ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Hindinin Sırrı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1006103)

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 07:35 AM

Hindinin Sırrı
 
Hindinin Sırrı

Kaç kilogramlık hindiye ihtiyacınız var?

Misafir başına 650 gram diye hesaplıyabilirsiniz. Çocukları yaşlarına ve iştahlarına göre değerlendirmenizde fayda var. Bu metodla hesaplayıp aldığınız hindi herkesi memnun edeceği gibi ertesi gün de sizi ne yemek yapalım derdinden kurtarır.

Nasıl pişireceğiz?

Dondurulmuş hindi pişirecekseniz hindiyi 24 saat önceden normal buzdolabı bölümüne alın. Pişirmeden önce tamamen çözülmüş olmasına dikkat edin. Çözülen hindiyi bol soğuk suyla iyice yıkayın ve hindinin içini ve dışını kağıt havluyla kurulayın. Üç limonun suyunu sıkın, bu suyla hindiyi ovalayın. Bir saat buzdolabında bekletin. Boyun, ciğer, sakatat bölümlerini ayırın. Bunları ayrıca haşlayıp elde edeceğiniz suyu hindiye sos yaparken kullanabilirsiniz.
Hindinin içine koymak istediğiniz malzemeyi kaşık yardımıyla doldurun. Sağlam bir iplikle hindinin kesilmiş olan gövdesini dikin. Ayaklarını birbirine bağlayın. Hindinin içi hemen pişirilmeden önce doldurulmalıdır. Önceden doldurur ve yarım saatten fazla bekletirseniz. İçinde bakteri üremesine sebep olursunuz.

Fırın tepsisini alüminyum folyo ile kaplayın hindiyi göğüs kısmı yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Yağ, baharat karışımını sürün. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Fırın termometresini hindinin göğüsüne saplayın kemiğine gelmemesine dikkat edin.
Fırını 230 derece ayarında önceden 15 dakika ısıtın. Hindiyi fırına koyduğunuzda sıcaklığı 180 dereceye indirip toplam pişme süresinin ¾ ünü bu sıcaklıkta ayarlayın.. Kalan sürede ise sıcaklık 160 derece ayarında olsun.

Hindinin pişme süresi :

2 – 4,5 kg için 2 – 3 saat
5 – 7,5 kg için 3 – 4 saat
8 – 12,5 kg için 4 – 5 saat

Fırın termometreniz varsa, termometre 85 dereceyi (190F) gösterdiğinde hindiniz pişmiş demektir.

Hindinizin pişerken kurumamasını istiyorsanız :

1. Fırına ayrı bir tepsi içinde su koyun. Bütün pişme süresince bu suyu kontrol edin bitmesin.

2. Pişme sırasında tepside oluşan su ve bir miktar tereyağını enjeksiyona çekin her yarım saatte hindiye farklı tarafından enjekte edin. Aynı zamanda kaşıkla da bu suyu hindinin üzerine gezdirip tekrar örtün.

3. 250 ml beyaz şarabı kaynatmadan ısıtın alkolünün uçmasını sağlayın. Hindiyi fırında pişirmeye başladıktan bir saat sonra bu şarabı üzerine döküp tekrar fırına verin. Özel lezzetli gravy sos elde etmenin yollarından biri de tepside biriken bu sudur.

4. Pişme süresinin son bir – bir buçuk saatinde hindinin üzerini açın üstü kızarsın.

5. Hindinizin üstü glaze olsun istiyorsanız fırından almadan 10 – 15 dakika önce dört çorba kaşığı balı sıcak suyla biraz inceltin. Ve fırça ile hindinin üzerine sürün. Böylelikle hem parlak, nar gibi kızarmış, hem de hafif tatlanmış bir hindiye sahip olursunuz.

6. Hindinizi pişirirken alt üst etmenize gerek yoktur.

Hindiyi fırından aldıktan sonra tekrar üstünü kapayıp oda sıcaklığında 30 dakika dinlenmeye bırakın. Bu süre içerisinde hindi pişme müddetince saldığı suyu geri çekecek ve daha kolay servis yapılır hale gelecek.

Yılbaşı Hindinizi Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gereken Püf Noktaları

* Marine malzemesini dinlenme esnasında belirli aralıklarla sürün.

* Hindi iç malzemesinin püre kıvamında olmasını sağlayın.

* Hindinin ayaklarının yanmaması için alüminyum folyoya sarabilirsiniz.

* Hindi fırına girmeden önce üzerine bir fırça yardımıyla yağ, kırmızı toz biber ve limon karışımı sürün.

* Kestanelerin pilavla da pişeceğini düşünüp, fırında fazla kurutmayın.

Yılbaşı Hindisinin Öyküsü

Hindinin yılbaşı sofralarında nasıl yer almaya başladığıyla ilgili anlatılan birçok öykü var. Ancak bunlardan en ilginç olanlarından biri 1621 yılına, Şükran Gününün kutlanmaya başladığı yıla dayanıyor. Plymouth Valisi William Bradford, 1621 yılının sonlarında, hasat mevsiminin bereketli geçmesi nedeniyle üç gün sürecek bir eğlence ve şölen düzenler. Vali, bu şölene yöredeki yerlileri de davet eder, çünkü göçmenlerin daha yeni yerleştikleri bu topraklarda, bereketli bir hasat elde etmelerinde bölge Kızılderililerinin büyük katkısı vardır. Bu tarihten sonra sürekli kutlanmaya başlanan Şükran Gününde, ana yemek olarak sofralara hindi getirilmesi bir gelenek halini alır. Zamanla hindi yılbaşı sofralarının da değişmez mönüsünü oluşturmaya başlar.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.