![]() |
Macaristan Mutfağı
Macaristan Mutfağı
Macar yemek kültürü Fransız, İtalyan, Türk ve Sırp mutfaklarından etkilenmiş. Macar mutfağının tipik özelliği biber ve baharatın yemeklerde bolca kullanılmasıdır. Macar yemeği deyince aklınıza ilk gelen gulaş et ve sebzelerden yapılan bir tür çorbadır. Balık çorbası ve lahana dolması bizde akıtma olarak bilinen hortobagyi tipik Macar yemeklerindendir. MACAR GULAŞ 1 Kg Yağsız Kuşbası Dana Eti "Tercihan sokum tarafından" 100 gr Margarin veya yemeklik Tereyağı 750 gr Kuru soğan 1 Ç.K. Domates Salçası ½ Ç.K. Biber Salçası 1 Ç.K. Mayoran " Mercanköşk" 1 Ç.K. Kümmel "Avrupa Kimyon" (Yerli kimyon ile olmaz) 3 Diş dövülmüş sarmısak 1 Defne Yaprağı "Ungarische Gulasch" Dünyaca tanınmış bir Macar et yemeği. Orijinal adının "Kul Aşı" olduğu ve Osmanlıların Macaristanı işgali sırasında yaygın şekilde pişirildiği rivayet olunur Soğanları yemeklik doğrayınız ve yağda iyice kavurarak öldürünüz. Bu arada dövülmüş sarmısağı da soğanlara katınız. Salçaları da ilave ederek kavurmaya devam ediniz. Dikkat edilecek husus sık sık karıştırılarak soğanların yanmamasını teminidir. Şimdi eti katınız ve harlı ateşte et rengini değiştirip suyunu bırakıp tekrar suyunu çekene kadar kavurmaya ara vermeyiniz. Et suyunu çekince iki bardak kaynar su ilave ediniz. Tuzunu, karabiberini, kırmızı biberini, mercanköşk ve kümmeli katınız defne yaprağını da tencereye koyunuz. Bu karışımı kapak kapalı iken yaklaşık bir buçuk saat hafif ateşte pişiriniz. (Eğer bütün işlemleri düdüklü tencede yaparsanız nihai pişirme süresi 20 dakikadır) Gerekiyorsa kaynar su ilave ediniz. Pişmiş vaziyetteki Gulaş sulu olacağından bir bardağa suyundan alıp bir kaşık unu içinde topaklanmadan eritiniz ve Gulaşa katınız. 5 dakika daha kaynatınız. Un şişer ve Gulaşın salçası kıvamlı olur. Garni olarak haşlanmış patates, beyaz pilav veya erişte makarna verilebilir. Not : Türk usulü tas kebabında sayılan baharatlar kullanılmaz. Soğan yarı yarıya daha azdır. Salçası un ile koyulaştırılmaz. Afiyet Olsun.!… |
Macaristan Mutfağı
Macaristan Mutfağı
Dünyanın en önemli mutfaklarından biri olan Macar Mutfağı renk ve çeşni olarak çok zengin bir mutfaktır. Macarlar mutfakları ile gurur duyarlar. Mutfağın, Macarların yaşamında büyük önemi vardır. Ayrıca, mutfak, toplumda kişinin sosyal konumunu ve entelektüel düzeyini de belirler. Macarların yüzyıllardan beri gelen geleneksel yeme alışkanlığı bölgelere göre çeşitlilik gösterir. Macarlar günde 3 öğün yerler ve onlar 3 öğün yenmeyen bir yaşamı düşünemezler. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği. Bu öğünlerin önemi şehir ve kırsal kesime göre değişir. Özellikle kırsal kesimde öğle yemeği en önemli öğündür. Geleneklere göre öğle yemeği tam saat 12.00'de yenir. Şehirde ise çalışma hayatının getirdiği zorunluluklardan dolayı akşam yemeği en önemli öğün haline gelmeye başlamıştır. Macarlarda yemek yemek bir zevktir. Bu nedenle yemeğe vakit ayırırlar. Özellikle akşamları yemeklerini dışarıda dostlarıyla "Çigan müziği" eşliğinde yerler. Macarlar genellikle bir öğünde 3 çeşit yemek yerler. Bu çeşitlerin en önemlisi çorbadır. Çorbanın Macar Mutfağı'nda çok özel bir yeri vardır. Eskiden kırsal kesimde tarlada çalışanlar yalnızca çorba içerlerdi. Zaten Macar Mutfağı'nın en ünlü çorbası "Gulaş" bu yaşam tarzının ürünü olan zengin bir çorbadır; özellikle tarlada çalışıp, üç çeşit yemek yapmaya vakti olmayanlar için doyurucu özelliğinden dolayı tercih edilir. Macarlar tarhana çorbası da içerler. Buna "Tarhanya" derler. Macarlar tarhanayı Türklerden almışlardır. Orta Avrupa'nın en büyük gölüne "Balaton"a sahip olan Macarlar çok balık yerler. Bunlar özellikle tatlı su balıklarıdır. Ayrıca Tuna Nehri'nden de çok bol miktarda balık avlarlar. Macarların 3 ayrı bölgeye göre hazırladıkları 3 ayrı balık çorbası vardır. Bunlar, Tuna, Balaton ve Orta Macaristan usulleridir. Orta Macaristan usulü yapılan balık çorbası hem en geleneksel hem de en lezzetli olanıdır. Macarlar patates ve özellikle de taze kesilmiş ev yapımı makarnayı çok yerler. Makarna hem temel hem de yan yemek olarak hazırlanır. Macar Mutfağı ete, sebzeye ve balığa dayanır. Macar gulaşı et, patates ve sebze, özellikle de Macar kırmızı biberi "paprika" ile hazırlanır. Koyu kırmızı çok tatlı bir rengi olan ve bu rengini yemeğe de veren "paprika" bu mutfağın en önemli baharatıdır. Çorbadan yemeğe, balıktan ete, her besin maddesi ve her yemek çeşidi ile kullanılır. Macarlarda "paprika"nın girmediği tek yemek çeşidi tatlılardır. Macarlar paprika dedikleri zaman, bu hem toz kırmızı biber hem de taze kırmızı biber olabilir. İkisinin farkı, kullanım şeklinden anlaşılır. Yani paprika Macar Mutfağı ile bütünleşmiştir. Macaristan'da tüm Orta Avrupa Mutfaklarında yaygın olan "Palacsintak" "palaçinka" (krep) tatlı olarak çok yenir. Özellikle içine dövülmüş ceviz ve toz şeker serperek yedikleri palaçinka tüm Macaristan'da çok yaygındır. Bazen palaçinkayı taze peynir, toz şeker ve cevizle hazırlayıp fırında bir iki dakika ısıtıp servis yaparlar. Bu şekilde palaçinkanm içindeki taze tuzsuz beyaz peynir erir ve şeker ve cevizle karışarak nefis bir tat oluşturur. Macarların en ünlü tatlılarından biri de "Dough nut" dır. Özellikle bir karnaval çöreği olan Donut aslında "Dough nut" yani ceviz veya fındık şeklinde hamur anlamındadır. Orijini Macar olan "Dough nut", Macar göçmenlerle Amerika'ya gitmiş ve ünlü "Amerikan Çöreği" "Donut" haline gelmiştir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.