Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ağırlık, ağırlıksızlık, ivme

Ağırlık - Ağırlıksızlık - İvme

Eski 10-14-2009   #1
Şengül Şirin

Ağırlık; Derler ki, 1666 yılında bir gün, bir elma, dalından tam İsaac *Newton adlı ünlü bilginin önüne düşerek o-nun yerçekimi kavramını keşfetmesine yol açtı Nevvton, bu olay üstünde düşünerek evrensel çekim (veya genel çekim) yasalarını bulmuştur Bu yasalara göre, sözgelimi deniz kıyılarında görülen *gelgit olayları * Ay'ın yeryüzünden denizleri etkilemesi, yani kendine çekmesi sonucunda meydana gelir Bir yalıyardan aşağı düşen nesne, yara doğru belli belirsiz sapar

İvme
İster büyük ister küçük, ister ağır ister hafif olsun, aslında bütün cisimler aynı *hızla düşer «Aslında Yerçekimi nedeniyle düşen cisim gittikçe hızlanır; ivme adı verilen bu hızlanma g harfiyle gösterilir Bilginler bu hızlanmayı, yani ivmeyi doğru olarak ölçebilmişlerdir; ivme yerden yüksekliğe ve bulunulan enleme göre değişir Ankara'da, g — 9,799 m/s2; kutuplarda, g = 9,830 m/s2

Ağırlıksızlık
Pilotların veya kozmonotların uğradığı şiddetli hızlanmalar, yerçekimi ivmesine göre kat kat fazladır ve bu da g sayısıyla ölçülür Buna karşılık hızla inen bir uçakta veya bir uyduda bulunan mürettebat, ağırlıksız duruma gelebilir (o zaman g sıfıra eşit olur) ve bu yüzden, suda yüzen balık gibi havada yüzerler; ama bu durum organizmanın çalışmasını olduğu kadar duyulan da etkiler Ay'da yürüyen Amerika'lı astronotlar, Ay'da ağırlığın nasıl azaldığını herkesten iyi gördüler; Ay, -Dünya'dan küçük olduğu için ayçekimi yerçekiminin altıda biri kadardır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com