![]() |
Emre Saltık Şarkı Sözleri
Acıyı Nar Eylediler Acıyı başıma nar eylediler Hayaline daldı gözlerim bugün Dumanlı başıma dağ eylediler Seni her nefeste özledim bugün Yırtıldı göğsümde çığlığın sesin Boğazıma düğümlendi nefesim Yüreğime akan bu kanı kesin Yediğim kurşunu sezmedim bugün Kırıldı umudu serçe kuşların Yüzüne dağılmış sırma şaçların Böyle acımı olur günü baharın Yüzüme dayandı dizlerim bügün |
Ağlama Dersim
Ağlama Sevdiğim Oy Oy, Gelirim Sana Çıkarım Karşısına, Zozanda Karda Ceylanın Gezdiği, Sarp Kayalarda Ayağına Tırnak, Olurum Birgün Ekşitme Yüzünü, Dosta Düşmana Harmanda Buğdayın, Olurum Birgün Ağlama Dersimli, Toprağa Taşa Karmı Yağdırdılar, Yediğin Aşa Aygelin Olunca, Dağda Ovada(Hayheye) Sofranda Zeytinin, Olurum Birgün Kara Puşileri, Sarma Başına Yiğidin Aslanın, Olurum Birgün |
Ağlarım Kardaş
Felek kılıcını kardaş üstüme çekmiş Aradım dostlarım kardaş, yüzüme dönmüş Bu dünyanın gam yükü beni mi bulmuş Ağlarım ağlarım kardaş derdim çok diye Yanarım yanarım kardaş kimsem yok diye Ağlarım ağlarım kardaş kimsem yok diye Hal bilmez elinden kardaş günüm geçmiyor En yakın dostlarım kardaş, halım sormuyor Bu halime ağlamaktan, gözüm görmüyor |
Allı Turnam
Allı turnam yoldan geçmiş yorulmuş Vay gidi baba baba vay Şahin vurmuş kanatları kırılmış Vay gidi baba baba vay yarama vurma Turnam benden selam söyle o yare Vay gidi baba baba vay yarama vurma Turnam benden selam söyle o yare Vay gidi baba baba vay yarama vurma Le vay diley diley ah le diley diley Allı turnam nerden gelmiş maraştan Vay gidi baba baba vay Kanadın ıslanmış yamurdan yaştan Vay gidi baba baba vay yarama vurma Turnam korkmazmısın alıcı kuştan Vay gidi baba baba vay yarama vurma Le vay diley diley ah le diley diley |
Aman Güzel
Gönlüm Gönlünü Tahtır Gel Ha Güzel Sefa Eyle Yanağından İki Öptüm Hakkın Varsa Helal Eyle Helal Eyle Helal Eyle, Hakkın Varsa Helal Eyle Helal Eyle Helal Eyle, Amman Güzel Kaşın Eyme Dönüp Bir Kez Yüzüme Bak Amman Güzel Aşk İle Aşk İle Yar Aşk İle, Amman Güzel Kaşın Eğme Dönüp Bir Kez Yüzüme Bak,Amman Güzel Aşk İle Aşkımızı Heder Ettik O Günleri Biz Tükettik Ne Yaptık Biz,Neler Ettik Ayrılığa Sözü Kestik Söz Ederler Söz Ederler, Ayrılığa Söz Ederler Söz Ederler Söz Ederler, Kaş Altında Göz Ederler Sevenler Hep Naz Ederler, Amma Güzel Söz Ederler |
Anam Mı Var
Ben derdimi kime diyem Kimim var ki canım benim Hangi birini söyleyim Çürümüş her yanım benim Anam mı var boynum bükem Kardaş mı var içim dökem Bırakın çilemi çekem Belki doğar günüm benim Kuruttular pıanrımı Devirdiler çınarımı Dağlarılar her yanımı Alevlerde tenim benim |
Ayrılık
Seyyah oldum gezdim gurbet elleri Kahretti canıma yeter ayrılık Anlatayım başa gelen halleri Ölümden çok çektim beter ayrılık, ayrılık Gurbet eli bizim için yappışlar Çatısını çok muntazam çatmışlar Ölüm ile ayrılığı tattırmışlar Elli direm fazla gelmiş ayrılık, ayrılık |
Bekleme Yar
Gece sarmış dört yanımı Bekleme ben gelemem oy Ayırır tende canımı Bekleme ben gelemem, Bekleme yar ben gelemem oy Çözülmez bilmecedeyim Gündüz ile gecedeyim oy Yıkıntılar içindeyim Bekleme ben gelemem, Bekleme yar ben gelemem oy Toprak keser nefesimi Alır gider düşlerimi oy Duyuramam ki sesimi Bekleme ben gelemem, Bekleme yar ben gelemem oy |
Bir Ezgi Oldum
Bir ezgi oldum dillerde Gezdim durdum yüreklerde Ağıtlara nağmelere Türkülere sorun beni Böyle derde bu zamanda Derman olmadı yarama Attı beni bir zindana Dört duvara sorun beni Genç ozanım hallarıma Bentler çektim yollarıma Çare nedir göz yaşıma Hüzünlere sorun beni |
Bir Sazdım
Ben bir sazdım Türkülerden kaçamazdım Ve seni böyle çaldım Mızrapla tel arasına Ben bir sözdüm Hep dilimin altında gezdim Ve seni böyle süzdüm İki dudak arasına Ben bir kördüm Sende çok şeyler gördüm Ve seni böyle sürdüm Tuzla balın arasına Sonunda un oldum Bir ateşe dokundum Ve sıcak bir ekmek oldum İki elin arasına |
Cemalin Rüyamda Gördüm
Cemalini rüyamda gördüm Şahı endam gül içinde Bin çiçekten örnek almış Nakışlanır sır içinde Ali ali piro ali Medet hızır yetiş ali Niyaz edip halini sordum Dergahına yüzümü sürdüm Dilek tuttum torak yedim Arzumanın var işinde Ozan gürler der bu halim Şaha doğru döner yönüm İşim gücüm bütün vaktim Gönlüm gözüm pir içinde |
Çıktım Harput Dağına
Çıktım harput dağına Karlar yağmış yamacına Baktım göğsün ağına Güller açmış yanağına Mevlam kuş eyle beni Uçsam yarin yanına Beklerem yar beklerem Günü güne eklerem İçinde yar olmazsa Ben harputu neylerem Yanaram ben yanaram Karaları bağlaram Eğer yarim gelmezse Ben harputu yakaram Harputun önü daştır Benim yarim kara kaştır Küçükten sevdim seni Yarim yüreğin daştır Sevipte ayrılanın Her dem gözleri yaştır |
Dağlar
Dayadım sırtımı yamaçlarına Gönül sevdalandı dağ başlarına Beni götürsünler dar ağacına Derdimin dermanı olsana dağlar Derdime dermansın Gönlümde sevdamsın Katlime fermansın Sen beni saklarsın dağlar Fidanlar yeşerdi yaprağa düştü Dereler çağladı ırmağa düştü Nice koç yigitler toprağa düştü Gönlümün dermanı olsana dağlar Derdime dermansın Gönlümde sevdamsın Katlime fermansın Sen beni saklarsın dağlar |
Dağlar (İzin Ver Ağam Ben De Gideyim)
İzin ver ağam ben de gideyim Ah çekipte ardım sıra ağlar var Bakarım bakarım sılam görünmez Aramızda yıkılası dağlar var Dağlar duman olmadan gel Halim yaman olmadan gel Yetiş son nefesteyim Ömrüm tamam olmadan gel Ölmeden gel Karacaoğlan derki kendim öleyim Kardaşlar alıp bağrım döveyim Güzel sevme derler nasıl sevmeyim Gaşlar arasında çifte benler var |
Dardayım
Üşüdüm hava soğuk Ranzalar kovuk kovuk Kimse derdim bilmiyor Ne bir haber ne dostluk Dardayım ben dardayım Malum dört duvardayım Ne gelen var ne giden Gece karanlıktayım Ne gelen var ne giden Her dem ahu zardayım Kelepçe sıkar beni Olmuşam ben bir deli Ömrüm burda çürüdü Özlerim o günleri Dardayım ben dardayım Malum dört duvardayım Ne gelen var ne giden Gece karanlıktayım Ne gelen var ne giden Her dem ahu zardayım |
Dede Sultan
Günahlarım arttı ey dede sultan Ulu dergahına varışım gelir Mansur gibi canım, bir hiçe sayıp Yüce divanına hey dost, durasım gelir Can gözü uğruna candan geçerek Yol içinde gizli yolu seçerek Hasanın aşkına agu içerek Hüseyinin aşkına serden geçerek Kerbela gözünü sarasım gelir Alide ayandır allahım nuru Her daim bulunmaz yolların piri Sır eyle eyübüm sen gizli sırrı Hakkın cemal isi hey dost, göresim gelir |
Derdimin Dermanı
Bülbül olup beni derde düşüren Derdimin dermanı sensin ya ali Beni mecnun edip çöle düşüren Derdimin dermanı sensin ya ali Pervaz edip yola düşüren sensin Yine bu devranı döndüren sensin Susuz olanları kandıran sesin Derdimin dermanı sensin ya ali Derviş muhammedin yola girince Yol oğlu yoldadır darda durunca Gurbet ellerinde dostlar ölünce Derdimin dermanı sensin ya ali |
Dersim Darda
Dağlar boyun eğmez gele dostlarım Kanar hergün içim, herdem ağlarım Verdiğim ikrardan medet umarım Yetiş düzgün baba dostlarım darda Dersim darda Darda gardaş darda, dersim çok darda Yol ver geçem dağlar, dostlarım darda Kurban olam sana düzgün baba Dersim darda Dersimin dağları zordur geçilmez Zalimin zulmune boyun eğilmez Medet hızır senden umut kesilmez Yetiş düzgün baba, dostlarım darda Dersim darda Akma munzur akma bu zulüm bitmez Gözlerimin yaşı sel oldu dinmez Anadan babadan yardan geçilmez Yetiş düzgün baba, dostlarım darda Dersim darda |
Dersim Toyu
Dağlarda kerpiç evlerde Gözlerimiz pencerede Yanar yanar yüreğimiz Sarı tütün gecelerde Dalda bir yaprak düşende Yarim boynunu bükende Serde sevdan olmasaydı Yürek düşer miydi derde Uzun ince selvi boylu Yiğitlerden gelir soyu Halk uğruna verdi canı Kara yağız dersim toyu |
Dilber
O ahtı peymanımızı Unutma dilber unutma Geçen tatlı günümüzü Unutma dilber unutma Yüzün acısına ölürüm Şaşırır deli olurum Bu can senindir bilirim Unutma dilber unutma Meluli canına kurban Zikri fikri sensin her han Senin için burda bir şan Unutma dilber unutma |
Divana Kalsın
Bende şu dünyaya geldim geleli Kalsın benim davam divana kalsın Muhammed Alidir benim vekilim Kalsın benim davam divana kalsın Yorulan yorulsun ben yorulmazam Halkımın yanından hiç ayrılmazam Dünya kapısından ben sorulmazam Kalsın benim davam divana kalsın Pir Sultan Abdalım dünya fanidir Giden adil beyler gelen ihvandır Kırılsın divanı ulu divandır Kalsın benim davam divana kalsın |
Gardiyan
Mapushane çeşmesi yandan akıyor yandan Mapusluk bir şey değil, yanıklık var bir yandan Hey gardiyan gardiyan tabancamı ver bana Tabancamın ugruna on yıl verdiler bana Güzel bir kız uğruna on yıl verdiler bana Duvarları deleyim mi, yanına geleyim mi Aç kapıyı gardiyan üç altın vereyim mi Hey gardiyan gardiyan tabancamı ver bana Tabancamın ugruna on yıl verdiler bana Güzel bir kız uğruna on yıl verdiler bana |
Gelmedin Gülüm
Çok yalvardım çok yalvardım Seherde yolan bakardım Saçına sümbül takardım Gelmedin gülüm gelmedin Dağlar efkarlıyım dağlar kederliyim Dağlar ben dertliyim bugün oy Elden sordum yelden sordum El açıp divana durdum Hasretle sarardım soldum Gelmedin gülüm gelmedin Dağlar efkarlıyım dağlar kederliyim Dağlar ben dertliyim bugün oy Süeri böyle öldürme Alemi bana güldürme Geldiğin yada bildirme Gelmedin gülüm gelmedin |
Giydim Çarıklarımı
Giydim çarıklarımı Gel bağla bağlarımı aney Terkettim gidiyorum Dersimin dağlarını, harput bağlarını Oy neymiş, neymiş Sevda çekmek zor işmiş aney Sevip sevip almamak Yardan ayrı yaşamak Ateşten gölekmiş aney Yatak serdim yatmadın, kalmadın Aş pişirdim tatmadın aney Bileydim ayrılık var Hiç sevip bağlanmazdım Ardın sıra yanmazdım Giydim Çarıklarımı Giydim çarıklarımı Gel bağla bağlarımı aney Terkettim gidiyorum Dersimin dağlarını, harput bağlarını Oy neymiş, neymiş Sevda çekmek zor işmiş aney Sevip sevip almamak Yardan ayrı yaşamak Ateşten gölekmiş aney Yatak serdim yatmadın, kalmadın Aş pişirdim tatmadın aney Bileydim ayrılık var Hiç sevip bağlanmazdım Ardın sıra yanmazdım |
Güne Karşı Duran Güzel Güne karşı duran güzel
Yanar tenim eylenme gel Beni derde salan güzel Ardımızda söylenme gel Dün severdin yalan oldu Gül bahçemde gülüm soldu Hoyrat gelip dalım kırıldı Seher vakti çiğlenme gel Eroğluyum orda burda İçim yanar tenim karda Al hançeri beni vurda Yad ellerde eylenme gel Dün severdim yalan oldu Gül bahçemde gülüm soldu Hoyrat gelip dalım kırıldı Seher vakti çiğlenme gel |
Hozat Yolu
Sabah erken çıktım hozat yoluna Metriste bekledimde gelmedin Kuşlar göçüp gitti kendi yurduna Ben senin yolun gözledim gelmedin Kanlı baykuş öter oldu kapımda Yaralarım perdelendi sazımda Beni tele düşman ettin sonunda Gönül bahçem harman oldu gelmedin Duydum zülfün çiçek açmış narınan Gönül kuşum kanat açmış zarınan Zengin akıl almaz imiş varınan Beni ele meşkul ettin zorunan |
Hüseyin e Varır
Erenler cemine girdiğim zaman Ben gönüle gönül hüseyine varır Hakkın divanında durduğun zaman Ben gönüle gönül hüseyine varır Hak deyipte dara durulduğunda İnce, ince hesap sorulduğunda Kula kulun hakkı verildiğinde Ben gönüle gönül hüseyine varır Öztorakta ehlibeytte bağlıdır Yüregi kerbela için dağlıdır Ondan beri ağlar fırat kanlıdır Ben gönüle gönül hüseyine varır |
Kan Gülleri
Vurulmuşum tam yerinden kandayım Bırak kanım derya olsun çağlasın Tek kapılı çürümüş bir handayım yar yar oy Yollarımı bırak hancı bağlasın Tanı beni kem gözlere kanmadan Yılanları can simidi sanmadan Tanı beni kan gülleri solmadan yar yar oy Yar yar deyip ateşlerde yanmadan Körpe yüreklere umut ekersem Senden güzellere diller dökersem Yar aşkını yüreğimden sökersem yar yar oy Kızgın demirlerle düşüm dağlasın __________________ |
Karacaoğlan
Bre ağalar bre beyler Ölmeden bir dem sürelim Gözümüze kara toprak Dolmadan bir dem sürelim Aman hey allahım aman Ne aman bilir ne zaman Üstümüzde çayır çimen Bitmeden bir dem sürelim Buna felek derler felek Ne aman bilir ne dilek Ahir ömrümüzü helak Etmeden bir dem sürelim Karacaoğlan derki canan Güzelim sözüme inan Bu ayrılık bize hemen Ermeden bir dem sürelim |
Karanlığın İçinde
Karanlığın içinde büyüyen yavrum Mutluluğun yolunda yürüyen yavrum Gün gelecek serpileçek büyüyeceksin Haksızlığın karşısına dikileceksin Herşeyin bir bedeli var ödeyeceksin Karanlığın ardından geln güneşi Umut dolu gözlerle bekleyeceksin Yolar uzun gün kısa adımlarında Umudun türküsü dudaklarında Günü geldi haykırmanın çık sokaklara Düya küçük sınırları dar gelir sana Ançak beraber çıkarız aydınlıklara Biz bizi bilmeyiz bir olmayız Mutluluğun dünyasını biz kurmalıyız |
- Kardeş Acısı
Gurbet eller sana kinim tükenmez İki kardeş aldın hiç yüzüm gülmez Anamın ağıdı ardı kesilmez Bu acıya yürek nasıl dayansın Evlatlarım nerede hep ararım Yeri göğü inletiyor feryadı Ölenle ölünmez dedik duymadı Benim gözü yaşlı zavallı anam Oy iki evladını kaybetmiş anam Ağlayan gözlerine kurban olayım Kardeş acısını yaşadım gördüm Dilrim allahtan kimse görmesin Azrail başımda dolaşma sakın Bağrı yanık anama acıyasın Evlatlarım nerede hep ararım Yeri göğü inletiyor feryadı Ölenle ölünmez dedik duymadı Benim gözü yaşlı zavallı anam Oy iki evladını kaybetmiş anam Ağlayan gözlerine kurban olayım |
Kardeşlik Halayı (Potpori)
Dama çıkmış bir güzel Delile delile destane Damın etrafın gezer Elinde bır deste gül Delile delile destane Kendi gülünden güzel Delile delile destane Melli Melemam ğu sanara Lese rındekı tadana Nu wana dotıra yena Nere melli melli melli Çımburi qeytan qalemi Melamamı çıka vaci Betu çıto tavağ keri Zer mircan Zer mircan,iro iro Dik wan da.dike nivro Ro ji me bu sed u si ro Zer mircan mircan mircan Zer mircan nal gerdeni |
Kış Yaşadım
Kış yaşadım yaza ayan Dulda geçti ömrüm benim Bülbül idim gül arayan Dalda geçti ömrüm benim Sevgi dedim kin verdiler Yaralandım tuz bastılar Hem övdüler hem dövdüler Dilde geçti ömrüm benim Divan durdum ağa beye Bunca ömrüm giti zaya Mecnun oldum bir leylaya Çölde geçti ömrüm benim Ayhaninin kırık beli Tutmaz oldu eli kolu Çamur çaylak engel dolu Yolda ğeçti ömrüm benim |
Kirvem (Haindir Ölüm)
Ömrümü çürüttün gurbet ellerde Uyan kirvem uyan halım yamandır Nerden çare bulam zalim derdine Kirvem bu yıl bize gülmek haramdır Ele düğün bayram bize figandır Oy kirvem haindir ölüm ölüm Oy kirvem biçare ömrüm ömrüm Oy kirvem ben nasıl edem Gelem dedim gelemedim yanına Kara haber tez ulaştı yanıma Ağlayı ağlayı geldim yasına Kirvem bu yıl bize gülmek haramdır Ele düğün bayram bize figandır |
Lımın Dağlar
Karlı dağın kör dumanı Yolundan hiç çekilir mi Yare kavuşmaya dost dost Lımın dağlar hain hain dağlar Yürekte sevdalarım var Lımın dağlar zalim zalim dağlar Yürekte acılarım var (sende umutlarım var) Lımın dağlar hain hain dağlar Gönlünde arzuların var Hazan rüzgarı savurdu Eldeki emeğimi Geçit vermez dağlar dost dost Kırdı benim belimi |
Medet Pirim
Bu Derdi Kendime, Derman Bilmişim Aşkın Şarabını, Ferman Bilmişim Her Yolun Sonunda Dost, Sana Gelmişim Medet Pirim Ali Yetiş Ya Şimdi Yetiş Medet Pirim Ali Ali , Yetiş Ya Şimdi Dostun Elinde Gül, Zordayım Şimdi Kadı Makamına,Divan Kurulmuş Doğru Söyleyenler, Burdan Kovulmuş Cahil İle Yol Alması Zormuş Medet Pirim Ali Yetiş Ya Şimdi Pirsultan Abdalım, Şaha Giderim Yolumdan Dönersem Serim Veririm Hınzırpaşa, Zılım,Kuldur Bilirim Medet Pirim Ali Yetiş Ya Şimdi |