![]() |
Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri
"Anam Kirmenini Alsın Eline" Türkü Sözü
Anam kirmenini alsın eline Çıksın baksın gurbet elin yoluna Gız gelin gördükçe bağrı deline Eyvah eyvah ben anamdan ayrıldım Eşim gızlar ben sılaya doymadım Çık yukarı bağlasınlar başını İn aşağı sil gözünün yaşını Anam kır atımı çaya bağlasın Atım kişnesin anam ağlasın Anamın kızı var beni neylesin Eyvah eyvah ben anamdan ayrıldım Eşim gızlar ben sılaya doymadım Çık yukarı bağlasınlar başını İn aşağı sil gözünün yaşını Anam aşını da bişirdi m'ola Uşağın başına deşirdi m'ola Beni de aklına düşürdü m'ola Eyvah eyvah ben anamdan ayrıldım Eşim gızlar ben sılaya doymadım Çık yukarı bağlasınlar başını İn aşağı sil gözünün yaşını İnci ilen mercan dizem dişine İndin gittin gurbet elin içine Allah yazdı gız anayın suçu ne Eyvah eyvah ben anamdan ayrıldım Eşim gızlar ben sılaya doymadım Çık yukarı bağlasınlar başını İn aşağı sil gözünün yaşını Yengem geldi çayırlığa düzendi Yeşil kınam altın tasta özendi Kınayı görünce benzim bozardı Eyvah eyvah ben anamdan ayrıldım Eşim gızlar ben sılaya doymadım Çık yukarı bağlasınlar başını İn aşağı sil gözünün yaşını |
Anasıl Ak Gömlek Giyemeden" Türkü Sözü
Anasıl ak gömlek giymeden ezel Azade başıma hünkar idim ben Yemekten içmekten münezzeh iken Ol nurun içinde İrem var idim ben Halk olmazdan evvel melek meleküt Kimseler mevlaya kılmadan sücüt Arşi kürsi dünya olmadan mevcut Halk ile birlikte izhar idim ben Der Said'im yine ben dertli oldum Mekan mekan gezip cihana geldim Kendimi aksayı takvimde buldum Ahdi eman evinde var idim ben |
"Anladım Evelden Böyledir Takdir" Türkü Sözü
(aman) Anladım evelden böyledir takdir Gider bu ayrılık başaca kalmaz Aradım derdime bir çare yoktur Yoksa tecelliyi kader mi böyle (aman) Aksine çark ettin devran-ı felek Hep havaya gitti çektiğim emek Sevda çöllerinden ah yar diyerek Mecnun da gezerdi ben gibi böyle |
"Ara Bul (Çoktur Bu Dünyanın)" Türkü Sözü
Çoktur bu dünyanın gamı mihneti Kendine faydalı yarı ara bul Fikreyleyip düşünürsen ahreti Rahat edecek bir yeri ara bul Tahtı saltanatı kendiyin sanma Beyhude güvenip odlara yanma Bu dünyanın genliğine inanma Varacağın menzil dardır ara bul Fanidir bu dünya alaman murat Beyhude bu kadar eyleme feryat Kalma bülbül gibi sen güle hasret Kendine adavet harı ara bul Acaba vesikan varmola elde Yok ise çok zahmet çekersin yolda Türlü rahiya var kırmızı gülde Akan ol mübarek teri ara bul Yoktan vareyleyip yarattı seni Sana emanettir verdi bu canı Yaratmazdı Mevla ins ile cinni Şefaatkardır ol nuru ara bul Nazar kılıp dört köşeyi gördürür Diler ise muradına erdirir Direksizdir göğü nice durdurur Ter***le ağyari yari ara bul Der Said'im sapma doğru yolundan Hayır şer gelirken senin elinden Zikri tevhidi hiç koyma dilinden Bifevtin lamekan varı ara bul |
"Arkam Kalem Sensin Ziyaret Dağı" Türkü Sözü
Şu kaleye kara kilit astılar Budak Beyi konağında bastılar Dört bir yandan yollarını kestiler Arkam kalem sensin Ziyaret dağı Koç yiğit yürüdü düzden aşağı Belimiz berkili kadem kuşağı Perakende oldu Irışvan uşağı Arkam kalem sensin Ziyaret dağı Kervan konar göçer şu ala hana Hasret bakar olduk şu Irışvan'a İtimat kalmamış beye sultana Arkam kalem sensin Ziyaret dağı Bozkurt Bey havlı da arkası kavi Duldasına pısmış tüm göçer evi Bilün Bey Paşalar nicoldu hani Arkam kalem sensin Ziyaret dağı Gayri bu ellerde konup göçelim Katar katar mayaları seçelim Dost kim düşman kim eyi bilelim Arkam kalem sensin Ziyaret dağı |
"Aşağıdan Kalktı Bir Akça Geyik" Türkü Sözü
(ey yar ey) Aşağıdan kalktı bir akça geyik Kırıktır kollarım tutmuyor seyik Mahı camalın görünce titirer kayık Kızılırmak senden geçti bir gelin (ey yar ey) Daramış zülfünü kırkmış kabadan Ayrı düşmüş anayınan babadan Bir gelin tezikmiş büyük obadan Yayla sana sökün etti bir gelin (ey yar ey) Aşağıdan kalktı cenderin özü Aşkınan ağlattın gelin sen bizi Şöyle duruşun da değer yüzbin kırmızı Yayla sana sökün etti bu gelin |
"Aşk Ataşı Düştü Garip Gönlüme" Türkü Sözü
Aşk ataşı düştü garip gönlüme Yanıyor bu gönlüm yar senin için Derdin oku battı garip gönlüme Kanıyor bu gönül yar senin için Ağlayıp gözlerim yaş eyliyerek Şu garip bağrımı taş eyliyerek Yaz gününde gönlüm kış eyliyerek Bu başıma yağan kar senin için Kerem gibi yansam aşk ataşından Bülbülüm ayrılmam gülün peşinden Yar aşkına yolum dağlar başından Aşsa da giderim yol senin için |
"Aşkın Beni Del'eyledi" Türkü Sözü
Aşkın beni del'eyledi Yaktı yaktı kül eyledi El aleme kul eyledi Yar beni beni beni Yar beni beni beni Yar beni beni beni Mecnun'um sahra içinde Yunus'um derya içinde Eyüb'üm yara içinde Sar beni beni beni Sar beni beni beni Sar beni beni beni Aslıysan Kerem'i bul Derde derman vereni bul Garip gibi viranı bul Sor beni beni beni Sor beni beni beni Yar beni beni beni Sor beni beni beni Yar beni beni beni |
"Aslanım Eller 1" Türkü Sözü
Seher vakti çaldım yarin kapısın Baktım yarin kapıları sürmeli Boş bulmadım otağının yapısın Çıka geldi bir gözleri sürmeli Aslanım eller eller Kokuyor güller güller Ne bilsin eller eller Perişan halleri Açtırdım kapıyı girdim içeri Aklımı başımdan aldı o peri Dedim sen de buldum gevheri Dedi yoh yoh bir mehenge sürmeli Aslanım eller eller Kokuyor güller güller Ne bilsin eller eller Perişan halleri Gahi karıştırır kanlı yaş ile Dost bulunmaz hayal ile düş ile Yetilmez menzile bu gidiş ile Günde yüz bin kere yüzler sürmeli Aslanım eller eller Kokuyor güller güller Ne bilsin eller eller Perişan halleri |
"Atım Kalk Gidelim Halep Haneden" Türkü Sözü
Atım kalk gidelim Halep haneden Cümlenin rızkını verir Yareden Yemini kestireyim Eğri Kule'den Bu gece Kilis'te yatalım atım Elbeyli'den nallatayım nalını Sultan kıza dokutayım çulunu Meylan deresinden Melcan Belini Çırpma çırpma geçelim atım Ata yol mu dayanır kaçtığı zaman Dizgini boynuna düştüğü zaman Tek Göz'ün köprüyü geçtiği zaman Bugün de Antep'e yetelim atım Bozaklı çayında Narlı deresi Rüzgar çalar kuyruğuyla yelesi Çıngılanır tırnağında nal sesi Bu gün de Maraş'ta yatalım atım Maraş'tan ötesi uzun bir yoldur Tatar deresinde dizgini kaldır Göksün dağlarında öğleyi kıldır Bu gün Kayseri'de yatalım atım Kayseri eteği Erciyes dağı Atın başı ince doru kısrağı Kızılırmak üğrü Nevşehir sağı Bu gün Nevşehir'e varalım atım Şifa söyler şu Sultan'ım yar ise Yalan dünya tek başına dar ise Atım sende küheylanlık var ise Kırşehir'de yarime yetelim atım *** Ata nazar etmen hamayli takın İnin Melendiz'e menevşe sokun Karşında Toroslar kendini sakın Çaykavak belini aşalım atım Uzun yoldur Çukurova ovası Cana can katıyor Tekir Yaylası Binboğa burnunda Külek Boğazı Şeker Pınarını geçelim atım Seyhan deresinin içme suyunu Gece kalmadan geç Payas dağını Erzin'de ötede Hassa çayını Geçip de Halep'e yetelim atım |
"Ay Dost Deyince Yeri Göğü İnleten" Türkü Sözü
Ay dost deyince yeri göğü inleden Muharrem ustaydı bunu dinleden dinleden Gönül kırmazdı bilerekten binleden İnsan velisini neyledin dünya vay dünya ey (Ay dost) Sazını çalarken kendinden geçen Gönülden gönüle kapılar açan açan Aşkın dolusunu nefessiz içen Gönül delisini neyledin dünya vay dünya ey (Ay dost) Garip babamdı Muharrem Usta Bilirim aşığıdı sevdiği dosta dosta Sazımın emaneti diyen son nefeste Sazın ulusunu neyledin dünya vay dünya ey |
"Ayva Turunç Narım Var" Türkü Sözü
Ayva turunç narım var Benim ahu zarım var Hep derdinden ağlarım Bir vefasız yarim var Al elmayı ver narı Ağlarım zarı zarı Tez günlerde gönderin O ahu gözlü yari Ayva turunç nar bende Aldı ahum yar bende Hiç melhem kar eylemez Yar yaresi var bende Al elmayı ver narı Ağlarım zarı zarı Tez günlerde gönderin O ahu gözlü yari Ayva turunç neyleyim Halimi arzeyleyim Zaten bende talih yok Ta küçükten böyleyim Al elmayı ver narı Ağlarım zarı zarı Tez günlerde gönderin O ahu gözlü yari |
"Az Mı Çektim" Türkü Sözü
Ayrılığın acısını Az mı çektim az mı çektim İçten içe sızısını Az mı çektim az mı çektim Çaldılar şu beni benden Ayırdılar bizi neden Bile bile zulmedenden Az mı çektim az mı çektim Dünya denen dar bi camda Mahkum oldum ben bir handa Sensiz olan bu zindanda Az mı çektim az mı çektim Sakınırım esen yelden Ağır zulüm yüktü belden Sensiz olan gurbet elden Az mı çektim az mı çektim Garip gezdim el içinde Halden bilmez kul içinde Bunca acı yıl içinde Az mı çektim az mı çektim |
"Bad-ı Saba Bir Mevlayı Seversen" Türkü Sözü
Bad-ı saba bir Mevlayı seversen Başın için nazlı yare de gelsin vay gelsin Vücudum şehrine düştü bir ateş Yeter etti sitemkara de gelsin Karşıdan karşıya yanmaz mı ışık Herkes sevdiğine olmaz mı aşık vay aşık Kaşları kara da zülfü dolaşık Mecnun'uyum o dilbere de gelsin |
"Bağında Gülün Var" Türkü Sözü
Bağında gülün var Al yanakta benin var Eğil bir yol öpeyim Dudağırda balın var Pınarda destin var Ağ topukta püskül var Çok nazlısın oy gelin Acem şalda belin var Ak konaktan geliyor Fistanını sürüyor Fidan boylu oy gelin Çok canları eziyor |