ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Hangi Balık Nasıl Yenmeli Pişirilmeli Hangi Denizde Çıkar? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1006619)

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 06:09 AM

Hangi Balık Nasıl Yenmeli Pişirilmeli Hangi Denizde Çıkar?
 
Hangi balık nasıl yenmeli pişirilmeli hangi denizde çıkar?

Tüm bunları İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin birlikte çıkardığı “Su ürünleri ve beslenme” kitabından derledik.

Akya Balığı: Kafasından çorba, lop etinden kaplamalı tavası veya şiş yapılır.
Bulunduğu denizler: Ege ve Akdeniz

Barbunya Balığı: Lezzetli olan etinden tava, ızgara ve haşlama yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz

Tekir Balığı: Tava, ızgara,
kağıtta kebap ve buğlama yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz

Çipura Balığı: Izgarası, buğlaması, tavası ve fırında çeşitli
yemekleri yapılır.
Bulunduğu denizler: Ege ve Akdeniz

Dil Balığı: Eti çok lezzetlidir, şiş ızgarası, tavası, haşlaması ve buğlaması yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz.



Eşkina Balğı: Eti beyaz olup, haşlaması, tavası, ızgarası, çorbası ve fırında tereyağlı yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz ve Marmara

Gümüş Balığı: Tavası yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz ve Marmara

Hamsi: Tavası başta olmak üzere her türlü yemeği yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara ve Ege



İskorpit Balığı: Tulumu çıkarılarak çorbası, tavası, pilakisi ve buğulaması yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz

İstavrit Balığı: Tavası, buğulaması, ızgarası ve tencere
yemekleri yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz

İzmarit Balığı: Izgarası, tulumu çıkarılmış olarak tavası, haşlanıp yeşilliklerle salatası ve buğulaması yapılır.
Bulunduğu denizler:Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz:

Kalkan Balığı: Tavası, buğulaması ve şişi yapılır.
Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdenizde nadir avlanır.

Karagöz Balığı: Izgarası, buğulamasıve tavası yapılır.
Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz sahilleri.

Kefal Balığı: Küçüklerin tavası, büyüklerin haşlaması, fırında ve pilakisi yapılır.
Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz sahilleri.

Kılıç Balığı:
Dilim şeklinde kesilir, buğulaması ve özellikle küçük paarçalar halinde şişte ızgarası
Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz

Kırlangıç Balığı: Kafa ve kuyruk bölümünden lezzetli çorbası yapılır. Filetosundanh tavası, buğulaması, pilavda pilaki yapılır. Haşlaması da kılçıklarından ayrılmak suretiyle mayonezli servisi yapılabilir.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz

Kolyoz Balığı: Tavası, pilakisi ve buğulaması yapılır. Ayrıca bu balıktan yapılan balık köfteside
lezzetli olur.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz

Lahoz Balığı: Marine edildikten sonra ızgara şişi yaılırken buğulama ve ızgara yapımına da
uygun bir et yapısı vardır.
Bulunduğu denizler: Marmara ve Egede görülmesine rağmen genelde Akdenizde bulunur.

Levrek Balığı: Izgara, tava, buğulaması yapılır.
Bulunduğu denizler: Ege ve Akdenizde bulunur.

Lüfer Balığı: Genelde ızgara şeklinde hazırlanır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz.

Kırma Mercan Balığı: Izgara ve tavası yapılır.
Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz

Mezgit Balığı: Tavası ve haşlaması yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz

Minekop Balığı: Izgara, tava, buğulama ve haşlama pilakisi yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz

Orfoz Balığı: Izgara, şiş ve buğulamaya elverişlidir.
Bulunduğu denizler: Ege ve Akdeniz

Palamut Balığı: Tava, ızgara ve köftesi yapılır. Ayrıca torik olarak lakerda yapımında kullanılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz

Sardalye Balığı: Tava, ızgara ve buğulaması yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz

Sinarit Balığı: Tava, ızgara ve buğulaması yapılır.
Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz.

Tırança Balığı: Tava, ızgar ve buğulaması yapılır.
Bulunduğu denizler: Ege ve Akdeniz

Uskumru Balığı: Tava, ızgara, buğulaması, dolması ve çirozu yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege

Zargana Balığı: Tava, ızgara ve fırında pilakisi yapılır.
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.