ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Pasta, Kek, Börek & Kurabiye (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=688)
-   -   Erişte Yapımı Tarifi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1009781)

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 06:47 AM

Erişte Yapımı Tarifi
 
Erişte Yapımı Tarifi

1 kg. irmik
5 yumurta
Yarım su bardağı süt
yeterince tuz

Unu hamur tahtasına eleyip, ortasını havuz gibi açın. Ortasına yumurtaların tümünü kırın, tuzu sütü koyup yoğurun. Kulak memesinden katı bir hamur yapın bütünleşene kadar yoğrun. Bütünleşen hamur bıçakla kesildiğinde içinde gözenekler yan hava boşlukları olmamalı. Elde ettiğiniz hamuru 2 bezeye ayırıp, yaş bezin altında 20 dakika bekletin. Dinlendirdiğiniz hamurları oklavayla 2 - 3 mm. kalınlığında açın. Açtığınız bu hamuru, un serpilmiş tahta üzerine kuruyuncaya kadar serin bir yerde bekletin. Kuruyan hamuru ikiye bölüp, un serpip üst üste koyun, tahta bir cetvelle 4 - 5 santimlik bantlar kesin. Her bantı 3 milim eninde çubuk çubuk kesin. Temiz bir örtü üzerinde erişte parçalarını serin bir yerde iyice kuruyuncaya kadar bekletin. Kemiklşen erişteleri torbalara koyup rutubetsiz bir yerde saklayın.

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 06:47 AM

Erişte Yapımı Tarifi
 
Erişte Yapımı Tarifi

Malzemeler

2 adet yumurta
1 çorba kaşığı irmik
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un

Yapımı

Bütün malzeme biraraya getirilir, serte yakın bir hamur yapılır. Yarım saat dinlendirilir. Daha sonra 3 parçaya ayrılır. Her parça servis tabağı kadar açılır. 1 saat kadar kurutulur. Sonra 2 parmak kalınlığında şeritlere kesilir. Şeritler üst üsta konur ve yarım santim kalınlığında kesilir. Gölge bir yere serilir, tamamen sertleşene kadar kurutulur. Daha sonra makarna pişirir gibi pişirilir.

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 06:47 AM

Erişte Yapımı Tarifi
 
Erişte Yapımı Tarifi

Malzemesi:

500 gr. un
4 yumurta
6 çorba kaşığı su
1 çay kaşığı tuz

Yapımı

Un hamur tahtasına döküp ortasına bir çukur açın ve yumurtaları, suyu, tuzu bu çukura koyun.

Kaşık ile yumurtaları ve unu karıştırın.
Hamuru iyice yoğurun. Ve parçalara bölün.
Hamuru unlanmış hamur tahtasında incecik açın ve bir bezin üzerinde kurumaya bırakın.

Sonra hamuru rulo haline getirin ve rulodan ince halkalar kesin.
Küçük parçalara böldüğünüz erişteyi, çorbalarda veya makarnada kullanabilirsiniz.

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 06:47 AM

Erişte Yapımı Tarifi
 
Erişte Yapımı Tarifi

3 su bardağı un
2 yumurta
tuz

Un ince elendikten sonra ortası daire şeklinde açılır ve içine yumurtalar kırılır, tuzu atılır. Çok az su da katılarak katı hamur yapılır. Sonra, bu hamur, hamur tahtasında üstüne yaş bez örtülmek suretiyle 15 dakika kadar dinlendirilir, un serperek oklava ile çok ince yufka açılır ve kaldırılarak kuruması beklenir. Sonra biraz un serperek 4 eşit parçaya bölünür. Bunlar da üst üste konur. Uzunlamasına kesilerek birkaç santimlik şerit yapılır ve bez torbada saklanır.

Not: Bazıları erişteyi kurutmadan 4 kaşık yağ serperek hafif oğuşturur ve tepsiye koyarak fırına bırakır ve arasıra karıştırırlar.

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 06:47 AM

Erişte Yapımı Tarifi
 
Erişte Tarifi Yapımı

1 kg un
1 su bardağı süt
5 yumurta
Tuz

Unu eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Sütü, yumurtayı koyun. Tuzu ilave edin. Az su ilavesi ile sertçe bir hamur yapın. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün. 1-2 saat dinlendirin. Hamuru dört parçaya ayırın. Dinlenen hamurun bir parçasını unlayarak oklava ile açabildiğiniz büyüklükte açın. Oklavaya sarın. Oklavayı ortasından çıkartın. 2 cm kalınlığında bıçak ile kesin una bulayarak nemli bir bezin üzerine koyun. Diğer hamurlara da aynı işlemi yapın. Gölge bir yerde 10 gün kurutun. Torbalara doldurup saklayın.

Not: Hamur ne kadar dinlenirse o kadar çabuk açılır. Bu hamurdan mantı, kesme makarna, su böreği de yapılır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.