![]() |
Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro Metni |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro MetniVatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro Metni ARİF - DOKTOR - HADEME - MEMUR MASKELİLER ![]() I ![]() (Işıklar söner ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — (Hafiften) Sus kardeşim, sus! Ş — Sus yahu sus ![]() — (Sesler yükseliyor ![]() ![]() — Sus efendim sus ![]() 68 -Şışt! — Sus tıs tus ![]() — Sus susuz tuz ![]() — Kus kuskus ![]() — Sus pus ![]() — Pus pulus ![]() — Puslu tuz ![]() — Tuzlu muz ![]() — Uyuz ![]() — (Hep bir ağızdan) Suuuus! (Bu sefer seyircilere dönerler, onlara sus demeye başlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() — Susalım susalım susalım ![]() ![]() Başlayalım oyuna ![]() ![]() ÜSTÜN (içeriye girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN - Efendim, Vatandaş Oyununun taklidini aldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ARİF (Âdeta yuvarlanarak içeriye girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ARİF (Birden aptallaşu; sakinleşir ![]() ![]() ÜSTÜN — Sana sormalı ![]() ARİF — Neyi? ÜSTÜN — Onu ![]() ARİF — Ha, sekiz, dokuz, on ![]() ÜSTÜN - Hayır, unu ![]() ARİF — Ne unu? ÜSTÜN — Sabunu ![]() ARİF (Artık kızar ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN — Kim kimle? ARİF - Hekimle ![]() ÜSTÜN — Nee? ARİF — Hekimle hakim, kimine sim, kimine dikim ![]() ÜSTÜN — Hey, ne oluyoruz? ARİF — Ne yapalım, dalga geçmek sırası bana geldi ![]() ÜSTÜN (Kızar, işine git gibilerden) — Eeee!!! ARİF (Dikilir, ne olmuş gibilerden) — Eeee??? İKİSİ BİRDEN (Horoz gibi diklenirler) Eeee!??? (Birbirlerine ters ters bakarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN — Allah Allah, tıh tıh tıh ![]() ARİF — Allah Allah, tıh tıh tıh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN — Ne oluyoruz? (Eliyle yalama işareti yapar ![]() ARİF — Sana sormalı, ne oluyoruz? (Burnu ile koklama işareti yapar ![]() ÜSTÜN — Canım efendim, ben seni bir yerden tanıyorum da, onun için baktım ![]() ARİF — Sen beni tanırsın da ben seni tanımaz mıyım; ben de onun için baktım ![]() ÜSTÜN (Sevinir ![]() ARİF — Tanıyorum ![]() ÜSTÜN — Çok mu? ARİF — Eh şöyle böyle ![]() ÜSTÜN — Ne kadar, ne kadar? ARİF — Bir iki kilo ![]() ÜSTÜN — Aaaa, çok az ![]() ARİF — Beş kilo ![]() ÜSTÜN — Yok, daha, daha ![]() ARİF (Seyirciye) — Herif yüzde isteyen levazım memuru gibi çekişiyor ![]() ÜSTÜN (Birden, yavaş yavaş artan bir haykırışla ![]() ARİF —Hır hır hır ![]() ÜSTÜN — Dur dur ![]() ARİF — Geç ![]() ![]() ÜSTÜN — Dur dur dur ![]() ARİF — Geç geç geç ![]() ![]() ![]() ARİF — Dur ulan, dur taksi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN (Elleri cebinde) — Ne oluyoruz? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro MetniARİF (Omuz silkerek ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN — Tam tanıyacaktım seni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ARİF — Hadi bakalım dışarı ![]() ÜSTÜN — Derdinizi başkasına anlatın ![]() ARİF — Hadi, hadi rejisöre ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN — Evet, evet! ARİF — Nerede kalmıştık? ÜSTÜN — İşte, şeyde ![]() ![]() ![]() ARİF —Vallahi ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN — Evet ![]() ![]() ![]() ARİF — İşte böyle ![]() ÜSTÜN — Yaa! ARİF — Yaa! ÜSTÜN —- Eee, ne haber ![]() ARİF — İyilik sağlık ![]() ÜSTÜN — İyi iyi ![]() ARİF — Senden ne haber ![]() ÜSTÜN — Sağlık iyilik ![]() ARİF — A, çok iyi, iyi ![]() ÜSTÜN — Daha ne haber? ARİF — Eh işte ![]() ÜSTÜN —- Ben de eh işte ![]() ARİF (Sakin) — Hangi işte? (Hangi iştesin anlamında ![]() ÜSTÜN (Sakin) —- Evet, enişte ![]() ARİF — Ha ![]() ![]() ÜSTÜN — Ya, dübeşinde ![]() ![]() ARİF — Vah vah vah ![]() ![]() ÜSTÜN — Vah vah vah ![]() ARİF — Daha daha nasılsın ![]() ÜSTÜN — Daha daha iyi ![]() ARİF — Vali vah vah ![]() ÜSTÜN — Havalar kötü sular kötü, işler kötü ![]() ARİF — Ya, oh oh oh ![]() ÜSTÜN — Sen kötü, ben kötü, o kötü ![]() ARİF — Vah vah vah ![]() ÜSTÜN — Namus yok, iman yok, ahlAk yok ![]() ARİF — Oh oh oh oh ![]() ÜSTÜN — Rezalet, kepazet, siyaset ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hava iyi su iyi iş iyi Sen iyi ben iyi o iyi Namus var iman var ahlAk var SelAmet nefaset siyaset ![]() ARİF (Seyirciye) — Şamar oğlanı olduğu nasıl da belli ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN (Aynen) — Namus yok iman (bilgi yelpazesi ![]() ![]() ARİF — Hani tokat yerine para yese kimbilir nasıl değişecek ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN — Hey gidinin gidisi çemiş Arif ![]() ARİF — Bana bak, sen çok değişmişsin ![]() ![]() ÜSTÜN — Para, birader, para ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ARİF — Ne o, mirasa mı kondun? ÜSTÜN (Güler) — Yok canım ![]() ARİF — Totodan mı kazandın? ÜSTÜN — Yok canım ![]() ARİF — Futbolcu mu oldun? ÜSTÜN — Ben? Ayağını kaldırmaktan aciz ben? ARİF — Şarkıcı mı oldun? ÜSTÜN — Bana şarkı söyletmeye kalkma ![]() ![]() ARİF — E birader ne oldun? ÜSTÜN — Meşhur adam oldum ![]() ARİF — Anlaşıldı, partici oldun ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN — Yok canım, ben enayi miyim ![]() ![]() ARİF (Karakteristik bir tonda) -— Anlamadım ![]() ÜSTÜN — Çanak yalamanın sanatını öğrendim ![]() ARİF — Anlamadım! ÜSTÜN — Anlarsın ![]() ![]() ![]() ![]() ARİF — Anlamadım! ÜSTÜN — Çanak yalaya yalaya adam oluyorsun, o zaman da millet senin çanağını yalamağa başlıyor ![]() ARİF — Anlamadım! ÜSTÜN — Hah, bak şimdi anlarsın ![]() ![]() (Bu sırada MASKELİLER içeri tek sıra halinde dalarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN (Pişkin sırıtır) — Anladın mı şimdi? ARİF (Kızgın) — Tuuu sana ![]() ÜSTÜN (Pişkin) - Yağmur yağdı ![]() ARİF — Ne? (Donup kalır ![]() ÜSTÜN — Hoppala, dili damağı tutuldu, dondu kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN — Ne gibi? ARİF — Yüzsüz, utanmaz, yırtık, yapışkan, becerikli ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN - Ve meşhur ![]() ARİF — E canım adamın bu kadar meziyeti olur da meşhur olmaz mı? Sen benim derdime çare bulabilirsin ![]() ÜSTÜN — Ne, dertli misin? ARİF — Hastayım hasta ![]() ÜSTÜN — Hastalığın ne? ARİF — Gel söyleyeyim ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN — Ne? ARİF — Ya? ÜSTÜN — Olur mu yahu? ARİF — Vallahi oluyor? ÜSTÜN — Olmaz olmaz ![]() ARİF — Olur olur ![]() ÜSTÜN (Seyirciye) — Canım siz söyleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ARİF (Atılır) — Sus gözünü seveyim sus ![]() ÜSTÜN — Canım, bir kelimeden bir şey olur mu? ARİF -— Olur dedik ya, ne yapayım illetim var ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro MetniÜSTÜN (Seyirciye) — Aman çok merak ettim ![]() ![]() ![]() ARİF (Vatandaş sözünü duyunca ciğerlerinden gelme müthiş bir böğürtü koparır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN korku ile kaçar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN (Hayretten gözleri açılmış ![]() ![]() ![]() Arif (İnleyerek) — İşte böyle ![]() ![]() ÜSTÜN — Vay babam vay ![]() ![]() ARİF — İşte o zaman canım deliler gibi tekme yemek istiyor ![]() ÜSTÜN — Anladım, sen vatandaş hastalığına tutulmuşsun ![]() ![]() ARİF — Birader adam vatandaş olur da böyle olmaz mı? İşte ben de vatandaş olmaya kalktım ![]() ![]() ÜSTÜN — Vah zavallı biçare, vah zavallı arkadaş, vah zavallı kafadar ![]() ARİF — Biliyorsun orta okulun birine kadar seninle beraberdik ![]() ÜSTÜN — Vah zavallı zavallı (birinci zavallı sıfat, öteki isim, şeklinde) vah biçare biçare ![]() ARİF — Sen memur oğlu, devam ettin okumaya ikmAlle iltimasla ![]() ÜSTÜN —- Vah biçare zavallı ![]() Vah zavallı biçare ![]() ARİF (Kızıyor yavaş yavaş) — Ben bir çaktım iki çaktım ![]() ![]() ÜSTÜN — Vah vahoğlu vah vah ![]() Vah vahkızı vah vahvah ![]() ARİF (ÜSTÜN' ün gırtlağına sarılır; ağzını kapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro MetniÜSTÜN — Yolda öyle yürünmez? Taşlara basa basa yürüyeceksin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Arif onun tarif ettiğinin iki misli mübalağa ile korkulu telAşlı yürümeğe başlar ![]() ![]() ARİF — Üstün ayakkabımın teki çamurda kayboldu ![]() ÜSTÜN — Sen pantolona sarıl, o da gitmesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ARİF (Şaşırmış) — Ne yaptılar bunlar böyle? ÜSTÜN — Gecekondu yaptılar? Sana da orada bir yer buluruz ![]() ![]() ![]() ARİF — Kapısı yok bunun ![]() ÜSTÜN (Tersler) — Evi buldun da kapısı kaldı ![]() ![]() ARİF — Ayağımı nereye basayım? ÜSTÜN — Bassana oraya ![]() ![]() ÜSTÜN — Hey Allahım, sanki o herifin ayağına otobüste hiç basmadılar, bas hadi ![]() ARİF — Şu ışığı bir yaksak, göz gözü görmüyor ![]() ÜSTÜN —- Evi buldun da ışığı kaldı ![]() ARİF — Doğru (çekinerek) Su ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN — Evi buldun da suyu kaldı ![]() ARİF — Doğru ![]() ![]() ÜSTÜN (İyice tersler) — Evi buldun da penceresi kaldı ![]() ARİF — Havası kalmamış da ![]() ÜSTÜN — Evi buldun da havası kaldı ![]() ARİF — Peki, peki ![]() ![]() ![]() ÜSTÜN — İşte şurada bir yerde kıvrılır yatarsın ![]() |
![]() |
![]() |
|