![]() |
Kekikli Tavuk Tarifi
Kekikli Tavuk
Esma Er 1 kilo tavuk, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 çay kaşığı kekik, kırmızıbiber, pul biber, tuz, 1-2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı salça, 1 kase sıcak su Tavukları irice parçalara bölüyoruz ve geniş bir tencerede önce tereyağını eritiyoruz. Tereyağı kızınca tavukları içine atarak kızartıyoruz. Rengi değişip sotelenen tavukları, tencerenin altını kısarak ve üstü kapatılarak kendi suyunda iyice pişmeye bırakıyoruz. Suyunu bırakıp çeken tavuğa 1 kase sıcak suyla yaptığımız salçalı sosu döküyoruz. Sarımsak, kekik, pul biber, tuz ve kırmızıbiber ilave ediyoruz. Suyunu biraz çekince ocağın altını kapatıyoruz. |
Kekikli Tavuk Tarifi
KEKİKLİ TAVUK
Malzeme: 1 tane tavuk 2 orta boy soğan 2 diş sarımsak 1 kg. domates zeytinyağı 5-6 adet zeytin kekik karabiber tuz Yapılışı: Tavuğu 8 parçaya ayırın. Her parçayı tuz ve karabiberle ovun. Soğan ve sarımsağı kıyın, domatesleri doğrayın. Kızartılan tavuk parçalarını servis tabağına koyun. Soğan ve sarımsağı kavurun, kekik, domates koyun, karabiber serpin. Tavuk parçalarının üzerine dökün. Tencerenin ağzını kapatın. Yarım saat pişirin. Üzerini zeytinle de süsleyin. |
Kekikli Tavuk Tarifi
Kekikli Piliç
1 piliç (yaklaşık 1,5-2 kg; yıkanıp kurulanmış; yürek, ciğer ve katısı ayıklanıp, başka bir tarifte kullanmak için saklanmış) 1/2 tatlı kaşığı tuz bir tutam karabiber (taze çekilmiş) 3 kekik dalı (yaprakları ufalanmış; dalları saklanmış) 6 defne yaprağı (ufalanmış) Pilicin göğüs boşluğuna tuzun yarısı ile biraz karabiber serpin. Göğüs etini saran deriyi tamamen koparmadan kaldırıp, göğüs etinin üstüne kekiği serperek, deriyi yeniden kekik tabakasının üstüne kapatın. Kekik dallan ile defne yapraklarını da göğüs boşluğuna yerleştirin. Pilici bağlayın. Fırınınızı 200 °C'a ısıtın. Pilici alacak büyüklükte bir tencereye 2,5 cm yüksek-, likte su koyup, tencerenin içine pilici yarı yarıya suyun üstünde tutacak biçimde bir tel ızgara yerleştirin. Pilici tel ızgaranın üstüne koyup, tencereyi harlı ateşe oturtarak, kapağını sıkıca kapatın ve pilici yağının bir bölümünü bırakıncaya kadar (yaklaşık 15 dakika) buharda pişirin. Tencereyi ateşten alıp, pilici, parçalanmamasına dikkat ederek, bir fırın tepsisi üstüne yerleştirilmiş tel ızgara üstüne çıkarın. Dış bölümlerine kalan tuz ve kalan karabiberi serpip, tepsiyi fırına vererek, pilici altın sarısı bir renk alıncaya kadar (40 - 45 dakika) pişirin. Tepsiyi fırından alıp, pilici, göğüs boşluğunda birikmiş pişme suyunu tepsiye boşalttıktan sonra, birtabağa yerleştirerek, bir kenara bırakın. Tepsiye 1 su bardağı su ekleyip, tepsiyi kısık ateşe oturtarak, karışımı yarı yarıya çekinceye kadar (8-10 dakika) pişirin (arada, tahta kaşıkla, dibe yapışmış katı parçaları kazıyın). Pilici 4'e kesip, parçalardan her birini, ısıtılmış birer servis tabağına yerleştirin. Tepsiyi ateşten alıp, içindeki sosu tel süzgeçten süzerek, kaşıkla tabaktaki piliç parçalarının üstüne bölüştürün ve servis yapın. Not: Pilicin, fırında pişirmeden önce buharda pişirilmesi, yağının büyük bölümünü bırakmasını, dolayısıyla da, kalorisinin azalmasını sağlar, istenirse, tarifte kekik yerine, biberiye ya da adaçayı kullanılabilir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.