![]() |
Türk Sanat Müziği'nden Esintiler
Eski Dostlar
Unutulmuş birer birer Eski dostlar, eski dostlar Ne bir selâm, ne bir haber Eski dostlar, eski dostlar Hayâl meyâl düşler gibi Uçup giden kuşlar gibi Yosun tutan taşlar gibi Eski dostlar, eski dostlar Unutulmuş isimlerde Bilinmez ki nasıl, nerde Şimdi yalnız resimlerde Eski dostlar, eski dostlar Makam: Rast Usûl : Semâi Beste: Gültekin Çeki Güfte: Hayri Mumcu |
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden Esintiler
Usûlü: Düyek
Makamı: Nihâvend Güftekârı: Zeynettin MARAŞ Bestekârı: Zeynettin MARAŞhttp://inleyennagmeler.com/images/bos.gif İnleyen Nağmeler İnleyen nağmeler ruhumu sardı Bir rüya ki orada hep şarkılar vardı.. Uçan kuşlar, martılar, Yeşil, tatlı bir bahar, Gülen şen sevdalılar vardı.. Arzular orada, zevk oradaydı.. Bir deniz ki aşk dolu dalgalar vardı.. Uçan kuşlar, martılar, Yeşil, tatlı bir bahar, Gülen şen sevdalılar vardı.. |
Kalbe Dolan O İlk Bakış
Nihâvend / Semâî Güfte: Mehmet Gökkaya Beste: Erol SayanKalbe dolan o ilk bakış Unutulmaz unutulmaz Sevda ile ilk uyanış Unutulmaz unutulmaz İlkbahar yaz mevsim mevsim Bir kaç mektup bir kaç resim Yıllar geçse o bir isim Unutulmaz unutulmaz Sahil boyu boş yamaçlar İsim yazılan ağaçlar Öpülen koklanan saçlar Unutulmaz unutulmaz İlkbahar yaz mevsim mevsim Bir kaç mektup bir kaç resim Yıllar geçse o bir isim Unutulmaz unutulmaz Kah gülünür kah ağlanır Yollar gurbete bağlanır İnsan unuturum sanır Unutulmaz unutulmaz İlkbahar yaz mevsim mevsim Bir kaç mektup bir kaç resim Yıllar geçse o bir isim Unutulmaz unutulmaz sevgili Eşime itaf olunur... |
Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini
Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini Yazık olmuş o gözlerden sana akan yaşlara Bir zamanlar sevginle ateşlenen başımı Dizlerinin yerine dayasaydım taşlara Hani bendim yedi renk hani tende can idim Hani gündüz hayalin geceler rüyan idim Demek ki senin için aşk değil yalan idim Acırım heder olan o en güzel yıllara Söz: h.turgut yarkent Müzik : selahattin altınbaş Seslendirenler: Coşkun Demir, Emel Sayın, Muazzez Ersoy, Müzeyyen Senar |
Ellerim Böyle Boşmu Kalacaktı?
Makam: Nihâvend Usûl : Düyek Beste: Şekip Ayhan Özışık Güfte: Şekip Ayhan Özışık Ellerim böyle boş, boş mu kalacaktı? Gözümde hep böyle yaş, yaş mı kalacaktı? Aramızda sıra dağlar, dağlar mı olacaktı? Üzülme sen meleğim, gün olur kavuşuruz Ecel ayırsa bile mahşerde buluşuruz Biz de mi böyle, böyle olacaktık? Bu en güzel çağda yas mı tutacaktık? Aramızda sıra dağlar, dağlar mı olacaktı? Üzülme sen meleğim, gün olur kavuşuruz Ecel ayırsa bile mahşerde buluşuruz |
UNUTMADIM SENİ BEN Karcığar (Düyek) Bestekâr : Şekip Ayhan Özışık Güftekâr : Müzehher Güyer Unutmadım seni ben unutmadım her zaman kalbimdesin Aylar yıllar geçti söyle sen nerdesin Anlaşıldı sen geri dönülmeyen yerdesin Anlaşıldı sen geri dönmeyeceksin Unutmadım unutamadım seni ben her zaman bendesin |
BiR RÜZGARDIR GELiR GEÇER SANMIŞTIM Bir rüzgardır, gelir geçer sanmıştım Meğer başımda esen kasırgaymış sevgilim Gönül oyunudur bunun izi kalmaz demiştin Meğer içimde yanan bir volkanmış sevgilim Birgün gelir unutursun demiştin Hicranını uyutursun demiştin Unutmadım unutmadım Aşka hasret sana hasret Bekliyorum sevgilim Gönül oyunudur bunun izi kalmaz demiştin Meğer içimde yanan bir volkanmış sevgilim Güfte: Anonim, Beste: Sadettin Kaynak |
BIR BAHAR AKSAMI RASTLADIM SIZE Bir bahar aksami rastladim size Sevinçli bir telas içindeydiniz Derinden bakinca gözlerinize Neden basinizi öne egdiniz Içimde uyanan eski bir arzu Dedi ki yillardir aradigim bu Simdi soruyorum büküp boynumu Daha önceleri neredeydiniz Güfte: Fuat Edip Baksi, Beste: Selahattin Pinar |
Anla Artık Anla Beni (Son Mektup) Makam: Nihâvend Usûl : Sofyan Beste: Yıldırım Gürses Güfte: Aydın Ünsal Anla artık, anla beni Unut bütün geçenleri Bitsin herşey bütün aşkın, bunu senden istiyorum Son mektubu yazarken ben saadetler diliyorum Biliyorum ayıracak bu son mektup ikimizi Bu son mektup koparacak yıllar süren sevgimizi Bitsin herşey bütün aşkın, bunu senden istiyorum Son mektubu yazarken ben saadetler diliyorum Üzülsen de artık yeter Gelmez güzel günler geri Bitsin herşey bütün aşkın, bunu senden istiyorum Son mektubu yazarken ben saadetler diliyorum |
Bahar Bitti Güz Bitti Makam: Nihâvend Usûl : Curcuna Beste: Sâdeddin Kaynak Güfte: Ramazan Gökalp Arkın Bahâr bitti, güz bitti Artık bülbül ötmüyor Yâre tel çekem dedim Tel derdim iletmiyor Yollar kapandı kardan Turna gelmez diyârdan Haber çıkmadı yârdan Bu ayrılık bitmiyor Derdim çok, dermanım yok Cânân çok, cânânım yok Onsuz adım sanım yok Teselli kâr etmiyor Bahâr yeşil gözüydü Bülbül tatlı sözüydü Gonca pembe yüzüydü Hayâlimden gitmiyor Ayrılık deniz gibi Ölü bir beniz gibi Uzayanbir iz gibi Bitmiyor, âh, bitmiyor |
BEKLENEN ŞARKI
Gözlerinin içine başka hayal girmesin Bana ait çizgiler dikkat et silinmesin İstersen yum gözlerini tıpkı düşünür gibi Benden evvel başkası bakıp seni görmesin Kıskanırdım seni ben kendi gözümden bile Nasıl verirdim seni birgün yabancı ele Sana gelen yollarda daima beni bekle Benden evvel başkası bakıp seni görmesin Güfte, Beste: Zeki Müren-Salih Gözen |
BİR SEVGİ İSTİYORUM Yılları durduracak, güneşi doğduracak Dünyamı dolduracak, bir sevgi istiyorum Deli gibi sevecek, ömür boyu sürecek Gözlerimde tütecek bir sevgi istiyorum Halimi anlayacak, derdime katlanacak Benimle ağlayacak sevgili istiyorum deli gibi sevecek, ömür boyu sürecek Gözlerimde tütecek bir sevgi istiyorum Güfte: Halit Çelikoğlu, Beste: Necdet Tokatlıoğlu |
DÖNÜLMEZ AKŞAMIN UFKUNDAYIZ Dönülmez akşamın ufkundayız vakit çok geç Bu son fasıldır ey ömrüm nasıl geçersen geç Cihana bir daha gelmek hayal edilse bile Avunmak istemeyiz böyle bir teselliyle Aah geniş kanatları boşlukta simsiyah açılan ve arkasında güneş doğmayan büyük kapıdan Geçince başlayacak bitmeyen sükunlu gece Gruba karşı bu son bahçelerde keyfince Ya şevk içinde harap ol ya aşk içinde gönül Ya lale açmalıdır göğsümüzde yahut gül Aah dönülmez akşamın ufkundayız vakit çok geç Güfte: Y. Kemal Beyatlı, Beste: M. Nurettin Selçuk, Makam: Segah |
ENGİNDE YAVAŞ YAVAŞ (BUGÜN DE AKŞAM OLDU)
Enginde yavaş yavaş günün minesi soldu Derdim bana arkadaş bugün de akşam oldu Gölgeler indi suya kuşlar vardı uykuya Gurbeti duya duya bugün de akşam oldu Su uyur fısıldaşır gider yare ulaşır Yolcu yolda yaraşır bugün de akşam oldu Güfte: Vecdi Bingöl, Beste: Sadettin Kaynak |
AVUÇLARIMDA HALA SICAKLIĞIN VAR Unuttum dese dilim, yalan billahi yalan Avuçlarımda hala sıcaklığın var inan Hasretindir içimde hep alev alev yanan Unuttum dese dilim, yalan billahi yalan Güfte, Beste: Yusuf Nalkesen, Makam: Kürdili Hicazkar |
HATIRA (GEÇSİN GÜNLER, HAFTALAR...)
Geçsin günler, haftalar, Aylar, mevsimler, yıllar... Zaman sanki bir rüzgar ve bir su gibi aksın... Sen gözlerimde bir renk, Kulaklarımda bir ses ve içimde bir nefes Olarak kalacaksın... Güfte: Enis Behiç Koryürek, Beste: Erol Sayan, Makam: Rast |
İNTİZAR
Sakın bir söz söyleme, yüzüme bakma sakın Sesine duyan olur, sana göz koyan olur Düşmanımdır seni kim bulursa cana yakın Anan bile okşasa, benim bağrım kan olur Dilerim Tanrıdan ki, sana açık kucaklar Bir daha kapanmadan kara toprakla dolsun Kan tükürsün adını candan anan dudaklar Sana benim gözümle bakan gözler kör olsun Güfte: Faruk Nafiz Çamlıbel, Beste: Suat Sayın |
İÇİMDEKİ ÖZLEMİ İçimdeki özlemi uyutamıyorum yar Gözlerimdeki nemi kurutamıyorum yar O siyah gözlerini, o şirin sözlerini Sıcak buselerini unutamıyorum yar Senle olan gönlümü sensiz geçen ömrümü Hicranlı her günümü avutamıyorum yar O siyah gözlerini, o şirin sözlerini Sıcak buselerini unutamıyorum yar Güfte: Reşat Özpirinççi, Beste: Adem Şahin, Makam: Hicaz |
SENİ BEN UNUTMAK İSTEMEDİM Kİ
Seni ben unutmak istemedim ki Uzayan yollara neden inandın Sevenler verdiği sözden döner mi Şu yalan yıllara neden inandın Seni unutsaydım bekler miydim hiç Bir derdime bin dert ekler miydim hiç Şu sonsuz hasreti kalbime koyup Bir ömür boyu ah çeker miydim hiç Sen bana uzaktan sitem ettikçe Benim ümitlerim elimden tutmaz O yalan sözlere sakın inanma Seneler geçse de seven unutmaz Güfte: İ. Behlül Pektaş, Beste: Amir Ateş |
SİLEMEZLER GÖNLÜMDEN Dilimi bağlasalar anmasam hiç adını Gözümü dağlasalar görmesem hiç yüzünü Elimi bağlasalar tutmasam ellerini Silemezler gönlümden ne aşkını ne seni Dünyamı karartsalar görmemem için seni Büyüler yaptırsalar sevmemem için seni Gurbete gönderseler kan doldursa içimi Silemezler gönlümden ne aşkını ne seni Güfte: Aslan Tunçata, Beste: Selahattin Altınbaş |
AVUÇLARIMDA HALA SICAKLIĞIN VAR
Avuçlarımda hala sıcaklığın var inan Unuttum dese dilim, yalan billahi yalan Hasretindir içimde hep alev alev yanan Unuttum dese dilim, yalan billahi yalan Güfte, Beste: Yusuf Nalkesen, Makam: Kürdili Hicazkar |
KIŞLADA BAHAR (KARA GÖZLÜM) Kara gözlüm efkarlanma gel gayrı İbibikler öter ötmez ordayım Mektubunda diyorsun ki gel gayrı Sütler kaymak tutar tutmaz ordayım Dağlar taşlar bu hasretlik derdinde Sabır sebat etmez gönül yurdunda Akşam olur tepelerin ardında Daha güneş batar batmaz ordayım Bahar geldi koyun kuzu koklaştı İki aşık dört senedir bekleşti Kara gözlüm düğün dernek yaklaştı Vatan borcu biter bitmez ordayım Güfte: Bekir Sıtkı Erdoğan, Beste: Gültekin Çeki, Makam: Rast |
Sevemedim Karagözlüm
seni doyunca hep kıskandım seni elden yıllar boyunca sevemedim karagözlüm seni doyunca hep kıskandım seni elden ömür boyunca kuşlar gibi ikimiz bir yuva kuralım ayırmasın mevlam bizi ömür boyunca aramıza kimse gelip girmesin ayırmasın mevlam bizi ömür boyunca bana cefa ediyorlar bilmem nedendir benim korkum senden değil kaderimdendir herkes bana deli diye gülüp geçiyor senin aşkın beni kara gözlüm deli ediyor Söz/Müzik: Orhan Gencebay Seslendiren: Belkıs Özener YeşilÇam |
AZİZ ISTANBUL Sana dün bir tepeden baktım aziz Istanbul ! Görmedim, sevmediğim hiçbir yer. Ömrüm oldukça, gönül tahtıma keyfince kurul ! Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer. Nice revnaklı şehirler görülür dünyada, Lakin efsunlu güzellikleri sensin yaratan. Yaşamıştır, derim en hoş ve uzun ru'yada Sende çok yıl yaşayan, sende ölen, sende yatan. Güfte: Y.Kemal Beyatlı, Beste: M. Nurettin Selçuk |
Nasıl Geçti Habersiz O Güzelim Yıllarım
Makam: Hicaz Usûl : Semâi Beste: Teoman Alpay Güfte: Nihat Aşar Nasıl geçti habersiz o güzelim yıllarım Bâzan gözyaşı oldu, bâzan içli bir şarkı Her ânını eksiksiz, dün gibi hatırlarım Dudaklaımda tuzu, içimde durur aşkı Hani o saçlarına taç yaptığım çiçekler Hani o güzel gözlü ceylânların pınarı Hani kuşlar, ağaçlar, binbir renkli çiçekler? Nasıl yakalamıştım saçlarından bahârı? Ben hâlâ o günleri anarsam yaşıyorum Sanki mutluluğumuz geri gelecek gibi Hâlâ güzelliğini kalbimde taşıyorum Dalından koparılmış beyaz bir çiçek gibi |
ŞARKILAR SENİ SÖYLER
Şarkılar seni söyler dillerde nağme adın Aşk gibi, sevda gibi huysuz ve tatlı kadın En güzel günlerini demek bensiz yaşadın Aşk gibi, sevda gibi huysuz ve tatlı kadın Güfte: F. Özlem, Beste: Muzaffer İlkar |
ŞU YALAN DÜNYAYI AŞKSIZ GEÇİRME Şu yalan dünyayı aşksız geçirme Gönülden gönüle akıver gitsin Üzülme sevgilin terketti diye Sen de birisini yakıver gitsin Bir yaprak düşerse bir gül bitermiş Tanrı canı bize aşk için vermiş Biten sevgilerin adını anma Bir tatlı anıya katıver gitsin Unut unutanı boş yere yanma Aklını birine takıver gitsin Bir yaprak düşerse bir gül bitermiş Tanrı canı bize aşk için vermiş Güfte: İlkan San, Beste: Avni Anıl |
VURGUN
Gözlerim uykuyla barıştı sanma Sen gittin gideli dargın sayılır Ben de bir zamanlar sevildim amma Seninki düpedüz vurgun sayılır Ne kadar zulmetsen ah etmem sana Her iki cihanda gül kana kana Seninle cehennem ödüldür bana Sensiz cennet bile sürgün sayılır Yalan mı söyledin göz göre göre Ne zaman dolacak verdiğin süre Gönülden gördüğüm takvime göre Aldığım her nefes birgün sayılır Güfte: Cemal Safi, Beste: Selçuk Tekay, Makam: Uşşak |
SÖYLEYİN YILDIZLAR Söyleyin yıldızlar sevgilim nerde Beklerim onu ben pencerelerde Ben onun yüzünden düştüm bu derde Söyleyin yıldızlar sevgilim nerde Beklerim onu ben pencerelerde İçim yana yana onu ararım Uçan kuşlardan haber sorarım Ömrümde gülmedim ona yanarım Söyleyin yıldızlar sevgilim nerde Beklerim onu ben pencerelerde Güfte, Beste: Suat Sayın |
UNUT BENİ
Unut beni kalbimdeki hicranla yalnız kalayım Kimsesiz bir yavru gibi kucağında ağlayayım Bu kaçıncı söz verişin, söyle nasıl inanayım Kimsesiz bir yavru gibi kucağında ağlayayım Güfte: Ahmet Kaçar, Beste: Şükrü Tunar |
MİHRABIM DİYEREK
Mihrabım diyerek sana yüz vurdum Gönlünün dalında bir yuva kurdum Yıllardan beridir yalvarıp durdum Sevgilim demeyi öğretemedim Gönlünde sevgime yer vermedinde Yaban güllerini hep derledinde Ellerin ismini ezberledinde Bir benim adımı öğretemedim Sonunda hicranı öğrettin bana Ben sana sevmeyi öğretemedim Güfte: Turgut Yarkınt, Beste: Avni Anıl |
MEVSİMLER YAS TUTUP
Mevsimler yas tutup güller ağlasın Ahımla inleyen eller ağlasın Mademki sen yoksun şimdi yanımda Leylaklar dökülüp güller ağlasın Sevgilim bu yerden gittin gideli Ilgıt ılgıt eser sevdanın yeli Bu öksüz ruhumun sensin emeli Leylaklar dökülüp güller ağlasın Güfte: Mustafa Sevilen, Beste: Yıldırım Gürses |
KADEHİNDE ZEHİR OLSA
Kadehinde zehir olsa, ben içerim bana getir Dudakların mühür olsa, ben açarım bana getir Ağladığın geceleri, kalbindeki acıları Çekinmeden bana getir, sen tükenme beni bitir Aşk bağının gülü ol da, dikenini bana batır Bakma canım yandığına, sorma benim halim nedir Ağladığın geceleri, kalbindeki acıları Çekinmeden bana getir, sen tükenme beni bitir Güfte: H. Münir Ebcioğlu, Beste: Erol Sayan |
KANDİL Ay ışığında yola koyuldum Elimde kandil, gözümde mendil Vefa arıyorum, dost arıyorum Şefkat arıyorum, aşk arıyorum Vefa uzaklarda kalan bir his Dost, eski şarkılardan bir iz Şefkatse bardaki sarışın kız Dizlerimde derman, kandilimde yağ bitti Bulamadım gitti... Güfte: Zeki Müren, Beste: Selmi Andak |
Kalbimi Kıra Kıra
Senden bana ne kaldı Bir hatıradan başka Bir daha geri dönmem Yalan kattığın aşka Kalbimi kıra kıra Bıraktın bir hatıra Günahını yalancı Dudaklarında ara Gözyaşların boşuna Düşmem artık peşine Yansın yüreğin yansın Şimdi de bende sıra Al götür sevgiline Sevenin varsa yine Aşkın bir zehir oldu İçimde dura dura Makam: Muhayyer Kürdi Söz: H. Münir Ebcioğlu Müzik: Teoman Alpay |
NASIL GEÇTİ HABERSİZ
Nasıl geçti habersiz o güzelim yıllarım Bazen gözyaşı oldu, bazen içli bir şarkı Her anını eksiksiz dün gibi hatırlarım Dudaklarımda tuzu, içimde yanar aşkın Hani o saçlarına taç yaptığım çiçekler Hani o güzel gözlü ceylanların pınarı Hani kuşlar, ağaçlar binbir renkli çiçekler Nasıl yakalamıştık saçlarından baharı Ben hala o günleri anarsam yaşıyorum Sanki mutluluğumuz geri gelecek gibi Hala güzelliğini kalbimde taşıyorum Dalından koparılmış beyaz bir çiçek gibi Güfte: Nihat Asar, Beste: Teoman Alpay |
Makam: Nihâvend
Usûl : Düyek Beste: Yıldırım Gürses Güfte: Mustafa Sevilen Affetmem Asla Seni Ateş olup yaksan da Gonca güller taksan da Ahu olup baksan da Affetmem asla seni Som altından taç olsan Aşkıma muhtaç olsan Derdime ilaç olsan Affetmem asla seni Yakut yüklü dal olsan Al ipekten şal olsan Peteklerde bal olsan Affetmem asla seni Şarkı olsan dillerde Gonca olsan güllerde Leyla olsan çöllerde Affetmem asla seni Som altından taç olsan Aşkıma muhtaç olsan Derdime ilaç olsan Affetmem asla seni Yakut yüklü dal olsan Al ipekten şal olsan Peteklerde bal olsan Affetmem asla seni |
Makam: Hicâz
Usûl : Aksak Beste: Yesâri Âsım Arsoy Güfte: Yesâri Âsım Arsoy Sazlar çalınır Çamlıca'nın bahçelerinde Bülbül sesi var şarkıların nağmelerinde Bir taze emel var şu kızın handelerinde Bülbül sesi var şarkıların nağmelerinde |
Makam: Muhayyerkürdî Usûl : Düyek Beste: Sâdeddin Kaynak Güfte: Erzurumlu Emrah Yine bahar oldu, coştu yüreğim Akar bozbulanık selli dereler Sıla derdi, vatan derdi, yar derdi İflâh etmez bu dert beni, yareler Hayal oldu Âşık Emrah halleri Deyin yâre gözlemesin yolları Herkesin sevdiği giyer alleri Koy benim sevdiğim giysin kareler |
Makam: Hicâz Usûl : Aksak Beste: Melâhat Pars Güfte: Sıtkı Argınbaş Ben gamlı hazan, sense bahâr, dinle de vazgeç Sen kendine kendin gibi bir tâze bahâr seç Olmaz meleğim böyle bir aşk, bende vakit geç Sen kendine kendin gibi bir tâze bahâr seç |