![]() |
Fable 2 Ön İnceleme
Fable 2 Nedir bu Fable? Fable, ilk olarak 2004 yılında oyunculara sunulmuştu. İlk olarak Xbox platformu için çıkartılan ve büyük beğeni toplayan oyun, ardından da (2005 yılı) biraz daha geliştirilmiş haliyle PC'ye çıkartılmıştı. Neydi bu Fable, başarısının sırrı neydi? Bu sır, oyun dünyasının dahi adamı Peter Molyneux'tan başkasına ait değildi. Yıllardır daha önce denenmemiş, cesaret gerektiren yapımlar üretmeyi kendisine ilke haline getiren Molyneux, yeni oyunu Fable ile de rol yapma oyunlarında ufak derecede de olsa bir çığır açıyordu. İlk kez bir rol yapma oyununda karakterimizi çocukluğundan devralıyorduk. Devralmakla da kalmıyor, karakterimiz büyüyor ve yıllar geçtikçe yaşlanıyordu. Devasa online oyunlarda olduğu gibi bir takım hareketler yaparak oyundaki NPC'ler(bilgisayar yönetimindeki karakterler) ile anlaşabiliyorduk. Bir bayana çiçek, parfüm; hatta yüzük hediye edebiliyor, dolayısı ile dünya evine bile girebiliyorduk. Fable'da gerçekten masalsı bir dünya ile karşılaşıyorduk. Kötülük ve iyiliklerin iç içe olduğu bir dünya. Basit, masum köylülerin hayatlarını tüm şen yönüyle, tüm göz kamaştırıcı boyutlarıyla önümüze sunan bir dünya ve düşmanların da korkunçluğunu hiç çekinmeden, tüm çıplaklığıyla önümüze sunan bir dünya. Daha fazla uzatmaya da gerek yok, saydığım ve sayamadığım nice şey sayesinde Fable, oyunseverlerin gönlünde taht kurmayı başarmıştı bir kere. Eh, böyle başarılı olan ve ayrıca çok daha fazla şey yapabilme potansiyeli olan bir oyun dünyasını, itip kenara atmak olur şey miydi? Tabii ki değil, işte bu yüzden Peter Molyneux ve arkasındaki güç Lionhead Studios hemen 2. oyun için çalışmalara başladılar. Ve oyunu Xbox 360 platformu için geliştirdiklerini açıkladılar. Önemli Yenilikler... Söyleyeceğim ilk gelişme karakter ekranı ile alakalı. Hatırlarsanız, ilk oyunda yöneteceğimiz "kahramanı" kendimiz seçemiyorduk. Artık önümüzde daha fazla seçenek olacak. Öyle ki, artık sadece erkek kahraman yönetmek zorunda kalmayacağız, isteyenler kadın karakter (Kız desek daha uygun olur aslında. Yok yok, bayan mı desek?) seçebilecek. Bu da oyuna çeşitlilik katacak. Örneğin benim karakterimi, ilk oyunda tüm haşmetim ile gittiğim bir köyde, deniz kıyısında çeşitli malzemeler taşıyan bir adam gözüne kestirmişti. Fable'da NPC'lerin duygu veya hislerini belirtme şekli diyebileceğimiz, üstlerinde çıkan ikonlarda "kalp işareti" vardı. Bu beni çok endişelendirmişti, ben de doğal olarak soluğu köyün küçük hanında almıştım. Amacım iki bira içmek, birkaç el de kağıt oynamak iken, "başımı bağlamak" maksadıyla bir bayan ile tanışmış, zamanla ilişkiyi ilerletmiş ve onunla dünya evine girmiştim. Esas varmak istediğim noktaya dönecek olursak, artık o köyde varilleri taşıyan adamlardan hoşlanan kahramanlar, bayan (!) karakter seçerek onlarla olan ilişkilerini ilerletebilirler, dilerlerse dünya evine de girebilirler. Hatta, çocuk da yapabilirler. Ne? Çocuk mu dedim? Aynen öyle, Fable 2'de çocuk sahibi de olabiliyoruz. (Pek matah birşey değil demeyin, gelin de dinleyin hele.) Bu çocuk da zamanla büyüyor, gelişiyor. Biz kahraman olarak 40'lara, 50'lere dayandığımız zaman, evladımız da en azından 20 yaşlarına gelsin ki, savaş meydanlarına beraber atılalım, birlikte cenk edelim. Ayrıca çocuğumuz her zaman bize sadık olacak, yaptığımız seçimler, iyi veya kötü yolundaki icraatlarımız onu ilgilendirmeyecek. "Ne de olsa benim babamsın." diyecek çocuğumuz, gittiğimiz her seferden dönüşümüzü dört gözle bekleyecek. Seferler bazen aylar, bazen yıllar boyunca sürdüğü için, bu durum çocuğumuz için sıkıntılı da olacak. Tabii, dilerseniz yıllarınızı ailenizin yanında da geçirebilir, 70'e, 80'e vurup da elden ayaktan kesilene kadar aileniz ile yaşayabilirsiniz, seçim sizindir. Kahraman dediğin tüfeğini yanında taşır! İlk oyunda Fable'a hava katan, icraatlarımızı masal okur gibi anlatan bir ses vardı. O ses, bizden "kahraman olarak" söz ederdi. Gerçekten de öyleydik. Kılıcımızla, çeşitli yeteneklerimizle izlediğimiz yolun ışığında seçimlerimizi yapar, kazanan taraf olurduk. Özellikle bir olay vardı ki, o olay bana Orta Çağ'ın Avrupa'sını, Orta Çağ'ın Avrupa'sı da bana "tüfeği" anımsatmıştı. Arasındaki ilişkiyi ise şu şekilde açıklayabilirim, Avrupa'nın cahiliye devri diyebileceğimiz Orta Çağ'da dönen cadı ve benzeri olayları sonucunda ortaya çıkan karanlık atmosfer ve benim o devirlere ait okuduğum fantastik çizgi romanlar bir araya gelince, 2. oyunu Peter Molyneux'tan bile önce görmüştüm belki de. Evet, Fable 2'de karakterimiz bir tüfek de taşıyacak. Bu tüfek meselesi biraz eleştiri aldı; ancak unutulmaması gereken bir nokta var ki, oyun ilk oyundan yaklaşık 500 yıl ilerisini konu alıyor. Fable'da "kahraman" biraz yalnızdı. Bazı seferlerde o yalnızlığı fazlasıyla hissediyorduk. Buna bir çare olarak ise bize bir yol arkadaşı uygun görüşmüş: Köpek. Oyunda belli bir noktadan itibaren bir köpeğe sahip olacağız. Köpeğimiz yeri geldiğinde bize yolu gösterecek, tehlikeleri haber edecek. Düşmanlara karşı bizimle birlikte çarpışacak. Köpeğin görünümü de merak konusu. Bu aslında açığa çıkmış olsa da, yapımcıların açıklamalarına göre durum şu: Karakterimiz nasıl izlediği yolun ipucusunu veren bir görünüme sahipse, köpeğimiz de öyle olacak. İyi birisiysek, karşımızdakileri ürkütecek bir köpeğimiz olmayacak. Eğer değilsek, tam tersi bir durum olacak. Fable 2'de para kazanmak için çeşitli yollarımız olacak. Bu yollar henüz tam olarak açıklanmasa da, aralarında demircilik, barmenlik ve katillik gibi meslekler olduğu biliniyor. Ve eski oyunda olduğu gibi kumar masasında da şansınızı deneyebilirsiniz. Co-op? Son olarak GDC 2008 fuarında Co-op modu ortaya çıktı. Şu anda elimizdeki bilgiler Co-op modunun aynı konsolda iki kişi oynayabildiğimiz yönünde. Bunun da oyuna müthiş keyif katacağına şüphem yok. Düşünün, Fable 2 gibi bir oyunu iki kişi oynuyorsunuz. 2. karakter, oyuna Xbox Live kullanıcısı ile giriyor ve oyunda elde ettiği bilgiler de kendi hesabına kaydediliyor. Gerçekten çok güzel bir sistem. Şu ana kadar Xbox Live üzerinde iki farklı makinada oynanıp oynanmayacağı açıklanmadı. Yani, bu konu hala daha belirsizliğini koruyor. Fable 2, bu yılın sonlarına doğru piyasaya çıkıyor. İlk oyundaki oyun deneyimini daha ileri bir noktaya taşıyarak, oyunseverlerin gönüllerinde bir kez daha taht kurmak için. Sabırsızlıkla bekliyoruz. |