![]() |
10 Pratik Yemek Tarifi
10 pratik yemek tarifi
Fırında Sosisli Makarna Malzemeler • 500 gr spagetti • 1 yumurta • 1 su bardağı rendelenmiş dil peyniri • 450 gr. hindi sosisi • 1 su bardağı taze mantar • 1/2 su bardağı soğan • 1 diş sarmısak • 200 gr. domates taze yada küp şeklinde konserve edilmiş • 1/2 su bardağı domates suyu • 1 tatlı kaşığı karışık kuru kekik, nane, fesleğen • 2 yemek kaşığı parmesan • Kırmızı biber • Tuz, karabiber Hazırlanışı Spagettileri pakette yazıldığı şekilde fakat tuz ve yağ koymadan haşlayıp süzün. Yumurta beyazı ile karıştırın. Yuvarlak bir turta kabını yağlayıp spagettileri içine dökün. Kaşıkla bastırarak düzeltin. Üzerine rende dil peynirini serpin. Sosisleri küçük küpler halinde doğrayın. Sarımsağı dövün. Soğanı,mantarı ve domatesi küçük küçük doğrayın. Orta boy bir tavada domates, domates suyu, sosis, mantar, soğan ve sarımsağı karıştırarak pişirmeye başlayın. Sosisler pişince içine karışık kuru otları, tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyin. Makarnaların üzerine dökün. Üzerini aliminyum folyo ile kapatıp 175 derece ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkarıp üzerine parmesan dökün. 6 dilim halinda kesip servis yapın. Beşamel Soslu Tavuk Malzemeler • 6 adet tavuk budu • 4 adet orta boy havuç • 3 adet orta boy kabak • 2-3 diş sarmısak • 2 çorba kaşığı sıvı yağ • 3 çorba kaşığı margarin • 3 çorba kaşığı un • 500 ml süt • 1 kase rende kaşar peyniri • Yarım demet maydanoz ve dereotu • Tuz, karabiber, kırmızı toz biber Hazırlanışı Tavuk butları güzelce yıkandıktan sonra tencereye konarak haşlanır. Havuç ve kabaklar rendelenir. Sarmısaklar tavada sıvı yağda sotelenir. İçerisine rendelenmiş havuç ve kabaklar da eklenerek sotelemeye devam edilir. (Sebzeler sotelenirken üzerine bir miktar tuz ilave edilirse sebzelerin lezzeti yemeğe daha iyi geçer) Ocaktan alınınca üzerine ince kıyılmış maydanoz ve dereotu ilave edilir. Beşamel sos için margarin tencerede eritilir ve un ilave edilerek kavrulur. Un kavrulduğunda süt eklenir ve sürekli karıştırılarak kıvama geldiğine ocaktan alınır. (Beşamel sos koyu olursa bir miktar daha süt ilavesi yapılır.) Önceden haşlanan butların etleri kemiklerinden ayrılarak (çok küçük parçalar olmayacak şekilde) tepsisine yayılır. Üzerlerine tuz ve karabiber serpilir. Tavukların üzerine önce beşamel sos, onun üzerine de önceden sotelenen sebzeler güzelce yayılır. Üzerine kaşar rendesi (kaşarların üzerine kırmızı toz biber serpilirse daha güzel kızarır) serpilerek tencerede kaşarlar eriyinceye dek kızartılıp servis yapılır. Patatesli Köfte Çöp Şiş Malzemeler 5 orta boy patates 500 gr.kıyma az yağlı 1 adet orta boy soğan 1 tatlı kaşığı karabiber(silme kaşık) Bayat yarım ekmek içi ufalanmış Pulbiber, tuz, kimyon 2 adet domates 2 adet sivri biber 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ 8-9 adet çöp şiş Hazırlanışı Kıymayı, rendelenmiş soğanı, kekik hariç baharatları ekmek ve tuzu karıştırıp yoğuralım. Ve elimizde cevizden biraz büyük olacak şekilde yuvarlak ve hafif yassı şekilde köfteler hazırlayalım. Köftemizi hazırladıkdan sonra patatesleri fazla kalın olmadan(yarım santim kadar) yarım ay şeklinde doğrayalım. Domatesleri ve biberide dilimleyip hazırlayalım. Daha sonra çöp şişlere sırayla patates, köfte domates ve biberi tüm malzemeler bitene kadar geçirelim. Fırın tepsisine hazırladığımız çöp şişleri geçirip üzerine sıvı yağ gezdirelim. Biraz tuz ve kekik serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında köfte ve patatesler kızarana kadar pişirelim. Pişmeye yakın fırını 150 dereceye düşürelim. Lezzetli köftelerimiz servise hazır. Fransız Soğan Çorbası Malzemeler • 4 soğan (ince doğranmış) • 50 g (1 çorba kaşığı) tereyağı veya margarin • 50 g rendelenmiş peynir • 1,5 litre su • Tuz ve karabiber • 4 dilim ekmek • Sıvı yağ (kızartmak için) • 2 çorba kaşığı (30) ml mısır unu Hazırlanışı Küçük küçük doğranmış soğanları tencerede altın rengi olana kadar kavurun. Ateşten alın ve biraz soğutun. Üzerlerine 1,5 litre soğuk su dökün. Tuz ve karabiberi koyun. Kapağı kapatarak basıncı en yüksek dereceye ayarlayın. 5 dakika pişirin. Basıncı yavaş yavaş düşürün. Karışımı, biraz suyla karıştırılmış 2 çorba kaşığı (30 ml) mısır unuyla koyultun. kızartma tavasında birkaç dilim ekmeği kızartın. Her bir dilimi dörde bölün. Ekmekleri bir çorba servis kasesinin dibine yerleştirin ve üzerlerine çorbayı boşaltın. Rende peyniri serpin. Çorba kasesini sıcak fırında birkaç dakika ısıtın ve servis yapın. Kaşarlı Köfte MALZEMELER 500 gr. koyun ve dana karışımı kıyma 1 adet yumurta 2 küçük dilim bayat ekmek 1 baş soğan 150 gr. kaşar peyniri Yeteri kadar kıyılmış maydanoz, tuz, kırmızı biber Hazırlanışı Koyun ve dana karışımı 500 gr. kıymaya bir adet soğan rendeleyin. Islatılmış ekmek içini, bir yumurtayı, kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi de katarak iyice yoğurun. Yoğururken bir çorba kaşığı su ilave ederseniz köfte daha yumuşak olur. Hazırladığınız köfteleri, her iki taraflarını pembeleştirerek ayçiçek yağında ateşin altını fazla açmadan kızartın. Kızaran köfteleri bir tepsiye dizerek üstlerine küçük parçalar halinde kaşar peyniri koyun. Kızdırılmış fırına sokup, peynirler eriyinceye kadar 10 dakika bekletip, çıkarın, peynirilerin üstüne ince kırmızı biber ekin. Haşlanmış sebze ile servis edebilirsiniz. Tavuklu Patates Salatası MALZEMELER 1 adet tavuk göğsü (haşlanmış) 3 orta boy patates 2 tatlı kaşığı mayonez 1 büyük kase yoğurt 5 yaprak kıvırcık salata 1 diş sarımsak tuz ve karabiber Hazırlanışı Haşlanmış tavukları iyice küçülecek kadar didikleyin, patatesleri iyice haşladıktan sonra iyice ezin yoğurdu mayonezle karıştırın tuzu isteğe göre sarımsağı ilave edin karabiberi bolca dökün (bu salataya tadını veren tavuğun karabiberli oluşudur) bir tarafta marullari ince ince kıyın, didiklediğimiz tavuğu yoğurt mayonez karışımının içine dökün, marulları ilave edin, iyice yoğurdu yedirin ve ardından patatesleri ekleyin, tekrar karıştırdıktan sonra üzerini bir kaşık yardımıyla düzleştirerek şekillendirin ve en son aşamada üzerine karabiber serpiştirin. Kadınbudu Köfte Malzemeler • 500 gr. Kıyma • 1 iri soğan (ince kıyılmış ) • 1 çay bardağı pirinç ( haşlanmış ) • 3 yumurta • ½ su bardağı un • 1 su bardağı sıvıyağı • Karabiber • Tuz Hazırlanışı 1 kaşık yağda soğanı ve kıymanın yarısını kavurup ılıtın. Haşlanmış pirinci, tuzu, karabiberi ve kalan çiğ kıymayı da ekleyip 1 yumurta kırarak iyice yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elde yassı köfteler yapın. 2 yumurtayı iyice çırpın. Köfteleri önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulayarak yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkarıp servis tabağına dizin. Havuçlu Cevizli Meze Malzemeler 4 Orta boy Havuç 1 Çay bardağı ufalanmış ceviz içi 1 Çay bardağı yoğurt 1 Çay bardağı mayonez Sarımsak Tuz Pul biber, baharatlar Hazırlanışı Havuçları haşla ve rendele. Bir kapta yoğurt sarımsak mayonez, ceviz içi ve baharatları karıştır. Soğuyan havuçları karışıma ekle. Arzuya göre üzerini süsle ( Ceviz içi, siyah zeytin vb.) Soğuk servis yap Amerikan Salatası Malzemeler • 1 kutu bezelye konseve • 5 adet küp küp doğranıp haşlanmış patates • 3 adet küp küp doğranıp haşlanmış havuç • 250 gr. salatalık turşu • 300 gr. mayonez • 5 kaşık yoğurt • 2 tatlı kaşığı nane • 3 diş sarmısak • Tuz Hazırlanışı Yoğurt mayonez sarımsak ve naneyi karıştıralım. Küp küp doğranmış diğer malzemeleri de karıştırıp yoğurtlu sosla birleştirelim. Servis tabağına aldığımız salatamız servise hazırdır. Ankara Pilavı Malzemeler • 1 paket arpa şehriye • 1 su bardağı sıvı yağ • 2 kaşık salça • Tuz,karabiber,pul biberi • Alabildiğince su • 1 tane orta boy soğan Hazırlanışı İlk önce soğanlar soyulur ve ince ince doğranır soğanlar tencereye konur ve yağsıda konup kavrulur.pembeleştikten sonra içine 2 kaşık salça ilave edilir ve devam edilir kavrulmaya sonra 1 paket arpa şehriye atılır kavrulmaya devam edilir daha sonra karabiberi atılır ve üstünü geçiçek kadar suyu konur ve tuzuda atıldıktan sonra kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.daha sonra soğukduktan sonra servise sunulur |
10 Pratik Yemek Tarifi
Fırınlanmış kabuklu patates
Malzemeler: 1 kg taze bebek (küçük) patates, taze biberiye, tuz, karabiber, kırmızı toz biber. Hazırlanışı: Patatesleri yıkayıp ikiye bölün. Tuz, karabiber, taze biberiye ve kırmızı toz biberi patateslerle harmanlayın. Üzerine zeytinyağı döküp, fırında gevrek bir hal alana kadar pişirin. Sarımsak soslu salata Malzemeler: Sarımsak sos için: 1 diş dövülmüş sarımsak, 1 çay kaşığı kuru nane, 1 adet limonun suyu, Yarım su bardağı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu, 1 tatlı kaşığı sirke, karabiber, tuz. Hazırlanışı: Sos malzemesinin tümünü bir kaba alıp iyice çırpın. Kıvırcığı yapraklarına ayırın. Sirkeli suda yarım saat dinlendirip, iyice yıkayın ve irice doğrayın. Domates ve salatalığın kabuğunu soyup irice doğrayın. Kıvırcık, domates ve salatalığı salata kasesine alın. Üzerine sarımsak sos gezdirip, servis yapın. Zencefilli ve taze soğanlı dana eti Malzemeler: 150 gram dana biftek, 1 adet soğan, 3 çorba kaşığı soya sosu, 10 gram taze zencefil, tuz. Hazırlanışı: Bifteği jülyen doğrayın. Zencefil ve soğanı yemeklik doğrayın. Yapışmaz yüzeyli bir tavada et, zencefil ve soğanı soteleyin. Etin rengi değiştikten sonra soya sosu ekleyip birlikte pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Genç kız rüyası Malzemeler: 2 adet muz, 3 top çikolatalı dondurma, 3 top vanilyalı dondurma, 4 çorba kaşığı bal, 5-6 adet ceviz. Hazırlanışı: Dondurmaları iki tabağa pay edin. Üzerlerine kabuğu soyulmuş muzları yerleştirin. Muzların üzerine bal gezdirin. Cevizle süsledikten sonra servis yapın. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.