![]() |
Şükreden Olmayayım Mı? |
![]() |
![]() |
#1 |
bukett
|
![]() Şükreden Olmayayım Mı?“Nitekim size içinizden bir peygamber gönderdik ![]() ![]() ![]() Şükür bizzat murad edilirken sabır başkasından dolayı murad edilmektedir ![]() ![]() ![]() Buhari ile Müslim’de sabit olduğuna göre, Allah Resulü (namaz kıldığı vakit) ayakları patlayacak derecede ayakta dururdu ![]() “Sen niye böyle yapıyorsun? Halbuki Allah senin gelmiş geçmiş bütün günahlarını affetmiştir” denilmiş ![]() Bunun üzerine Resulullah (S ![]() ![]() ![]() “Şükreden bir kul olmayayım mı?” buyurmuştur ![]() Şükretmeme yardım et! İmam Ahmed’in Müsned’inde ve Tirmizi’de sabit olduğuna göre, Resulullah (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Vallahi ben seni seviyorum, her namazın sonunda: “Allah’ım bana Seni zikretmeme, şükretmeme ve Sana güzel ibadet etmeme yardım et” diye dua etmeyi unutma” buyurmuştur ![]() Dünya, ahiret hayrı İbn-i Ebi’d-Dünya’nın rivayet ettiğine göre İbn-i Abbas şöyle demiştir: “Allah Resulü, Dört şey vardır ki onlar kime verilirse, dünya ve ahiret hayrı verilmiş olur; - Şükreden kalp, - Zikreden dil, - Belaya sabreden beden, - Nefsinde ve malında kendisine hıyanetlik etmeyen kadın” buyurmuştur ![]() Şükredin, nimetiniz artsın Bir hadis-i şerifde: “Allah Teala bir kuluna şükretme-yi ihsan ederse, onu ziyadeden mahrum etmez” buyrulmuştur ![]() ![]() ![]() Hasan-ı Basri demiştir ki: “Allah Teala, nimetiyle dilediği kadar faydalandırır ![]() ![]() ![]() ![]() Ali b ![]() ![]() ![]() “Nimete, şükür ile ulaşılır ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() “Allah’ın nimetlerini, Allah’a şükretmek suretiyle bağlayınız” demiştir ![]() ![]() Mutarrif b ![]() “Andolsun ki afiyet verilip de şükretmem, bela verilip de sabretmemden daha hayırlıdır” demiştir ![]() Her şey Allah’tan Yine İbn-i Ebi’d-Dünya’nın rivayet ettiğine göre, Aişe (r ![]() ![]() “Resulullah (S ![]() ![]() ![]() “Allah bir kuluna bir nimet verir de o da onun Allah’tan olduğunu bilirse, mutlaka onun için şükür sevabını yazar ![]() Allah, kulunun işlediği günahına pişman olduğunu bilirse, mutlaka o istiğfar etmeden önce ona mağfiret eder ![]() ![]() ![]() Allah razı olur Sahih-i Müslim’de, sabit olduğuna göre, Resulullah (S ![]() ![]() ![]() “Şüphesiz ki Allah, yemek yedikten sonra, ondan dolayı Allah’a hamdeden, suyu içtikten sonra, ondan dolayı Allah’a hamd eden kuldan razı olur” buyurmuştur ![]() Bu büyük mükafat, yani Allah’ın razı olması, mükafatların en büyüğüdür ![]() “Allah’ın, (kulunun hamdederek şükretmesi karşılığındaki) rızası daha büyüktür ![]() ![]() Meleklerin yorulması Süfyan-ı Sevri demiştir ki: “Davud aleyhisselam, Allah’a, vechinin keremine ve celalinin izzetine layık olduğu gibi hamdolsun” demiş ![]() Bunun üzerine Allah Teala, ona: “Ya Davud, sevap yazmaktan melekleri yordun” diye vahyetmiştir ![]() Ebu Reca el-Utaridi demiştir ki: Nimetleri üzerinizde taşıyın Bir gün bizim yanımıza İmran b ![]() ![]() ![]() ![]() “AllahTeala, bir kuluna nimet verdiğinde nimetinin eserini kulunun üzerinde görmeyi sever” buyurdular ![]() Amr b ![]() Resulullah (S ![]() ![]() ![]() “Yiyiniz içiniz kibirlenmeden, israf etmeden ![]() ![]() Nimetleri devamlı anlatın Hasan-ı Basri demiştir ki: “Elinizde bulunan nimetleri devamlı anlatın ![]() ![]() “Rabbi’nin nimetlerine gelince, onu anlat da anlat ![]() ![]() Allah Teala, kulunun üzerine vermiş olduğu nimetinin eserini görmeyi sever ![]() ![]()
|