Prof. Dr. Sinsi |
10-28-2012 03:37 AM |
Açmalar
Açma I
MalzemelerMutfak Zorluk 2Süre 40 dk.Kaç Kişilik 8Yöntem 600 Gr un (5 su bardağı)
1 Su bardağı ılık su
1 Adet yumurta
1 Çorba kaşığı tozşeker
1 Tatlı kaşığı tuz
2.5 Çorba kaşığı pakmaya
1 Su bardağı yoğurt
1 Su bardağı ayçiçek yağı
2 Çorba kaşığı margarin
Üzerine serpmek için : Çörekotu
Hazırlanışı - Unu bir kaba eleyin ve ortasını havuz gibi açın.
- Tozşekeri, tuzu, ayçiçek yağını, yoğurdu ve 1 yumurtanın akını unun ortasına koyun.
- Ilık su içinde erittiğimiz mayayı da una ekleyin.
- Malzemelerin hepsi özleşene dek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
- Hamurdan küçük parçalar koparın ve elinizle yuvarlayıp bastırın.
- Yaklaşık elinizin büyüklüğünde yuvarlak elde edin.
- Yuvarlak hamurun içine bir miktar margarin koyun ve yağ dışarı taşmayacak şekilde sarın.
- İki elinizin arasında uzunlamasına yuvarlayarak (yılan şeklinde) bir karış uzunluğunda açın.
- Hamura düğüm atar gibi şekil verin ve yağlanmış tepsiye dizin.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörekotu serpin.
- Önceden ısıtılmış 150 dereceli fırında kızarana dek pişirip servis yapın.
Açma II
MalzemelerMutfak Zorluk 2Süre 60 dk.Kaç Kişilik 10Yöntem 1.5 Kibrit kutusu kadar yaş maya
3 Tatlı kaşığı tozşeker
Yarım su bardağı ılık su
1 Adet yumurta
1 Çay bardağı sıvıyağ
1 Çay bardağı yoğurt
1 Çay bardağı süt
100 gr margarin
Aldığı kadar un
Tuz
Üzerine serpmek için çörekotu
Hamurun dinlendirilme süresi : Yaklaşık 1-2 saat
Hazırlanışı - Maya, şeker ve ılık suyu küçük bir kasede karıştırın.
- Maya göz göz açıncaya kadar yaklaşık 10 dakika bekletin.
- Yumurtanın sarısını ayırıp, akını eritilmiş margarinle karıştırın.
- Sıvıyağ, yoğurt, süt ve tuz ilave edip karıştırın.
- Aldığı kadar un ekleyip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edin.
- Üzerine nemli bez örtüp ılık ortamda 1-2 saat kabarması için bekletin.
- Bu sürenin sonunda hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp açma şeklini verin.
- Yağlanmış fırın tepsisine dizip 15-20 dakika daha dinlendirin.
- Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin.
- 180 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
- Ilık olarak servis yapın.
|