ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Pasta, Kek, Börek & Kurabiye (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=688)
-   -   Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1010156)

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 05:45 AM

Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi
 
Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi

Tandır;

Tandır, topraktan 100cm. derinliğinde 120cm. çarpımında yapılır. Tandır çoraktan ve kadın ustalar tarafından yapılır. Çorak samana karıştırılarak ıslatılır karıştırılır, temizlenir. Tandır plakalar yapılarak alttan yukarı doğru çember sekline getirilerek yapılması sağlanır. Tandır ağız kısmi daraltılarak bir simit seklini andıracak şekilde yapılır. Daha sonra tandır duvarını sertleştirmek amacıyla iki gün tezek talaş ile normal isi verecek şekilde yakılır. Böylece tandır çamuru hem kurumuş hamda sertleşmiş olur.

http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

TANDIR EKMEĞİ
Yöresel ekmeğimizdir. Tandır ekmeği hamuru genelde mayalı olarak hazırlanır, ekşimiş olan hamuru tandıra uzun (halk dilinde sığır dili diye adlandırılır) bir sekil verilerek yapıştırılır. Tandırın ilk yanışından Ulavaç yapılır. Ulavaç (hamur pide için açılır, içine iç hazırlanıp konur). Mayasız olacakta kete yapılır. Kete (hamurun içine yumurta, soda, yoğurt
, süt gibi malzemeler yapılır)

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 05:45 AM

Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi
 
Tandır Ekmeği Tarifi

Malzeme:
Yeteri Kadar Un
Su
Tuz
Maya

Yapılışı:
Büyükçe bir kabın içine yarım torba un dökülür ,tuz bir avuç kadar, maya ise bir yemek kaşığı kadar atılır. Daha sonra yavaş yavaş ılık su dökülür ve yoğrulur hepsini ıslatıldıktan sonra asıl yoğrulma işlemi başlar bir saate yakın yoğrulduktan sonra kıvamına gelir kıvamına gelen hamur üstü düzeltilir hafiften un serpilir ve üzeri örtülür Kıvamına gelinceye kadar iki veya üç saat beklenir kıvamına gelince tandıra götürülür.
Genellik e iki veya üç kadın tarafından yapılır. Birisi yun yumağı büyüklüğünde hamur yapar öbürü loş haline gelinceye kadar hamuru açar üçüncüsü ise mezrik le tandıra vurur beş dakika yufkalar tandırda bırakılır kızarınca koparılır ve ekmek hazır dır.Uzun bir süre tazeliğini kaybetmeyen bir ekmektir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.