![]() |
Depresyonlu Kişilere Refika'nın Mutfağı Kitabı Önerisi
Depresyonlu kişilere Refika'nın Mutfağı kitabı önerisi
Boyut Yayınları'ndan çıkan "Refika'nın Mutfağı" isimli yemek kitabında kadayıftan mantıya, yufkadan Türk suşisine kadar yapması çok kolay ve lezzetli tarifler yer alıyor. Bütün bunların yanında sebze-meyvelerin ve balıkların hangi mevsimde daha lezzetli olacağı ya da sofranın nasıl hazırlanacağı ile ilgili detaylar veriliyor. "Basit bir kek yapıyor olabilirsiniz ya da türlü işlemlerden geçen karmaşık bir yemek. İçlerine kattığınız en önemli malzeme sevgi. Yemeğe değil, yemeği kim için hazırlıyorsanız ona duyduğunuz sevgi. Herhalde bu yüzden anneannelerin, babaannelerin yemekleri çok lezzetli olur." Refika'nın Mutfağı isimli kitabın yazarı Refika Birgül, lezzetli yemeklerinin sırrını bu sözlerle açıklıyor. Birgül'ün, Boyut Yayınları'ndan çıkan 370 sayfalık kitabında yemeğe dair her şey var. Baharatlardan kuruyemişlere, mevsim meyve-sebzelerinden taze balık ve kıyma seçimine, kendi bitkilerinizi nasıl yetiştirebileceğinizden sofra dekorasyonuna varana kadar... Yemek yemenin ve yemekle uğraşmanın sağlığa iyi geldiğini, "Depresyondaki kişilere muhakkak yemek yapmalarını ve hamur işleri ile uğraşmalarını tavsiye ediyorum." cümlesiyle ifade eden Birgül'ün kitabından sizin için 4 tarif seçtik. http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg Yarmalı&mantılı yoğurt çorbası Malzemeler: 2 bardak yoğurt, 1 bardak yarma, 1 bardak haşlanmış nohut, 1 bardak mantı, 1 çorba kaşığı un, 2 tutam nane, 2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı, pul biber, tuz Hazırlanışı: Yarmayı (kırılmış aşurelik buğday) ya bir gün evvelden suda bekletin ya da pişirmeden önce 2 saat suya koyun. Taneler ağza gelecek sertlikte olana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Bu sırada ayrı bir kapta yoğurdu un ile karıştırıp krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Sonra 3 bardak su ilave ederek ayran haline getirin. Karışımı ocaktaki yarmaya yavaş yavaş ekleyin ve eklerken devamlı karıştırın. Kaynayınca altını kısın ve haşlanmış nohutlarınızı ekleyin. Çorbanız 5 dakika sonra hazır olacaktır. Haşlanması için mantıyı, servis edilmeden 5 dakika evvel kaynayan çorbaya atabilirsiniz. Bir taraftan da ufak bir sos kabında ayçiçeği yağı/tereyağı, nane ve pul biberi yakmadan çevirebilir ve çorbanın üzerine dökebilirsiniz. Yarma bulamazsanız tarifi aşurelik buğday ile de yapabilirsiniz. http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg Şık lakerda Malzemeler: 2 bardak yoğurt, 1 bardak yarma, 1 bardak haşlanmış nohut, 1 bardak mantı, 1 çorba kaşığı un, 2 tutam nane, 2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı, pul biber, tuz. Hazırlanışı: Kırmızı soğan, sarımsak ve maydanozu kıyabildiğiniz en ince şekilde kıyın. Zeytinyağı, kırmızı biber, az dövülmüş kişniş tohumları ve soya sosunu karışıma ekleyin. Karışımın kıvamını bulması için birkaç dakika bekleyin. Lakerdalarınızı tabağa dizin ve hazırladığınız karışımı üzerine dökün. Tabağı bal ve tatlı biber sosu ile süsleyebilirsiniz. http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg Nohutlu E.Ş. köftesi Malzemeler: 400 gr haşlanmış nohut, 4 diş sarımsak, 1 soğan, yarım bağ maydanoz, ¼ bağ dereotu, 2 yumurta, 1 çk un, 1 çk biber salçası, 3 çk ve yarım bardak galeta unu, 3 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber, yarım kalıp hellim, ayçiçeği yağı. Hazırlanışı: Nohudu 4 diş sarımsakla birlikte robota atın ve iri taneli olacak şekilde kıyma haline getirin. Soğan ve maydanozu ince ince kıyın ve ekleyin. Karışımı yoğurabileceğiniz bir kaba alın ve içine sırayla biber salçası, yumurta, kimyon, karabiber ve 3 kaşık galeta ununu ekleyip köfte kıvamına gelinceye kadar 2-3 dk yoğurun. Ardından tavla zarı büyüklüğünde kestiğiniz hellimleri ekleyin. Köfte kıvamından biraz daha cıvık olacaktır. Bir tabağa yarım bardak galeta unu dökün ve elinizle şekil verdiğiniz köfteleri galeta ununda çevirin. Bu aşamada köftelere kibar davranmanız gerekir, çünkü kolay bölünürler. 15 dk daha beklettikten sonra köfteler kızarmaya hazır olacaklar ve 2 parmak ayçiçeği yağında kolayca kızaracaklar. http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg Vişneli aş Malzemeler: Yarım kilo vişne kompostosu, 1 bardak şeker, 3 bardak su, 1/3 paket güllaç, 6 avuç ceviz. Hazırlanışı: Şeker ve suyu kaynatın. Vişne kompostosunu suyu ile birlikte içine dökün. 5 dk sonra ılımaya bırakın. 5 güllaç yaprağını tabağınızın boyutunda makasla kesin. Kalan parçaları yaprakların arasına kat yapmak üzere saklayın. Önce bir yaprak güllaç koyun ve üzerine şerbet dökün. (Şerbet sıcak olursa veya çok dökülürse güllaç eriyecektir.) Sonra ara kat yapmak için ayırdığınız parçalardan bir sıra döşeyin. Güllaç hazırlarken her katta şerbet eklemeniz gerekir. 1 yaprak daha güllaç koyun, şerbeti dökün ve yine kat yapıp şerbet dökün. Sonra üç avuç cevizi güllacın üzerine döşeyin. 2 kat daha yapıp şerbet dökün. Kalan cevizleri de koyup biraz vişne ekleyin. Son olarak 3 yaprak güllaç koyup biraz vişne ekleyin. Antep fıstığı ile süsleyin. Tatlınızı buzdolabında 2 saat soğumaya alın. ÖZGE YALIN |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.