gram pudra şekeri 100 gram un Yumurtaların beyazı ile sarılarını birbirinden ayırınız. Beyazını katı kar haline gelinceye kadar çırpınız. Ayrıca sarıları da şekerle birlikte 15 - 20 dakika, yumurtalar hafifçe koyulaşıncaya kadar çırpınız. Buna kar haline gelen yumurta aklarıyle unu da katınız. Yumurta tellyle hepsini iyice karıştırınız. Unlanmış, ya da içine kâğıt yayılmış uzun kek kalıbına boşaltınız. Orta harlı fırında pişiriniz. 24 saat sonra ince dilimlere kesip, fırında beş dakika kızartınız. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.