Klima &Quot;Lejyoner&Quot; Riski Yaratıyor |
10-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Klima &Quot;Lejyoner&Quot; Riski YaratıyorKlima "Lejyoner" Riski YaratıyorSu damlacıklarıyla havaya karışan bakteriler ölüme yol açabiliyorKapalı ortamların ısısını ve nem oranını istenilen seviyelere getirebilen klimaların, solunan havayı ve solunum yollarını doğrudan etkilediği, klima kullanımıyla birlikte su damlacıklarıyla havaya karışarak insanlara bulaşan bakterilerin, ölümlere yol açan "Lejyoner" hastalığına neden olduğu bildirildi Bursa'da özel bir hastanede görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof Dr Mehmet Karadağ'ın verdiği bilgiye göre, lejyoner hastalığına neden olan "Legionella pneumophila" bakterisi, durgun sularda üreyip, suyun havaya saçılması sırasında solunum yoluyla, akciğerlere girerek enfeksiyonlara neden oluyor Klima içerisinde oluşan nemli ortam, "Legionella pneumophila" gibi hastalık etkenlerinin yaşaması ve çoğalması için çok uygun ortamlar Bu etkenler su damlacıkları ile havaya karışarak insanlara bulaşabiliyor Otel, iş merkezi, gökdelen gibi büyük binaların havalandırma sistemlerinin su bölmeleri, havuzlar, su depoları gibi ortamlarda çoğalan bakteriler, pek çok insanda hastalığa yol açabiliyor Her klimalı ortamda bu bakteri bulunmadığı gibi, bakterilerin olduğu ortamda yaşayan ve bu havayı soluyan herkes de hastalanmayabiliyor Hastalık etkenine maruz kalan insanlarda 2 -10 gün arasında ateş, halsizlik, kas ağrıları, iştahsızlık, baş ağrısı gibi belirtileri ortaya çıktıyor ancak çoğunlukla ilk dikkati çeken belirti öksürük Başlangıçta kuru ve hafif olan öksürük kanlı balgama ve nefes almakta güçlüğe neden olabiliyor Hastaların yüzde 20'sinde ateş 405 derecenin üzerine çıkıyor Hastalık en çok bebekleri, yaşlıları, erkekleri, sigara tiryakilerini, alkolikleri, kalp-damar, kronik bronşit, diyabet ve böbrek hastalarını, bağışıklık sistemi baskılanmış kişileri ve kortizon kullananları etkileyebiliyor Hastalığın tedavisinde doğru ilacın seçilmesi ve erken dönemde tedaviye başlanması yan etkileri önlüyor, ancak tedavi süresinin, hastanın tüm şikayetleri ortadan kalksa bile üç haftadan az olmaması gerektiğine dikkat çekiliyor Hastalıktan korunmak için alınacak önlemler şöyle sıralanıyor: 1- Klimalar, havalandırma sistemleri, su depoları, kapalı alanlardaki havuzlar, duş başlıkları ile bazı tıbbi aletler bulaşıcılık açısından dikkatle kontrol edilmeli, 2-Enfeksiyon şüphesi oluştuğunda bakım ve dezenfeksiyon için hiç beklemeden, su 70 derecenin üzerinde ısıtılmalı, 3- Musluklar, duş başlıkları, basınçlı sıcak su ile 30 dakika süreyle yıkanmalı, 4- Metalik iyonizasyon yöntemiyle de dezenfeksiyon yapılabilir Klorla yapılan dezenfeksiyondan daha etkili bulunan bu yöntemde özel elektrotlar tarafından havuz suyuna bakır, gümüş ve çinko iyonları aktarılır Belirli düzeylere geldiğinde bu iyonlar dezenfeksiyonu sağlamaktadır |
|