ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Pasta, Kek, Börek & Kurabiye (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=688)
-   -   Kadayıf Dolması Tarifi ( Erzurum ) (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1010259)

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 05:27 AM

Kadayıf Dolması Tarifi ( Erzurum )
 
Kadayıf Dolması Tarifi ( Erzurum )

MALZEMELER
8 ad. yumurta
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

içi için;
400 gr. peynir
1 demet maydanoz
Arasına sürmek için;
1/2 kg. yakın eritilmiş tereyağ

HAZIRLANMASI:
1-Yumurtaları, tuzu ve unu mutfak kabınıza koyup iyice özleşene kadar yoğurun. Oluşturduğunuz hamur pürüzsüz bir kıvamda olmalı. Hazırladığınız hamuru 30 dk. kadar dinlenmeye bırakın.
2-İçi için gerekli olan malzemeyi karıştırıp bir kenara alın.
3-Dinlendirdiğiniz hamurunuzu 12 ad. bezeye bölün. Her birini yufka büyüklüğünde açın.Her yufkayı önce ortadan ikiye, sonra tekrar ikiye ve son olarak tekrar ikiye katlayın. (Bu katlama işlemi diğer yufkalar açılırken açılmış olan yufkalar kurumasın diye yapılıyor.)
4-Tereyağınızı eritin.Yuvarlak tepsinizi bolca yağlayın.İlk kat yufkayı haşlamadan olduğu gibi tepsiye yayın.
5-Yayvan bir tencereye su ve tuz koyup kaynatın.Ocağın yanına soğuk su dolu yayvan bir tencere koyun.Katladığınız yufkalarınızı katlarından teker teker geri açıp kaynar suya atın ve haşlayın.Daha sonra soğuk su dolu tencereye atıp şoklayın.(Su ılındıkça soğuk su ile değiştirin.)Haşlanmış yufkaların suyunu elinizle sıyırıp kağıt havluyla iyice alın ve tepsinize dizin.2 yufkada bir aralarını bolca tereyağlayın.6.yufkaya geldiğinizde içi yerleştirin.Diğer yufkalarıda sırayla haşlayıp yerleştirin.En üst yufkayı, en alttaki yufkada olduğu gibi haşlamadan serin.
6-Hazırladığınız böreği ocağa oturtun.Altı kızarana kadar tepsiyi çevire çevire pişirin.Alt kızardığında başka bir tepsi yardımıyla böreği alt üst edin ve üst tarafı da kızartın.Kızartma işleminiz bittiğinde servis yapabilirsiniz.

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 05:27 AM

Kadayıf Dolması Tarifi ( Erzurum )
 
çok severim...teşekkürler

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 05:27 AM

Kadayıf Dolması Tarifi ( Erzurum )
 


http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

off offf bayılırım kadayıf dolmasına buda görünümü:)

Emeğine sağlık istanbul her zamanki gibi döktürmüşsün :)

şimdi olsada yesek

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 05:27 AM

Kadayıf Dolması Tarifi ( Erzurum )
 
Kadayıf Dolması Tarifi ( Erzurum )

Malzemeler :
  • 300 Gr. Tel Kadayıf
    2 Çorba K. Pirinç Fındık
    2 Çorba K. Pirinç Fıstık
    2 Çorba K. Çekilmiş Ceviz
    2 Yumurta
    Yarım Çay B. Süt Kızartmak İçin:
    Sıvıyağ Şerbeti İçin:
    3 Su B. Toz Şeker
    2 Su B. Su
    1 Dilim Limon
Hazırlanışı
Kadayıfı harmanlayın. Fındığı, fıstığı ve çekilmiş cevizi karıştırarak iç harcı hazırlayın. Kadayıftan bir parça elinize alın ve içine harçtan koyup sarın.

Yumurtaları sütle çırpın. Sardığınız kadayıfları sıvı karışıma batırın ve elinizle sıkarak şekil verin. İyice kızmış sıvıyağ da kızartın ve servis tabağına alın.

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 05:28 AM

Kadayıf Dolması Tarifi ( Erzurum )
 
Kadayıf, Ramazan'da 30 gün süre ile sofraların eksilmez tatlısıdır. Hatta sahurda bile taze taze kadayıf kızartılır. Kadayıfın sermesi yapıldığı gibi, dolması da meşhurdur. Güzel yapıldığı takdirde tadına doyum olmaz.Yumuşak tel kadayıfın içine toz karıştırılmış iç ceviz konularak, zeytinyağlı dolma büyüklüğünde sarılır. Kadayıf dolmaları yumurtaya batırılarak ta- vadaki kızgın yağa atılır. Kızardıktan sonra tavadan alınır, şeker balının içine atılır. Oradan çıkartılır, bal dökülerek servis edilir.

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 05:28 AM

Kadayıf Dolması Tarifi ( Erzurum )
 
500 gr gunluk yeni dokulmus kadayif hamuru (bulamazsaniz uzulmeyin, eskiside olur. Muhim olan icini doldurup sekli vermek) Yeni hamur, kirilmaz, bastirinca birbirini tutar. Eger eski ise cabuk kopuyorsa o zaman, hamura yapiskanlik verecegiz.

1 cay bardagi su, 5-6 kasik un, 2 cay kasigi kek kabartma tozu hepsini boza kivaminda karistirin. Kadayifi bir genis kapta ciseleyip tellerini acin. Hazirladiginiz unlu suyu serperek dokun, hafifce parmaklarinizla alt ust edip her tarafina yedirin, 5 dakka bekleyin.

Bir naylon ustune avuc ici kadar kadayifden koyun, ortasina ceviz ici yerlestirin, cok olmasin. Pilastigi yanlarindan sararak ilk sekli verin. Naylondan cikarip avcunuza alin ama..

Elinizi HER DEFASINDA ISLATARAK avcunuzda bastirarak ovaliyarak duzgunce bir sekil verin. Bir genis tabakta hepsini biriktirin,birazda kurusun yumurtaya o zaman batirin.

Serbeti: 1,5 Bardak su, 3 Bardak seker, 1/4 limonun suyu. Hepsini koyup kaynatin. 2-3 dakka daha kaynasin altini kapatin. onceden hazirlayin, serbet sogusun.

Tavaya, dolmalardan bir parmak yuksek cicek yagi, sivi yag koyun, orta derecede isinsin, sicak olmasin. 4-5 yumurtayi kirip 1 yemek kasigi su koyarak guzelce cirpin. Tek tek Kadayif dolmalarini batirip fazlasini akitarak yagin icine yavasca birakin. Eger yaga bir iki damla elinizle su sicratirsaniz 1-2 saniyede hafif bir cozlama sesi duyarsiniz, iste bu orta sicakligi gosterir. Ama birden ve kuvvetli cozlarsa yag sicak demektir sogutun bekleyin. Disi piser ici pismez. Hic ses gelmezse yag soguktur dolmalari koymayin bekleyin. Yag hazir olunca koyduklariniz dolmalar 2-3 dakka sonra yuzmeye baslarlar, bir kasik ile cevirerek her tarafini esit pisirin. 8-10 dakkada guzelce kizarsin. Bir delikli servis kasigi ile alip once bir tabaga koyun, hafif yaglari suzulsun. 1-2 dakka sonra hepsini serbete atin. Serbetdede alt ust yaparak 5 dakka kadar tutun, biraz soguyunca servis yapin. Eger kadayifin cok yeni yapildigina eminseniz ve kirilip dagilmiyorsa sadece hafif su serpin karistirip bekleyin, sonra icini doldurun. Ama bayatsa unlu su kabartma tozlu karisimi kullanin. herseyin bir caresi vardir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.