ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Diğer Ülkelerin Yemekleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=709385)

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:51 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

PLUM KEK

Kullanılacak malzeme:
220 gram tereyağı,
200 gram un,
200 gram toz şekeri,
150 gram sultanî üzüm,
100 gram meyve şekerlemesi (limon veya portakal),
4 yumurta,
1 limon,

Yapımı: Sultanî üzümleri şişmeleri için soğuk suya koyun. (Eğer soğuk suda şişmelerini beklemek için vaktiniz yeterli değilse ılık suda ıslatabilirsiniz). Meyve şekerlemelerini küçük parçalara bölün.
Bu kek için kenarları yüksek dikdörtgen biçiminde bir kalıp kullanılır. Kalıbın dibini ve kenarlarını hafifçe yağa bulayın. Kalıbın içini kenarlarına eşit enlilikte kesilmiş uzun iki yağ kâğıdıyle çaprazlama kapladıktan sonra yağlı kâğıdı da önce yağlayın sonra da unlayın. Kalıp hazırlandıktan sonra kalan tereyağını parçalara bölerek bir porselen kâseye koyun. Bir tahta kaşıkla döverek krema durumuna getirip şekeri katın. Çırpmaya vermeden kabarıncaya kadar karıştırın. Kabardıktan sonra önce bir yumurtayı, sonra da unun bir bölümünü katarak yoğururcasına karıştırarak katılanı yedirin. Böylece unla yumurta bitinceye kadar bir ondan, bir bundan katın. Hamurun kokulu olması için limonun kabuğunu, beyazını çıkarıp attıktan sonra rendeleyerek içine katın.
Şekerlemeleri ve üzümleri unlayarak hamura katın. Şekerlemelerin ve üzümlerin, hamurun her yanına düzenli bir biçimde yayılması için hamuru tekrar yoğurun. Şekerlemelerle üzümleri hamura katmadan önce unlamakla bunların, pişme sırasında kekin dibine çökmesi önlenmiş olur. Hamuru iyice yoğurduktan sonra önceden hazırlamış olacağınız kalıba boşaltın ve kızgın fırına sürün. (Termostatlı fırını olanlar 180 dereceye göre ayarlamalıdırlar) ve bir saat kadar fırının kapağını açmadan keki pişirin.
Kek piştikten sonra fırından çıkartın, ince uçlu bir bıçakla keki kalıbın kenarlarından ayırın, kalıbı başaşağı ederek keki bir tepsiye boşaltın. Keki zedelemeden yağlı kâğıdı çıkarın ve keki tekrar ters çevirerek servis tabağına yerleştirin. Bir süre soğumasını bekledikten sonra servis yapın.
Plum kekini servis yapacağınız günden bir gün önce hazırlarsanız daha lezzetli olur. Çünkü kek bekleyince kurur ve daha gevrek olur.
Plum keki çay saatlerinde veya kahvaltılarda ikram edilebilecek besleyici bir alafranga çörektir, isteyenler bu keki bir tek büyük kalıpta pişirmeyip birer kişilik ufak kalıplarda da hazırlayabilirler. O vakit bu kekler hem daha pişkin olur, hem de büyüklerinde olduğu gibi dilim dilim kesmeden servis yapmak imkânı olur.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:51 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 
Burkoki

Malzemeler:

250 gr antrkot
1 çorba kaşığı bal
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
2 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
Yarım tatlı kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı tuz

Yapımı:

Soya sosu, ayçiçek yağı, toz şeker, bal karıştırılır. Etler kibrit çöpü şeklinde doğranır, karışıma atılır, karıştırılır, en az 1 saat dinlendirilir. Daha sonra yağsız tavaya dinlenmiş et atılır. Üzerine ince kıyılmış taze soğan ve yarım daire şeklinde doğranmış kuru soğan eklenir. Harlı ateşte suyunu bırakana kadar kavrulur. Karabiber ve tuz katılır. Arzuya göre biraz daha kavrulabilir. Sıcak olarak sofraya getirilir.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:51 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

LAURA BİFTEK SARMASI

Kullanılacak malzeme (6 kişilik):
500 gram dana bifteği,
100 gram süt danası kıyması,
100 gram sosis,
50 gram rendelenmiş kaşer peyniri,
50 gram tereyağı,
200 gram mantar,
500 gram olgunlarından domates veya 250 gram domates salçası,
1 demet maydanoz,
dört diş sarımsak,
birkaç yaprak biberiye otu,
bir limon,
biraz un,
bir yumurta,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapımı: Mantarların saplarını kesin. Nemli kaba bir bezle ovarak zarını giderin. Böylece zarlarından temizlenmiş olan mantarları limonlu suyun İçine atın ve bir kenara bırakın.
Biftekleri iyice incelmeleri için dövün, sonra her bifteği ikişer parçaya ayırın. Beri yanda sosileri tavla zarı ufaklığında parçalara doğrayın ve bir kâsenin içine koyun. Buna kıymayı, yıkanmış ve kıyılmış maydanozun yarısını, rendelenmiş kaşer peynirini, kıyılırcasına küçük doğranmış sarmısağı, yumurtayı, yeteri kadar tuz ve karabiberi katın. Sonra bu karışımı birbirine iyice karıştırın.
Sonra bu karışımdan azar azar alıp bifteklerin üstüne koyun ve her birini dolma gibi sarın, uçlarına da ikişer kürdan batırarak tutturun.
Bir tencereye tereyağıyle iki çorba kaşığı zeytinyağını koyup ateşe oturtun. İçine biberiye veya birkaç yaprak adaçayı atın. Yaptığınız et sarmalarını una bulayarak çatal veya maşa yardımıyle yağın içinde çevire çevire kızartın. Sarmalar iyice kızarınca ateşi kısın. Mantarları sudan çıkarın, süzün ve tencereye katın. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini ayıklayın, küçük küçük doğrayın ve karışıma katın. Gerekirse yeteri kadar sıcak su katarak pişirmeye devam edin. Sarmalar iyice piştikten sonra kalan yarım demet maydanozu da kıyarak üstüne serpin ve tencereyi ateşten indirin.
Yaptığınız bu biftek sarmalarını isterseniz, üstüne rendelenmiş kaşer peyniri serpilmiş pilâvla birlikte servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:51 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

İNGİLİZ USULÜ ET

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
1 dana böbreği,
300 gram dana eti,
200 gram patates,
2 iri ama körpe havuç,
20 gram kuru mantar,
2 pişmiş katı yumurta,
1 çiğ yumurta,
225 gram un,
1 bardak et suyu,
1 çorba kaşığı worcestershire sosu (veya herhangi bir sos),
100 gram sadeyağ,
yeteri kadar tuz.

Yapımı: Patatesin kabuklarını soymalı. Havuçların dışını kazımalı. Mantarları ılık suya koyup yumuşatmalı. Katı yumurtaların kabuklarını soyup bunları dilim dilim kesmeli. Dana böbreğinin yağını attıktan sonra zar gibi ince derisini yüzmeli ve böbreği 15 dakika kadar sicim gibi ince akan suyun altında tuttuktan sonra bol akarsuda yıkamalı.
Ayıklanmış patatesi kaynar tuzlu suda diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlamalı. Patatesleri sudan çıkarınca üstü kazınmış havuçları atıp aynı biçimde onları da haşlamalı.
Havuçla patatesler soğuyunca bunları iri tavla zarı biçiminde parçalara doğramalı. İyice yumuşamış olan mantarları sudan çıkarıp kuruladıktan sonra ince dilimlere doğramalı.
Suyu iyice süzülmüş böbrekle eti kuşbaşı iriliğinde parçalara doğramalı. Sonra bunları una bulamalı ve içinde kızgın bir çorba kaşığı yağ bulunan tavaya atıp her yanlarını nar gibi kızartmalı. Sonra et suyunu katıp kabın ağzını örtmeli ve tavayı orta ısılı bir fırına koyup burada bir saat kadar pîşirmeli.
Bu işler tamamlandıktan sonra pyrex bir kayık tabağı yağa bulamalı. Kalan sadeyağla un ve yeteri kadar tuz ve suyla bir hamur yapıp iyice yoğurmalı. Hamur hiçbir yere yapışmayacak kıvama gelince bir kenara koyup dinlendirmeli. Yağa bulanmış pyrex kaba önce pişmiş dana etini, bunun üstüne dana böbreğini ve sırasıyle patatesle havucu, yumurta dilimlerini, mantarları dizmeii. Tavada kalan etin salçasına worcestershire sosunu veya bir başka sosu katmalı. Bunları iyice karıştırarak ılıtmalı ve pyrex kaba boşaltmalı. Bir kenarda dinlendirilen hamuru bir merdaneyle yarım santim inceliğinde açmalı. Sonra bu hamuru yemeğin üstüne örtmeli. Hamurun kenarını ıslatarak pyrex kaba iyice yapıştırmalı. Artan hamuru kesip almalı. Kabın tam ortasında hamurda küçük bir delik açmalı ve bu deliğe baca biçiminde küçük bir kâğıt boru koymalı. Böylece yemekteki buharın çıkmasına imkân vermeli. Artan hamur parçalarıyle süsler yaparak bunlarla yemeğin üstünü örten hamuru süslemeli. Çiğ yumurtayı hafifçe çırptıktan sonra bununla hamurun üstünü bulamalı ve pyrex kayık tabağı orta ısılı bir fırına koymalı.
Pyrex kaptaki hamur yani yufka kırmızıya yakın bir renk alınca kabı fırından çıkarıp olduğu gibi sofraya çıkarmalı ve servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:51 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Tahiti Usulü Som Balığı

Kullanılacak malzeme (4 kişilik):
800 gram Som balığı (Keler veya küçük kılıç balığı da olabilir),
3 limonun suyu,
1 çorba kaşığı
rendelenmiş soğan,
1/2 bardak zeytinyağı,
1 olgun iri domates,
1 tatlı kaşığı kekik,
birkaç sap maydanoz,
kırmızı bir dolmalık biber,
yeteri kadar tuz.

Yapımı: Balığın filetolarını iyice yıkayıp sularını süzdükten sonra gayet ince dilimlere doğrayın. Sonra bu dilimleri servis tabağına yanyana dizin. Kekiği ve tuzu üzerine serptikten sonra limonların suyunu üzerlerine gezdirerek dökün. Servis tabağını buz dolabına .kaldırın. Vakit vakit tabağı dolaptan çıkarıp balık dilimlerini alt-üst ettikten sonra tekrar dolaba koyarak balığı bir gün limon suyunda pişirin. (Bazı kimseler iki saatin yeterli olduğu kanısındadırlar). Balık dilimleri saydamlıklarını kaybedince domatesi bir - iki dakika kaynar suda tutun. Sonra kabuğunu soyun ve ince ince kıyın. Kırmızı biberi de kıyın ve domatesle kırmızı biberi küçük bir kâseye koyun Rendelenmiş soğanı, zeytinyağını, maydanozun yarısını ince ince kıyıp katın, iyice karıştırdıktan sonra bu kâseyi de buzdolabına kaldırın.
Balığı sofraya çıkaracağınız vakit servis tabağını hafifçe yan tutarak limon suyunun büyük bir kısmını dökün. Sonra kâsedeki salçayı balığın üzerine gezdirerek dökün Tabağın çevresini ve balıkların üstünü, kalan maydanozun tüm yapraklariyle süsle, dikten ve bir-iki limon dilimi de koyduktan sonra servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:51 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Sütlü Karışık Marmelat (Orta Avrupa)

Bir tencereye doğranmış elmayı, erikleri, kaysıları ve şeftalileri koymaktadırlar. Bu kabı orta ısılı bir ateşe oturttuktan sonra bir fincan soğuk su katmakta ve tencerenin kapağını örtüp meyveleri iyice pelteleşin. ceye kadar pişirmektedirler. Meyveler pelteleşince bunları süzgeçten geçirmekte ve bir kâseye koymaktadırlar.
Beri yanda bir bardak soğuk süte 4 çorba kaşığı toz şekeri katmakta ve şekeri eritmektedirler.
Sonra sıcak ezmeyi ve soğuk sütü sofraya çıkarmaktadırlar. Herkes kendi tabağına istediği kadar meyve ezmesinden aldıktan sonra bunun üstüne soğuk sütten dökmekte ve kahvaltısını böylece yapmaktadır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:52 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Yemek : Sahanda Romen Yumurta
--------------------------------------------------------------------------------

MALZEMELER
1 kişi için
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı rende gravyer veya kaşar peyniri
2 çorba kaşığı tereyağı
az tuz
½ avuç haşlanmış ıspanak
2 adet ançuez filetosu (zar gibi doğranmış)

HAZIRLANIŞI
Yağın yarısı küçük bir kapta kızdırın. İçine ıspanak, tuz ve ançuezi ekleyin ve birkaç dakika kavurun. Bir yumurta sahanına koyun. Kalan yağı bir tavaya koyun kızdırarak yumurtaları kırın.. Peyniri üzerine serpin ve beyazı sertleşirken ıspanağın üzerine koyup servis edin.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:52 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

ÇİNGENE TAVUĞU

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
1300-1500 gramlık bir tavuk,
1 baş soğan,
1 diş sarımsak,
1 defne yaprağı,
50 gram badem içi,
yeteri kadar tavuk suyu,
3 çorba kaşığı sadeyağ.
4 çorba kaşığı zeytinyağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber,
2 yumurta,
2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu,
1 demet maydanoz,
yeteri kadar un.

Yapımı: Tavuğun tüylerini yolduktan, içini temizledikten (ödünü patlatmadan çıkarıp attıktan sonra ciğerini, yüreğini ve katısını bir kenara bırakmalı) sonra tütsüemeli ve bol akarsuda içini, dışını iyice yıkamalı. Suyu süzüldükten sonra parçalara bölmeli. Bir tencereye 2 çorba kaşığı sadeyağla 3 çorba kaşığı zeytinyağını koyup bunları ısıtmalı. Yağlar kızarmadan önce una bulanmış tavuk parçalarını tencereye atmalı ve vakit vakit çevirerek her yanlarını pembeleşinceye kadar kızartmalı. Sonra birlikte kıyılmış soğanla sarımsağı katmalı karıştırmalı.
Soğanla sarmısak kavrulunca tavuk etlerinin üstünü örtecek kadar sıcak tavuk suyu katmalı. Tuzunu ve biberini serptikten, 1 defne yaprağı kattıktan sonra tencerenin ağzını örtmeli ve içindekileri 35 - 40 dakika kadar pişirmeli. Bu sürenin sonunda tencerenin kapağını açmalı. Defne yaprağını çıkarıp attıktan sonra ılık tavuk suyunda eritilmiş bir tatlı kaşığı zerdeçal ile ince ince doğranmış badem içini katmalı. Tavuğun tencereye yapışmaması için sık sık karıştırmayı unutmamalı.
Tavuk pişince ateşten alıp servis tabağına boşaltmalı.
Tavuk pişerken bir demet maydanozu temizleyip bol suda yıkadıktan sonra ince ince doğramalı. İki yumurtayı katı olarak pişirdikten sonra sarısını ve beyazını iyice kıyarak ince delikli tel süzgeçten geçirmeli. Sonra yumurtaları iki çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozuyla birlikte bir tavaya koymalı Kaba 1 çorba kaşığı sadeyağ ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı kattıktan sonra kuvvetli bir ateşte yumurta karışımını sote etmeli.
Tavuğu servis tabağına alınca önce kıyılmış maydanozu üstüne serpmeli sonra sote edilmiş ekmek tozlu yumurta püresini gezdirerek dökmeli ve böylece servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:52 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

RİO ESKALOPU

400 gram süt danasını ince dilimlere doğradıktan sonra bunları et döveceğiyle dövmeli ve bir kaba düzenli bir biçimde yerleştirmeli. Tuzunu ve biberini serptikten sonra bir bardak pişmiş süt dökmeli. Eti böylece bir saat kadar dinlendirmeli. Sonra sütten çıkarıp unlamalı ve içinde iki çorba kaşığı yağ bulunan tavaya koyup iki yanlarını nar gibi oluncaya kadar kızartmalı.
Eskaloplar iyice kızarınca tavaya sütü de dökmeli ve tavanın kapağını örterek içindekileri on dakika orta ısılı ateşte pişirmeli.
Sonra eskalopları sıcak yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli. Tavadaki salça fazla suluysa bir süre kaynatarak koyulaştırmalı. Eskalopların üstüne döktükten sonra sıcak sıcak servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:52 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Manastır Yumurtası

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
8 yumurta,
1/2 bardak üzüm sirkesi,
60 gram tereyağı,
1 çorba kaşığı ançüez ezmesi,
1/2 çorba kaşığı dömiglas,
4 çorba kaşığı sıcak su.

Yapımı: Siraaai bir kaba koyup ateşe oturtmalı ve yarı yarıya azalıncaya kadar kaynatmalı.
Küçük bir tavaya tereyağının yarısını koymalı. Yağ eriyince ançüez ezmesini katmalı ve karıştırarak bir dakika kadar pişirmeli. Sonra siraaai, dömiglası ve sıcak suyu katmalı. Beş dakika kadar karıştırarak pişirmeli. Bu arada bir prex kayık tabağa kalan yağı bulayarak koymalı. Yumurtaları içine kırmalı ve pyrex tabağı çok sıcak fırına sürmeli.
Yumurtaların akları pişince tabağı fırından çıkarmalı. Hazırlanmış olan salçayı sıcak sıcak yumurtanın üstüne gezdirerek dökmeli ve böylece servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:52 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Danimarka Usulü Peynirli Pirinç Pilâvı

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
200 gram bersanî pirinci,
1/2 bardak kaynamış süt,
4 parça eritilmiş Holânda tipi peynir,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapımı: Pirinci kaynar tuzlu suda diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlayıp pişirmeli.
Bir kuşaneye sütle peynirleri koymalı. Tuzunu ve karabiberini de serptikten sonra kuşaneyi orta ısılı bir ateşe oturtmalı.
Karıştırarak eriyen peyniri süte yedirmeli.
Pişen pirincin suyunu süzdükten sonra bir süre akarsuyun altında tutmalı. Sonra bu suyu da süzmeli ve servis tabağına boşaltmalı. Pirincin üstüne sütlü peyniri de sıcak sıcak dolaştırarak döktükten sonra bu pilâvı ilk yemek olarak servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:52 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

DANİMARKA KEKİ

Kullanılacak malzeme (8 kişi için) :
230 gram un,
180 gram tereyağı,
100 gram çekirdeksiz üzüm,
5 çorba kaşığı toz şekeri,
rendelenmiş 1 limon kabuğu (sadece sarısı),
2 1/2 desilitre süt,
2 yumurta,
1 tatlı kaşığı vanilya tozu,
1 tatlı kaşığı baking powder,
1 tutam tuz.

Yapımı: Üzümü bir bardak ılık suda yumuşatmalı.
Unu elekten geçirerek yayvan bir porselen kâseye dökmell. Buna tuzla baking powder'ı katmalı. İyice karıştırdıktan sonra yumuşatılmış ve küçük parçalara bölünmüş tereyağını katmalı ve bu karışıma yedirmeli.
Karıştırmaya devam ederken toz şekeriyle rendelenmiş limon kabuğunu serpiştirmen. En sonunda vanilya tozuyla suyu süzülmüş üzümleri katmalı. Sonra karışımın ortasını çukurlaştırmalı ve bir başka yerde iyice çırpılmış yumurtaları katmalı. Bunları karıştırırken yumurtalı un karışımına sicim gibi ince akıtılacak ılık sütü katıp iyice yedirmeli. Sonra bu karışımı yağa bulanmış bir kek kalıbına boşaltmalı. Kalıbı orta ısılı bir fırına sürmeli ve keki kırk dakika kadar bu fırında pişirmeli. Bir kibrit çöpü sokarak içinin de piştiğine kanaat getirdikten sonra kalıbı fırından almalı ve bir-iki dakika öyle bıraktıktan sonra başaşağı ederek içindeklni bir ızgaraya aktarmalı. Keki ızgarada ılıyıncaya kadar tuttuktan sonra servis tabağına almalı ve burada iyice soğuduktan sonra ağzı tırtıllı bir bıçakla dillmlemeli ve böylece servis yapmalı.
Danimarkanın bazı bölgelerinde bu keke çekirdeksiz üzümün yanı sıra küçük parçalara doğranmış çeşitli meyve şekerlemeleri de konmaktadır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:53 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Danimarka Usulü Dana Eti Sarması

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
400 gramlık bir dana eti dilimi,
1 baş soğan,
bir-iki yaprak adaçayı
1 çorba kaşığı badem,
1 çorba kaşığı antepfıstığı,
1 yumurta,
1 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu,
1 çorba kaşığı sadeyağ,
4 çorba kaşığı mısırözü yağı (susam ya da ay çiçeği yağı da olabilir),
1 sosis,
4 dilim salam,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapımı: Soğanı rendelemeli ve 2 çorba kaşığı mısırözü yağıyle orta ısılı ateşte kavurmalı. Soğan pembeleşince buna zarı çıkarıldıktan sonra ezilmiş olan sosisi, makineden geçirilerek kıyılmış salam dilimlerini, ince ince doğranmış adaçayı yapraklarını katmalı. Sıcak suda ıslattıktan sonra kabukları ayıklanan bademle fıstıkları döverek ezmeli. Sonra bunları ekmek tozuyle birlikte iyice karıştırmalı ve tenceredeki karışıma katmalı. Tenceredekileri tahta bir kaşıkla karıştırarak birkaç dakika pişirmeli. Sonra, iyice soğumaya bırakmalı. Karışım soğuyunca bir yumurta katmalı; tuzunu biberini serpip iyice karıştırmalı.
Beri yanda dana dilimini iyice dövdükten sonra güzelce yaymalı. Hazırlanmış olan içi bir spatulayla düzgün biçimde yaymalı. Sonra bu içi dağıtmadan et dilimini yuvarlayarak sarmalı. Sicimle iyice bağlamalı, dar ve uzun bir kaba oturtmalı. Kalan mısırözü yağıyle sadeyağı katmalı ve etin her yanını iyice kızartmalı.
Et iyice kızarınca yarım bardak sıcak suyla ıslatmalı. Kabın kapağını örtmeli ve sarmayı birbuçuk saat kadar orta ısılı ateşte pişirmeli. Et pişince kaptan çıkarmalı sicimini kesip attıktan sonra dilim dilim kesmeli. Kalan salçasını da üzerine döktükten sonra servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:53 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

İsveç Usulü Patates Salatası

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
4 patates,
4 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 limonun suyu,
yeteri kadar tuz
5-10 yaprak fesleğen veya nane.

Yapımı: Patatesler yıkanır ve kabuklarıyle tuzlu kaynar suya atılarak haşlanır. Sonra sudan çıkarılır, kabukları ayıklanır ve dilim dilim doğranır. Patateslerin doğranması sona erince soğumaya bırakılır. Patatesler iyice soğuyunca yeteri kadar tuz, limon suyunda eritilir. Sonra limon suyuyla zeytinyağı iyice çırpılarak karıştırılır ve patateslerin üzerinde gezdirilerek dökülür. Yıkandıktan sonra kıyılmış olan fesleğen veya nane de patateslerin üstüne serpildikten sonra servis yapılır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:53 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Portekiz Usulü Salçalı Levrek

MALZEMELER
1 çay kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı un
1 havuç
1 kg levrek, fileto haline getirilmiş
1 patates, iri boy
2 defne yaprağı
2 domates
2 soğan, büyük boy
3 çorba kaşığı tereyağı

YAPILIŞ TARİFİ
Balıkları temizleyip yıkadıktan sonra porsiyon haline getirin. Hafif tuzlayıp
çukurca bir tepsiye yerleştirin. Üzerine limon suyu ve 1 çorba
kaşığı tereyağı ilave edip 15 dakika kendi buğusunda pişirin.
Diğer tarafta bir tencerede ince doğranmış soğanları, 2 çorba kaşığı
tereyağı ile kavurun. Sarardıktan Havuç ve patatesleri fındık
büyüklüğünde, küp şeklinde doğrayıp kavrulan soğana karıştırın. Hep
birlikte 10 dakika pişirdikten sonra içine salça, küçük doğranmış domates,
un, 2 bardak su ve defne yapraklarını katıp iyice karıştırın. 10 dakika daha pişirin.
Salça yapılmak üzere pişirilen bu sebzeleri suyu ile tel süzgeçten geçirip
bastırarak bir kaba süzün. Daha sonra hazırladığınız sosu balıkların üzerine
döküp 10 dakika hep birlikte pişirin. Ilık servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:53 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

KUZU MONTMORENCY

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
1+1/2 kilo kuzu budu,
100 gram sadeyağ,
6 körpe enginar,
1 kilo kuşkonmaz,
2 havuç,
1 kereviz,
1 demet maydanoz,
1 limon,
4 çorba kaşığı zeytinyağı,
yeteri kadar kurutulmuş ve ufalanmış tarhun otu,
karabiber ve tuz,
2 dal biberiye otu.

Yapımı: Kuzu budunun zar gibi ince derisini çıkardıktan sonra bunu bol akarsuda iyice yıkayın. Tuzlayıp biberledikten sonra sağlam ve temiz ince bir sicimle budu salam bağlar gibi bağlayın. Sonra eti pyrex bir çukur kayık tabağa oturtun. Etin üstüne küçük parçalara bölünmüş 50 gram sadeyağ serpiştirip 4 çorba kaşığı zeytinyağı dökün. Etin iki yanına birer dal biberiye otu yerleştirdikten, üstüne de tarhun otu serptikten sonra kabı çok kızgın bir fırına sürün.
Kuzu budunu vakit vakit çevirerek yarım saat kızartın. vakit vakit eti çevirerek ve kaşıkla alacağınız salçayla üstünü ıslatarak kabı bir saat daha fırında tutun. Kuzu budu fırında pişerken enginarı hazırlayın. Saplarını kesip atın. Limonlu suda tutarak sert dış yapraklarını ve dikenli uçlarını koparıp atın. Göbeklerini temizleyin. Bol akarsuda yıkadıktan sonra tuzlu ve limonlu suda haşlayın. Bir başka tuzlu kaynar suda da dışı kazınmış havuçla kerevizi iyice haşlayın. Sapları aynı boyda kesildikten sonra demet yapılmış kuşkonmazları da körpe uçları yukarı gelecek biçimde derin bir kaba koyun. Körpe uçları bir parmak yukarıda kalacak biçimde kabı tuzlu suyla doldurun.
Bütün sebzeler iyice pişince hepsini ayrı ayrı kaplarından çıkarın. Kerevizle havucu tavla zarı iriliğinde doğrayın. Sonra bunları kalan sadeyağla bir tavaya koyup beş dakika kadar karıştırarak kuvvetli ateşte sote edin. Sonra bunları enginarların göbeklerine doldurun. Her enginarın tam üstüne de kuşkonmazların uçlarından birer tane yerleştirin (Kuşkonmazların saplarını da bir başka yerde kullanırsınız). Kuzu budu pişince fırından çıkarın, dilim dilim doğrayıp bir kayık tabağa yerleştirin. İçi dolmuş enginarları da et dilimlerinin arasına oturtun.
Etin üstüne kıyılmış maydanozu serptikten ve pyrex tabaktaki etin salçasını döktükten sonra servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:53 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

VİŞİ USULÜ HAVUÇ

Kullanılacak malzeme ( 4 kişi için):
1 kilo körpe havuç,
100 gram sadeyağ,
1 demet maydanoz,
1 çay kaşığı şeker.

Yapımı : Havuçların kabuklarını güzelce kazıdık, tan ve iyice yıkadıktan sonra bunları bir süz. gece. koyun. Suları iyice süzülünce küçük ve yuvarlak parçalara bölün. Sadeyağla birlikte havuç, lan bir güvece koyun ve kuvvetli bir ateşe otur. tun. Tahta bir kaşıkla karıştırarak bir süre kızartın.
Havuçlar kızarınca şekeri serpin. Üzerlerini ör. tecek kadar su da koyduktan sonra bir kapakla güveci örtün ve orta ısıda havuçları pişirin. Havuçtar pişerken vakit vakit kaşıkla karıştırın ki havuçlar güvece yapışmasın.
Havuçlar pişince kuvvetli bir ateşte suyunu çekinceye kadar beklettikten sonra güveci ateşten indirin ve sıcak sıcak bir rostoyla birlikte servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:53 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

ÇEK USULÜ KAZ CİĞERİ EZMESİ

(husi pastık az jater)

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
300 gram kaz ciğeri,
50 gram kaz yağı,
250 gram kuyruk yağı
1 beyaz mantar,
2 yumurta,
1 baş soğan,
1 tutam merzengûş otu,
1 tutam kekik,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapımı: Kaz ciğerini bol akarsuda iyice yıkayıp süzmeli. Soğanı çok ince bir rendeden geçirmeli. Kuyruk yağını makineden üç-dört defa geçirerek kıymalı. Kaz yağının yarım kaşık kadarını bir kenara bıraktıktan sonra geri kalanını bir kuşaneye boşaltmalı. Rendelenmiş soğanı da katıp kabı orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Tahta kaşıkla ezercesine karıştırarak soğanı kavurmalı. Soğanın rengi dönmeye başlayınca kıyılmış kuyruk yağını katmalı. Kuyruk yağı iyice eriyip yağ durumuna gelinceye kadar karıştırarak kavurmaya devam etmeli. Soğanla kuyruk yağı kıkırdakları iyice eriyince kaz ciğerini içine oturtmalı. Biberleyip kekiklemeli ve merzengûş otunu serpmeli. Bir süre karıştırarak ciğeri pişirmeli.
Ciğeri tencereden çıkarıp makineden birkaç defa geçirerek kıymalı. Kıyılmış ciğeri büyük porselen bir kâseye koymalı. Buna zarı temizlenmiş ve kıyılırcasına ince doğranmış mantarı, iki yumurta sarısıyle bir yumurta akını, yeteri kadar karabiberle tuzu, ciğerin piştiği yağı katmalı. Karışımı birbirine yedirinceye kadar dövercesine karıştırmalı.
Bir kenara ayrılmış olan kaz yağıyle seramik veya porselen bir kalıbı yağa bulamalı. Buna ezmeyi boşaltmalı ve bir spatulayla düzlemeli. Sonra bu kalıbı dörtte üçüne kadar ulaşan kaynar su dolu bir ikinci kabın içine oturtmalı. İki kabı birlikte kızgın fırına sürmeli ve burada 15-20 dakika kadar tutmalı. Bu süre sonunda kalıbı fırından ve sudan çıkarıp bir servis tabağına başaşağı ederek içindeki kaz ezmesini bu tabağa aktarmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:54 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

PRAG OMLETİ (Çek Cumhuriyeti)

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
Omletlerin yapımı için:
4 yumurta,
80 gram un,
80 gram margarin yağı,
çok yağlı ve yumuşak beyaz peynir,
yeteri kadar tuz.
Beşameli için:
1 kilo kuşkonmaz,
80 gram margarin yağı,
100 gram jambon,
50 gram parmesan peyniri veya kaşer peyniri,
40 gram un,
1/4 litre süt,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Omletlerin Yapımı: Yayvan ve büyük bir porselen kâseye yağın yarısını koyup tahta bir kaşıkla döverek iyice yumuşatıp macun durumuna getirmeli. Karıştırmaya ara vermeden önce yumurtaların sarılarını teker teker katmalı. Sonra buna sırasıyle ve azar azar unu, dövülerek macun durumuna getirilmiş beyaz peyniri ve tuzu katıp karışıma iyice yedirmeli.
Yumurtaların aklarını çırparak kar köpüğü durumuna getirmeli. Sonra bunu azar azar öbür karışıma katarak yedirmeli.
Bir omlet tavasına kalan yağın az bir bölümünü koyup kızdırmalı. Sonra kızan yağa karışımdan bir-iki kaşık kadarını boşaltmalı. Omletin tavaya yapışmaması için bunu sallayarak omleti pişirmeli. Böylece bütün omletleri pişirmeli ve sıcak bir yerde tutmalı.
Beşamelle öbür salçanın yapımı: Kuşkonmazları haşlamalı. 40 gram un, 40 gram margarin yağı. süt ve tuzla biberden yararlanarak bir beşamel salçası pişirmeli. Jambonu makineden geçirerek kıymalı.
Kuşkonmazların tepelerini kestikten sonra kalan yağın yarısıyle bu kuşkonmaz tepelerini sote etmeli. Kuşkonmazların gövdelerini de ortadan kestikten sonra aynı yağda bunları da ayrı olarak sote etmeli.
Pyrex bir kabı kalan yağla iyice buladıktan sonra ince bir tabaka beşamel salçası yaymalı. Bunun üstüne bir omleti oturtmalı. Üzerine kuşkonmaz saplarından bir. kaç tanesini yayıp jambon kıymasını serpiştirmeli. Peynirden de serpikten sonra tekrar bir kat beşamel salçası yaymalı.
Böylece omlet, kuşkonmaz, jambon, peynir sırasını takip ederek eldeki malzemeyi sıralamalı. En üste kuşkonmaz tepelerini yaydıktan sonra kabı orta ısılı bir fırına koyup 15 dakika kadar orada bırakmalı.
Yemeğin pişmesi tamamlanınca pyrex kabı olduğu gibi sofraya götürüp servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:54 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

BOHEM SAZANI (Çek Cumhuriyeti)

(cesky kapr)

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
1200 gramlık bir sazan balığı,
30 gram un,
50 gram çavdar ekmeği,
40 gram margarin yağı,
1 baş soğan,
1 sap kereviz,
2 körpe havuç,
1 defne yaprağı,
1 limon,
1 demet maydanoz,
1 çorba kaşığı sirke,
1 tutam zencefil,
birkaç baş karabiber,
yeteri kadar tuz.

Yapımı: Sazan balığının pullarını kazıyıp yüzgeçlerini kesip atmalı. Önce solungaçlarını, sonra içini çıkarmalı. Bol suda içini dışını yıkamalı, tuzlamalı.
Büyükçe bir tencereye su dökmeli. Üstü kazınmış ve küçük parçalara doğranmış havucu, kabuğu soyulmuş ve çentilircesine doğranmış soğanı, iyice yıkanmış kereviz yaprağıyle maydanozu ve defne yaprağını katmalı.
Bir kaşık sirke döküp birkaç karabiber tanesi attıktan sonra zencefili serpmeli ve kabı orta ısılı bir ateşe oturtmalı.
Tenceredekiler kaynamaya başlayınca yuvarlak dilimlere doğranmış balığı, dilimlerinin sırasını bozmadan tencereye oturtmalı.
Balığı onbeş dakika kadar haşladıktan sonra kevgirle süzerek tencereden çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına düzgün bir biçimde sıralamalı.
Tenceredeki sebzeyi ezerek ince delikli bir süzgeçten geçirmeli.
Margarin yağını bir kuşanede eritmeli. Tahta bir kaşıkla çabuk çabuk karıştırırken elekten geçirilerek azar azar katılan unu yağa yedirmeli. Yağlı unu tahta kaşıkla bir-iki dakika kavurduktan sonra karıştırmaya ara vermeden süzülmüş balık suyunu sicim gibi akıtarak boza kıvamında bir salça elde etmeli. Sadece sarısı rendelenmiş limon kabuğuyla ufalanmış çavdarı katmalı ve karıştırarak bunu salçaya yedirmeli. Salça bozadan fazla koyulaşmışsa bir miktar daha süzülmüş balık suyundan katmalı. Sonra salçayı ince delikli bir süzgeçten ezerek geçirip bir taşım kaynatmalı ve sıcak sıcak balığın üstüne gezdirerek dökmeli, hemen sofraya götürüp servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:54 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Şeftali merenge (Brezilya)

Kullanılacak malzeme:
1 kilo yarma şeftali,
100 gram pudra sekeri,
150 gram toz şekeri,
her şeftaliye dört tane hesabiyle yeteri kadar iç badem,
her şeftaliye iki tane hesabiyle yetecek karar acıbadem kurabiyesi,
2 yumurta.

Yapımı: Şeftalileri kaynar suya atıp beş dakika içinde tutun, sonra suyu süzerek dökün. Şeftalilerin kabuklarını soyup ikiye bölün. Çekirdeklerini atın. Şeftalileri çekirdek yatakları havada kalacak biçimde bir pyrex tabağa düzenli bir biçimde yerleştirin. Üzerlerine pudra şekerini serpin. Kabı fırına sürüp burada on dakika bırakın.
Pyrex'i fırından çıkarınca şeftalilerin çekirdek yataklarına önce birer badem onların üstüne de birer acıbadem kurabiyesi yerleştirin.
Yumurtaların akını beyaz bir köpük durumuna gelinceye kadar çırpın. Sonra bu çırpılmış yumurta akına azar azar toz şekerini katın (bir kaşık kadarını bir kenarda saklayın). Toz şekeriyle yumurta akı köpüğü iyice karıştıktan sonra şeftalilerin üstünü bu karışımla örtün. Sonra her birinin üstüne birer badem içi oturttuktan ve bir kenarda tutulan toz şekerini serptikten sonra pyrex kayık tabağı gene ılık bir fırına sürün.
Yumurtanın akı sertleşip pembe bir renk alınca kabı fırından çıkarıp şeftalileri tabaklara bölün ve hemen servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:54 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

YAHUDİ KUSKUSU

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
1/2 kilo kuskus,
1+1/2 kiloluk bir piliç,
300 gram dana kıyması,
50 gram rendelenmiş kaşer peyniri,
50 gram sadeyağ,
500 gram bal kabağı dilimi,
200 gram kuru fasulye,
500 gram ıspanak,
1 havuç,
1 sap kereviz,
1 baş soğan,
1 demet maydanoz,
1 dilim bayat ekmek,
1 fincan süt,
1 kaşık biber salçası,
1+1/2 bardak zeytinyağı,
yeteri kadar tuz.

Yapımı: Kuru fasulyeleri bir gece önce den suya koyarak ıslatın. Sonra suyunu süzüp üzerine taze su dökün ve tencereyi ateşe oturtun. Fasulyeleri piyazlık kıvama gelinceye kadar haşlayın. Tavuğun tüylerini yolduktan, içini temizledikten ödünü patlatmadan çıkarıp attıktan sonra ciğerini yüreğini ve katısını bir kenara bırakmalı, sonra tütsüleyin ve bol akarsuda İçini, dışını iyice yıkayın. Sonra bir sap kereviz, üzeri kazınmış ve yıkanmış havuç, temizlenmiş yarım demet maydanoz, ayıklanmış soğanla birlikte bir tencereye koyun. Tavuğun üstünü örtecek kadar su katıp pişinceye kadar haşlayın. Keskin bir bıçakla kabağın kalın kabuğunu kesip attıktan sonra küçük dilimlere doğrayın ve kızgın zeytinyağında kızartarak bir kenara bırakın. Ispanağı ayıklayıp bol akarsuda yıkadıktan sonra haşlayın. Haşlanan ıspanağı süzün ye keskin bir bıçakla kıyarak kabakları kızarttığınız yağın içine boşaltın. Bir kaç dakika karıştırarak kavurduktan sonra haşlanmış ve suyu süzülmüş fasulyeleri katın. Beş dakika birlikte kavurduktan sonra delikli bir kepçeyle tavadan çıkararak bir tabağa alın.
Beri yanda porselen bir kâseye kıymayı ayıklanmış, yıkanmış, kıyılmış yarım demet maydanozu, rendelenmiş kaşer peynirini, yeteri kadar tuzu koyun. Sütte ıstatılmış olan bayat ekmek dilimini çıkarın avucunuzun içinde sıkarak sütü süzün, sonra ekmek dilimini ufalıyarak karışıma katın ve karışımı iyice yoğurun Sonra ceviz büyüklüğünde parçalara bölün. Avucunuzun içinde yuvarlayacağınız bu köfteleri kızgın zeytinyağında kızartın. Kızaranları delikli bir kepçeyle alarak bir kenara bırakın.
Bu sırada pişmiş olan tavuğu ateşten indirin. Tavuğu tencereden çıkarıp bir kenara bırakın. Tavuk suyunun içindeki sebzeleri çıkarın ve kuskusu tavuğun suyundan yararlanarak pişirin. Pişen kuskusu bir süre dinlendirdikten sonra çukur bir servis tabağına boşaltın. Tereyağını eriterek üzerine dökün. Tavuğu parçalara bölerek ıspanak ve kabaklarla beraber kuskusun üstüne dizin ve servis yapın.
Bu, Arap ülkelerince benimsenmiş, Musevi yemeğidir. Bilhassa Kuzey Afrikalı Araplar benimsemiştir.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:54 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

RİNGALI HOŞGÖR (Hollanda)

(haringsl)

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
8 taze ringa balığı veya 18 sardalye balığı,
2 yumurta,
1 baş iri pancar,
4 patates,
3 kornişon,
3 soğan turşusu,
1 limon, 2 kokulu elma (veya 1 kaşık kapari ve 1 körpe havu&#231,
1 tatlı kaşığı hardal,
1 bardak zeytinyağı,
yeteri kadar beyaz biber ve tuz.

Yapımı: Ringaların içini, dışını temizleyip bol suda yıkadıktan sonra bunların filetolarını çıkarmalı. İyice kuruttuktan sonra bu filetoları ince ve küçük parçalara doğramalı. İyice yıkanmış patatesleri kabuklarıyle tuzlu suda haşlamalı. Sonra sıcak sıcak kabuklarını soymalı ve bir kenarda soğumaya bırakmalı. Pancarın da sakallarını ve yapraklarını kestikten sonra yıkamalı ve tuzlu suda haşlamalı.
Patatesle pancar soğuyunca bunlardan iki - üç yuvariak dilimi bir kenara bıraktıktan sonra geri kalanını tavla zarı biçiminde küçük parçalara doğramalı. Kornişonlardan birini uzun dilimlere doğramalı, geri kalanını da küçük parçalara kesmeli. Soğan turşularından birini yuvarlak dilimlere, geri kalanını da küçük parçalara doğramalı. Elmanın kabuğunu soyup çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkardıktan sonra bunları küçük parçalara doğramalı.
iki yumurtayla zeytinyağı, limon, tuz ve biberden yararlanarak bir mayonez hazırlamalı. Büyük bir kâseye balık parçalarını, doğranmış soğan turşusunu, patatesi, pancarı, elmayı (veya kaparilerle havucu), kornişon, yeteri kadar tuz ve biberi, hardalı koymalı. Bunları iyice karıştırırken mayonezirl dörtte üçünü katmalı. Mayonezle balık ve sebze parçaları birbirlerine karışınca bunları kayık biçiminde bir servis tabağına boşaltmalı. Bir spatulayla düzene koymalı. Kalan mayonezi de bunların üstüne döküp gene spatulayla düzetmeli. Bir kenara ayrılmış olan kornişon, patates, soğan, pancar, dilimlerini en üste düzenli bir biçimde yayarak yemeği süsledikten sonra servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:54 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

DANA RULO (SLOVAKYA)

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
600 gram süt danası (pançeta tarafından büyük bir dilim),
150 gram jambon (iki büyük dilim halinde),
250 gram çok yağlı koyun kıyması,
1 kahve fincanı margarin yağı,
4 yumurta,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
yeteri kadar tuz ve karabiberle kırmızı biber,
iri ve kalın 4 sosis,

Yapımı: Yumurtalardan üçünü katı olacak biçimde kaynatmalı. Bir - iki dakika soğuk suda tutup kabuklarını ayıklamalı. Kıymayı tuzlayıp biberlemeli ve yumurtalardan birini içine kırıp karışımı yoğurmalı. Pançetayı iyice dövdükten sonra hamur yoğurma mermerinin üstüne yaymalı. Bunun üstüne bir çiğ yumurta, tuz, karabiber ve kırmızı biberle yoğurulmuş kıymayı oturtmalı ve bir spatulayla her tarafa eşit biçimde yaymalı (sadece etin bir yanını en az iki parmak kadar boş bırakmalı).
Kıymanın üstüne yayarak jambon dilimlerini oturtmalı. Bunun da üstüne zarları çıkarılmış sosisleri ve yumurtaları uzunlamasına ve karışık olarak yerleştirmeli. Pançetanın içini dağıtmadan ve boş kalan yanı dışta kalacak biçimde sararak bir rulo yapmalı. Bir küçük çuvaldıza temiz ve beyaz bir sicim geçirip önce pançeta rulosunu açılmaması için dikmeli, sonra da bir salam bağlar gibi iyice bağlamalı. Et rulosunu yağa ve zeytinyağına bulanmış bir pyrex kayık tabağa yerleştirmeli. Kalan margarin yağını küçük parçalara bölüp etin üstüne serpiştirmen. Kalan zeytinyağını da döktükten sonra etin üstüne tuz, karabiber ve kırmızı biber serpiştirmeli. Pyrex kayık tabağı orta ısılı bir ateşe oturtmalı ve vakit vakit et rulosunu çevirerek etin her yanını nar gibi kızartmalı. Biraz da su katarak kabı orta ısılı fırına sürmeli. Vakit vakit çevirerek ve salçasıyle üstünü ıslatarak eti iyice pişirmeli. Et rulosu pişince kabı fırından çıkarmalı. Et doğrama tahtasının üstüne alıp sicimlerini çıkarmalı. Sonra dilimlere doğrayıp servis tabağına bu dilimleri düzenli biçimde yerleştirmeli. Pyrex tabaktaki salçayı kaynatıp dilimlerin üstüne gezdirerek dökmeli ve sıcak sıcak yemeği sofraya götürüp servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:55 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Bohemya Bifteği (Çek Cumhuriyeti)

Bir tencereye 30 gram sadeyağ koyup ateşe oturtun. Tümü kuşbaşı doğranmış ve turşu olmuş 2 sivri kırmızı dolmalık biberle 2 sivri yeşil biberi, iki hıyarı, iki enginarı ve salamuraya yatırılmış 2 dilim dili katın. Orta derecedeki ateşte kavurun.
Beri yanda bir tavaya iki kaşık zeytinyağıyla ceviz büyüklüğünde tereyağ koyun. Dört parça bifteği tuzlayıp kekikledikten sonra yağın içine atın. Bifteklerin her iki yanlarını da kızartın. Sonra beri yanda hazırlanmış olan salçayı bifteklerin üzerine dökün, kabın ağzını örtün ve hafif ateşte on-onbeş dakika pişirin. Biftekler iyice piştikten sonra servis tabağına boşaltıp servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:55 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Kafkas Çorbası

8 su bardağı etsuyu ya da su
1,5 yemek kaşığı margarin
1 avuç lahana
4 orta boy pancar
yarım kereviz
yarım havuç
1 küçük soğan
2 yemek kaşığı arpa şehriye
1 çay kaşığı tuz

Ufak doğranmış soğanları yağda kavurun. Üzerine ince kıyılmış lahana, pancar, kereviz ve havucu da ekleyip 3 dakika daha kavurduktan sonra et suyunu ilave edin. Sebzeler az piştikten sonra şehriye ekleyip tamamen pişirin.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:55 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Roasted Thames (İngiltere)

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
1 kilo 800 gramlık bir kuzu budu,
50 gram böbrek yağı veya sadeyağ,
100 gram füme pançeta,
1 dal biberiye otu,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapımı: Kuzu budunu bol soğuk suda iyice yıkayıp yağlı yerlerini çıkarmalı. Sonra bu budu tuzlayıp biberlemeli ve biberiye oluyla birlikte dilimlenmiş füme pançetayla sarmalı; açılmaması için de temiz bir sicimle iyice bağlamalı. Pyrex bir kayık tabağa böbrek yağını küçük parçalara doğrayıp koymalı. Kabı ateşe oturtmalı. Yağ erimeye başlayınca kuzu budunu bu yağın üstüne oturtmalı. Budun her yanını kızarttıktan sonra pyrex kayık tabağı 200 dereceye göre kızdırılmış fırına sürmeli. Vakit vakit çevirerek ve kaşıkla alınacak salçasıyle ıslatarak budu birbuçuk saat kadar fırında pişirmeli.
Kuzu budu pişince pyrex kayık tabağı fırından çıkarmalı. Tabağın çevresini ızgarada veya tavada pişirilmiş domates dilimleriyle süslemeli ve böylece servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:55 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

DJON PİLÂVI (HAITI)

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
2 bardak pilâvlık pirinç,
3 bardak et suyu,
2/3 bardak tereyağı,
30 gram kurutulmuş mantar,
50 gram pastırma yağı,
2 küçük baş soğan,
2 diş sarmısak,
3 çorba kasığı zeytinyağı,
yeteri kadar tuz.

Yapımı: Pirinç, et suyu, tuz ve tereyağıyle bir pilâv pişirmeli. Pilâv pişerken mantarları iyice yıkadıktan sonra üzerlerine sıcak su koyup bunları yarım saat kadar bu suda yumuşatmalı. Sonra bu suyu süzmeli ve yumuşamış mantarları bir kenarda tutmalı. Çemensiz pastırmanın sadece yağlı kısmından elli gram kadarını kalın kalın kesmeli ve bir dövecekle bu parçacıkları dövmeli.
Bir tavaya dövülmüş pastırma yağıyle üç kaşık zeytinyağını, çentilircesine ince doğranmış soğanı ve kıyılırcasına ince doğranmış sarmısağı koymalı. Kabı orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Tahta kaşıkla karıştırılacak karışım kavrularak pembeleşince bir kenarda tutulan mantarları bunların içine atmalı. Bir-iki kaşık kadar sıcak su dökmeli ve mantarları karıştırarak pişirmeli.
Mantarlı salça pişince demlenmekte olan pilâvın içine boşaltıp bir - iki defa harmanlamalı.
Pilâvın demlenmesi tamamlanınca bunları bir servis tabağına almalı ve sıcak sıcak servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:55 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Tokyo Bifteği

Her biri yüzer gram gelecek dört sığır dilimini dövecekle iyice dövdükten sonra geniş ve düz altlı bir kaba düzenli bir biçimde ve yanyana yerleştirmeli. Bunun üstüne kekikle karabiber ve tuz serptikten sonra yeteri kadar limon suyuyla zeytinyağı dökmeli ve kabı bir kenara bırakmalı.
Vakit vakit çevrilecek sığır dilimleri bu marinatta en azından iki saat kadar dinlendirilmeli. İsteyenler bu marinata bir baş soğanı da rendeleyip katabilirler. Yemek vakti gelince odun kömürü ateşinin beş parmak yukarısına ızgarayı oturtup kızdırmalı. Izgara kızınca bunu zeytinyağına batırılmış bir tüyle yağlamalı ve sığır dilimlerini ızgaraya oturtmalı. Etin önce bir yüzünü sonra öbür yüzünü kızartmalı ve sığır dilimlerini çevresi kızartılmış patatesle süslenmiş servis tabağına yerleştirip servis yapmalı.
İsteyenler garnitür olarak kızarmış patates yerine bir patates püresi veya iç bezelyeli pilâvdan da yararlanabilirler.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:55 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Romen Sarması

Süt danasının but tarafından kemiksiz olarak kesilecek 400 gramlık bir parçadan birçok ince dilimler çıkarmalı. Bu dilimleri dövdükten sonra tuzlayıp biberlcmeli. Bu dilimlerin üzerlerine ikişer - üçer biberiye yaprağı oturtmalı. Onların üzerlerine de bu dilimler boyunda kesilmiş ince jambon dilimleri oturtmalı. Et dilimleriyle jambon dilimlerini birlikte sararak açılmamaları için birer kürdanla tutturmalı.
Bir tavaya 1 tatlı kaşığı sadeyağla 4 çorba kaşığı zeytinyağını koyup kızdırmaiı. Yağ kızınca sarmaları içine atıp her yanlarını nar gibi kızartmalı. Et sarmaları kızarınca kabın ağzını örtüp sarmaları on dakika pişirmeli. Sarmalar pişince bunları bir servis tabağına almalı, yanlarına kızartılmış patates veya sote edilmiş bir sebze koyarak sofraya götürüp servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:56 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Bükreş Güveci

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
800 gramlık bir süt danası dilimi (mümkün olduğu kadar ince olmalıdır),
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
10 gram margarin yağı,
4 ançüez filetosu,
1 kahve fincanı kıyılmış maydanoz,
2 çay bardağı et suyu,
1 fiske cevzi bevva,
yeteri kadar tuz ve karabiber,

Yapımı: Yassı ve büyük bir güvece veya çömleğe margarin yağıyle zeytinyağını koymalı. Bunların üstüne et dilimini oturtmalı, tuzlayıp biberledikten ve bir fiske de cevzi bevva serptikten sonra güveci kuvvetli bir ateşe oturtmalı.
Et diliminin her iki yanını nar gibi kızarttıktan sonra kıyarcasına ince doğranmış ançüez filetolarını katmalı. Et suyunu da sıcak olarak döktükten sonra güvecin ağzını iyice kapamalı ve kabı hafif ısılı bir fırına koyup burada eti üç saat kadar pişirmeli.
Et iyice pişince bunu güveçten çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan bir servis tabağına alıp küçük parçalara doğramalı.
Güveçte kalan salçanın fazla yağını bir kaşıkla aldıktan sonra bir taşım kaynatmalı. Güveci ateşten indirirken maydanozu serpmeli. Tahta bir kısıkla bir-iki defa karıştırmalı ve bu sıcak salçayı et dilimciklerinin üzerine gezdirerek dökmeli.
Hemen arkasından sofraya götürüp servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:56 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Monteroza

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
4 yumurta akı,
1 kavanoz ahududu marmelâtı,
200 gram pudra şekeri,
1 kaşık kadar tereyağı,
bir parçacık kırmızı şerbetçi boyası.

Yapımı: Yumurta aklarını çırparak kar köpüğü durumuna getirmeli. Bunu yavaş yavaş karıştırırken toz haline getirilmiş şerbetçi boyasını katmalı. Kar köpüğünü yavaş yavaş karıştırırken buna pudra şekerini serpmeli ve yedirmeli. Düz bir fırın tepsisini yağa bulamaiı vs renkli kar köpüğünden kaşıkla alarak kubbe biçiminde damlatmalı. Şekerli ve renkli yumurta aklarının tepsiye kubbe biçiminde yerleştirilmesi sona erince tepsiyi hafif bir fırına koymalı. Böylece tatlı renk değiştirmeden ve yavaş yavaş kuruyarak pişmelidir. Tatlı kuruyup pişince tepsiyi fırından çıkarıp bir kenarda soğumaya bırakmalı. Soğuyunca bunları dikkatle tepsiden ayırıp bir tabağa yerleştirmeli. Servis vakti gelince ahududu marmelâtına eşit ölçüde su katarak bunu bir taşım kaynatmalı. Sonra bunu ince delikli bir süzgeçten geçirmeli ve sıcak bir yerde tutulan salça kâsesine boşaltmalı. Bu sulu marmelâtı yanında santaroza tabağı olduğu halde sofraya götürmeli ve tabaklara önce santarozaları koyup üzerlerine de şerbetten dökerek servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:56 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

Katolik Makarnası

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
400 gram uzun makarna,
haşlanmış bir tavuğun göğsü,
50 gram gravyer peyniri,
1 siyah domalan,
1 bardak çiğ krema,
50 gram tereyağı,
100 gram rendelenmiş kaşer peyniri,
50 gram tütsülenmiş dil,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapımı: Tavuğun göğsünü küçük parçalara doğramalı. Dili önce dilim dilim, sonra tavla zarı küçüklüğünde parçalara kesmeli. Gravyer peynirini ve domalanı tavla zarı iriliğinde veya kibrit çöpü uzunluğunda küçük parçalara doğramalı. Makarnayı tuzlu kaynar suda haşlamalı. Makarnanın haşlanması bitmek üzereyken bundan bir kepçe kadar suyu alıp bir güvece boşaltmalı. Buna hafifçe çırpılmış çiğ kremayla rendelenmiş kaşer peynirini ve tereyağını katıp güveci orta ısılı ateşe oturtmalı. Güveçtekileri karıştırarak ve kaynayacak kadar ısıtmalı. Makarna haşlanınca suyunu süzüp servis tabağına boşaltmalı. Bunun üstüne salçayı dökmeli ve harmanlayarak karıştırmalı. En üste de küçük parçalara doğranmış dili, tavuğun göğsünü, gravyer peynirini ve domalanı serpiştirerek yerleştirmeli. Kabı kızgın ama sönmüş bir fırına koyup burada birkaç dakika kadar tuttuktan sonra sofraya götürüp servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:56 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

VENEZUELA USULÜ SALATA

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
1 kök marul,
500 gram taze bezelye,
100 gran yeşil zeytin,
4 patates,
1 pancar,
4 havuç.
1 demet maydanoz,
2 baş soğan,
sertlerinden 4 tane domates,
2 rezene,
2 hıyar
2 yumurta,
1/2 bardak sirke,
1 bardak zeytinyağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapımı : Yumurtaları haşlayıp kabuklarım soyduktan sonra yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Bezelyeleri ayıkladıktan sonra kabukları soyulmuş patates ve pancarla. üzeri kazınmış havuçlarla birlikte tuzlu suda haşlayın. Bir süre soğumalarını bekledikten sonra pancarı, havuçları ve patatesleri ince dilimler halinde doğrayarak bir kenara koyun.
Marulu yaprak yaprak ayırdıktan sonra bol akar suda iyice yıkayıp kurulayın. Kuruladıktan sonra geniş porselen bir kâsenin içine doğrayın. Hıyarların, soğanların, domateslerin de kabuklarını soyduktan sonra yuvarlak dilimler halinde marulun içine doğrayın ve karıştırın. Haşlanmış ve doğranmış olan sebzeleri de salatanın üzerine dizin.
Beri yanda küçük bir kâsenin içinde zeytinyağını, siraaai, ayıklanmış yıkanmış. incecik kıyılmış maydanozu, yeteri kadar tuz ve karabiberi koyup hepsini salça kıvamına gelinceye kadar iyice çırpın. Sonra hazırlanmış olan salatanın üzerine gezdire gezdire dökün. Üzerini haşlanmış yumurta dilimleri ve çekirdekleri çıkarılmış zeytinlerle süsleyerek servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:56 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

ARJANTİN FİLETOSU

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
Her biri 250 gram gelecek 4 süt danası filetosu,
200 gram dana böbreği,
150 gram koyun karaciğeri,
150 gram füme edilmiş pançeta,
30 gram margarin yağı,
2 baş soğan,
1 diş sarmısak,
1 demet kıyılmış maydanoz,
1 tutam kırmızı biber,
1/2 limonun suyu,
2 kaşık sirke,
bol zeytinyağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapımı : Dana filetolarının yağlı ve sinirli yerlerini kesip attıktan sonra bunları et döveceğiyle iyice dövüp bir tabağa yanyana dizmeli. Üzerlerine eşit ölçüde zeytinyağı dökerek bunu iyice yaymalı ve bir kenarda dinlenmeğe bırakmalı. Et, bu zeytinyağında yarım saat kadar dinlendikten sonra odun kömürü ateşinin dört parmak yukarısına bir ızgara oturtmalı. Filetoların önce bir yanlarını sonra öbür yanlarını nar gibi kızartmalı. Filetonun kızartılması sırasında böbrekle ciğeri kuşbaşı iriliğinde parçalara doğramalı.
Bir güvece margarin yağıyle küçük parçalara doğranmış füme pançetayı koyup kabı kuvvetli bir ateşe oturtmalı. Güveçteki yağ eriyince doğranmış ciğerle böbreği katmalı. Tahta bir kaşıkla karıştırarak bunları iyice kızartmalı. Fileto kızarınca bunu sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yanyana koymalı. Bunların üzerine de güveçte kızartılmış böbrek, ciğer, pançeta ve salçasını dökmeli.
Beri yanda şöyle bir salça hazırlamalı: Soğanı rendelemeli, sarımsağı havanda dövmeli bunları kıyılmış maydanozla karıştırmalı. Tuzlayıp biberlemeli ve iki kaşık siraaale yarım limon suyunu ve bir _ iki kaşık zeytinyağını katıp çırparcasına karıştırmalı. Sonra bu salçayı, salça kâsesine koymalı ve sıcak yemekle birlikte sofraya götürüp servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:56 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

LOZAN USULÜ PEYNİR ERİTMESİ

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
600 gram emmenthal peyniri, (300 gram gravyerle 300 gram emmenthel peyniri karışımı da olabilir),
1 kaşık margarin yağı (tereyağı olursa daha iyi olur),
1 diş sarımsak,
1 kaşık nişasta,
tavla zarı iriliğinde ve biçiminde kesilmiş ekmek içi,
yeteri kadar tuz ve karabiber (karabiberin çorbanın pişirilişi sırasında öğütülmesi çorbaya ayrı bir tat verir).

Yapımı: Peyniri rendelemeli. Bir güvecin veya toprak çömleğin içten dibine ve kenarlarına kabuğu ayıklanmış sarmısağı iyice sürtmeli. Ezilmiş sarmısağı havanda iyice dövmeli ve margarin yağıyle birlikte güveçte hafifçe kızartmalı. Bir kevgirle sarmısağın kalıntılarını çıkarıp atmalı. Rendelenmiş peynirle bir tutam tuzu yağın içine atmalı ve güvecin altındaki ateşi iyice hafifletmeli. Tahta kaşıkla karıştırarak peyniri macun durumuna getirmeli (kaynamamasına dikkat etmek gerekir). Peynir eriyip macun durumuna gelince sulandırılmış nişastayı azar azar katıp bu mecuna yedirmeli. Karabiberi de katıp kabı bir ocağın üstüne oturtmalı.
Beri yanda ekmek kuşbaşı iriliğinde doğranmışsa bir sepete koyup üstünü bir örtüyle kapatmalı ve bu eritmeyle birlikte sofraya götürmeli. Yok ekmek tavla zarı küçüklüğünde doğranmışsa bunları kızgın zeytinyağında hafifçe kızartıp süzmeli ve sıcak sıcak bif sahana koyup ağzını örtmeli ve böylece sofraya götürüp eritmeyle birlikte servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:57 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

DANA CİĞERİ KÖFTESİ GRATİNE (İSVİÇRE)

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
200 gram dana ciğeri,
200 gram has un,
75 gram tereyağı veya margarin yağı,
1 yumurta,
2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu,
1 demet maydanoz,
yeteri kadar kekik,
merzengûş otu ve tuz.

Yapımı: Bir tencereye bol tuzla su koyup Kaynamaya bırakın.
Beri yanda karaciğerin zarını ve ince sinirlerini çıkarın. Sonra bu ciğeri makineden geçirerek kıyın.
Kıymayı porselen bir kâseye koyun buna kekik, kıyılmış maydanoz, merzengûş otu ve tuzu serpin. Unun dörtte üçünü de elekten geçirerek serptikten sonra yumurtayı «âsedekilerin üzerine kırın. Karışımı yoğurarak birbirine yedirin. Sonra una bu-anmış ellerle küçük parçalar alarak yuvarlayın ve bu küçük köfteleri yaptıkça tuzlu kaynar suyun içine atın. Başlangıçta suyun dibine çökecek olan köfteler piştikçe suyun yüzüne çıkacaktır. Ciğerin fazla sertleşmemesi için suyun yüzüne çıkan köfteleri birer kevgirle süzerek sudan çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan pyrex bir kayık tabağa boşaltmalı. Köftelerin sudan çıkarılması sona erince bunların üstüne kurutulmuş ekmek tozunu serpiştlrmeli. Eritilen yağı da gezdirerek üzerlerine döktükten sonra kabı kızgın fırına sürmeli.
Köftelerin üzerindeki kurutulmuş ekmek tozu kızarınca kabı fırından çıkarmalı ve olduğu gibi sofraya götürüp servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:57 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

İSVİÇRE TARTI (Graubün densüssigkeit)

Kullanılacak malzeme:
250 gram has un,
300 gram tereyağı,
100 gram tatlı badem içi,
100 gram kurutulmuş ekmek tozu,
1 kahve fincanı toz şekeri,
1 kavanoz şeftali marmelâtı,
1 tatlı kaşığı tarçın,
5 yumurta.

Yapımı : 200 gram unu eleyerek hamur yoğurma mermerinin üstüne dökmeli. Una bir çimdik tuzla 1 _ 2 kaşık su katıp bunu yoğurmaya başlamalı. Hamuru yoğururken gerektikçe kaşık kaşık su katmalı (en çok 6-7 kaşık katılır). Elde edilen hamuru bir yağ kâğıdına sarıp buz dolabına kaldırmalı. Hamuru buz dolabında 15 dakika dinlendirdikten sonra çıkarıp una bulanmış mermerin üstüne koymalı. Unlu merdaneyle büyük bir kare biçiminde açmalı. Tam ortasına 200 gram tereyağını bütün bir parça olarak oturtmalı. Açılmış hamurun uçlarını yağın üstüne kapatmalı. Hamur, ortasında yağ olan bir bohça haline gelince hamurla yağın birbirine kaynaması için merdaneyle üzerinden hafifçe geçmeli. Hamuru tekrar bir bohça gibi katlayıp yağ kâğıdına sarıp buzdolabına kaldırmalı.
20 dakika sonra dolaptan çıkarıp unlu mermere koymalı ve merdaneyle bir santim kalınlığında bir yufka olacak biçimde açmalı. Tekrar uçları birbirinin üstüne katlayıp hamuru bir bohça haline getirmeli ve yağ kâğıdına sarıp buzdolabına kaldırmalı.
Hamuru 20 dakika sonra dolaptan çıkarmalı ve bundan önceki işlemi tekrarlamalı. Böylece hamuru üç defa daha dolaba koyup çıkarmalı ve açmalı. Her defasında da 20 dakika dinlendirmeli. Sonunda yarım saat dinlendirmeli.
Hamur dinlenirken içine konacak malzemenin hazırlanmasına geçmeli. Kalan tereyağını toz şekeriyle döverek iyice çırpmalı ve köpürterek krema durumuna getirmeli. Buna teker teker yumurta sarılarını katıp iyice yedirmeli. Yumurtaların yedirilmesi sona erince çırpmaya ara vermeden sırayla dövülmüş yahut makineden geçirilmiş badem içini, kurutulmuş ekmek tozunu ve tarçını katıp iyice yedirmeli. Beri yanda yumurtaların aklarını çırpıp kar köpüğü durumuna getirmeli. Yumurta akları köpürünce badem içli karışımı yavaş yavaş karıştırırken münavebeyle bir kaşık kar köpüğünden, biraz kalân undan katarak yumurta aklarıyle kalan unu bu karışıma yedirmeli. Hamur, yeteri kadar dinlendirilince hamur yoğurma mermerinde merdaneyle açıp bununla turta kalıbının altını ve kenarlarını kaplamalı. Bunun üstüne marmelâtı boşaltıp spatulayla yaymalı. Marmelâtın üstünü de öbür karışımla kaplayıp kalıbı 180 dereceye göre kızdırılmış fırına sürmeli. Tartı 40 dakika kadar pişirdikten sonra fırından çıkarıp soğumaya bırakmalı. Sonra kalıptan çıkarmalı ve tabağa koyup servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:57 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

OLEMP TURTASI

Kullanılacak malzeme (12 kişi için) :
6 yumurta,
2 yumurta akı,
400 gram pudra şekeri,
400 gram tereyağı,
1 kaşık baking powder,
400 gram un,
400 gram toz şekeri,
1 portakalın rendelenmiş kabuğu (sadece sarısı),
1 kavanoz çilek veya ahududu marmelâtı,
birkaç damla limon suyu,
1 çimdik tuz

Yapımı: Tereyağını tahta kaşıkla döverek iyice yumuşatıp toz şekeriyle çırpmalı vs iyice köpürtmeli. Çırpmaya ara vermeden yumurtaları teker teker katıp bu karışıma yedirmeli. Sonra karıştırmaya ara vermeden rendelenmiş portakal kabuğunu katmalı.
Unla baking - povvder'i iyice karıştırmalı. Sonra bunu elekten geçirerek yumurtalı karışıma azar azar katıp iyice yedirmeli. Hamurdaki karışım birbirine iyice yedirilince bunu yağa bulanmış üç ayrı boydaki yuvarlak turta kalıbına boşaltmalı ve kalıpları orta ısılı bir fırına sürmeli. Turta hamurları pişince (Bunu anlamak için kuru bir kibrit çöpü batırılır. Çöp hamurdan kuru olarak çıkarsa pişmiş demektir. Çöp nemli veya hamurlu çıkarsa bunları bir süre daha pişirmek gerek demektir.) kalıpları fırından çıkarmalı ve bir kenarda ılımaya bırakmalı.
Kalıplar ılıyınca bunların kenarlarını kontrol etmeli. Yapışık değilse başaşağı ederek içindekileri bir ızgaranın üstüne oturtmalı. Yapışıklık varsa ince ve keskin ağızlı bir bıçakla kalıpla hamurun arası ayrıldıktan sonra kalıplar başaşağı edilmelidir.
İki yumurta akını pudra şekeriyle iyice çırpıp kar köpüğü durumuna getirmeli. Bunu hafif hafif çırparken birkaç damla limon suyunu katıp yedirmeli.
Bir kenarda soğumuş olan turta hamurlarını yanlamasına ikiye bölmeli. Kesilmiş yerleri çilek reçeli suyuyla ıslattıktan sonra bu yüzlere marmelât sürüp kapatarak eski durumlarına getirmeli. En büyük turtayı bir servis tabağına oturtmalı. Bunun üstünü ıslatıp marmelâtlamalı ve ikinci turtayı oturtmalı. Bunun da üstünü marmelâtladıktan sonra en küçük turtayı oturtmalı.
Böylece turta üç katlı olunca yumurta akını üstüne sürmeli. Türlü şekerlemelerle de süsleyip buzdolabına kaldırmalı. Turta dolapta bir saat kaldıktan sonra çıkarıp servis yapmalı. İsteyenler turtaların ortalarına ve her katın arasına marmelât sürdükten sonra yumurta akıyle yapılmış kremadan da bir kat sürebilirler. Böyle yapanlar turtanın üstüne benmaride eritilmiş çikolata ve krem şantiy karışımından elde edilecek bir kremayı sürüp dolapta dinlendirmelidirler.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:57 AM

Diğer Ülkelerin Yemekleri
 

SÜLÜN KARPAT (Romanya)

Kullanılacak malzeme (4 kişi İçin):
1 kiloluk bir sülün,
25 gram kurutulmuş mantar,
1 siyah domalan,
50 gram jambon,
50 gram margarin yağı,
1/2 bardak et suyu,
4 çorba kaşığı zeytinyağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapımı: Kurumuş mantarları soğuk suya koyup ıslatmalı. Dört - beş gün buzdolabında bırakılmış sülünün tüylerini yolup içini çıkarmalı ve kıl gibi ince tüylerini tütsüleyerek giderdikten sonra bol akarsuda iyice yıkamalı.
Sülünün ödünü patlatmadan ciğerinden ayırıp attıktan sonra yüreğini ve ciğerini bol suda iyice yıkamalı. Sonra bunları bir tatlı kaşığı margarin yağıyle birlikte tavaya koyup orta ısılı ateşte hafifçe kızartmalı.
Sülünün içinden çıkanları birkaç dakika kızarttıktan sonra bunları tavadan çıkarmalı ve kıyarcasına ince doğramalı. Jambonla domalanı özel aletiyle dilimleyip kıyarcasına ince doğramalı ve bunları sülünün ciğeriyle yüreğine katmalı, tuzlayıp biberlemeli.
Sülünün içini, dışını tuzlayıp biberledikten sonra bu av hayvanının karnını kıyılmış malzemeyle doldurmalı. Birkaç parça da margarin yağı koyduktan sonra sülünün ayaklarını ve kanatlarını gövdesine yapıştırarak salam bağlar gibi bağlamalı. Kalan margarin yağına zeytinyağını katıp bunları geniş bir tavaya koymalı ve kabı orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Yağ kızınca sülünü tavanın içine oturtmalı. Vakit vakit çevirerek sülünün her yanını nar gibi kızartmalı.
Sülünün her yanı kızarıp üstü kıtırlı bir kabuk bağlayınca azar azar sıcak et suyunu dökmeli.
Kurutulmuş mantarın suyunu süzmeli. Sonra bunları bol suda yıkayıp tekrar süzmeli ve ufalayarak sülünün salçasına atmalı. Kıyılmış ve yıkanmış domalanı da kattıktan sonra tavanın üstünü kapamalı ve vakit vakit çevirerek sülünü iyice pişirmeli (gerekirse biraz daha sıcak et suyu dökmeli).
Sülün pişince tavadan çıkarıp sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli. Salçayı ezerek süzgeçten geçirmeli. Tekrar ateşe koyup kaynatmalı ve sülünün üstüne gezdirerek döküp servis yapmalı. Bu yemeğin yanı sıra bir patates püresi veya ıspanak püresi vermeli.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.