![]() |
Örnek Kaynana |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Örnek Kaynana[Bu hikâye, 1980 yılından önceki anarşi döneminde yazılmıştır ![]() ![]() Saliha Hanım, gelin olalı henüz bir hafta olmuştu ![]() ![]() ![]() ? Kız ne duruyorsun, dedi; oğlanı karşılasana! Başka bir gün de, Saliha Hanım, beyini karşılamaya gidince, kaynanası: ? Ne o kız, dedi, o kadar göresin mi geldi? Saliha Hanım, evi erken süpürse de, geç süpürse de, kaynanası çıkışıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ? İnsafsız kız, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Saliha, yalvarır şekilde: ? Anne, dedi, özür dilerim, kasten bilerek yapmadım, elimden kaydı ![]() ? Tabii bilmeden yaptın ![]() ![]() ![]() ? Anne affet, bir daha yapmam ![]() ? Ne ise bu seferlik affediyorum ![]() Aksilik bu ya, aynı gün pişirdiği yemeği biraz yakmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ? Saliha dedi ![]() ![]() Saliha da baktı ![]() ![]() ![]() ? Oğlum, kusura bakma, daha cahildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynana, gelini övücü çok şeyler söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynana, gelinini anne ve babasını ziyaret etmek üzere bir günlüğüne Şişli'ye göndermişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ? Oğlum, dedi gelin hanım, ben babamın evine gideceğim dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salih düşünüyor, bir şeye karar veremiyordu ![]() Olaylar böyle cereyan ederken, görümce evlenmek üzeredir ![]() ![]() ![]() İstemem başka bir dert Kaynana derdim var benim Buruşuk suratı sert Kaynana derdim var benim Yaşlı kadınlara dönerek size söylüyorum der gibi şöyle devam ediyordu: Vahşi, hödük kaynana Dişleri gedik kaynana Oğlun neler getirdi Sensiz yedik kaynana Seyirci kadınlardan alkış gelince daha da coşarak türküye devam etti: İstersen aş, kaynana Kazanda piş kaynana Doktor çare bulmasın Dertlere düş kaynana Ah şu kediyi tutsam Etinden sucuk yapsam Görümcem haspa ile Kaynanama yuttursam Alkış tufanı kopuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Oğlum, hanımın çok has Su vermiyor bir tas Kahrı çekilmez oldu Tutuyorum her gün yas Gelin vurunca taşı Yandı annenin başı Bu gelinin zulmünden Dinmez gözümün yaşı Kıymetli paşa oğlum Binlerce yaşa oğlum Gelin canıma yetti Çabuk gel, boşa oğlum Birkaç, kaynananın alkışı duyuldu ise de, gelinler hemen hücuma geçerek (Yeter kes) dediler ![]() ![]() Evli bir gelin, evlenmemiş yaşlı kızlara laf atarak şunları söylüyordu: On beşine giren bir kız Yeni açmış güle benzer On altıda pek kararsız Hızlı esen yele benzer On yedide deli dolu Hiç düşünmez sağı solu Bilmez nere gider yolu Boz bulanık sele benzer On sekizde ağrır başı İlerliyor artık yaşı Bekler hayat arkadaşı Bir günü bir yıla benzer On dokuzda kalır naçar Dertlerini kime açar Aylar yıllar gelip geçer Geçilmeyen yola benzer Yirmisinde olgunlaşır Huzursuzdur dalgınlaşır Belki diye ümit taşır Gurbetteki kula benzer Bu türkü, haklı olarak genç kızların tepkisine yol açtı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Örnek Kaynana |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Örnek KaynanaSaliha, görümceden kurtulmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Komşular, kaynananın geçimsizliğini biliyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() — Sizin kaynananız kötü olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Yoo, kızım yanlış anladın beni ![]() ![]() — Sizin kaynananızın huysuzluğu beni ne ilgilendirir? Hem gıybet ediyorsun ![]() — Ne münasebet, ben olanları söylüyorum ![]() — Zaten olanları söylemek gıybettir ![]() ![]() ![]() * * * Yeni gelen gelin, yani Saliha’nın eltisi Pakize, hiç uysal görünmüyordu ![]() ![]() Saliha, birlikte görülmesi gereken işleri bile, tek başına kalkıp yapıyordu ![]() ![]() — İşlerimiz müşterektir ![]() ![]() Saliha hemen atıldı: — Peki anne, dedi ![]() ![]() Her gün o başlıyordu ![]() ![]() ![]() — Kızım şu işi yap, dedi ![]() Pakize sert karşılık verdi: — Yapacağım işi senden öğrenecek değilim ![]() — Kendi işini kendin yap kızım ![]() — Kaynanama hizmetçi olmak için gelmedim ![]() Saliha, hemen atıldı: — Anne ben yaparım ![]() ![]() Görülmesi gereken işleri gördü ![]() ![]() — Kardeşim, bak, dedi ![]() ![]() — Ederim n’olacak? Gerekirse dayak da atarım ![]() — Geçimsizlik her kişinin kârıdır ![]() ![]() ![]() ![]() — O benim annem değil, kaynanam ![]() — İyilik istiyorsan, anne diyeceksin, onu anne bileceksin ![]() — Anne falan bilmem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saliha’dan biraz daha iri vücutlu olduğu için onu haklayacağını zannediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Pakize seni affettim ![]() ![]() Pakize, gücü yetmeyeceğini iyice anlamıştı ![]() ![]() ![]() İki gelinin kavgası üzerine evleri ayırmaya karar vermişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, Saliha’nın bir oğlu dünyaya geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pakize ise dövüşerek, çekişerek, kaynanasıyla geçinip gidiyorlardı ![]() ![]() — Kaynanam üç yıldan beri bizde oturuyor ![]() ![]() Komşu gelin tavsiyede bulundu: — Kendisine söyle, evi terk etsin! — Nasıl söyleyebilirim, ev kaynanamın ![]() Komşu kadın: — Eltim, kaynanamın kaza geçirdiğini söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer kadınlar gülüşmeye başladılar ![]() — Pastacıların gelini, kaynanasını o kadar çok seviyormuş ki, bileziklerini satmış ![]() ![]() Helvacıların gelini söze karıştı: — Siz işin iç yüzünü bilmiyorsunuz ![]() ![]() ![]() Pakize anlamıştı: — Demek kaynanasının ölmesi için bileziklerini vermiş öyle mi? Tekrar gülüşmeler duyuldu ![]() Pakize konuşmaya başladı: — Zülfiye ablanın sütçü beygiri, kaynanasını teperek öldürmüş ![]() ![]() Helvacıların gelini söze karıştı: — Ben biliyorum ![]() ![]() Yine gülüşmeler duyuldu ![]() Pakize yine konuşmaya başladı: — Kaynanamın yüzünden kocamla kavga ettim ![]() ![]() Helvacıların gelini söz aldı: — Nasıl, ayaklarına kapanmadı mı? — Ne gezer, çıkarıp bilet paramı verdi ![]() Helvacıların gelini söze başladı: — Bugün çok üzüntülüyüm ![]() — Hayrola neyin var? — Kaynanam benimle bir hafta konuşmayacağına karar verdi ![]() — İyi ya, sevinmen lazımken niye üzülüyorsun? — Bugün konuşma müddetinin son günü de ondan ![]() Pakize söze karıştı: — Kaynanam doktora gitti ![]() ![]() — Doktor ne demiş? — Dilin paslanmış demiş ![]() ![]() Yine gülüşmeler ![]() ![]() ![]() Helvacıların kızı, anlatmaya başladı: — Kaynanam ağır hastaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pakize anlatmaya başladı: — Geçen gün bizim üçüncü elti, kaynanamı dövüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [Dinimizde uğursuzluk olmadığı halde, bilhassa kadınlar, çeşitli şeylerde uğursuzluk ararlar ![]() ![]() — Acaba dedi, fena bir haber mi alacağım? — Kötüye yorma, belki kaynananın ölüm haberini alırsın, dediler ![]() — Allah saklasın? — Ne o kaynananı çok mu seviyorsun? — Sevdiğimden değil, sevincimden yüreğime iner diye korkuyorum ![]() Helvacıların gelininin yüzünde duman lekeleri vardı ![]() Sebebini sordular ![]() — Kaynanam bir aydır bizde misafirdi ![]() ![]() — Kaynananın yolcu edilmesiyle, siyah is lekelerinin ne ilgisi vardır? — Kaynanam trene binince lokomotife sarılıp dakikalarca öptüm de ondan… Pakize, tekrar söz aldı: — Geçen gün, kitap okuyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Helvacıların kızı, Pakize’ye dedi ki: — Sen her zaman lokantanın önündeki köpeğe ekmek veriyorsun ![]() — Geçen sene kaynanamı ısırmıştı da ![]() ![]() ![]() — Elbette var ![]() ![]() Tam bu sırada, kapının zili çalındı ![]() ![]() ![]() ![]() — Teyze, kızının geçimi nasıl? Küçük oğlunu da evlendirmişsin ![]() Pakize’nin kaynanası anlatmaya başladı ![]() — Kızım, iyi bir kocaya düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok geçmeden dağıldılar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Örnek Kaynana |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Örnek KaynanaSalih 12 yaşına girmiş, ilkokulun beşinci sınıfına gitmektedir ![]() ![]() ? Çocuklar, görülmeyen şeye inanmak ilme, fenne aykırıdır ![]() ![]() Salih, öğretmenin bu sözlerle Allahü teâlâyı inkâr ettiğini anladı; ama annesinin nasihatini düşündü ![]() ![]() ![]() ![]() Düşündü, bir karara varamadı ![]() ![]() ![]() ? Öğretmenim dedi ![]() ? Söyle Salih! ? Öğretmenim, görülmeyen şey gerçekten yok mudur? ? Elbette yoktur ![]() ? Ama nasıl olur öğretmenim? Ben bir insanın ruhunu ve aklını göremiyorum ![]() Salih, daha çok şeyler söyleyecekti; ama öğretmeni, (Tamam) diyerek konuşmayı kesip şöyle bir soru sordu: ? Salih, acaba bu yıl sınıfını geçebilecek misin? ? Derslerim iyi olduğuna göre ![]() ![]() ![]() ? Onu sınavlar bilir ![]() Bir süre sonra öğretmen hastalandı ![]() ![]() ![]() ![]() Salih, yaz tatilinde Türkiye gazetesi satmaya başladı ![]() ![]() Eşi dostu hemen uyar Gel Türkiye Okuyalım Kıymetini bilmez ağyar Gel Türkiye Okuyalım Zaman akıp gider iken Evde sohbet eder iken Dağda davar güder iken Gel Türkiye Okuyalım Gerçekleri görmek için, İlme değer vermek için, Sapıklığı yermek için Gel Türkiye Okuyalım Son verelim cehalete Dur diyelim rezalete Koşmalıyız fazilete Gel Türkiye Okuyalım Dinde verir nakle değer Soylu fikir, doğru haber, Çoluk çocuk hep beraber, Gel Türkiye Okuyalım Gösterelim biraz gayret Etmeliyiz hakka davet Demeliyiz hemen evet Gel Türkiye Okuyalım Köyden köye, ilden ile Duyuralım dilden dile Dolaşmalı elden ele Gel Türkiye Okuyalım Nurlanmalı bütün yüzler Yayılmalı güzel sözler Kapanmadan gören gözler Gel Türkiye Okuyalım İbret ile bakmak için Selamete çıkmak için Bir meşale yakmak için Gel Türkiye Okuyalım Köyden köye, ilden ile Duyuralım dilden dile Dolaştırıp elden ele Gel Türkiye Okuyalım Büyük nimet bu devirde Şifa olur birçok derde İnmemişken göze perde Gel Türkiye Okuyalım Gazetelerin hepsini satmadan dönmek istemediği için, eve hep geç geliyordu ![]() ![]() Salih, geç kaldığı günler, (Ana gibi yâr olmaz) ilâhîsini okuyarak gelirdi: Bebeğini avutur, Ninni ile uyutur, Kahır çeker unutur, Beşik sallar uyumaz, Ana gibi yâr olmaz ![]() Bakmaz öyle her lafa, Evlâttan görse cefa, Eksilmez onda vefa ![]() Kırılan kalp sarılmaz, Ana gibi yâr olmaz ![]() Sitem etmez, gücenmez, Hakkı çoktur, ödenmez, Ona öf bile denmez ![]() Et tırnaktan ayrılmaz, Ana gibi yâr olmaz ![]() Anneye çok hürmet var, Rızasında Cennet var, Ayağını öp yalvar! İyiliği sayılmaz, Ana gibi yâr olmaz ![]() Salih, gazete satmağa devam ederken TÜM-YIKIM isimli illegal bir örgütün militanlarıyla karşılaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salih, bu militanları, az bir hizmete karşılık dolgun bir ücret verdikleri için, iyi, kalbili ve yardımsever insanlar olduklarını zannetti ![]() ![]() Salih, annesinin meraklanacağını bildiği için, ona bir mektup yazdı ![]() ![]() Örgüt lideri, Salih'e bin lira verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salih, olayı anlatmak için karakola giderken örgüt lideriyle karşılaştı ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi günü, gazetelerde şöyle bir acıklı haber çıktı: ?Sahildeki trafik kazasında 12?13 yaşlarında bir çocuk feci şekilde ezilerek tanınmaz hale gelmiştir ![]() ![]() Bu haberi bütün gazeteler yazdığı gibi, radyo da söylemişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doktorlar, kadının zayıf ve hasta olduğunu, oğlunun ölüm haberini duymasıyla büyük bir şok geçirdiğini, Allah'tan ümit kesilmez ama durumunun ağır olduğunu söylediler ![]() Öte taraftan gazetelerdeki trafik kazasını Salih de okudu, önce hayret etti ![]() ![]() ![]() ![]() Salih, örgüt liderine gazetedeki haberi gösterdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salih ağlaya ağlaya eve gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi ayıldıktan sonra Salih'i kucakladı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Örnek Kaynana |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Örnek KaynanaSalih, Ahmet Rasim Ortaokulunu, arkasından Vefa Lisesini bitirdikten sonra, İstanbul Edebiyat Fakültesi’nde okumaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer, Salih’in namaz kıldığını görünce, hemen onu ayarlayıp kendi gruplarına sokmak için ne yapmak gerektiğini düşündü: — Salih, dedi, bugün bizde çay içip sohbet edebilir miyiz? — Mümkün, ama eviniz nerede? — Erenköy’de ![]() — Çok uzakmış ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer ne düşünmüşse, illâ Salih’i evlerine götürmek istiyordu: — Bizim evde kimse yok ![]() ![]() ![]() ![]() — Peki, gidelim ama anneme haber vermem gerekir ![]() ![]() ![]() — Peki, haber verip gidelim! Beraber eve gittiler ![]() ![]() — Yatsıyı gece yarısından önce kılmamız gerekir ![]() — Sabaha doğru kılsak ne mahzuru vardır? — Gece yarısından sonra yatsıyı kılmak tahrimen mekruhtur ![]() Namazı kıldıktan sonra biraz daha konuşup yattılar ![]() Sabah kahvaltısından sonra, konuşarak üniversiteye doğru hareket ettiler ![]() — Hafta sonu seçimler var ![]() — Seçime kaç grup aday gösteriyor? — Üç grup ![]() — Kimler? — Devrimciler, Liberaller ve İslâmcılar ![]() — Oyunu hangisine vereceksin? — Kime vereceğim, tabii ki Müslümanlara? — Her birinin tahmini sayısı kaçtır? — Tahminen devrimciler 100, Liberaller 90, İslâmcılar da 20 civarındadır ![]() — Peki, herkes kendisine oy verirse ne olur? — Devrimciler kazanır; ama Müslüman, tek oyu da olsa kendi arkadaşlarına vermelidir ![]() — Kardeşim, kendi arkadaşına oy verince devrimciler kazanıyor ![]() — Hak dururken batıla oy verilir mi? Küfre rıza küfür değil mi? — Küfre rıza küfür düsturunu hiç unutma! Sen kendi arkadaşına oy verince küfür kazanıyor mu? — Kazanıyor ![]() — O halde oyunu küfre vermiş olmuyor musun? — Sonuç oraya varıyor ![]() — Elbette sonuç önemli ![]() ![]() ![]() ![]() — Müslüman elbette kendisine vermeli ![]() — Evet, isteyecektir; ama istemesiyle oy vermesinin ilgisi nedir? Kendisine oy verince 50 oyla komünistler kazanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hafta sonu seçimler oldu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|