ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Bunları Biliyor Musunuz ? (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=488)
-   -   Jül Sezar Suikastı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=100177)

KRDNZ 01-04-2010 02:25 PM

Jül Sezar Suikastı
 
Jül Sezarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif M.Ö 101 yılında Roma'da soylu bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Sağlam bir eğitim gördüğü gibihttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif ailesi tarafından bir silahşor olarak yetiştirilmişti. Edebiyata ve güzel sanatlara aşırı bir düşkünlüğü vardı.

Fakat bu genç adamhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif dünya zevklerinehttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif içkiye ve kadınlara karşı da aynı ilgiyi duyarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif bu arada kendisine açılan erkek kollarına hiç çekinme duymadan vücudunu teslim ederdi. Olağanüstü bir hatiphttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif yaman bir binicihttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif kadınları baştan çıkarmada eşi bulunmaz bir ustaydı. Roma'da genelev sokağında bir oda tutarak yıllarca sefahat içinde yaşamıştı.

Annesi Auraliahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif bu çok yakışıklıhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif güzellikte mitoloji kahramanları Adonis ve Paris'le eş tutulan oğluna para yetiştirmekte güçlük çekiyordu. Jül Sezarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif parası tükenincehttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif arkadaşlarından ve düşüp kalktığı yosmalardan borç alırhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif bir daha da ödemezdi. Onlara şöyle derdi yalnızca:


"Dostlarımhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Roma İmparatorluğunu pençeme alacağım güne kadar bana zaman veriniz..."

Yirmi yaşlarındayken. İmparator Sulla'nın can düşmanı Marius'un yeğeni olduğu içinhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Roma'dan kaçmak zorunda kaldı. Anadolu'ya kaçmak isterken korsanların eline düştü. Korsanlar onu Antalya'ya götürmüşler ve kurtuluş parası olarak 20 talent istemişlerdi. Genç delikanlı kendisine biçilen bu fiyat karşısında küplere binmiş ve :

"Hayvanlar!.http://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Ben 20 talentlik bir tutsak mıyım? Yakaladığınıza iyi bakınhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif size 50 talent getirteceğim!..)" diye bağırmıştı.

Roma'daki ailesine bir mektup göndermişhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif para gelinceye kadar da korsanlarla al takke ver külah bir hayat yaşamıştı. Onlarla içki içiyorhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif şiirler okuyup oyunlar oynuyordu. Ara sıra da korsanlara :

"Hayvan herifler!.. Elinizden bir kurtulursamhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif göreceksiniz hepinizi astıracağım!.." diyordu. Korsanlarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif bu deli dolu gencin sözlerini ciddiyi almazlarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif gülmekle yetinirlerdi.

Parası gelince özgürlüğüne kavuştu ve Ege bölgesindeki Milet kentine gitti. Buradan sağladığı birkaç gemiylehttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif kendisini tutsak eden korsanların üzerine giderekhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif onları Antalya açıklarında yakaladı. Hepsini zincire vurup Bergama'ya götürdühttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Vali'nin vereceği emri beklemeden hepsini astırdı.

Roma'ya dönüp siyasi hayata atıldığında 33 yaşlarındaydı. Yakın arkadaşlarından birihttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Jül Sezar'a siyasi tutkuları olduğunu söylediğinde ondan şu karşılığı aldı :

"Ne diyorsun sen! Makedonyalı Büyük İskender'in hayatını okumadın mı? O benim yaşımdayken bütün dünyayı ele geçirmişti. Ben daha ne yaptım?"

Kırk bir yaşına geldiğindehttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Roma'nın seçkin kişilerinden biri olmuştu. Çağının ünlü generallerinden Crassus ve Pompeus ile üçlü bir anlaşma yaparak kendisini "Konsül / Devlet Başkanı" seçtirtti. Dostlarına ve düşüp kalktığı kadınlara olan 1300 talent borcunu ödemek için Galya Valiliği’ni de üzerine aldı. Bu yetki kendisinde olmasına rağmen Senato ses çıkaramadı. Çünkü Jül Sezar’ın Galya Valisi olarak Roma'dan uzaklaşması ihtimali hem Senato’nun hem de Pompeus'un işine geliyordu. Bu nedenle Galya dışında bazı eyaletleri de ona bağladılar.

Jül Sezar'ın amacıhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Galya'da kendine bağlı bir ordu kurmak ve Roma'nın üzerine yürüyerek diktatör olmaktı. Konsüllük süresi bir yıl sonra bitince Jül Sezar Galya'ya gitti. Sekiz yüzden fazla kenti olan bu zengin ülke onun borçlarını ödedikten başkahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif gerekli adamları satın alacak ölçüde zenginleşmesine de yetti. Savaşlarda ele geçirilen 1 milyon tutsağın köle olarak satışından eline gecen parahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Jül Sezar’ın en güçlü silahı olmuştu. Romalılar yüz yirmi yıl içinde Galya'nın ancak Güney bölgelerini ele geçirebilmişlerdihttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Sezar sekiz yılda bütün Galya'yi Roma imparatorluğu sınırları içine kattı.

Bu sıralarda Crassushttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Doğu'da Fırat ırmağı kıyılarında Partlara yenilerek ölmüş ve Pompeus Roma'nın tek egemeni durumuna gelmişti. Pompeus mutlu ye kaygısız bir yaşantı içindeydi. Oysa çevresindekiler. Jül Sezar’ı iyi tanıdıklarındanhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Pompeus'a sık sık şu soruyu soruyorlardı :

"Sezarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Roma üzerine yürürsehttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif onu durdurup geri püskürtecek askerleriniz var mı?"

Pompeus gururla gülümsüyor:

"Kaygılanmayınhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif İtalya’nın neresinde olursa olsunhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif ayağımla yere vurduğumda oradan ordular fışkırtırımhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gifhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif" diyordu. Oysa elinde hazır ve kendine bağlı bir ordusu yoktu. Sezar isehttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif kendisine ölesiye bağlı bir ordu kurmuştu. Roma generallerinden hiç birine benzemiyordu. Askerleriyle birlikte oturup şarap içerhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif onlarla zar atıp kumar oynarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif en kaba ve cıvık şakalarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif arkadaşlıklar yapardı. Fakat savaşlarda değişirhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif gerçek bir komutan kesilirdi.

M.Ö. 50 yılındahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif kasım ayının ilk gününde toplantı durumundaki Senato'ya bir haber ulaştı :

"Sezarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif sekiz lejyondan kurulu ordusuylahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Alplerden Güney'e doğru iniyor."

Pompeushttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif beklemediği bu haber karşısında çok şaşırmıştı. Daha önceki sözünü unutmayan bir dostu:

"Haydi ayağını yere vur da ordular fışkırsınhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif zamanı geldi..:" diyerek Pompeus'la alay etmişti. Pompeus ve Senato'daki taraftarları. Jül Sezar'a şu haberi saldılar:

"Sezar askerlerini hemen terhis etmeli ve geriye yalnızca bir lejyon bırakmalıhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif ayrıca Galya Valiliğinden de istifa; ederekhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Roma'ya sıradan bir yurttaş olarak girmeliydi."

Sezarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif bu şartları kabul etmedi ve savaştan başka çıkar yol olmadığını anladı. Roma üzerine yürüyüşe geçtiğinde Pompeus hazinesini bile almaya vakit bulamadanhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif taraftarlarıyla birlikte Adriyatik denizindeki donanmasına binerek Epir'e kaçtı.

Jül Sezar'ın donanması yoktuhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif mevsim de kıştı. Varını yoğunu askerlerine dağıtmışhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif meteliksiz kalmıştı. Hızlı bir yürüyüşle karadan dolaşıp Yunanistan'ın Epir bölgesine girdi. Pompeus ve taraftarlarının 47 bin kişilik yayahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif 7 bin kişilik de atlı ordusu vardı. Sezar'ın ordusu daha küçüktü. Emrinde 22 bin yaya ve bin atlı askeri vardı.

Savaşhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif yalnızca Jül Sezar ve Pompeus arasında geçmiyordu. Kısa süre içinde bütün Roma İmparatorluğuna yayılmışhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif bir iç savaş halini almıştı. Bir tarihçihttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif bu dönemi şöyle anlatmaktadır :

"Bütün Senato bu savaşın içindeydi. Ordular da öyle. Hepsi Roma kanı taşıyan askerlerden kurulu 11 lejyonla öteki 18 lejyon amansızca çarpışıyorlardı. Galyalılar ve Germenler Jül Sezar'ı tutuyorlardı. Trakyahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Sicilyahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Yunanistanhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Makedonya ve Doğu Pompeus'la birlikti. Savaş İtalya'da başladıhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif oradan Galya'ya ve İspanya'ya sıçradı; Batı'dan dönerek bütün şiddetini Epir ve Tesalya üzerine topladı; Mısır'a kadar uzandı. Küçük Asya'ya el attı ve alev ancak Afrika'da söndürülebildi..."

Yunanistan'da Farsalos bölgesinde iki ordu arasında korkunç bir meydan savaşı olmuş ve Sezarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Pompeus'un ordusunu darmadağın etmişti. Pompeushttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Mısır Kralı Ptolemeus'un yanına kaçmaktan başka çare bulamamıştı. Roma artık Jül Sezar'ın "pençeleri" arasındaydı. Dört bin kişilik seçme bir orduylahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Pompeus'un arkasından Mısır'a gitti. Ptotemeushttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif başına gelecekleri anladığındanhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Pompeus'un kafasını keserek Jül Sezar'a gönderdi. Sezar buradahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Ptolemeus'un kız kardeşi Kleopatra'yla uzun bir aşk hayatı yaşadıktan sonra onu Mısır Kraliçesi yaptı. Sonra M.Ö. 47 yılında Anadolu'ya girerek Pontus Kralı Pnarankes'i yendi. Savaş beş gün sürmüşhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Sezar durumu Roma Senatosuna şu üç kelimeyle bildirmişti:

"Venihttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif vidihttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif vici." (Geldimhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif gördümhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif yendim.)

Aynı yıl Roma'ya dönerek İmparator oldu. Önce 1 yıl için diktatör ilân edildi. Senato daha sonra bu yetkiyi 10 yıla çıkardı. Aradan çok geçmeden de Jül Sezarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif ömür boyunca diktatör seçildi.

Koyu Cumhuriyetçiler ve soylularhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Roma İmparatorluğunun diktatörlüğe kaymasından tedirgin olmuşlardı. Sonundahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Sezar'ı öldürüp Cumhuriyeti kurtarmak için gizli bir örgüt kurdular. Bu örgütehttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Sezar'ın yetiştirmesihttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif bir söylentiye göre dehttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif düşüp kalktığı kadınlardan Servilia'dan doğan öz oğlu Brütüs de girmişti. Örgüthttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif suikast için M.Ö. 44 yılının 15 martını seçmişti. Bir kâhin ona daha öncedenhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif "15 marttan sakın" demişti. Bir gece önce de karısı kötü bir rüya görmüş ve Jül Sezar'ın sokağa çıkmamasını istemişti. O sabah yoldahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Kâhin'e rastlamış ve :

"İşte 15 mart geldi..." demişti. Kâhin de Jül Sezar'a şu karşılığı vermişti :

"15 mart geldihttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif ama daha bitmedi...)"

Jül Sezarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Senato'ya gelince suikastçılar çevresini sardılar. Hançerleri harmanilerin altında gizliydi. İçlerinden birihttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif siyasi hükümlü olan kardeşinin bağışlanmasını diledi. Sezar onu dinlerkenhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif suikastçılar hançerlerini çekip saldırdılar. Titilus adlı bir soyluhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Jül Sezar'ın harmanisini omuzlarından tutarak aşağı doğru yırttı. Sezarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif ilk önce kendini savunacak olduhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif fakat vücuduna saplanmak için havaya kalkan hançerlerden birini Brütüs'ün tuttuğunu görünce:

"Sen de mi oğlum Brütüs!?.." diye bağırdı ve harmanisini başına örterekhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif kendini hançer vuruşlarına bıraktı.

Tam 23 yerinden hançerlenen Jül Sezarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif cansız yere serildi. Suikastçılarhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Sezar'ın ölümünden halkın sevinç duyacağını sanmışlardı. Kanlı hançerlerini Roma halkına göstererek :

"Zalimin vücudu ortadan kalktı!.." diye bağırıyorlardı.

Fakathttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Roma halkının tepkisihttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif umdukları gibi olmadı. Halkhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif "katillere ölüm!." Bağrışlarıyla ayaklanınca kaçmak zorunda kaldılar. O sıradahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Senato'nun Jül Sezar'ı öldürenleri bağışladığı öğrenilince halk Senato'ya saldırdı. Yapıyı ateşe verdiler. Halkın ayaklanması üzerine Sezar'ın katilleri Roma'dan kaçtılar amahttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif peşleri bırakılmadı.

Bunlardanhttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Sezar'ın çok sevdiği Brütüshttp://www.izafet.com/images/smilies/smilev.gif Makedonya'da yakalanacağını görünce intihar etti.

:napolyon:


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.