Vesvese - Evham Skeç |
10-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Vesvese - Evham SkeçVesvese - Evham Skeç Vesvese - Evham Tiyatro Metni Vesvese - Evham Tiyatro Oyunu Vesvese - Evham Tiyatro Piyes ŞAHISLAR: ZİŞAN,FEHİMAN,GÜZİN,FİKRET,ZUHAL,FERİHA Zuhal:Olmuyor Zişan Abla,neredeyse namaz kılmayayım diyorum Zişan: Zuhal bu huyunu terk etme yollarını ara Namaz kılmamak ne demek? Zuhal:Ne yapayım? Her yolu deniyorum Abdeste kalktığım zaman “Bu kez bir defa alıp bir daha tekrarlamayacağım” diye ant içiyorum ama yine ‘acabalarla’ tekrar lavaboya gidiyorum Kendimi sürekli abdestsiz,ne kadar temizlensem de pasaklı sanıyorum Zişan:Tabi böyle olunca da çok sıkıntı çekiyorsun Zuhal sıkıntı da söz mü Zişan Abla,mahvoluyorumHer abdest bir işkence benim içinÜstelik defalarca almama rağmen abdestimin olmadığını düşünerek,bu defada namazımı kılmak istemiyorum Fehiman:Biliyorsun Zuhal Abla,vesvese şeytandan ‘Euzu Besmele’ çek ve yapılması gereken işlerini aksatma Zuhal:Nerdeee? Bu sabah namaza kalktım,abdest alıp,başımı örttüm “Aa başımı meshetmedim galiba” diye tekrar lavaboya döndüm,abdest aldımTam namaza duracağım,bu defa da “Acaba kollarımı dirseklere kadar yıkadım mı?” diye düşünmeye başladım, (bilgi yelpazesinet) bir daha abdest aldım Sonra “Elbiseme su sıçratıp kirlettim, acaba namazım düşmeyecek mi?” diye huzursuz oldum Fehiman:Zuhal Abla bu vesveselere dayanmak ne kadar zor Zuhal: Hiç sorma,namaz kılmak bir işkence oldu Bu yüzden kaç vakit kılmadım biliyor musun? Zişan:Zuhal sürekli vesveseye düşüyorsan o senin huyun demek ki Kararlı ol,bir kez abdest alıp kıl namazını Zuhal:İçime sinmiyor ki Seccadeye tertemiz durulmalı Zişan:Haklısın,Allah bizden temizlenmemizi ister Fakat evvela neyi temizlememizi ister,onu bil Zuhal:Biliyorum,bilmem mi? Önce kalp temizliği gerek Fehiman:İyi ya Zuhal Abla, ‘Euzu Besmele’ çektin mi şeytan gider,kalbin temizlenir,sen de rahatlarsın Zuhal:Olmuyor Fehiman Zişan:Bu hastalık sende yeni başladı Zuhal Zuhal: Ya ya,biraz vardı da namaz kılalı iyice çoğaldı Önceleri sadece arada bir abdest alırdım, onda da “İyi alamadım” diye düşünürdümAma sonraları namaz söz konusu olunca bu düşüncelerim iyice sıkıntı olmaya başladı Zişan:Gördün mü Fehiman,şeytan güzel işlere nasıl karışıyor,onları engelliyor Zuhal:Amaan ne şeytanı,kendi huyum Fehiman:Öyle olur mu? O sandalet ayakkabılarla saatlerce sokaklarda dolaşıp,yüzlerce insanın girip çıktığı otobüslere biniyorsunEve döndüğünde,lavaboda temizlendikten sonra yine aklına “Acaba pis mi kaldım?” diye bir düşünce geliyor mu? Zişan:Evet,söz konusu namaz olunca her zaman engeller çıkıyor Zuhal:Bunu düşünmemiştim Fehiman Ama benim hassasiyetim Allah’ın huzurunda durmam söz konusu olunca ön plana çıkıyor Zişan:Hassasiyetin değil,vesvesen Allah senden namaz kılmak için abdest alıp kıbleye yönelmeni istiyor Secde ettiğin yer toprak bile olabilir Fehiman:Biz kendi fantezilerimizle temizlik türleri,namaz kılmak için aletler icat ediyoruz Zuhal:Evet,sanki seccade olmazsa günaha gireceğiz Zişan:Bize düşen Allah’ın razı olacağı amelleri yapmaya azmetmek,ondan sonra da emrolunduğumuz gibi dosdoğru olmak Şeytan ortaya çıkınca da onu yenmek Zuhal:İşin kötüsü Zişan Abla,şeytan nerede işe karışıyor anlayamıyorum Fehiman:Allah’ın istediği,seninde azmettiğin hangi müsait işe engeller çıkıyorsa orada Vildan Abla Zişan:Evet doğru Hem bu vesveselerin,evhamlarınla hayatı kendine de etrafındakilere de çekilmez kılıyorsun Zuhal:Aşkolsun Zişan Abla,sana ne zararım var? Zişan daha ne olsun? Bak şuracıkta bir iki saat oturacağız,bebeğin sakin uyuyor,on defa kalktın çocuğu kontrol ettin Zuhal:Terlemiş mi diye baktım Zişan:İkinci defa ne için baktın? Zuhal:Belki üstü açılmıştır Fehiman:Halbuki biliyorsun üstünü açmaz,sakin bir çocuk Peki Zuhal Ablacığım,üçüncü kez neden kalktın? Zuhal:Ne bileyim,döner düşer mi diye baktım Fehiman: (Şakacı) Hadi,dördüncü kalkışını da söyle Zuhal:Ay elimde değil,hep bir şey olacak sanıyorum Zişan:Oluyor da zaten Sen böyle davrandıkça çocuğunun başına gelenler çoğalıyor Zuhal:Evet,herkesin çocuğu güler oynarken benim ki hastalanıp ağlıyor Zişan Sende bu evham varken daha çok ağlatırsın Hem herkesin çocuğunun hastalanmadığını kim söyledi sana? Fehiman:Zuhal Abla,sanıyorsun ki sen iyi bakınca hastalanmaz Zuhal:Tabii,doğrusu da o Fehiman Zişan:Ooo Zuhal,demek senin koruyup kollaman bebeğine şifa kaynağı Zuhal:O kadarını biliyorum Zişan Abla Fakat yine bu huyumu değiştiremiyorum Sanıyorum ki ben olmazsam çocuğa bir şeyler olacak Fehiman Sanmıyorsun Zuhal,vehmediyorsun |
Vesvese - Evham Skeç |
10-24-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Vesvese - Evham Skeç(ZİL SESİ) Fehiman: Galiba Feriha Teyze Zişan:Yine çok gecikti Kim bilir o hangi vesveselerinin,evhamlarının elinde yoruldu (KAPIYI AÇAR) Fehiman:Buyurun Feriha Teyze,hoş geldiniz Feriha:Hoş bulduk kızım,Zuhal de burada mı? Fehiman:Zuhal Abla çoktan geldi,çay için seni bekliyoruz Feriha Selamun aleyküm arkadaşlar Zişan:Aleyküm selam Feriha,hoş geldin Nerede kaldın? Yine geciktin Feriha:Evden çıktım,tam yolu yarıladım,kapıyı kilitledim mi,kilitlemedim mi diye vesvese ettim, baktım olmayacak geri döndüm Zuhal: (Gülerek) Ayy Zişan Abla,nasıl bildin ama Feriha: Tahmin etmiştir yine,biliyor huyumu Nasılsın Zuhalciğim? Zuhal: (Gülerek) Vesveseliyim Feriha Abla,sen nasılsın? Feriha: (Gülerek) Ben de vesveseliyim Eee daha daha nasılsın? Zuhal:Evhamlıyım Feriha Abla Feriha:İyi iyi Beni de çok görmüyorsun ki benden öğrenesin bu huyları Sen gençsin,bırak bırak hiç iyi değil,herkesi de üzersin Zuhal:Üzmek ne kelime,gülmeleri bile bana batıyor Feriha: (Gülerek) Hıı sen hep evhamlarınla,vesveselerinle sıkıntılı ve yorgunsun ya ondan Zuhal: Evet ya,şöyle arkama dayanıpta rahat oturamam bile Feriha:Halbuki olacakların önüne geçemeyiz Zuhal: Tedbirsiz de olamam ki Feriha Abla Zişan:Haklısın da Zuhal,sizin yaptığınız ne tedbir ne de mesuliyet duygusu Bu bir hastalık Dikkatli olmazsanız size ve muhitinize kötü tesir edip hepinizi neşesiz,cansız yapar Feriha&Zuhal: Haklısın,evet (FON) Güzin: Abla bu anlaşmayı yaptık ama yanlış mı oldu acaba? Fehiman: Hangisini? Şu arkadaşlarınla kitap okuma işini mi? Asr-ı Saadeti? Güzin: Evet,beş cilt birden nasıl okuyacağız? Fehiman:Eline kitabı alıp kapağını açacaksın,öylece başlayacaksın Yanlış olduğunu neden düşündün? Güzin:Ne bileyim,hepimiz kursa gidiyoruz,dersler var Hani insan diyor ki böyle yoğun olursak kitap okumaktan soğuyabilir miyiz? Fehiman: Ama süreniz çok fazla,altı aylık programınız var değil mi? Güzin:Evet Fehiman:Okumaya başladığında çok zevkli geçecek O kitaptaki bilgiler öylede ihtiyaç ki (TELEFON ÇALAR) (AHİZEYİ KALDIRMA SESİ) Güzin: AlooAleyküm selamİyiyim Güler Sen nasılsın?Yaa? Bak biz de aynı şeyleri konuşuyorduk Desene sen de benim gibisinDemek annen öyle söylüyorAaa ablanda mı? Halime’nin annesi de mi?Yanlış mı yaptık acaba?Ayy nasıl vazgeçelim? Karar verdik bir defa Demek baban daÜstelik kızdı Hay Allah canım sıkıldı,biz de iyi bir şey yapacağız diye sevinmiştik Söyle bakalım,ne yapalım şimdi?Tamam,Esra’yla bir konuşayım İyice allak bullak ettin (TELEFONU KAPATIR) Fehiman:Engel çıkarıyorlar değil mi? Fikret:Taş koyuyorlar taş,kıskandılar Güzin: Fikret, sen ne zaman geldin? Fikret:Yeni geldim,sizi dinledim Ne zor gösteriyorlar güzel ve zevkli bir programı Güzin: Sizce de yanlış mı yaptığımız? Fehiman: Desene,Güler’de yanlış yaptığına dair bir kanaat oluşmuş bile Güzin:Bana da artık öyle geliyor abla İnsan güzel iş yapayım derken kötü de yapabiliyor Fikret:Abla sen de çok safsın Herkesin lafına kanıyorsun Güzin: Öyle deme Fikret Güler’in babası diyormuş ki; “ Bu yaşta bu kitap okunur mu? Dinden nefret edersiniz” Fikret: (Alaylı) Kendisi de onu mu okumuş yoksa? Peki annesi ve ablası ne diyorlarmış? Güzin: “Kızım senin en güzel yaşın Bu yaşta pinekleyip kitap mı okunurmuş? Eğlen,top oyna, hopla, zıpla” Fehiman: Zavallıların ömürleri yasla geçiyor ya hiç eğlenemiyorlar Halime’nin annesi de mi istemiyormuş? Güzin:İstiyormuş da,O da “Kızım,bak çok gençsiniz, (bilgi yelpazesinet) sizin gülecek,eğlenecek zamanınız Hem kafanızı tatilde iyice dinlendirin ki seneye sınav var,mecbur gece gündüz çalışacaksınız” Diyormuş Fehiman:Ben de sanırdım ki vesveseyi yalnız şeytan verir Fikret:Ellezi yüvesvisü fisüdürinnas[S1][S1] Minel cinneti vennas Fehiman:Ya Fikret haklısın Bak sen okuyan,bilgili biri olduğun için bu yanlışı fark ettin Onlar okuyup da bilginin gücüne ulaşmadıkları için şeytani vesveselere kapılıyorlar Fikret:Evet ya şunlara bak Böyle güzel bir programı elbirliğiyle bozmaya azmetmişler sanki Dinleme onları Güzin Abla Fehiman:Fikret biraz saygılı konuşGüzin haklı Fikret,şeytan güzelliklere karşı hiç boş durmuyor Bunda yapamayacak bir şey yok Üstelik yapabilmeniz için tüm şartlar hazır Fikret De ki onlara Güzin Abla, “Biz geri zekalı değiliz ki bu kitabı anlamayalım Tembel değiliz ki bize zor gelsin Gençliğimizde zaten bizim en büyük avantajımız” Ve de ki, “Vesvesecilerin şerrinden Allah’a sığınırım” Güzin:He vallaha,bize hiç demiyorlar ki; “Nasıl kazanasınız üniversiteyi,girmeyin” Halbuki binde bir girebilme ihtimali var Yine de herkes her yandan “hadi” diyor “Dinimizi öğrenelim” dersek de ne mazeret çıkaracaklarını bilemiyorlar |
|