![]() |
Esmaül Hüsna Derslerin Hepsi
el-Evvel (c.c)
Her şey üzerine kadim olan; ilk, evveli olmayan Evvel, her varlığın Halimi ve Evveli. el-Âhir (c.c) Her şey yok olduktan sonra Baki olan, varlığı ezeli ve ebedi olan; sonu olmayan son. ez-Zâhir (c.c) Alametleriyle vücudu aşikar olan; her yerde, her zaman tasarruflarıyla, kudretiyle, kibriyasıyla tecelli eden, görünen. Allah Teala'nın varlığı aşikardır. Alemlerde gördüklerimiz, içimizde hissettiklerimiz; hasılı her şey O'nun Varlığına, Birliğine ve Kemal sıfatlarına şahittir. el-Bâtın (c.c) Yarattıklarının nazarından gizli olan; gizli, görünmeyen. Allah Teala'nın «VAR» olduğu; her şeyden daha zahir ve apaçık bellidir. Bu hususta birçok deliller vardır. Mesela; bu alemin meydana gelmesi, mümkünattan olması; bu alemin bir bedialar topluluğu olması, hikmetler, gayeler manzumesi halinde görünmesi, bu alemin Kadim, ezeli, Ebedi, Alim, Hakim bir Halik'i Zi'şan'ın varlığına şahittir, parlak bir delildir. Bütün bu hususları güzelce düşünen bir insan, derhal bir Halik'i Zi'şan'ın Varlığına intikal eder ve O'nun Kadim, Ezeli, Ebedi mevcudiyetini tasdik ederek iman şerefine nail olur. |
23.GÜNÜMÜZ
euzubillehimineşşeydanirracim bismillehirrahmanirrahim ARKADAŞLAR İLK ÖNCE TÖVBE EDELİM “Allahümme ente Rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vâ’dike mes’tetâtü eûzü bike min şerri mâ sanâtü ebû’ü leke bi-nîmetike aleyye ve ebû’ü bizenbî fağfirlî zünûbî feinnehû lâ yağfıruz-zünûbe illâ ente bi’rahmetike yâ erhamer’râhimîn”(altı çizili h harfi boğazdan hırıltılı okunacak) Ma’nâsı: “Allah’ım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka (ibâdete lâyık) hiçbir ilâh yoktur. Ancak sen varsın. Beni sen yarattın. Şüphesiz ben senin kulunum. Gücüm yettiği kadar, Zât-ı Ecelli âlâna verdiğim sözde durmağa çalışıyorum. Ya Rabbi! işlediğim günahların şerrinden sana sığınıyorum.Bana lütuf ve ihsan buyurduğun nimetleri ikrar ve itiraf ediyorum, günâhlarımı da itiraf ediyorum. Yâ Rabbi! Beni mağfiret buyur (günâhlarımı bağışla), zira senden başka günâhları bağışlayacak (mağfiret edecek, af edecek) yoktur.” Peygamber Efendimiz “Her kim, bu duâyı inanarak sabahleyin okur da o gün akşama çıkmadan ölürse o kimse cennetliktir. Her kim de akşamleyin okur da, sabah olmadan (sabaha çıkmadan) ölürse o kimse cennet ehlindendir (Cennete girecektir).” buyurdular. SONRA RABBİMİZE HAMD EDELİM (elhamdülillehi Rabbil alemin) PEYGAMBERİMİZE SALAVAT GETİRELİM(Allahumme salli ala seyidina Muhammed in ve ala ali seyyidina Muhammed.) İLİM AYETİMİZİ OKUYALIM Gâlû subhâneke lâ ilme lenâ illâ mâ allemtenâ inneke entel alîmül hakîm ) Meali: - melekler: “biz, (sana itiraz olunmaktan) seni tenzih ederiz.senin bize öğrettiğinden başka, hiç bir ilmimiz yok. Muhakkak sen her şeyi hakkı ile bilensin, üstün hikmet sahibisin.” Dediler. 6. Inne meal üsri yüsra(. Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır.) EZBERİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN DUAMIZI OKUYALIM(Rabbi yessir vela tuassir Rabbi temmim bil hayr-Rabbim kolaylaştır Rabbim zorlaştırma Rabbim bu işimi hayırlısıyla tamamına erdir) BUGÜNKÜ ESMALARIMIZ 77.EL-BERR bütün iyiliğin ve güzelliğin sahibi 78.EL-VALİ kainatın tek yöneticisi 79.EL-MÜTEALİ yüceler yücesi 80.ET-TEVVAB kullarının tövbesini kabul eden DUA EZBERİMİZ (tekrar) yemek duası: elhamdülillah, elhamdülillah, elhamdülilhamdü lillâhillezî et'amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn!.." elhamdülillehi Rabbil alemin Allahümmeğfir sahibe hezetteanni velekilin Allahümmecal devledehüm daimen evledehüm alimen saliha vele tüsellit aleyhim zalime Allahümme zit veletengus nimeten kesiraten bi hürmetil Fatiha HADİS EZBERİMİZ-23- (-isteyen ezberleyebilir) Kuran-ı Kerim okuyunuz. Çünkü o,kıyamet günü okuyan kimseye şefaatçi olarak gelecektir. (hadis-i şerif sahih-i müslim) HAMD VE SALAVATLA BİTİRELİM |
geniş açıklamalar EL VALİ Cenab-ı Hak buyuruyor: "Onların Allah'tan başka yardımcıları da yoktur." (1) "Allah'a sımsıkı sarılın. O, sizin mevlânızdır. Ne güzel mevlâdır, ne güzel yardımcıdır!" (2) "O, hakiki dosttur, övülmeye lâyık olandır." (3) "Allah, inananların dostudur, onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır." (4) "Bu, Allah'ın, inananların yardımcısı olmasından dolayıdır. Kâfirlere gelince, onların yardımcıları yoktur." (5) "Allah müminlerin dostudur."(6)
Cenab-ı Hak buyuruyor: "Gerçekten biz bundan önce O'na yalvarıyorduk. Çünkü iyilik eden, esirgeyen ancak O'dur." (1)
Cenab-ı Hak buyuruyor. "O, görüleni de görülmeyeni de bilir; çok büyüktür, yücedir " (1) "O, yücedir, büyüktür." (2) "Yüce Rabbinin adını tesbih et." (3)
Cenab-ı Hak buyuruyor. " Allah tevbeleri kabul eden ve merhameti bol olandır." (1) "Allah sizin tevbenizi kabul etmek ister." (3) "O, kullarının tevbesini kabul eden, kötülükleri bağışlayan ve yaptıklarınızı bilendir." (4) "O, günahı bağışlayan, tevbeyi kabul eden." (5) "Allah tevbeyi çok kabul eden, pek esirgeyendir." (6) "Hep birden Allah'a tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz." (7)
|