ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   İç Anadolu Yemekleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=709426)

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:45 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

HUNNAK

MALZEMELER

1/2 kg patates
1/2 kg kıyma
1soğan
3 biber
2 domates
1 su bardağı süt
rendelenmiş kaşar,
1 yumurta,
2 çorba kaşığı margarin,
2 çorba kaşığı sıvı yağ
tuz
karabiber
kırmızı biber
galeta unu

HAZIRLANIŞI

Patatesleri haşlayın ve püre haline getirin. İçine süt, yumurta, rende kaşar, tuz, karabiber ekleyin. Diğer tarafta, Sıvıyağın içinde soğanı, biberi ve kıymayı kavurun, domatesleri ekleyerek, yumuşayıncaya kadar pişirin. Fırına dayanıklı, derin bir cam kabı yağlayarak püre haline getirdiğiniz patatesin yarısını iyice yayın. Üzerine kavrulmuş kıymayı yayın ve pürenin diğer yarısını kıymanın üzerine yayın. En üzerine galeta unu döşeyerek orta dereceli fırında galeta unu pembeleşinceye kadar pişirin

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:46 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Toyga Çorbası (Konya)

1 su bardağı yoğurt
1 kahve fincanı un
1 çay bardağı pirinç
1 adet yumurta
4 su bardağı su
tuz, karabiber, nane

Yoğurt, un, yumurta ve pirinç iyice karıştırılır. Su yavaş yavaş ilave edilir. Tuz karabiber ile tatlandırılır ve kaynatılır. Pirinçler piştikten sonra üzerine nane serpilerek servis edilir.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:46 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Madımak (Yozgat)

1.5 kg. Madımak
Bir kase yoğurt
150 gr. Pastırma
Bir-iki diş sarımsak
Tuz,biber,yağ,salça

1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ,salça,pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:46 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Arabaşı (Yozgat)

Hamur İçin :
Bir ölçü Un
6 Ölçü Su
Tuz

Çorba İçin:
Tavuk veya Hindi
Bir Kaşık Yağ,
Bir Kaşık Salça,
Tuz,karabiber,
Kırmızı Biber,
Bir Miktar Un

Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır. Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır. Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır. Soğumaya bırakılır.
Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır.
Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:46 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

İskilip Dolması (Çorum)

2 kg pirinç
1,5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan

Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur. 3 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir. Tencerede 5 dakika kavrulur. Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır. (30 dk) Et yağ ile kızartılır. Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir. Kalan sıcak su ilave edilir. Et kaynamaya başladıktan sonra üzerine sacıyak yerleştirilir. Üstüne temiz bir tepsi yerleştirilir. Pirinçler temiz bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir. Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır. (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır. Yanında turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir. Not: Çorum’un İskilip ilçesinde yapılmaktadır. Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır. Halen bu gelenek devam etmektedir

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:46 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Keşkek (Çorum)

500 gr yarma (gendirme)
500 gr koyun eti
2 adet soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
11 su bardağı su

Yarmalar akşamdan ıslatılır. Güveç tencereye (Toprak tencere) 2 kaşık yağ konulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Et, biber, salça, tuz 1 su bardağı sıcak su ilave edilerek 15 dakika kaynatılır. Yarma yıkandıktan sonra 10 su bardağı sıcak ile birlikte tencereye ilave edilir.
Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılıp hamurla kapağın etrafı kapatılır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır, buhar çıkması için kısık ateşte 2 saat pişirilir.

Not: Geleneksel bir çorum yemeğidir. İl merkezinde ve ilçelerde de yapılmaktadır. Genellikle ramazan aylarında sabah erken saatlerde güveç tencerede hazırlanıp fırına verilir. Turşu ve salata ile birlikte servis yapılır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:46 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Zeytinyağlı Pırasa Dolması (Çankırı)

1 kg. pırasa ( kalın olanlar tercih edilir )
1 su bardağı pirinç
250 gr. kıyma
1 baş soğan
1 kaşık salça
Tereyağı, zeytinyağı
Maydanoz, karabiber, pul biber
1 limon

Kalın pırasalar 8 cm. boyunda kesilir sıcak suda 10 dakika kadar haşlanarak kesilip katları ayrılır. Soğan ufak doğranır 1 kaşık tereyağı ile kavrulur, pirinç, kıyma, maydanoz, karabiber, tuz, pul biber ve salça ilave edilip karıştırılır. Katları ayrılan pırasaların aralarına hazırlanan malzemeden konarak sarılır. Tencereye dizilen dolmaların üzerine 1 kaşık zeytinyağı ve sulandırılmış salça dökülüp yarım limon sıkılır suyunu çekinceye kadar pişirilir. Servis tabağına alınarak üzerine limon suyu ilave edilip servise sunulur. İsteğe göre sıcak veya soğuk yenebilir.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:47 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Hoşmerim (Çankırı)

2 su bardağı un
300 gr. Tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 kg. bal

Yağ eritildikten sonra unu ilave edilir. Karıştırılarak meyane haline getirilir, tuzlu bir fincan su ilave edilerek karıştırılır, kızarınca tavaya bastırılır. Kısık ateşte bırakılır, karıştırılıp tekrar bastırılır. Gevrek bir hal alıncaya kadar bu işlem devam eder. Sonra servis tabağına alınıp üzerine bal dökülür ılık olarak servise sunulur.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:47 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Mumbar (Aksaray)

2 su bardağı bulgur
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber
1 takım koyun işkembesi (mumbarı ile birlikte)
1 tatlı kaşığı tuz

İşkembe kazınır, mumbarın içi temizlenir. İç kısmı dışa çevrilerek bulgurla birlikte hazırlanan harç mumbarın içine doldurulur, bakır kazanda işkembe ile birlikte 2 saat kadar pişirilir.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:47 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Çiğleme (Aksaray)

500 gr. un,
2 bardak su,
250 gr. taze kaymak,
tuz

Hazırlanan un ile su hamur haline getirilir. 15 dakika dinlenen hamur merdane ile
küçük yuvarlak şeklinde açılır. Arasında bir tatlı kaşığı kaymak ilave edilip kapatılır. Teflon tavada kısık ateşte çevrilerek pişirilir. Tekrar üzerine kaymak ilave edilerek servis yapılır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:47 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Bamya Çorbası (Aksaray)

250 gr. bamya,
200 gr. et,
1 adet soğan,
1 domates,
1 yemek kaşığı salça,
1 limon

Bamya sıcak suda 15 dakika kaynatılarak, limon tuzlu su ile haşlanır. Tencere
içine yağ ile bir adet soğan ve et ilave edilerek soğan kızarıncaya kadar pişirilir.
Rendelenmiş domates ile bir kaşık salça ilave edilerek yemek kaynamaya bırakılır, limon ilave edilir. Hazırlanan bamya yemeğe ilave edilerek servis yapılır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:47 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Soğanlama (Kırşehir)

8-10 soğan
1 kg kıyma
4-5 domates
3-4 sivribiber
7-8 dal maydanoz
1 çorba kaşığı domates salçası
100 gr tereyağı
Tuz, kırmızı pulbiber, karabiber

Hamur için:
3 su bardağı un
1 yumurta
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı su
Tuz

1. Soğan, sivribiber ve maydanozu temizleyip kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. 2 kaşık tereyağını tavada eritip soğan ve biberi kavurun. Kıymayı ilave edip karıştırarak kavurmaya devam edin. Domates, karabiber, pulbiber ve tuz ekleyip 5 dakika daha kavurun. Maydanozu ilave edip tavayı ocaktan alın.
2. Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Yumurta, sıvıyağ, tuz ve su ilave edip yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Her bir bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hamurun yarısına hazırladığınız malzemeden yerleştirip diğer yarısını üzerine kapatın ve kenarlarını bastırın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Hamurları kızgın sac üzerinde önlü arkalı kızartın. Tereyağla yağlayıp sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:47 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Yoğurt Çorbası (Kırşehir)

1 su bardağı dövme (buğday)
Yarım su bardağı yeşil mercimek
Yarım su bardağı nohut
1 su bardağı süzme yoğurt
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
1 patates
1 patlıcan
2 sivribiber
2 domates
4-5 çorba kaşığı sıvıyağ
6 su bardağı su
Tuz, nane

1. Dövme, yeşil mercimek ve nohudu ayrı kaplarda akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirip yine ayrı kaplarda haşlayın. Patates ve domatesin kabuklarını soyup tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Patlıcanı alacalı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Sivribiberleri kıyın.
2. Yoğurt, yumurta, 3 kaşık sıvıyağ ve unu bir kapta çırpın. Suyu tencereye alıp karışımı ekleyin. Dövme, yeşil mercimek ve nohudu ilave edip karıştırın. Tencereyi ocağa alıp kaynayıncaya kadar karıştırın. Patlıcan, domates ve sivribiberi ekleyin. Arada bir karıştırarak pişirin. Tuz ekleyip tencereyi ocaktan alın.
3. Kalan sıvıyağda naneyi kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. Servis kâselerine paylaştırıp sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:48 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Keşkek

MALZEMELER
1 su bardagi asurelik bugday
250 gram gerdan eti
2 çorba kasigi tereyagi

YAPILIŞ TARİFİ
Bugdayi 1 gece önceden islatin. 250 gr. gerdan etini düdüklü tencerede
yumusayincaya kadar pisirin. Düdüklü tencereden alin. Baska bir
tencereye kemiklerinden ayrilmis etleri koyun. Bugdaylari süzüp,
tencereye ekleyin. 4 su bardagi et suyu ilave edin. Bugday eriyinceye
kadar pisirin. Ocaktan alip, sicak haliyle 5 dakika mikserle çirpin. Servis
tabagina alin. 2 çorba kasigi tereyagini eritip tuz ve karabiberi ekleyin.
Yemegin üzerinde gezdirin.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:48 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Gendeme (Kırşehir)

500 gr kemikli kuzu eti
1 su bardağı haşlanmış dövme (buğday)
2-3 soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
3 domates
3 sivribiber
2 su bardağı su
Tuz

1. Soğanları temizleyip söğüş doğrayın. Domates ve sivribiberleri temizleyip küçük küçük doğrayın.
2. Eti tencereye alıp suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Sıvıyağ ve soğanı ekleyip birlikte kavurun. Haşlanmış dövme, su ve tuzu ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:48 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Piravu Mantısı (Kayseri)

3 domates
3 çorba kaşığı sıvıyağ
3 su bardağı su
Kırmızı tozbiber

Hamur için:

4 su bardağı un
1 yumurta
1 su bardağı su
Tuz

İç malzeme:

200 gr beyazpeynir
2 soğan
2 sivribiber
Kırmızı tozbiber

1. İç malzeme için; peyniri ufalayın. Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Biberleri temizleyip küçük küçük doğrayın. Peyniri bir kaba alıp soğan, biber ve kırmızı tozbiberi ilave edip harmanlayın.
2. Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Su, yumurta ve tuz ilave edip kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yoğurun. Hamuru 20 dakika dinlendirip bezeler hazırlayın. Her bir bezeyi 1 mm kalınlığında açın ve kenarları 1.5 cm olacak şekilde kareler kesin. Hazırladığınız iç malzemeyi mantı hamurlarına paylaştırıp üçgen şeklinde kapatın. Mantıları teflon tavada az yağda kızartın.
3. Domatesleri rendeleyin. Bir tencerede sıvıyağı kızdırıp domatesi ekleyin ve salça kıvamına gelinceye kadar pişirin. Suyu ekleyip kaynatın. Mantıları ilave edin ve 10 dakika pişirin. Suyunu çekince tabaklara paylaştırıp kırmızı pulbiber serperek servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:48 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Pastırmalı Pide (Kayseri)

250 gr pastırma
2 yumurta

Hamur için:

500 gr un
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı kuru maya
Tuz

1. Mayayı ılık suyla ezip kabarıncaya kadar bekletin. Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasına mayayı ilave edin. Su ve tuz ekleyip yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp kabarıncaya kadar bekletin.
2. Pastırmaları ince ince doğrayın. Yumurtaları ekleyip karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 cm çapında elinizle açın. Üzerine pastırmalı malzemeden yayıp iki kenarını katlayarak pide şeklinde kapatın. Pideleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:48 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Nevzine (Kayseri)

1 paket (250 gr) margarin
1.5 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
3 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı yoğurt
5 su bardağı (625 gr) un
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
Yarım limonun suyu

1. Margarini eritip hamur kabına alın. Ceviz, tahin ve yoğurdu ilave edip karıştırın. Un ve kabartma tozunu ekleyip sert kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Yuvarlak bir kalıbı yağlayıp hamuru elinizle bastırarak yayın. Baklava dilimi şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
2. Tozşekerle suyu kaynatıp şerbeti hazırlayın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın. Tatlıyı fırından çıkarıp üzerine ılık şerbeti gezdirerek dökün. Şerbetini çekinceye kadar bekletin. Dilimleyip soğuk olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:48 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Kirtimburt (Kayseri)

Yarım kg kemikli et
Yarım kg asma yaprağı
2 soğan
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı gendime (aşurelik buğday)
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz, kırmızı tozbiber

1. Nohut ve gendimeyi akşamdan ıslatın. Sularını değiştirip ayrı tencerelerde haşlayın ve süzün. Asma yaprağını haşlayın. Kevgirle süzgece alıp suyunu süzün ve ince ince doğrayın. Soğanların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
2. Tencerede tereyağını eritip soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Eti ilave edip kavurmaya devam edin. Salçayı 1 kaşık suyla ezip tencereye ekleyin. Asma yaprağı, nohut ve gendimeyi ilave edip karıştırın. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip kapağı kapalı olarak pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:49 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Kayseri Mantısı

4 bardak un
250 gr. kıyma
8 kaşık katı yağ
1 kg. yoğurt
6 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 soğan
2 yumurta
1 tencere et suyu
tuz, karabiber, kırmızı biber

Un, tuz ve yumurtaları azar azar su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğurun. Kıymayı tuz, karabiber, rendelenmiş soğan ve kyılmış maydanozla birlikte iyice karıştırın. Dinlenen hamurun altını ve üstünü unlayıp mardane ile açmaya başlayın. Hamur biraz büyüdükten sonra oklava ile açarak dah da inceltin. Enine ve boyuna keserek küçük karelere bölün. Karelerin ortasına hazırladığınız kıymadan birer parça koyun. Her karenin önce ikişer ucunu birleştirin, sonra ortadan birleştirip bastırarak kapatın. Mantıları bir tepsiye koyun, pembeleşinceye kadar fırına verin, tencereye mantıların üzerini kapatacak kadar et suyu koyu, biraz tuz ve 1 kaşık yağ ile karıştırın. Mantılar 10 dakika harlı, 10 dakika kısık ateşte pişirin. Kepçeyle servis tabağına boşaltıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Kalan yağı kızdırın, içine kırmızı biber katıp yoğurdun üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet Olsun

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:49 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Pekmezli Ayva Dolması (6 Kişilik)

Malzemeler
Kıyma (orta yağlı) 1 1/2 su bardağı - 250 gr
Pirinç 1/3 su bardağı - 60 gr
Ayva 6 orta boy - 1400 gr
Pekmez 1 çay bardağı - 125 gr
Kişniş 1/2 yemek kaşığı - 1.4 gr
Tuz 1/2 tatlı kaşığı - 3 gr
Margarin 1 yemek kaşığı - 10 gr
Su (sıcak) 1 1/2 su bardağı - 300 gr

Yemeğin Tarifi
Kıymayı bir tencerede, kısık ateşte kendi bıraktığı suyu çekinceye değin, yaklaşık 15 dakika pişir.
Pirinci yıka, süz. Ayvaları yıka, içlerini oy ve kararmaları için limonlu suya at. Kıyma, pirinç, pekmez, kişniş, tuz ve yağı iyice karıştır.
Ayvaların içini bu içle doldur ve yayvan bir tencereye yerleştir. Sıcak suyu ekle, ayvaİar yumuşayıncaya değin, yaklaşık 30 dakika pişir.
Notlar İç Anadolu Bölgesinde daha çok Nevşehir ve Konya illerinde yaygın olarak bilinir. Öğünlerde birinci yemek olarak servis edilir. 1 Porsiyonun Besin Değerleri
Enerji 327 cal
Sodyum 245 mg Protein 8.4 g
A Vitamini 109 iu Yağ 10.5 g
Tiamin 0.10 mg Karbonhidrat 51.8 g
Riboflavin 0.15 mg Kalsiyum 111 mg
Niasin 2.83 mg Demir 3.99 mg
C Vitamini 14 mg Fosfor 103 mg
Çinko 1 mg
Kolesterol 29 mg

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:49 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Pehli (Kayseri)

Malzemeler
1 kg yağlı kuzu pirzola
3-4 soğan
1 diş sarımsak
1 kg patlıcan
150 gr sivribiber
500 gr domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz

Hazırlanışı:
* Kuzu pirzolaları yayvan bir tencereye yerleştirin. Kapağı açık olarak önlü arkalı kızartın.

* Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda bekletin. Soğan ve sarımsakları soyun. Soğanları piyazlık doğrayın. Patlıcanları süzüp kâğıt havlu ile kurulayın ve iri küp şeklinde doğrayın. Biberleri 1 cm genişliğinde dilimleyin. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.

* Pirzolaların üzerine sırasıyla soğan, sarımsak, patlıcan ve sivribiberleri serpiştirin. Salçayı suyla ezip üzerine gezdirerek dökün. Tuz serpip tencerenin kapağını kapatın. Tencereyi en küçük ocağa alın. Kısık ateşte 25-30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:49 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Tatar Böreği (Eskişehir)

250 gr kıyma
6-7 dal maydanoz
Tuz, karabiber

Hamur için:

1.5 su bardağı un
1 yumurta
3 çorba kaşığı su
4 çorba kaşığı sıvıyağ
4 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı kırmızıbiber
2 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
Tuz

1. Maydanozu kıyın. Bir kapta kıyma, maydanoz, tuz ve karabiberi karıştırıp iç malzemeyi hazırlayın.
2. Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açıp tuz, yumurta ve suyu ekleyip yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp hamuru dinlendirin.
3. Hamuru 2 parçaya ayırın. aaagâha un serpip bezeleri 30-35 cm çapında açın. Yufkaları 4'er cm kareler olacak şekilde kesin.
4. Fırın tepsisini 2 kaşık yağ ile yağlayın. Hamur karelerinin iki uçlarını birbirleriyle birleştirerek kayık şekline getirin. Ortalarına iç malzemeden yerleştirip fırın tepsisine dizin. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün.
5. Fırını ısıtın. Et suyunu ısıtıp bir bardağını hamurların üzerine gezdirerek dökün. Tepsiyi fırına verin. 10 dakika pişirdikten sonra üzerlerine tekrar 1 bardak sıcak et suyu gezdirin. Kalan et suyu bitene kadar her seferinde 1 bardak et suyunu hamurların üzerine gezdirip 10 dakika pişirin.
6. İki kaşık sıvıyağı tavada kızdırın, kırmızı tozbiber ekleyip karıştırın. Sarımsakları ezip yoğurda ilave edin. Mantıları servis tabağına alıp üzerlerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Üzerine biberli yağı gezdirip servis yapın. Dilerseniz sumak da serpebilirsiniz.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:49 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Kapama (Eskişehir)

1 bütün tavuk
3 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
4.5 su bardağı tavuk suyu
Tuz, karabiber

1. Tavuğu temizleyip yıkayın. Bir tencereye alıp 4 bardak su ekleyin ve tavuğu haşlayın. Pişince, suyunu süzerek başka bir kaba alın. Tavuğu iri parçalara ayırın.
2. Pirinci tuzlu sıcak suda 15 dakika bekletin. İyice yıkayıp süzün. Karnıyarık tenceresinde tereyağını kızdırın. Pirinci ilave edip şeffaşlaşıncaya kadar kavurun. Tavuk suyuna su ekleyerek 4.5 su bardağına tamamlayın. Pirince ekleyip tuz serpin ve pilavı pişirin.
3. Pilavı fırın tepsisine alın. Üzerine tavuk parçalarını yerleştirip fırına verin. Tavuklar kızarıncaya kadar pişirin.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:49 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Haşhaşlı Dolma (Eskişehir)

Hamur için:

2 su bardağı un
2 çorba kaşığı yoğurt
2 yumurta
1 çay bardağı ılık su
2 çorba kaşığı dövülmüş haşhaş
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz

İç malzemesi:

2 patates
1 su bardağı haşlanmış mercimek
50 gr beyaz peynir
Tuz, karabiber

1. Patatesleri iyice yıkayıp tuzlu suda haşlayın. Kabuklarını soyup çatalla ezin. Peyniri ufalayın. Bir kapta patates, peynir, mercimek, tuz ve karabiberi harmanlayın.
2. Unu hamur yoğurma kabına alın. Yoğurt, yumurta, su ve tuz ekleyip yoğurun. Hamurdan 6 beze hazırlayın.
3. Fırın tepsisini yağlayın. Bezeleri oklava ile yufka şeklinde açın. Üzerine hazırladığınız iç malzemeden yayın. Yufkaları rulo şeklinde sarın ve tepsiye dizin.
4. Bir kapta haşhaşı sıvıyağla karıştırın. Hazırladığınız haşhaşlı karışımı böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişirin. Tepsiyi fırından alıp soğumaya bırakın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:50 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Cevizli Tatlı (Eskişehir)

6 su bardağı un
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı eritilmiş margarin
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı çekilmiş ceviziçi

Şerbet için:

3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu

1. Şerbetini hazırlamak için su ve şekeri tencereye alıp kaynatın. Koyulaşmaya başlayınca limon suyu ekleyip bir taşım kaynatın ve soğumaya bırakın.
2. Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp sıvıyağ, margarin, yoğurt, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.
3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle bastırarak avuç içinde veya düz zeminde çay tabağı büyüklüğünde açın. Ortalarına ceviziçi yerleştirin. 2 ucunu üstte birleştirip yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında pişirin. Tepsiyi fırından alıp soğuk şerbeti üzerine gezdirerek dökün. Şerbetini çekince servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:50 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Arabaşı (Eskişehir)

6 su bardağı tavuk suyu
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
Tuz

Hamur malzemesi:

4 su bardağı un
3.5 su bardağı su
Tuz

1. Hamur için; unu bir tencereye alın. Tuz serpip harmanlayın. 3.5 bardak soğuk suyu una azar azar ilave edip ezerek karıştırın. Karışımı fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Tepsiyi fırından alıp soğumaya bırakın.
2. Yarım bardak tavuk suyuna kırmızı tozbiber ekleyip karıştırın. Kalan tavuk suyunu kaynatın. Biberli su, 1 limonun suyu ve bir tutam tuz ekleyip karıştırın.
3. Hamuru küçük baklava dilimleri şeklinde kesip tavuk suyuna ilave edin. Servis tabaklarına alıp sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:50 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Yangıç (Çorum)

300 gr kıyma
1 soğan
1 çorba kaşığı margarin
Tuz, karabiber

Hamur için:

3 su bardağı un
1 su bardağı su
1 yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt, tuz

1. Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp yoğurt, yumurta, tuz ve su ekleyerek yoğurun. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler hazırlayın. Üzerine un serperek oklavayla kalın yufkalar halinde açın.
2. Soğanı soyup rendeleyin. Derin bir kapta, kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Hamurların ortasına kıymalı iç malzemeyi yayıp katlayın.
3. Sacta veya teflon tavada gözleme gibi pişirin. Margarin sürüp servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:50 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Mantarlı Borani (Çorum)

Yarım kg mantar
Yarım limon
4 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım kg süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı nane
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz

1. Mantarları yıkayıp kararmamaları için limonlu suda bekletin. Süzgece alıp suyunu süzün. İnce ince dilimleyin.
2. Tavada sıvıyağı kızdırıp mantarları kavurun. Tuz ekleyip suyunu salıncaya kadar pişirin. Mantarları süzgece alıp yağını süzdürün. Süzme yoğurdu derin bir kaba alıp biraz çırpın. Mantarları ekleyip karıştırın.
3. Başka bir tavada tereyağını kızdırıp naneyi ekleyin. Yoğurtlu mantarın üzerine naneli sıcak tereyağını gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:50 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Karaçuval Helvası (Çorum)

1.5 su bardağı un
250 gr margarin
1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı su
1 çorba kaşığı leblebi tozu

1. Unu geniş bir tavaya alın. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kısık ateşte unun rengi değişinceye kadar kavurun. Margarini ekleyip una yedirerek kavurmaya devam edin.
2. Pekmezle suyu karıştırın. Kavrulmakta olan una azar azar ekleyin. Hızlıca karıştırın. Helva kıvamını alınca ateşten alıp ılınmaya bırakın.
3. Helvadan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top şeklinde yuvarlayın. Servis tabağına dizip soğumaya bırakın. Üzerine leblebi tozu serpip servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:50 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Çorum Baklavası

Hamur için:

4 su bardağı un
3 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
3 çorba kaşığı yoğurt
Bir tutam tuz

İç malzeme:

2 su bardağı ince çekilmiş ceviziçi
1 paket (250 gr) margarin

Şurup için:

7 su bardağı tozşeker
8 su bardağı su

1. Tozşekeri suyla kaynatıp şerbeti hazırlayın ve soğumaya bırakın.
2. Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını açın. Yumurta, süt, sıvıyağ, yoğurt ve bir tutam tuz ekleyip yoğurun. Hamuru eşit büyüklükte 20 parçaya ayırıp yuvarlayarak 20 beze yapın. Bezeleri hafif un serperek ince yufkalar halinde açın.
3. Margarini eritip 1 çay bardağı kadarını ayırın. Kalan margarini yufkaların üzerine sürüp ceviz içini serpiştirin. Her bir yufkayı oklavaya sarıp iki ucundan ortaya doğru toplayarak büzün ve oklavadan çıkarın. 3-4 cm'lik parçalar halinde kesip yağlanmış tepsiye aralıksız olarak dizin. Ayırdığınız margarini kızdırıp sıcak olarak yufkaların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.
4. Tepsiyi fırından alıp üzerine soğuk şurubu gezdirerek dökün. Şurubu çektikten sonra servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:51 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Fırında Ankara tavası

3 kg kuzu kol veya kaburganın alt kısımı
4 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı tereyağı
7 su bardağı su
Tuz

1. Kuzu kol ya da kaburganın alt kısmının zarlarını temizleyin. Avuç içi büyüklüğünde parçalar halinde kesin.
2. Hazırladığınız kemikli parçaları bakır bir tavaya yerleştirip 7 su bardağı su ekleyin. Tuz ilave edip önceden ısıtılmış 150-160 dereceye ayarlı fırına verin. Fırın ısısını biraz daha düşürüp orta ısıda, etler kızarıncaya ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
3. Pirinci yıkayıp süzün. Fırından çıkan etin suyunu derin ve geniş bir fırın kabına alıp pirinci ilave edin. Tereyağını ekleyip pilavı da fırında 45 dakika pişirin.
4. Pilavı fırından çıkarıp üzerine etleri yerleştirin. Tekrar fırına verip 5-10 dakika daha kızartın. Sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:51 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

HURMA TATLISI (Sivas)

Yarım paket margarin
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 fincan su,
3 su bardağı un
Yarım limon suyu
Şerbet için:
3 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
1/4 limon suyu

Orta boy bir tencerede 125 gram margarini ve 1 çorba kaşığı tereyağını eritin, içine unu ilave edin. Karbonat, limon suyu ve 1 fincan suyu ekleyin. Tüm malzemeleri elinizle veya tahta kaşıkla yoğurarak birbirine karıştırın. Malzemeler iyice yumuşayıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur haline gelince, içinden kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlayın. Yassı köfte biçimi verin. Yağlanmış bir finn tepsisine hazırladığınız tatulan yan yana dizin. Orta dereceli fırında, tatlılar altın şansı renk alana dek 45 dakika pişirin. Bu arada şerbet için gereken su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan sonra limonu sıkıp, tencereyi ocaktan alın. Şerbeti tatlının üzerine döküp, bir süre bekletin. Tatlı, şerbeti iyice emdikten sonra servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:51 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

HAMURLU MERCİMEK ÇORBASI (Sivas)

1 kase yeşil mercimek
Yarım paket erişte
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızıbiber
Yarım çorba kaşığı tereyağı

Bir kase yeşil mercimeği ayıklayıp, yıkadıktan sonra 10 su bardağı suyla haşlayın. Tuz ilave edin. îyice yumuşadıktan sonra içine erişteleri atın. Erişteler yumuşadığında tencereyi ocaktan alın. Bir tavaya tereyağını koyun. Bir adet kuru soğanı yemeklik doğrayın. Soğanlar pembeleşene dek karıştırarak yağda kavurun. İçine nane ve kırmızıbiber atın. Servis yapmadan önce hazırladığınız bu yağı çorbanın üzerine dökerek, sıcak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:51 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

ŞAŞTIM AŞI (Kayseri)

500 gram taze asma yaprağı
500 gram kuşbaşı et
Yarım su bardağı zeytinyağı
3 adet soğan
Yarım su bardağı haşlanmış
yeşil mercimek
Yarım su bardağı pilavlık bulgur
Tuz
karabiber
pulbiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Taze asma yaprağının saplarını koparıp, incecik kıyın. Kuşbaşı eti zeytinyağında 2 adet ince kıyılmış soğanla birlikte soteleyin. Daha sonra içine taze asma yaprağını ilave edin. Üzerini kaplayacak kadar sıcak su ekleyip, kısık ateşte 1 saat pişirin. Haşlanmış yeşil mercimeği ve pilavlık bulguru ilave edin. Suyu eksikse sıcak su ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiberi kattıktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin. (Bu arada yemek hafif sulu bir kıvamda olsun). Diğer tarafta 1 adet ince kıyılmış soğanı sıvıyağda kavurun ve yemeğin içine katın. Tencereyi ocaktan alıp ağzı kapalı olarak 15 dakika dinlendirin. Sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:51 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Sülbiye (Akşehir)

Kullanılacak Malzemeler
Yarım kilo kuşbaşı et (haşlamalık)
1 kg arpacık soğan
1 baş sarımsak
1 bucuk su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
1 çay kaşığı kimyon, tuz, kırmızı biber

Hazırlanma Şekli

Akşamdan ıslatılan nohutları 5 dakika kaynatıp süzgece alıp suyunu süzdürün. Düdüklü tencerede nohutları ve etleri üzerine iki parmak çıkacak kadar su ilave ederek ağır ateşte haşlayın. Arpacık soğanlarının, sarımsağın kabuklarını soyun. Tencerede yağı eritin. İçine arpacık soğanını, sarımsakları doğramadan bütün olarak tencereye koyun. Ara sıra karıştırın. Soğanlar ve sarımsaklar yumuşayana kadar kavurun. Haşlanan nohut ve eti içine ilave edin. Salçayı azıcık et suyunla tabakta ezin. Salçayı, tuzu karabiberi ve kimyonu da tencereye ilave edip ağır ateşte pişirin.(Bu yemeğin lezzetini veren kimyondur. Bolca kullanabilirsiniz. Sarımsakları bir baş yerine 2 baş da kullanabilirsiniz.)

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:51 AM

İç Anadolu Yemekleri
 

Ankara Tavası
Malzemeler: 350 gram kuşbaşı et, 2 adet orta boy domates, 2 adet yeşil sivribiber, 1 adet kuru soğan, 1 kâse arpa şehriye, I çorba kaşığı domates salçası, sıvıyağ ve yeterince tuz.
Hazırlanışı: Uygun bir tavada kuşbaşı etler yağ ile sote edilir. İçine ince ince doğranan soğanlar ilave edilir. Etle birlikte yeterince sote edildikten sonra salçası konur, suyu ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Bu arada başka bir tencerede şehriyeler pirinç pilavı gibi kavrulur. Şehriyeler kavrulunca diğer tencerede kaynayan etlerin suyu konur. Pilav pişmeye yakın suyu alınan etler de ilave edilir. Biber ve domatesler iri şekilde doğrandıktan sonra yağda sote edilir. Pişen etler servis tabağına alınır, domates ve biber eklenerek servise sunulur.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.