Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hareketlerin, tanımı, tektonik

Tektonik Hareketlerin Tanımı

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tektonik Hareketlerin Tanımı

Tektonik hareketlerin tanımı Tektonik hareketler hakkında bilgiler Tektonik hareketler neye denir Tektonik hareketler neyi kapsar Tektonik hareketler bilgileri Tektonik hareketlerle ilgili ansiklopedik bilgi

Yer hareketi, Dünya’nin kabuğunda kırilma, kıvrilma takım halinde yükselme ve çökme olaylarinı kapsar

Plaka Hareketleri Litosfer,levha adı verilen ve kırık zonları ile sınırlanan mozaik şeklinde çok sayıda parçadan oluşmuşturKonveksiyon akımları şeklinde yerin iç dinamiğinden,kendi ekseni etrafındaki dönüşlerinden ve diğer çekim güçlerinden kaynaklanan etkiler nedeni ile levhalar birbirlerine göre;
1Açılma (diverjan)
2Transform (doğrultuya karşıt veya paralel)
3Yaklaşma (konverjan) hareketleri yapabilmektedir
Diverjan levha sınırlarında açılma hareketi ile yeni litosfer türemesi,okyanus ortası sırtlarındaki rift adını verdiğimiz açılma eksenlerinde ortaya çıkmaktadırBuna karşılık yeni türeyen litosfer kadar eski litosfer,yüzeyde hendeklerin boy boy izlendiği dalma batma zonu (yitim zonu) nda alta dalarak,700 km derine kadar sokulma yapabilmektedirDalma batma olayının oluştuğu levha sınırları konverjan levha sınırı olarak nitelendirilirEski litosfer üst mantonun alt sınırında oradaki fizikokimyasal koşullarda özümlenerek tekrar manto gerecine dönüşürBöylece manto gerecinden türeyen litosfer yine manto gerecine dönüşmüş olurBu olgu litosferik döngünün bir bakıma büyük dolaşımını oluşturmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com